Connect with us

Draft

Belichicknek szuper, Mac Jonesnak kevésbé – Patriots draftértékelő

A Patriots tavalyi rákfenéje egyértelműen a támadósor volt. És igen, érkezett Bill O’Brien koordinátornak, ami segíteni fog, de bőven elfért volna még a tehetség az offense-be. Ehhez képest a védelem volt fókuszban a drafton, ahová ugyan tényleg jó játékosok érkeztek, de mindeközben a speciális egységet is jobban megerősítették, mint a támadósort. 

1/17 Christian Gonzalez, CB, Oregon

A Patriots tökéletesen kezdte a draftot, az első körben ugyanis sikerült leakasztani egy legtöbbek szerint top10-es prospectet (nálam 8. volt), ráadásul hátracserélve. Maga a csere egyébként nem lett kimaxolva, áron alul adták oda a picket a Steelersnek, mivel Belichick ki akart szúrni a Jetsszel, hiszen szívből utálja a csapatot. Szóval a negyedik helyett egy harmadik kört bezsebelhettek volna ideális esetben, de ennyi baj legyen, hiszen így is behúzták Gonzalezt.

A jövő sztárjai – Christian Gonzalez

A játékát nem akarom különösebben részletezni itt, hiszen Balázs megtette külön cikkben a draft előtt, szóval inkább olvassátok el azt, ha még nem tettétek. Itt azt érdemes megjegyezni, hogy nagyon jól illik a Patriotshoz, hiszen egyrészt nem is volt a csapatnak egy prototípus méretekkel megáldott játékosa a poszton, másrészt a sok single high coverage-et futtató rendszerben ő elég jól fog kinézni mind emberezésben, mint zónázásban. Talán nem volt ennél jobb húzás az első körben.

2/46 Keion White, Edge, Georgia Tech

White egy nagyon érdekes és számomra nehezen elhelyezhető játékos volt. Ritka méret-erő-atletikusság kombinációval rendelkezik, egy nagyobb darab játékos hosszú karokkal, akiben nagy erő lakozik és méretéhez képest gyors és robbanékony is. A futás ellen a szélen nagyon jól teljesített már az egyetemen is és ez egy nagyon jó alap a profik között is. A problémám az volt vele, hogy 24 éves is elmúlt már (6 évet töltött az egyetemen) és ennek ellenére nagyon fejletlen még, hiszen 2019-ben váltott csak a védőoldalra tight endből. Nagyon inkonzisztens, a kezeit nem használja jól, nincsenek megfelelő move-jai. Szintén aggodalomra adott okot, hogy nem tudtam kellően behatárolni a posztját, hiszen edge rushernek túl nagy és nem elég hajlékony, belülre pedig túl kicsi.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Nos, az aggodalmakból egész sokat kihúzhatunk így, hogy a Patriotshoz került. Belichick ugyanis meg fogja találni a helyét a sokoldalú védelmi frontjaiban, illetve a technikáját is fel fogja tudni fejleszteni kellő szintre. Sok helyen nem tetszett volna White kiválasztása, az “általános” boardomon nem is került be a top60-ba, de egy Patriots-specifikus boardon nálam is magasabban lett volna, és láthatóan New Englandben is így volt ez. Az érdekes kérdés, hogy ez vajon azt jelenti-e, hogy jövőre Josh Uche-t elengedik az újonc szerződése lejártával.

3/76 Marte Mapu, LB/S, Sacramento State

Mivel Mapu nagyon kis suliból jött, így nem is nagyon figyeltek fel rá széles körben, ezért lehetett a konszenzus boardon is a top150-en túl, miközben inkább egy top100 végi tehetségnek mondanám. De nem csak a Twitter scoutok körében igaz ez a radar alatti mozgás, hiszen a Senior Bowlra is csak utolsó pillanatban hívták be (iskolája történetében ő volt a második, akit meghívtak) és a Combine-ra sem kapott meghívót. Pedig egy nagyon szórakoztató és jó kis játékos.

