Connect with us

Minden ami NFL

Amikor még a rúgók és punterek is emberek voltak

Az elmúlt évek egyik legnagyobb bustja vitán felül a 2. körben kiválasztott Roberto Aguayo egyszerűen azért, mert a speciális egység játékosok nem érnek első- vagy második napos picket. Ehhez képest a 49ers idén húzott egy rúgót a harmadik körben, ami miatt joggal lehetnek idegesek a szurkolók, de ez még semmi – a régi szép időkben 1/6-on is választottak ki rúgókat.

Korán speciális egység játékost – tehát kickert vagy puntert – választani óriási butaság, és nem csak azért, mert értéktelen a poszt (bár azért ez is szerepet játszik). Sokkal nagyobb probléma, hogy semmi garancia arra, hogy egy egyetemi szinten jó rúgó a profik között is jó legyen: a második körös Roberto Aguayo bust lett, a korábbi 1/17-es Sebastian Janikowski is csak szódával ment el, miközben a legtöbb kezdő 5-7. körös vagy épp draftolatlan, mint Justin Tucker.

Mivel a magasan draftolt rúgók/punterek beválási aránya nagyjából a magasan kiválasztott irányítókéval vetekszik, ezért a modern NFL-ben vagy legalábbis az elmúlt bő 20 évben csak elvétve találunk az első három körben kiválasztott ST-játékost, és azok se nagyon váltak be. Pedig voltak idők, amikor egy rúgót vagy puntert a top 10-ben is kiválasztottak – hihetetlen vagy sem, Janikowski még a dobogóra sem fér fel.

Charlie Gogolak, K, Washington Redskins – 1966, 1/6

Ironikus a helyzet, azt meg kell hagyni. A modern rúgók tényleg jók, még a legrosszabbak is 70-, de inkább 80 százalékos pontossággal értékesítik a mezőnygóljaikat, ráadásul 50 yardról távolabbról is pontosak. Ugyanakkor 60-70 évvel ezelőtt – sőt még utána sokáig – a rúgás egyfajta csökevénynek, szükséges rossznak számított és legfeljebb a különböző skill playerek vagy irányítók szórakoztak vele szabadidejükben. Ezen az 1956-os magyar forradalom után az USA-ba emigráló Gogolák-testvérek változtattak, a szerepük pedig akkora volt, hogy Gogolák Károly (Charlie) lett az első rúgó a történelemben, akit az első körben vittek ki, ráadásul máig ő az egyetlen, akiért top 10-es (1/6-os) picket adtak. Az ő történetét az alábbi cikkünkben dolgoztuk fel.

Még rúgni is mi magyarok tanítottuk meg az amerikaiakat

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Előfizető
havonta
1990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Előfizetek
Reklámmentes
havonta
2990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Előfizetek
Támogató
havonta
4490 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
Az éves FK! fantasy bajnokságra sem kell külön fizetned
Előfizetek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!