Connect with us

Draft

Hogy minek nincs értéke? – Falcons draftértékelő

A Falconsnál tavaly megindult egy tudatos építkezés, aminek az eredményességével egyelőre lehet vitatkozni, de azzal nem, hogy az edzők tudják, hogy mit szeretnének. Hogy ez az erőfutball mennyire lesz sikeres, az már egy másik kérdés, mindenesetre ezen a drafton tovább folytatták ennek az építését.

1/8 RB, Bijan Robinson, Texas

Kevés helyen lehetett volna igazán megindokolni a futó húzást a top10-ben, de talán a Falconsnál van a legkisebb probléma vele. Azt nem állítom, hogy nem voltak nagyobb hiányposztjai a csapatnak, ahogy a running back poszt értékéről is lehetne vitatkozni. Ugyanakkor Bijan Robinson a class talán legjobb játékosa és ha van séma, ahova illik, az a Falconsé.

Az Atlanta ugyanis egyrészt futtatja a labdát. Még akkor is, ha nagy a hátrány. És hiába teljesítettek jól a fiatalok és éli sokadik virágzását Cordarrelle Patterson, azért egy elit futójátékhoz pont egy elit futó kell. Másrészt egy outside zone sémát futtat, ami Robinson térlátásával és visszavágásaival életveszélyes lehet. Harmadszor pedig a Falcons támadófala a passzhoz nem blokkolt a legjobban, ugyanakkor a legjobb futásblokkoló egységek között volt a tavalyi évben.

Robinson tehetségét már megénekeltük korábban. Egy dolgot emelnék ki pluszban most, az pedig az elkapási képessége. Az elmúlt két évben több mint 600 elkapott yardja volt és képes slot elkapóként is felállni. Arthur Smith elmondása szerint ez is nagyban közrejátszott a választásban.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

A foci egyre inkább tolódik el a passzjáték térnyerése felé és a sikeres pass heavy támadósorok ellen a védelmek is elkezdtek átalakulni. Ezt használhatja ki most a Falcons (és tette már tavaly is) azzal, hogy egy brutális futásblokkoló támadófal mögé beállítják a liga legjobb futóját és a light boxokat felőrölik, amennyire csak lehet.

Én azért nem azt állítom, hogy ez egy tökéletes húzás, mert több fontosabb poszton is voltak ekkor még bent prémium közeli játékosok, akik ráadásul súlyos hiányposztokra jöttek volna, de ha valahol jól is elsülhet egy ilyen próbálkozás, az a Falcons.

2/38 OT/iOL, Matthew Bergeron, Syracuse

A második körben felcserélt a csapat és egy negyedik kört beáldozva lépett a Colts helyére. Bár a védőoldalon is sok need volt még a csapatnál, ők mégis tovább táplálták a támadókat és egy futó után egy futásblokkolásban jó támadófalember érkezett.

Matt Bergeron egy nagy tapasztalattal rendelkező játékos, aki mind a két tackle poszton játszott az egyetemen, de megvan a sokoldalúsága, hogy guard lehessen (a Senior Bowlon például kipróbálták itt is). Márpedig a csapatnál jelenleg a két szélső támadófalember be van betonozva, ugyanakkor a bal oldali guard poszton akár azonnali kezdő is lehet.

Kiváló egyensúlyérzékkel bír (régen jéghokizott is) és könnyedén mozog, a sebességét erővé alakítva szélesíti a lyukakat a falban. Saját elmondása szerint egy agresszív játékos, aki fizikálisan szeret játszani, márpedig ez tökéletesen beleillik a Falcons terveibe. Állítólag már el is kezdett tömegelni és három kilót magára pakolt az első pár hét alatt. Passzblokkolásban ugyan még kicsit fejlődnie kell, a kéztechnikáján javítani, ráadásul kívülről át kell szoknia bentre, de ettől függetlenül az adottságai megvannak ahhoz, hogy első napi kezdő lehessen.

A fit kiváló, Bergeron tehetséges, mindössze azért nem tökéletes a fit, mert bár így látszólag nincs gyenge pontja a támadófalnak, de a védőoldalon még így is túl sok volt a lyuk a húzás pillanatában.