Mapu egy box safety / linebacker hibrid, kiváló a felépítése, robbanékony, jól lép fel a futás ellen, kemény, erőszakos játékos, aki nagyot üt és jól blitzel. Mindemellett okos és kiváló a munkamorálja is. Van egy sérülése, ami miatt nem tesztelt, de egyébként sem egy különösen jó atléta, az irányváltása és a hosszú távú sebessége nem megfelelő mondjuk egy hátsó safety szerepkörhöz, így bár sokoldalúnak mondják, szerintem azért behatároltabb a szerepe a boxba.

Szóval Belichick ismét kapott, vagy hát pontosabban szerzett magának egy játékszert a védelembe. Hacsak nem teszik be teljes értékű linebackernek, akkor idén még nem annyira lesz szerepe a védelemben, inkább a special teamben, de jövőre Kyle Dugger szerződése lejár (és Adrian Phillips is öregszik már), így akár az ő helyére is érkezhetett – hasonló profiljuk van, ráadásul mindketten kis suliból érkeztek. De linebackerként jelentették be a drafton, szóval lehet berakják sima off ball linebackernek. Annak talán eggyel kevésbé tetszik, de majd meglátjuk, mit fognak vele pontosan kezdeni.

Fun fact, hogy a legendás Junior Seau a nagybátyja – aki karrierje nagy részét a Chargersben töltötte, de a Patriotsban fejezte be azt.

4/107 Jake Andrews, C, Troy
4/116 Sidy Sow, G, Eastern Michigan
5/144 Atonio Mafi, G, UCLA

Három támadófalember, ráadásul három belső támadófalember is érkezett a csapathoz a 4-5. körben. Vagy hát Sow-t állítólag megnézik tackle-ben, hiszen az volt az igazi hiányposztja a csapatnak, de azért nekem ezzel nagy fenntartásaim vannak, ő szerintem elég tisztán guard. Mindenesetre elég furcsa volt ez a három belső támadófal pick, hiszen ez nem volt hiányposzt. Persze a csere elfér Strange és Onwenu mögött guardban, David Andrews pedig átlépte a 30 éves korhatárt, de még azért nem érzem rajta a kiöregedés jeleit. Mélyíteni persze kellett az egységet, ez kétségtelen, na de három emberrel? És azt sem érzem jó indoknak, hogy akkor Onwenut majd elengedik jövőre, mert ő meg elég jó ahhoz, hogy inkább megtartsák.

Jake Andrews alapvetően center, de guardnak is be tud ugrani, ez a sokoldalúság pedig hasznos lehet. Alacsony játékosról van szó, ráadásul birkózott is korábban, így természetszerűleg is nyeri a leverage csatát és még emellé érti is, hogy mit kell csinálnia. Tapasztalt játékos, viszont nem túl atletikus, a karjai is rövidek, és az erejével is akadnak gondok horgonyzásnál. A konszenzus boardon a 237. volt, és Dane Brugler is a 7. körbe várta, így itt a negyedik körben jelentős reachnek számított.

A három belső falemberből Sow tetszett a legjobban, őt szerettem a draft előtt is. Kiváló a felépítése, nagyon könnyedén mozog és még erős is (súlyemelő volt korábban). Ez egy nagyon jó kombináció, ráadásul tapasztalt is. Kell még fejleszteni itt-ott, de én látok benne egy kezdő guardot a profik között is. Volt tackle is és állítólag akarnak vele próbálkozni a szélen, ezt viszont már jóval kevésbé látom benne, legalábbis hogy átlag feletti, vagy legalább átlagos szinten el tudná látni.

