Connect with us

Összefoglaló

Mezőnygól-háború Vegasban, kiütés Dallasban, alacsony színvonal Frankfurtban

A Raiders szerezte a vasárnap esti rangadó egyetlen touchdownját, ami el is döntötte a győztes kilétét. A Packers és a Steelers meglepően jó támadóteljesítményeket nyújtott egymás ellen, ami már nem volt igaz a Coltsra és a Patriotsra Frankfurtban. A Cowboys meg játszott egy önbizalom-növelő meccset a Giants ellen. 

New York Jets @ Las Vegas Raiders 12-16

Nagyjából azt kaptuk a vasárnap esti rangadótól, amit vártunk. Mezőnygól-háborút, ahol az döntött, hogy melyik csapat tudta megszerezni a mérkőzés egyetlen touchdownját.

Az első félidőben konkrétan öt mezőnygólt, öt puntot meg egy interceptiont láthatott a nagyérdemű. Mindkét csapat össze tudott tenni két-két 40-50 yard közötti támadást, aminek a végén a rúgók bevágták a póznák közé a labdát. A további puntok közepette pedig az döntött, hogy a Raiders egyszer le tudta húzni Aidan O’Connell passzát (Jordan Whitehead volt az), amiből plusz egy FG-t fel tudtak tenni a táblára.

Ha valaki ismerte előzetesen a két csapatot, akkor álmából felkeltve is meg tudta volna mondani, hogyan nézett ki a játék képe (sőt, a Jetset is elég lett volna ismerni hozzá). A New York-i defense nagyon keményen játszott és minimalizálni tudta a Raiders támadósorát, miközben a Jets offense elég gyenge volt ahhoz, hogy a vegasi védelem is jól nézzen ki. Egy-két szép Davante Adams vagy Garrett Wilson elkapást leszámítva sok érdekes és látványos nem történt az első 30 percben.

A második 30 perc is hasonlóan kezdődött, hiszen négy gyors punt közé beékelődött egy Raiders field goal, amivel egyenlő lett az állás – jó mezőnypozícióból indultak, így 23 yard megtétele is elég volt a pontszerzéshez. Aztán jött, amit mindenki csak félve remélt: egy touchdown! Ezt pedig a Raiders tudta megszerezni, miután ismét jó mezőnypozícióból egy hosszú Josh Jacobs futással eljutottak a célterület közelébe, ahol aztán az újonc Michael Mayer első profi touchdownjával szinte behozhatatlan előnyre tett szert a hazai csapat.

 

Itt már a negyedik negyed elején jártunk, és a Jets még szépíteni tudott egy mezőnygóllal. A Raiders szépen haladt, Jacobs kezéből viszont már mezőnygól-távolságban kitépték a labdát, így felcsillant a remény a Jets előtt. Zach Wilson előbb kiosztott egy gyönyörű no-look passzt, azonban utána dobott egy csúnya interceptiont a kiválóan játszó linebacker CJ Spillane-nek, amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs. Egy egész pofás Hail Maryre még futotta a Jetsnek, de ez nem lett sikeres, így a Las Vegas-iak diadalmaskodtak.

A Raidersnél tökéletesen időzítették az edzőváltást, hiszen Antonio Pierce megkapta a két New York-i csapatot ellenfélnek, így 2-0-val kezdte főedzői pályafutását. Az egyértelmű, hogy a vibe-ok szuperek Vegasban, ez pedig arra pont elég, hogy ezt a két csapatot megverjék. Nagy elánnal, beleadással és küzdeni akarással játszottak, amik extra yardokat, extra first downokat eredményeztek adott helyzetekben. Elsősorban Josh Jacobst kell kiemelni, aki idén először 100 yard fölé jutott.

A Jetsnél ugyanaz a helyzet, mint idén mindig. Sőt, mint a tavalyi szezon kezdete óta mindig. A védelem rendkívül erős, Zach Wilson meg továbbra sem képes szinte semmire. A New York-iak idén mindössze 8 darab touchdownt szereztek, és most már 36 drive-osra nőtt a TD-mentes szériájuk, tehát 11 negyede nem szereztek hatpontost. Mondjuk legalább a nyitódrive során sikerült pontot szerezniük, idén először. Az is valami.

A Raiders így 5-5-tel, a Jets 4-5-tel áll.

 

(katonadani)

Green Bay Packers @ Pittsburgh Steelers 19 – 23

A liga két gyengélkedő támadósora jól ráijesztett a nézőkre a mérkőzés elején, amikor is mindkét offense touchdown drive-val kezdte a találkozót. A Steelersnél Najee Harris közel 50 yardos játékkal alapozta meg a támadást, majd jutott be a célterületre, amire a Packers részéről több jó Love passz volt a válasz a végén egy Romeo Doubs elkapott hatpontossal.

