Connect with us

Draft

Focizni akarunk, nem atletizálni – Vikings draftértékelő

Hiába a tavalyi csoportelsőség, a Vikings egyértelműen egy újjáépítést és fiatalítást hajt végre 2023-ban. Több távozó, egykoron meghatározó veterán helyét is új, fiatal játékossal töltötték fel, amit a drafton is folytattak. 

1/23 Jordan Addison, WR, USC

Az elkapó már tavaly is nagy hiányposzt volt a Vikingsnál, de Adam Thielen távozásával gyakorlatilag első számú needdé vált. Addison, ahogy az az ismertetőjéből is kiderül, egy nagyon produktív, első számú egyetemi elkapó volt két remek irányító mellett. A class valószínűleg legjobb útvonal futója, aki a pálya egészét be tudja játszani. A route tree-je nagyon széles és kidolgozott. Az útvonalaiban remekül tempózik, testcselei tökéletesek és bár nem egy top atléta, így is rengetegszer tudta magát üresre játszani mind emberezés, mind zónázás ellen.

Az aggodalom vele kapcsolatban, hogy alulméretezett és kifejezetten vékony. Alkatra hasonlít Devonta Smith-re, de nincsenek olyan hosszú karjai és egyáltalán nincs az a fajta fizikalitás a játékában. Mindemellett nem jó atléta. A teszteken kiderült, hogy nem gyors és nem is igazán robbanékony. Ilyen profillal bár az egyetemen a szélen játszott, az NFL-ben elsősorban slot elkapó lehet belőle és egy jó második számú célpont egy igazi sztár mögött.

Ebből a szempontból a landolási helye tökéletes. A Vikingsnak ugyanis van már egy sztárja, aki posztján top3-as teljesítményre képes. Jeffersonnal a csapatban Addisonból elég ha “csak” egy kiemelkedő slot elkapó lesz. Mivel mindketten tudnak bent és kint is játszani, még plusz variációs lehetőség is adott lesz Kevin O’Connell vezetőedző számára. Sok helyen féltem volna, vagy nem tetszett volna különösen Addison az első körben, de Minnesotába tökéletesen illeszkedik Jefferson mellé. Az utóbbi években megkopó Adam Thielen upgrade-elt változata lehet, akiben bőven benne van, hogy ugyanolyan társa legyen Justinnak, mint amilyen a távozó elkapó volt még Diggsnek jó pár éve. Számomra picit korai a kiválasztása, de a konszenzus listákat nézve első körre lehetett várni az elkapót, így az érték és a need is rendben van.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Második körös pick a TJ Hockenson csere miatt nem volt.

A harmadik napon nagyon aktív volt Kwesi Adofo-Mensah és végül 7 trade-je is volt a Vikingsnak, melyek következtében végül csupán 4 játékost draftoltak, de a cserék révén érkezett az Eaglestől Jalen Reagor, a Texanstól pedig Ross Blacklock. Két korábbi korai draftolt, de be nem váló játékos. Mivel rengeteg mozgás volt fel-, de elsősorban le, így nem emelem mindig ki mikor hova ugrott a csapat, de a 3. nap legaktívabb GM-je volt a Vikingsé.

3/102 Mekhi Blackmon, CB, USC

Addison a draftolása után rögtön hatással lehetett már a Vikingsra, hiszen a csapat következő választásával egykori csapattársára, a USC túlkoros cornerére esett a vezetőség választása.

Blackmon bár alulméretezett és szintén picit limitált atléta, remekül illik Brian Flores agresszív felfogású, sokat emberező rendszerébe. Egyetemi csapatának nevéhez (Trojans) méltóan igazi harcos, aki rengeteg leütött labdát harcol ki, ott van az elkapó arcában és egész meccsen fizikai párharcokra kényszeríti. A stílusa és sebességbeli hátrányai miatt sajnos benne van, hogy vonzani fogja a zászlókat, különösen karrierje elején, de a rendszerbe ő is remekül illeszthető. Az más kérdés, hogy mennyire kellett sietni ezzel a kiválasztással, mivel a konszenzus boardokon Blackmon inkább egy 5. körös játékosként volt számon tartva. Bár ez a pick a harmadik kör utolsó választása volt, ez mindenképp korainak tekinthető egy több mint 24 éves és fizikailag limitált játékosért, még ha a rendszerbe illeszthetősége tényleg jól is néz ki.

4/134 Jay Ward, DB, LSU

Még egy defensive back Ward személyében. Ez a jelző pedig a lehető legtökéletesebb rá, hiszen az egyetemi pályafutása alatt játszott safetyt, külső cornert és slot védőt is. A profikhoz így picit tweenerként érkezik meg. A full time safety poszthoz ugyanis nem elég erős, elnyomják, a corner posztra pedig az atletikussága nem feltétlen elég. Elsősorban a slotban lehet jövője, de benne van, hogy egyik pozícióban sem tud igazán megragadni és csak egy special teamer lesz, sokadik számú opcióként a védelembe. A Senior Bowlon igazán nehéz napjai voltak, ahogy az lent is látszódik.

