Connect with us

Összefoglaló

Két hatalmas kiütés, három nagy meglepetés

A Dolphins végig a gázpedálon tartva a lábát történelmi verést mért a Broncosra, a Chiefs viszont 41 pontos vezetésnél visszafogta magát a Bears ellen. A hatalmas kiütések mellett viszont nagy meglepetések is voltak: az eddig nagyon magabiztos Cowboys kikapott a sokak szerint tankoló Cardinalstól, a Ravens hosszabbításban bukott a Colts ellen, a Jaguarst pedig a Texans intézte el alaposan. 

Denver Broncos @ Miami Dolphins 20-70

A bravúrosan teljesítő Miami támadósor fogadta a gyengélkedő Denver Broncos védelmet, ugyan mi baj lehet? Nos, a Tua Tagovailoa vezette Dolphins újabb erődemonstrációt tartott, amit az ír le a legjobban, hogy 726 yardot haladtak, ami a valaha volt második legtöbb az NFL történelmében, a 70 pont pedig a valaha volt harmadik legtöbb. A Miami Tyreek Hill 54 yardos TD-jével rögtön repülőrajtot vett ízelítőt adva, mi várható a mérkőzésen, majd még az első félidőben további négy hatpontost értek el.

Ugyan a Russell Wilson vezette Broncos háromszor is eljutott a red zone-ig, csak egy TD-t sikerült összehozni két mezőnygól mellett. Ami még nagyobb baj a támadósornál, hogy három alkalommal első kísérlet nélkül kellett elhagyniuk a pályát. A szünet után teljesen összeomlott a Denver, az első félidei – Miamihoz képest – minimális haladást sem sikerült hozni. Amikor pedig megtettek 50 yardot, akkor Courtland Sutton kezéből Jevon Holland másodjára is kiütötte a labdát, plusz Wilson is dobott egy interceptiont.

Ellenben a Dolphinsnak esze ágában sem volt lassítani. Nem számított, hogy 80 yardot kell megtenni, vagy labdaszerzés után rövid pályájuk volt, szinte kivétel nélkül TD-vel válaszoltak egyre növelve a távolságot a két csapat között. A Broncosnak egyszerűen semmire sem volt válasza, vagy megfordítva a Miaminak minden összejött: futás, rövid és hosszú passz egyaránt. A negyedik negyedben 56-13-nál a 4 passzolt TD-vel végző Tua helyére Mike White állt be, de ez sem okozott fennakadást. Robbie Chosen 68 yardos elkapása és De’Von Achane 67 yardos futása már szög volt Sean Paytonék koporsójába.

A Miami részéről mindenkit ki lehet emelni a támadósortól kezdve az edzői stábon a védelemig. A fal nem engedett sacket, míg a védelem három labdát is szerzett és teljesen lekorlátozta a vendégek futójátékát. Raheem Mostert és Tyreek Hill ezúttal is megállíthatatlanok voltak, a futó összesen 140 yarddal és 4 TD-vel zárt, míg Hill 9 elkapásból 157 yardot és 1 TD-t tett a közösbe. Mellettük még mindenképp ki kell emelni a két-két elkapott- és futott hatpontost jegyző újonc De’Von Achane-t is.

A Denvernél az egyedüli pozitívum Marvin Mims 99 yardos TD-t érő visszahordása volt, azon kívül totális katasztrófa. A Dolphins 14 drive-ot vezetett, amelyből 10 TD-vel végződött egy punt mellett, egyszer a félidőnek lett vége, kétszer pedig sikertelen negyedik down okozta a támadás végét, igaz ebből is az egyiknél inkább a könyörület mentette meg a Denvert, ugyanis negyedik kísérletre a Miami mezőnygólt rúghatott volna, de White letérdelt a Denver 28 yardosánál fél perccel a meccs vége előtt.

Lehet magabiztosan nyerni vagy erődemonstrációt tartani, de a Dolphins mostani győzelmére tényleg elfogynak a jelzők, míg a Broncosnál szinte mindenhol problémák vannak.