3/75 Edge, Zach Harrison, Ohio State

A szabadügynökpiacon az új védőkoordinátor Ryan Nielsen már kapott pár játékost a védelembe, de a harmadik körben már a drafton is ide húzott a csapat. Méghozzá talán a legnagyobb hiányposztjukat, a passzsiettetőt orvosolták.

Zach Harrison érkezett, aki három évig volt kezdő az Ohio State-en és hatalmas játékintelligenciával rendelkezik. Ő volt a Buckeyes védelmének egyik vezére, aki gyakran irányította a védőfal mozgását. Mindezek mellé ráadásul rendkívül atletikus is, aki sebességből könnyedén képes nyerni. Ugyanakkor hiába nagy az intelligenciája, kevés pass rush technikát tanult meg, befele ritkán vág és erőből sem képes mindig benyomni az ellenfelét.

Mondani sem kell, hogy hosszú távon a Falcons pass rusher gondja nincs megoldva és Harrison a nagy felépítése miatt nagyon is illik majd Nielsen rendszerébe is, így nem kérdés, hogy lehet benne fantázia, de foglalkozni kell a fejlődésével.

4/105 CB, Clark Philips, Utah

A negyedik körben egy kísértetiesen hasonló választás, csak egy másik posztra. Cornerback érkezett a Utah vezére, Clark Phillips személyében. Ő is egy tapasztalt, intelligens játékos, aki az utolsó évében nagyon sok labdát lopott és ütött le. Legnagyobb erőssége a játékok olvasása, különböző útvonalkombinációk lefülelése.

Kicsit alulméretezett és nem is a legatletikusabb játékos, de újonchoz képest nagyon okosan és higgadtan játszhat. A Falcons alaposan feltuningolta a cornerback szekcióját, de igazi bizonyított játékos csak A.J. Terrell van a poszton. Phillips így bőven versenyben lehet az egyik kezdő CB posztért akár már idén is. Vélhetően a slotban találhatja majd meg a jövőjét a kisebb termete miatt, ott viszont jó kis játékos válhat belőle.

7/224 S, DeMarcco Hellams, Alabama
7/225, OG, Jovaughn Gwyn, South Carolina

Az utolsó két választás már nagyon a draft végén érkezett, így sokat nem kell természetesen várni, de mind a ketten hiányposztra mélyítés gyanánt érkeztek. Ráadásul mind a ketten erős, fizikális játékosok, akik nem félnek mindent beleadni a játékok során.

Hellams egy egész kemény futás elleni védő, akinek a technikáján kell kicsit javítani és akár egy jó rotációs játékos is lehet. Gwyn pedig egy nagyon erős guard, aki futásblokkolásokban már most bedobható, mert erőből képes helyet csinálni magának. Ő sem egy képzett játékos, de nem azonnali kezdők lesznek, ez tiszta sor.

Hiányposztok a draft után

Bijan Robinson labdaskilljei ide, Kyle Pitts dinamikussága oda, elkapó poszton konkrétan továbbra is vékony a gárda. Én elhiszem hogy szigorúan nézett támadófegyverekkel jól áll a csapat, de Drake London mögött nincs igazi második számú elkapó. Arthur Smith a Titansnél megmutatta, hogy rövid távon nincs is szüksége erre, de egy stabil célpont azért sokat lendíthetne a csapaton. A támadóoldal azonban ezen kívül kész, most azt tegyük félre, hogy Desmond Riddertől mit várunk, mert egyelőre az adott, hogy ő a kezdő.

A védelem szigorúan darabszámra nézve egész korrekt, nincs hatalmas lyuk sehol. A linebacker sornál mondjuk lehet kötekedni, hogy a másodéves Troy Andersen mennyire lehet a középső egység vezére, de akár a cornerback posztnál is el lehet bizonytalanodni, attól függően hogy Jeff Okudah játékába mennyit akarunk látni. Ettől függetlenül tagadhatatlanul rengeteget erősödött ez a Falcons az offseasonben.

Összegzés

Ha csak szigorúan a draftot nézzük, akkor nagyon rendben vannak a húzások. Ahogy már többször ejtettünk róla szót, a Robinson pickkel lehet egyet nem érteni, de látni kell, hogy a csapat egy nagyon tudatos stratégiát szeretne végrehajtani és abban bizony helye van az elmúlt évtized legnagyobb tehetségének. A többiek rendszerfit és sokoldalú játékosok hiányposztokra, így nehéz támadási felületet találni.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!