Mafi egy nagydarab guard, erős, igazi mauler. Mondjuk olyannyira nagy, hogy voltak tömegproblémái is. Elég nyers játékos, hiszen csak 2020-ban váltott a védőfalból a támadóba, emellett egyébként rugby múltja is van. Egy powerblokkoló sémába megvannak a tulajdonságai, csak fejleszteni kell legalább egy évet, de ha mindenképp el akarják engedni Onwenut jövőre, viszont a stílusát megtartanák, akkor ő ugorhatna be a helyére 2024-ben – bár szerintem Sow a jobb játékos és inkább neki kéne.

4/112 Chad Ryland, K, Maryland
6/192 Bryce Baringer, P, Michigan St.

Jajj, egy rúgó a negyedik körben – ráadásul felcserével. Ez nagyon nem jó ötlet. Nem tudom, hogy bepánikoltak-e, amiért a 49ers már a harmadik körben elvitte a legjobbnak gondolt kickert, és nagyon nem akartak lemaradni a másodikról, de ez akkor is butaság. Értem, hogy kellett egy rúgó, de akkor sem áldozol 3-4. kört rá. A történelem top10 legpontosabb rúgója közül egyet sem draftoltak az 5. kör előtt, és ott is csak kettőt, heten pedig draftolatlanok voltak. Hacsak nem tudod, hogy Justin Tuckert választasz, akkor nem éri meg ilyen magas picket áldozni rá, ugyanis a kickerek Tuckeren kívül nem tudnak hosszú távon fenntartható jó teljesítményt nyújtani. Ryland pedig azért nem egy Justin Tucker.

Nem csak a kicker, hanem a punter posztot is megoldotta a draftról a Pats, ezzel az első ilyen csapat lett a 2000-es Raiders óta. A hatodik körben már egyáltalán nem zavar egy specialista, Baringer pedig állítólag a legjobb punter volt a classban. Ezzel semmi bajom.

6/187 Kayshon Boutte, WR, LSU
6/210 Demario Douglas, WR, Liberty

Boutte rendkívül tehetséges játékos, nagy jövőt jósoltak neki, freshmanként volt 300 yardos meccse, ő volt a következő kiváló LSU elkapó Chase és Jefferson után. Nos, ebből végül nem lett semmi. Két edzői stábnak is elege lett belőle, idén gyakorlatilag nem engedték vissza az egyetemre és kierőszakolták a draftra. Illetve amellé, hogy nehezen kezelhető személyiség, még visszatérő lábfejsérülése is van és elég gyengén tesztelt a Combine-on is. Nem valami jó előjelek és könnyen előfordulhat, hogy soha nem lát pályát, de ha így is lesz, akkor is legfeljebb kidobtál egy 6. kört az ablakon, tök mindegy. De ha helyre tudják tenni fejben (és még nincs 21 éves, szóval erre van esély), akkor a potenciális kifizetés jóval magasabb, mint szinte bármelyik 6. körös játékos esetében. Persze a játékában is vannak hiányosságok, nem futja jól az útvonalakat, sok dropja volt, nem is volt kiemelkedő cotested elkapásoknál stb, de akkor is itt már megéri vele próbálkozni.

Douglas mindeközben egy igazi Patriots féle slot elkapó. Nagyon kicsi, rövidek a karjai, de robbanékony és nagyon jól vált irányt, plusz az elkapás utáni yardokat is termeli (bár gyenge ellenfelek ellen). Nem volt ilyen embere a Patriotsnak, kellett ez a skill set a támadósorba, de jó lett volna előbb beruházni erre, hiszen tele volt ilyenekkel a class.

6/214 Ameer Speed, CB, Michigan State
7/245 Isaiah Bolden, CB, Jackson State

A végén két nevében cornerback, de valójában special teamer érkezett. Speed a nevéhez méltóan gyors, és jó méretei is vannak. De a Georgián töltött öt éve alatt több special team snapje volt, mint a védelemben, majd transzferelt, a Michigan State-en már játszott CB-t, de nem ment neki. UDFA-nak jósolták, a Patriots lecsapott rá korábban, mert túlértékeli a speciális egységet.