Az offense-ek pedig nem álltak le. A Steelers a scriptelt drive után is ugyanolyan dinamikusan haladt a következőben is, ezúttal is sokat támaszkodva a Harris & Warren futóduóra, hogy ezt a támadást utóbbi fejezze be egy 16 yardos futással.

Egy gyors Packers punt után a hazai támadósor további 3 ponttal növelte az előnyét, így 17-et szereztek az első félidőben. Ez csak azért volt nagy szó, mert a Pittsburgh szerezte eddig a legkevesebb pontot az első játékrészben idén, mindössze 36-ot 8 meccsen, ennek majdnem a fele összejött most két negyed alatt.

Lemaradni a Packers sem szeretett volna és Jordan Love talán legszebb passzát osztotta ki a meccsen Jayden Reednek egy 35 yardos touchdown átadással. Az extra pontot azonban blokkolta a Steelers.

A meccs ezen pontján azért csak eszébe jutott a két támadósornak, hogy nincsenek ehhez a tempóhoz hozzászokva a nézők és az egészségügyi katasztrófát elkerülve innentől azért jelentősen visszavett a tempóból mindkét csapat. A szünetre 17-13-as állással vonultak.

A második játékrész már elsősorban a rúgókról szólt. A vendégek kétszer, a Steelers egyszer jutott el field goal távolságba, ezeket értékesítve pedig szoros, 20-19-es állással fordultunk a negyedik játékrészre. Itt a Steelers képes volt még egyszer a póznák közé rúgni a labdát, ezzel 4 pontos előnyt kialakítani, hogy a Green Baynek csak a touchdown legyen jó a meccs megfordításához. Ezt kétszer is megpróbálta Jorden Love, mindkétszer el is jutottak a red zone-ba, azonban az irányító a társai helyett mindkétszer a védők kezébe dobta a labdát. Ezzel a Damontae Kazee pickkel zárult a találkozó.

A Packers egy híján 400 yardot ért el, de a Steelers is 324-ig jutott, ez mindkét csapattól ritkaság 2023-ban. A Packers főleg a földön haladt, Love 283 yardot passzolt 2-2 TD-INT társaságában. Első számú elkapója az újonc Reed volt. Christian Watson ezúttal sem mutatta miért is draftolták második körben és a tavalyi biztató idényzárása után csalódás a 2023-as idénye. Love túloldali társa, Pickett csendesebb volt és egy game manager statisztikát hozott össze (126yard 0 TD, 0 INT). A földön azonban jobb volt a hazai csapat. 205 yardot szereztek, Jaylen Warren pedig 100 egység fölé jutott. A Steelerst nem túlzottan érdekelte, hogy a Green Bayben UDFA cornerek játszottak kis túlzással, de nem is szorultak rá, hiszen a földön is jól tudtak haladni. A találkozó végén a két labdaszerzéssel a védelmük is hozzátette a magáét, de a secondary összességében nem végzett ma sem igazán jó munkát. Egy a Packersnél erősebb csapat ezt büntette is volna.

(alatriste)

Indianapolis Colts @ New England Patriots 10-6

Utolsó 2023-as európai mérkőzéséhez érkezett az NFL, ahol egykor szebb éveket megélt franchise-ok találkoztak Frankfurtban. A Brady vs Manning Patriots-Colts összecsapások már a múlté, most Mac Jones és Gardner Minshew irányításával várhattuk a mérkőzést. Úgy indult, ahogy nem vártuk, a Patriots első támadásából a red zone-ba ért egy szépen összerakott drive végén, de ott megállt a tudomány és meg kellett elégedni a három ponttal. A Colts is szépen összerakta az első drive-ot, főleg Jonathan Taylor futásaival haladtak előre. Ők már jól fejezték be a támadást, Taylor futott be a célterületre. Majdnem egy negyed telt el és csak két támadást láthattunk, de ezután elkezdődött a punt háború. Innentől már csak az utolsó negyedben láthattunk pontokat.

A második félidő elején egy Minshew interception után jó mezőnypozíciót kapott a Patriots, de a red zone-ba beérve megint csak nem tudtak mit kezdeni a Colts védőivel, és most Ryland is hibázott. Jones előtt a fal amúgy sem volt túl meggyőző finoman szólva sem, folyamatos nyomás alatt játszott a Patriots irányítója, összesen öt alkalommal sackelték is, amiből Odeyingbo egymaga hármat vállalt magára. A lehetőség a New England előtt ott volt a fordításra, de hiába vezettek több jó támadást, ahogy a touchdown közelébe értek, egyszerűen megálltak és nem tudták pontokat elérni. Valamilyen okból Mac Jones az end zone közelében két alkalommal is Julian Blackmont szemelte ki, a safety elsőre még elejtette a labdát, de másodszorra már interceptiont szerzett a nagyon csúnya passzból. 10-6-os állásnál az utolsó két percben az eladott labda után Jonest leültették és Bailey Zappe kapta meg a lehetőséget a fordításra, de ő is csúnyán eladta labdát. A jól kezdődő, de végül egy alacsonyabb színvonalú mérkőzést a Colts húzta be, köszönhetően az első támadásnál elért touchdownnak.