(bandrew)

Chicago Bears @ Kansas City Chiefs 10-41

A liga egyik legjobb csapata találkozott a vélhetően legrosszabbal. Kevés esély volt a szoros találkozóra, ennek reményét pedig már az első félidőben végleg el is oszlatta a Chiefs. Patrik Mahomes már a félidőig túljutott a 200 passzolt yardon, de a pontokat a futók szállították. McKinnon két elkapott, a Pacheco, Edwards-Helaire duó pedig 1-1 futott touchdownt szerzett az első 30 percben. A Bears offense a 100 szerzett yardot sem lépte át, de összehozott két turnovert is, no meg a szokásos kilátástalan támadósort, ahol Fields vagy sokáig áll a zsebben és előrevágja a labdát, vagy Fields sokáig áll a zsebben majd rögtönözve megindul, vagy Fields sokáig áll a zsebben és sackelik.

A félidőben beállt 34-0-s vezetés csak azért volt érdekes, mert benne volt a levegőben, hogy a Miami 70-es termését esetleg beérheti a Chiefs is, vagy legalább a csapatok közti 50 pontos különbséget. A második játékrészre azonban nem álltak már két lábbal a gázpedálon. Travis Kelce persze nem maradhatott pontszerzés nélkül új barátnője Taylor Swift előtt, de 41-0 után a Chiefs is már inkább túl szeretett volna lenni a találkozón. Be is állt Blaine Gabbert, aki két támadásból két interceptiont dobott, csak hogy ne legyen akkora kiütés, mint a Dolphins meccsen.

A Bears a 4. negyed elején pár yardra állt csak meg a célterülettől, de a lényeg megtörtént, megszerezték első pontjaikat a meccsen, majd később még egy garbage time TD is összejött DJ Moore-tól, de ez tényleg csak arra volt elég, hogy a nagyon csúfos vereség csak közepesen tűnjön csúfosnak.

A Chiefs offense és defense oldalon is hengerelt, ez már bajnokhoz méltó teljesítmény volt, habár a liga jelenleg legrosszabbul kinéző csapata/franchise-a ellen. Egy kis önbizalomnövelésnek mindenképp jó volt az első két heti döcögés után, ráadásul Andy Reid ezzel a győzelemmel fellépett az örökranglista negyedik helyére. A Bears mindeközben minden szempontból romokban, a szurkolók pedig akár már most elkezdhetnek a holtszezon felé tekinteni, ami pozitívabb jövőképpel kecsegtethet egy teljes vezetőségváltással és egy új franchise irányítóval.

(alatriste)

Indianapolis Colts @ Baltimore Ravens 22-19 (h.u.)

Elveszítette veretlenségét a Baltimore Ravens, a vendég Colts 8 pontos underdogként meglepetésgyőzelmet aratott a Hollók otthonában. A játék képét nézve egyáltalán nem érdemtelen az Indianapolis sikere, Shane Steichen vezetőedző és stábja kiválóan felkészült a mérkőzésre mind védő-, mind támadó oldalon. Ugyanakkor az összecsapás krónikájához hozzátartozik, hogy a hosszabbítás során kulcsszituációban a játékvezetők nem dobtak zászlót egy teljesen egyértelmű Colts szabálytalanságra, ami végül döntő hibának bizonyult.

A találkozót a hazai csapat kezdte jobban, két alkalommal is puntra kényszerítették a Colts támadóit, míg a Ravens egy 12 playből álló, 80 yardos drive-ot vezetett, ami Lamar Jackson 8 yardos futott touchdownjával zárult. A Hollók remekül indították második támadássorozatukat is, azonban Kenyan Drake fumble-t vétett, amit az újonc Julius Brents erőszakolt ki és egyúttal meg is szerezte a labdát a fiatal cornerback. Ettől teljesen megtorpant a Baltimore támadósora, és a következő 5 drive során 4 puntot és 1 fumble-t láthattunk tőlük.