5/141 Jaquelin Roy, DT, LSU

Két USC játékost két LSU-s követ, méghozzá felmozgással. Roy kiválasztása nekem talán még jobban is tetszik picit mint az előző kettő. Jaquelin ugyanis egy jó kis projekt játékos. Nyilván nem véletlenül lett 5. körös, hiszen rettenetesek lettek az irányváltási felmérői, a technikája nem jó, sokszor játszik magasan és időnként elnyomható, de akadnak igazán ígéretes tulajdonságai is. Bár az irányváltásai nem jók, az első lépése sok esetben remek és egyenes vonalban hamar meg tud indulni a snap után. Ereje is megfelelő, főleg ha a robbanékonyságára támaszkodva egy 3tech játékost faragnak belőle és nem egy 2 gap védőt. Akadnak pass rush move-jai, és a kéztechnikája sem vészesen rossz. Egy fejlesztendő srác, de vannak olyan tulajdonságai, amire építve egy jó minőségű kezdő is kijöhet a folyamat végére. Nála látom a csapat 3. napos pickjeinél leginkább, hogy 2-3 éves távlatban igazán hasznos kezdő is lehet belőle, egy jó kis pass rusher DT.

5/164 Jaren Hall, QB, BYU

Sok Vikings szurkoló szeretett volna irányító draftot látni a csapatától, hát tessék! Viccen kívül Hall nyilvánvalóan nem Cousins kiszorítása érdekében érkezett. Egy erősen RPO-ra és play actionre támaszkodó támadósorból érkezve egy jó backup opció lehet Cousins (vagy a későbbiekben más) mögé, mivel hasonló rendszerben pallérozódott mint amit O’Connell is futtat. Nem néz ki azonban több neki, mert már 25 éves, sokat volt sérült, nem kifejezetten pontos és nincs kifejezetten erős karja sem. Igazi karrier backup, de abból lehet egy jobb fajta 1-1 év múlva.

7/222 DeWayne McBride, RB, UAB

Végül egy igazi futó. A szó szoros értelmében, McBride-ot ugyanis nem használták passz szituációknál az egyetemen, sem blokkolásban, sem elkapásban, de mint futó egy remek játékos. Az UAB zone heavy rendszerében tündökölt, ahol remek érzéke volt a nyíló lyukakhoz, hogy hova kell visszavágnia. A kontaktok közbeni egyensúlya a class egyik legjobbja, szinte sosem elég egy ember, hogy földre vigyék, igazi jó mozgású, mégis erős futó. Hibája, hogy nagyon egydimenziós és voltak karakterproblémákra utaló jelek is vele kapcsolatban. Ha a régóta összeforrt Cook, Mattison duó egyszer felbomlik, könnyen el tudom képzelni, hogy McBride egy igazán hasznos második számú futó lesz, főleg ha elkezdik fejleszteni az elkapási képességeit is.

Összegzés

A Vikingek idén több szempontból is kivételesek voltak a drafton. Ők voltak az egyetlenek, akik nem draftoltak RAS szempontjából kiemelkedő játékost. Kwesi Adofo-Mensah úgy néz ki a mostanában divatos atléták draftolása helyett a képzettebb, fejben készebb játékosokat preferálja inkább. Ez egy érdekes hozzáállás és külön érdekes kísérlet, hiszen a Vikings draftja bár csonka volt, olyan posztokra fókuszált (skill játékosok, defensive backek), akiknél alapvetően nem elhanyagolható szempont az atletikai képesség. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy a kiválasztottak úgy fordulnak mint a 3-as villamos, de egy átlag NFL játékos képességeivel bírnak, vagy akár gyengébbek is.


Egy másik érdekes, de kevésbé jelentős fun fact, hogy a Vikings vezetősége szereti a letisztultságot, az egyszerűséget, hiszen mind a hat draftoltja 3 betűs egyetemről érkezett.

A Vikings nem húzott igazán nagy butaságokat, a Blackmon reacht értékelem a legrosszabbra ilyen szempontból, de a fit tetszik, és hoztak pár érdekes és igazán izgalmas játékost a hátsó körökben (Roy, McBride), így összességében a “korrekt” a legtalálóbb szó a draftjukra. Ha Addison beválik, akkor pedig hosszú évekre megoldott lesz az egyik legfontosabb posztja a csapatnak. Egy második elkapót el tudtam volna még képzelni, mert így maradt a need (Reagor ide vagy oda), és ha véletlen Addison mégsem válna be, óriási bajban lehetnek a passzjátéknál, hiába képes Jefferson 3 védő között is lejönni időnként a labdákkal.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!