Connect with us

Minden ami NFL

FK! Top 50 2023 – III. rész

Folytatjuk a megkezdett Top 50-es sorozatunkat. Ebben a részben már csak bizonyított, elit játékosok szerepelnek, akiknek az All-Pro szint a minimum elvárás, de persze akad köztük egy két jövőbeli Hall of Famer is.

A listát 3 szerkesztő (Dani, Józsi, Patrik) az alapján állította össze, hogy szerinte ki jelen pillanatban az 50 legjobb játékos a ligában – pontosabban 60-as listát raktunk össze, hogy a konszenzus lista vége jobb képet mutasson. 

50. Kevin Byard, S, Titans
49. Rashawn Slater, OT, Chargers
48. Joe Thuney, G, Chiefs
47. AJ Terrell, CB, Falcons
46. Trevor Lawrence, QB, Jaguars
45. Lamar Jackson, QB, Ravens
44. Mark Andrews, TE, Ravens
43. Stefon Diggs, WR, Bills
42. Andrew Thomas, OT, Giants
41. Minkah Fitzpatrick, S, Steelers
40. Von Miller, Edge, Buffalo Bills
39. Jaire Alexander, CB, Green Bay Packers
38. Tristan Wirfs, OT, Tampa Bay Buccaneers
37. Jalen Hurts, QB, Philadelphia Eagles
36. Maxx Crosby, Edge, Las Vegas Raiders
35. Jeffery Simmons, iDL, Tennessee Titans
34. Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams
33. Dexter Lawrence, iDL, New York Giants
32. George Kittle, TE, San Francisco 49ers
31. Quinnen Williams, iDL, New York Jets

30. Derwin James, S, Los Angeles Chargers, 83 pont

Tavalyi helyezés: 32.
Idei helyezések: 22., 38., 40.

A legmagasabban rangsorolt safety a listán, és nem véletlenül. James talán a legkomplettebb safety az egész ligában – nem ő a legjobb egy-egy területen, de nincs még egy olyan játékos a poszton, aki minden téren képes ilyen magas szinten teljesíteni és bármilyen feladatot ellátni. Ugyan csak 31-szer küldték blitzelni tavaly, de így is volt 9 nyomásgyakorlása négy sackkel. A boxban kiváló, remekül jön le a blokkokról és szereli a labdás embert, de ugyanúgy megállja a helyét coverage-ben, legyen szó akár mélységi feladatokról, akár a slotból indulva a tight endek/futók ellen.

29. Chris Lindstrom, G, Atlanta Falcons, 89 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 21., 33., 40.

A Falcons korábbi első körös játékosa már 2020-ban és 2021-ben is a jobb guardok közé tartozott, különösen futásblokkolásban volt mindig átlagon felüli, sőt egyenesen kiváló. Tavaly azonban nemcsak hogy képes volt egy szintet lépni és kvázi a liga legjobb futásblokkoló guardjává válni, de pass protectionben is nagyon sokat fejlődött. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a korábbiakkal ellentétben 150-200 alkalommal kevesebbszer kellett passzhoz blokkolnia a Falcons futásközpontú támadósorában, de az 517 snapen engedett mindössze kilenc nyomás így is lenyűgöző.

28. Laremy Tunsil, OT, Houston Texans, 91 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 20., 30., 42.

Tunsilról a legtöbb NFL-szurkolónál rendkívül negatív kép alakult ki, hisz ő lett az a támadófalember, akit két első körért szerzett meg a Texans. Ez brutálisan magas ellenérték, amihez lehetetlen felnőni, pláne egy alapvetően pocsék csapatban, így bármit is csinál, mindig az a tackle lesz, akiért egy irányító árát lőtték el. Ilyen szemüvegen keresztül nézve könnyű átsiklani a tényen, hogy egy top 3-as LT-ről van szó, aki egy jó csapatban a világ minden elismerését bezsebelhetné. Tavaly például 676 passzblokkoló snapen csak egy sacket és 17 nyomásgyakorlást engedett, ami All-Pro teljesítmény, ráadásul mindezt úgy, hogy a 2021-es idény nagy részét sérülés miatt ki kellett hagynia. Futásblokkolásban lehetne jobb, de ez legyen a legnagyobb baj.

27. AJ Brown, WR, Philadelphia Eagles, 92 pont

Tavalyi helyezés: 27.
Idei helyezések: 21., 26., 44.

Nehezen volt elképzelhető, hogy AJ Brownnál van feljebb a Titansben mutatott játékához képest, de tavaly az Eaglesben végérvényesen belépett a legszűkebb elitbe. Az alapszakaszt 1496 yarddal és 11 TD-vel fejezte be, ebből 565 yard elkapás után született, miközben még a dropjai arányát is sikerült 6,4 százalékosra csökkenteni. Ezek azonban csak számok, amik nem fejezik ki igazán, mekkora hatása volt az Eagles támadójátékára, mennyi új dimenziót nyitott meg és mekkora szerepet vállalt Jalen Hurts kiteljesedésében.

26. Aaron Rodgers, QB, New York Jets, 93 pont

Tavalyi helyezés: 8.
Idei helyezések: 13., 27., 50.