A Colts passzvédekezése négyemberes passzsiettetéssel is hatékony volt, és a secondary is szorosan tapadt az elkapókra. Jackson nem tudott gyorsan szabadulni a labdától, emiatt több alkalommal is odaértek rá a védők. Ráadásul a szakadó eső miatt a labdakezeléssel is gondok adódtak, összesen 4 fumble-t vétett a Ravens, ebből két alkalommal született turnover. A Colts köszönte szépen a lehetőséget, és amíg a Ravens offense csak szenvedett, addig ők 13 pontot tettek fel a táblára és a harmadik negyed közepére hatpontos előnybe kerültek. Zack Moss futásaival nem igazán tudott mit kezdeni a hazaiak védelme, az Indy futója 122 yardot tett meg a földön, valamint egy elkapott TD-t is szerzett.

Passzjátékban Gardner Minshew korrekt teljesítményt hozott le, nem erőltette túl a dolgokat, de az üres elkapókat rendszeresen eltalálta. Két fő célpontja Michael Pittman Jr. és Josh Downs voltak, ketten együtt 23 targetből 17 elkapást mutattak be 130 yardért. A harmadik negyedben aztán a Ravens támadósor visszatért az alapokhoz, beindult a futójáték, Gus Edwards és Melvin Gordon mozgatták a láncokat, majd a vörös zónában Jackson második TD-futásával visszavette a vezetést a Baltimore.

A negyedik negyedben mindkét csapat 1-1 mezőnygóllal növelte pontjainak számát, majd egy pontos Ravens vezetésnél, 2 és fél perccel a rendes játékidő vége előtt Jordan Stout egy szenzációs punttal a 2 yardoshoz ragasztotta be a Colts offense-t. A szorongatott helyzetben lévő Minshew pedig Dan Orlovsky örökébe lépett, hiszen hátsó lábával kilépett az end zone-ból, ezzel 2 pontot ajándékozott a Ravensnek.

Úgy tűnt, ezzel eldől a mérkőzés, a Baltimore azonban nem tudta lepörgetni az órát. Zay Flowers óriásit hibázott, amikor a puntnál fair catch jelzést mutatott, így extra időt biztosított a Coltsnak, amely 44 másodperc alatt mezőnygól távolságba jutott, Matt Gay pedig egalizált (19-19). Az órára nézve sokan úgy gondolták, hogy a maradék 57 másodperc elég lesz a Ravensnek, hogy egy mezőnygóllal megnyerjék a mérkőzést, azonban Justin Tucker 61 yardos rúgása nem érte el a kaput, így jöhetett a hosszabbítás.

A pénzfeldobást a Colts nyerte, majd két gyors 3 and out után Gardner Minshew double coverage-be dobott passzát Michael Pittman Jr. bravúrosan húzta le, azonban a Ravens védelem a saját 46 yardosán turnover on downst harcolt ki. Ekkor már tényleg úgy érezte az ember, hogy döntetlen lesz a találkozó vége, olyan volt, mintha egyik csapat sem akart volna nyerni.

 

Majd jött a mérkőzés legvitatottabb jelenete: 4. és háromra Jackson Zay Flowerst próbálta megjátszani, a Colts linebackere, E.J. Speed visszarántotta az elkapót, a játékvezetők sípja azonban néma maradt. A Colts kihasználta a jó mezőnypozíciót, Zack Moss segítségével lőtávolba kerültek, Matt Gay pedig értékesítette a mezőnygól kísérletet, így hosszabbításban nyert a Colts.

Mindenképpen dicséret illeti a vendég együttest, hiszen csereirányítóval győzni tudtak egy előzetesen rájátszásba várt csapat ellen, megsüvegelendő teljesítmény. Mind a támadó-, mind a védőfaluk remek teljesítményt nyújtott, a labda mindkét oldalán kontrollálni tudták a line of scrimmage-et. A Colts nyerőembere egyértelműen a rúgó Matt Gay volt, aki négy 50+yardos FG-t is értékesített a mostoha körülmények ellenére.