Bolden is jó méretekkel rendelkezik és gyors is, de igazából ő sem cornerback, hanem egy visszahordó. Ebben a szerepben kiváló a gyorsulása és lehet hozzáadott értéke, és így Marcus Jones koncentrálhat a slot cornerre – habár talán ő pont returnerként volt a legizgalmasabb. Már ha Bolden megmarad a keretben, ami nyilván kérdés egy 7. körösnél.

Összegzés

Tökéletes első kör, aztán egy megosztó második kör. Alapvetően egy vákuumban tetszik a két pick, hiszen White és Mapu is jól illik Belichick mellé, ebbe a védelembe, ebbe a rendszerbe, nem is nagyon kerülhettek volna jobb helyre. Mindkettővel kapcsolatban vannak kérdőjelek, fenntartások, de ez természetes a második napon. A problémám inkább azzal van, hogy mindkét picket a védelembe lőtték el, a támadósor pedig Mac Jonesszal az élen továbbra is ott áll szerényen a sarokban.

Oké, hoztak három támadófalembert, de igazából mindhárman cserék lesznek rövid távon és valószínűleg ketten hosszabb távon is, miközben a tackle poszton kezdőre is szükség lenne. Meg hoztak két elkapót, de 6. körösöktől nem várható semmi az NFL-ben. Ez a draft Belichicknek szuper lett, hiszen játszadozhat a védelmével, azonban Mac Jones rossz szájízzel követhette az eseményeket – még a speciális egységet is jobban megerősítették a drafton, mint a támadósort, ami kicsit szomorú.

Így pedig az a helyzet, hogy a védelem jó lesz New Englandben idén is, csak az a kérdés, hogy ez mire elég. Az offense-ben persze Bill O’Brientől lehet várni a nagy fejlődést, és a tavalyihoz képest lesz is előrelépés, de egy közepesnél nem hiszem, hogy többet bele lehet látni az egységbe. Így pedig az egész csapatba is nehéz, mert nem lesznek rosszak, ott lesznek a playoff környékén, de a kiugrás lehetőségét nem látni, hogy egy wild card kiesésnél több lehet a gárdában. És ez nem csak rövid távon igaz, ez középtávon is.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tibor Cseh
Tibor Cseh
2023-05-14 20:17

Mióta Brady nincs a csapatnál,Belichik már nem is tűnik annyira zseninek.Sőt…

thePecc
thePecc
Reply to  Tibor Cseh
2023-05-16 09:53

Lehet beoltatta magát és elment tőle az esze. 🤔🤷

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  Tibor Cseh
2023-05-15 18:48

Néztél defense statokat az elmúlt 3 évből?

(Mióta vége a Barátok köztnek a Giants nem nyert Super Bowlt. Kb ugyanolyan valid megállapítás ez is.)

thePecc
thePecc
Reply to  Tibor Cseh
2023-05-17 12:44

Mondjuk Brady a háta mögött hagyott, egy anyagilag rossz helyzetben levő kiöregedett csapatot… Utána meg lerabolták a fél edzői stábot.
Gondolom más edző ráment volna az 1/1re l… BB inkább nyerni akar még rebuild közben is…

Piiter
Piiter
Reply to  Tibor Cseh
2023-05-17 10:32

Ha csak a számokat nézzük: BB (hc)TB nélkül.77-85 alapszakasz, ebbe beleszámítottam tb sérült idényét is,jóindulatból,ez 9 idény. A rájátszás már gázabb,3 részvétel,1 győzelem 3 vereség, szintén 9 év. TB BB nélkül: alapszakasz 32-18, rájátszás 3 volt,5-2,1 sb győzelem.3 év alatt,+ egy negatív szezon, amiért megküzdöttek…😁 Van igazságod is,de ki tudja mire mentek volna egymás,és Kraft nélkül. Sose tudjuk meg.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x