Nem a tavalyi volt a legjobb idénye a négyszeres MVP-nek, a szezont mindössze 3695 yarddal, 26 TD-vel és 12 INT-vel fejezte be (2018 és 2021 között csak 15 eladott labdája volt). Elképzelhető, hogy elkezdődött nála egy lassú leépülés (ez inkább a mozgékonyságban fedezhető fel, mintsem karban), de valószínűbb, hogy egyszerűen már csak unta azt az évek óta tartó egyhelyben toporgást, ami Green Bayben zajlik és fejben teljesen máshol járt. Emellett sérüléssel is küzdött, ami szintén hozzájárult a megszokottnál gyengébb teljesítményéhez. Ezzel együtt még mindig egy jó irányító, akinek nincsenek Russell Wilsonhoz hasonló limitáltságai –a csapatváltás alighanem jót fog tenni és ismét top szinten fog teljesíteni, bár talán MVP-hez közeli teljesítményt már nem fog letenni az asztalra.

25. Creed Humphrey, C, Kansas City Chiefs, 97 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 20., 20., 44.

Humphrey jelenleg az egész liga második legjobb centere, de amellett is lehet érvelni, hogy még Jason Kelce-nél is jobb. Két év alatt mindössze 28 nyomást és egy sacket engedett, és futás ellen is folyamatosan pusztít, a Chiefs támadófalának egyik alapköve és az egész offense egyik legfontosabb játékosa, pedig még csak két éve van a ligában.

24. Jason Kelce, C, Philadelphia Eagles, 100 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 24., 28., 31.

Kelce már öreg motoros, hisz 2011 óta van a ligában és teljesít elit szinten. Futásblokkolásban mindig is ő volt az etalon, igazi fegyverként lehet használni, ami egyedi a centerek közt, de passzblokkolásban elég sokat hibázott a tavalyit megelőző években és úgy tűnt, hogy lassan leáldozik a csillaga. Ehhez képest tavaly karrierje legjobb teljesítményét nyújtva 753 snapen nemcsak hogy sacket, de még QB-hitet sem engedett, de egyszerű nyomásgyakorlásból és csak 11-et. A 2023-as idény végén jó eséllyel visszavonul, hogy aztán öt évvel később megkapja az arany zakóját.

23. Christian McCaffrey, RB, San Francisco 49ers, 100 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 16., 28., 39.

A 49ers támadósora CMC megszerzése előtt

  • DVOA: 21.
  • EPA/play: 19.
  • Y/A: 10.
  • Pontszerzés / drive: 36,7%

A 49ers támadósora CMC megszerzése után

  • DVOA: 1.
  • EPA/play: 1.
  • Y/A: 2.
  • Pontszerzés / drive: 57,3%

Ennél többet aligha kell mondani – ha valaki miatt jó volt tavaly a 49ers támadósora, az ő. Két sérülésekkel tarkított idény után végre ismét egészséges volt, ráadásul a liga legjobb támadókoordinátorának kezei alatt játszhatott, aminek meg is lett az eredménye. A földön végül 1139 yardot és nyolc TD-t szerzett az alapszakaszban (igaz ennek egy részét még a Panthers színeiben), a levegőben pedig 85 elkapásból 741 yard és öt TD került a neve mellé. Mi lesz majd most, amikor nem az idény közepén kell felvennie a ritmust egy teljesen új csapatban, hanem lesz egy teljes holtszezonja felkészülni? Ha a teste bírja, akkor egy újabb 1000 futott és elkapott yardos, 100 elkapásos idény is kinéz a számára.

Mennyivel van előrébb a 49ers Brock Purdyvel?

22. Zack Martin, G, Dallas Cowboys, 105 pont

Tavalyi helyezés: 19.
Idei helyezések: 23., 23., 32.

Van, akit nem lehet lehagyni egy ilyen listáról. Martin 30 éves kora fölött sem lassult be, konkrétan a 2014-es draftolása óta ő a mérce a guard poszton – nem véletlenül lett mindegyik profi idényében All-Pro (hatszor első-, kétszer második csapatos). A tavalyi idénye önmagához képest gyengébb volt, futásblokkolásban egy kicsit visszaesett a teljesítménye, de pass protectionben ugyanúgy hozta a tőle elvárt szintet és 706 snapen egyetlen sacket sem engedett, de nyomásgyakorlásból és csak 17-et. Ha ma visszavonulna, öt év múlva Hall of Famer lenne.

21. Lane Johnson, OT, Philadelphia Eagles, 112 pont

Tavalyi helyezés: –
Idei helyezések: 8., 20., 43.

Egy újabb potenciális Hall of Famer. Lane Johnson vitán felül a liga legjobb right tackle-je, nem is kicsit, de a sérülésekkel gyakran meggyűlik a baja, ami miatt nem mindig kapja meg a neki kijáró elismerést (tavaly mindössze 96 snappel volt kevesebbet a pályán, mint 2020-ban és 2021-ben mindössze). Ezzel együtt Johnson teljesítménye nem evilági, futásblokkolásban elit, passzblokkolásban pedig elit a négyzeten, amit jól mutat, hogy az elmúlt két évben összesen 22 nyomást engedett sack nélkül, pedig 1099 passzblokkoló snapen volt a pályán. Remélhetőleg egészséges marad idén, mert egyszerűen élmény nézni a játékát.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!