Ravens oldalon jogosan foghatják a fejüket a szurkolók és a játékosok is, mert a kezükben volt a győzelem, de rettenetesen bugyuta hibákat vétett a csapat, amiket értelmetlen döntésekkel fejeltek meg. Leginkább a gyilkos ösztön hiányzott, 3 pontos vezetés birtokában a negyedik negyedben le kellett volna zárni a meccset. Amikor pedig a győzelemért ment a csapat, akkor Lamar Jackson egy buta sacket nyelt be, ami miatt nem sikerült elég közel kerülni egy sikeres mezőnygólhoz.

A play hívás az utolsó játékrészben és a hosszabbításban is rettentő konzervatív volt, mintha nem győzelemre játszottak volna. Lamar futásai az egész mérkőzésen kiválóan működtek, 101 yardot és 2 TD-t szorgoskodott össze a földön. Viszont a passzjátéknál valami hiányzott, ami múlt héten a Bengals ellen egyértelműen működött. A védelem futás ellen elég gyenge volt, ugyanakkor Kyle Hamiltont mindenképp ki kell emelni. A Ravens másodéves safetyje domináns teljesítményt nyújtott, 3 sacket, valamint 2 leütött labdát szerzett.

(Atreus)

Dallas Cowboys @ Arizona Cardinals 16-28

Az idény előtt 1/1-re várt Arizona az első két fordulóban a legjobb pontkülönbséggel rendelkező Dallas ellen mutatta meg, hogy a tankolás az NFL-ben maximum a szurkolók és a GM-ek fejében működik.

A Cardinals az előző két meccsét jól kezdte, és ezen most sem változtattak. Az első félidőben mind az öt labdabirtoklásukat pontokra váltották három mezőnygól és két hatpontos eloszlásban (a kétpontos egyszer sem jött össze). A jól haladó Cardinals offense három pilléren állt: James Conner és Joshua Dobbs hosszú játékai és a Dallas büntetések, ugyanis a Cowboys csak az első félidőben 9 zászlót kapott, ami a legtöbb a McCarthy érában. A Dallas egy three and outtal kezdett, majd Dak Prescott és Tony Pollard vezetésével a szünetig 10 pontot ők is felraktak a táblára.

A vendégek abban bízhattak, hogy a Cardinals most is csak egy félideig szeretne focizni, amit az első két hazai drive két puntja és összesen 14 yardja alá is támasztott volna, azonban a Cowboys támadósor nem élt a lehetőséggel. A Dallas hiába jutott el red zone-ig (sőt a tíz yardos vonalon belülre) mind a négy második félidei támadásából, ott azonban elfogyott a tudomány: mindössze két FG jött össze egy sikertelen negyedik és egy csúnya Prescott labdaeladás mellett.

Az Arizona pedig ismét egy nagy játékkal, Michael Wilson 69 yardos elkapásával megtörte a Dallas védelmét és három játékkal később Marquise Brown TD-jével lezárta a meccset, így Jonathan Gannon a Cowboys skalpját behúzva nyerte meg első NFL meccsét főedzőként.

A Trevon Diggst nélkülöző dallasi védelem ezúttal nem nyújtott extrát, Micah Parsons most is hozott egy sacket, de az Arizona nagy játékokra és futásokra (222 yarddal zártak) berendezkedő támadósorát kicsit sem tudták limitálni. Dobbshoz kevésszer értek oda, így 7 elkapó között elosztott 189 yardot. A Dallas támadósora viszont még csalódást keltőbb. Tony Pollard ugyan ötös átlaggal megtett 120 yardot és Gallup majdnem 100 elkapott yarddal zárt, a célvonalhoz közel szinte semmi elképzelés nem volt (20 játékot futtattak ott, mindössze 13 pontot szereztek), emellett a 13 büntetésből 103 yard is komoly probléma.

(bandrew)

Houston Texans @ Jacksonville Jaguars 37-17

Ez a forduló nem a potens csapatoké volt. Az 1/1-esélyes Texans kis túlzással komolyabb megerőltetés nélkül verte bucira a szezon előtt akár Super Bowlra is esélyesnek tartott Jaguarst, ami a meccs végén már inkább leültette Trevot Lawrence-t, nehogy a szégyen mellé még egy sérülés is összejöjjön.

Alapvetően arra lehetett számítani, hogy a Jaguars amúgy elég jó védelme dominálni fogja a kezdő támadófal 4/5-ét elvesztő Texanst, az offense meg majd elszórakozik az ezer sebből vérző vendég védelem ellen. Ehhez képest a hazai csapat nem szerzett pontot az első félidőben: két punt és egy fumble mellett ugyan sikerült eljutni mezőnygól távolságig, de az egyik csúnyán mellé ment, a másikat meg blokkolták. Az így kiharcolt pozícióelőnyt a Texans maradéktalanul ki is használta, és a három óriási hiba/turnover után összesen 17 pontot tett fel a táblára.

A második félidő már jobban indult a Jaguarsnak, az első két támadásból 10 pontot sikerült felrakni a táblára és úgy tűnt, helyreáll a világ rendje. A hazai speciális egység viszont másképp gondolta: a kirúgást végző ST-játékosok előbb végignézték, hogyan játszik forró krumplit a labdával a blokkoló fullback Andrew Beck, majd ügyesen elugráltak előle, aki így szinte érintetlenül kocoghatott le 85 yardot egy teljesen szürreális kick return TD-ért.

Az i-re a pontot Lawrence pocsék INT-je tette fel, amiből ismét szerzett három pontot a Texans, így 12,5 perccel a meccs vége előtt 27-10-re vezetett a vendég csapat. Még akár innen is menthető lett volna a mérkőzés, a Jax kevesebb mint két perc alatt szerzett egy TD-t, de a következő támadásból a Texans is feltett egy hatpontost, miután CJ Stroud kiosztott egy 68 yardos passzt az újonc elkapó Tank Dellnek. A garbage time-ban még volt egy vendég mezőnygól, de ekkor már mindenki ment volna haza, érdemleges már nem történt.

A Jaguars legnagyobb problémája tehát a speciális egység volt, ami hat pontot hagyott a pályán és ilyen/olyan módon 17 ponthoz segítette az ellenfelet (az ellenfélnél minden hibátlan volt, Ka’imi Fiarbain mind a hét rúgását értékesítette összesen 13 pontért). De a többi csapatrészre sem lehetnek büszkék a szurkolók. Ugyan sacket nem engedett a támadófal, de elég rosszul nézett ki az egység, a skill playerek pedig hibát hibára halmoztak. Lawrence a csúnya interceptionjét kívül mindent megtett, de úgy nehéz dolga van, ha minden jó labdáját elejtik vagy nem tudják letenni a lábukat a pályán belül. A legnagyobb kritika azonban Doug Pedersoné, aki még mindig erőlteti a pocsék cornerből és középszerű visszahordóból elkapóvá képzett Jamal Agnew-t, aki ugyan gyors, de nem tud sem útvonalat futni, sem elkapni és legalább két drive halt el rajta most is.

A Texans viszont idén először nem nézett ki 1/1-esnek. CJ Stroud továbbra sem dobott interceptiont, ellenben most 280 passzolt yard mellé két TD is társult, kifejezetten jól játszott. A futójáték inkonzisztens volt, de ez várható volt a cseretámadófallal, az elkapók közül pedig az újonc Tank Dellnek lehet örülni, aki öt elkapásból 145 yardot és egy TD-t tett a közösbe. A védelemben senki nem volt különösebben jó, de rendszerszinten elég jól működött a dolog: sok volt a kreatív hívás, sikerült kifejezetten sokszor nyomást generálni és csak a tight end elleni passzvédelem nem ütötte meg a mércét. Ki tudja, talán Houstonban is elindul végre valami.

(renningan)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!