A statisztikai lapra ránézve Minshew neve mellett 194 passzolt yard és egy eladott labda szerepel, az irányító több alkalommal is hosszú menekülés végén talált célpontot meghosszabbítva a támadásokat. Futásban most egyértelműen Jonathan Taylor kapta meg a főszerepet, 23 alkalommal indult meg a labdával, míg Moss csak egyszer kapta meg. Az első drive-ban Taylor folyamatosan hozta a yardokat és TD-t szerzett, de ezek után már nem sikerültek úgy a futások, összesen 69 yarddal zárt. Elkapásban Michael Pittmant kereste a legtöbbször Minshew, az elkapó 12 felé tartó labdából nyolcat lehúzott és ezekből 81 yardot szerzett. A védelemről már említve volt, hogy folyamatosan nyomás alá helyezték Jonest, Buckner emelkedett ki ebből, hét alkalommal keserítette Jones életét, mellette még Odeyingbo három sackje emelhető ki.

A másik oldalra áttérve Mac Jones pontosságával még nem volt olyan nagy probléma, 20 passzából 15 sikeres volt, de ezekből mindössze 170 yardot értek el. Előtte a fal nem tudta megvédeni, és ennek is köszönhetően Jones több hibát is vétett, amik főleg a red zone-ban jöttek ki, ahol egyszerűen teljesen megállt a támadójáték. A 167 futott yard nem mutat rosszul, többször is ennek köszönhetően jutottak el jó mezőnypozícióba. Stevenson 88, míg Elliott 54 yarddal zárt. Elkapóknál Demario Douglas volt Jones kedvenc célpontja, kilenc alkalommal is őt kereste, ebből hat sikeres átadás volt 84 yardért. A védelemnek az első Colts támadásnál meggyűlt a baja Taylorral, de ezek után szépen állították meg a futást és a passzjátékot is. Minshew-ra már jóval kisebb nyomást helyeztek, sacket most nem értek el, de Myles Bryant egy interceptiont azért szerzett.

A Patriotsnál történelmi mélységről kezdhetünk beszélni, jelenleg az 1/3-as picket birtokolják, miközben a Colts 50%-os mérleggel áll 10 fordulót követően.

(kronikk)

New York Giants @ Dallas Cowboys 17-49

Felkészülési, pontosabban önbizalom-növelő meccset játszott vasárnap este a Cowboys. Ehhez a csoportrivális Giants asszisztált, ami a labda egyik oldalán sem volt hajlandó bárminemű kihívást támasztani az ellenfelének. A vendégek részéről az egyetlen pozitívuma a találkozónak az volt, hogy sikerült egyáltalán pontot feltenni a táblára, így a Dallas elleni pontkülönbségüket végül 68-0-ról (ez volt az állás hat negyed után) sikerült 89-17-re kozmetikázni két meccs után.

Tommy DeVito nem NFL szintű irányító. Nem mintha lenne bárminek is tétje már a Giants szempontjából, szóval kipróbálni ki lehetett kezdőként, de hamar eldőlt, hogy nem kezdő matéria, de csereként sem biztos, hogy megállná a helyét. Egyszerűen semmit nem csinált az egész meccsen, mindössze 86 yardig jutott úgy, hogy a második félidő jelentős részében már csak a Cowboys cseréi voltak a pályán. A két passzolt TD-je mondjuk így is pont annyi, mint amennyi Daniel Jonesnak volt hat meccsen, ami azért sokat elmond a támadósorban uralkodó állapotokról (gyenge skill személyzet, passzblokkolni képtelen támadófal, rossz playhívások), de DeVito mutatott játékát még ez sem menti.

Értelemszerűen a védelemmel sem lehetnek elégedettek New Yorkban. Dak Prescott 11,5 yardos átlaggal passzolt 404 yardot és négy TD-t, míg a földön 5,1 yardot átlaggal 168 yardot és három TD-t szerzett a Dallas úgy, hogy négy játékosnak is volt legalább egy 10+ yardos futása. Végre Brandin Cooks is mutatott életjeleket, 19,2 yardos átlaggal 173 yardot és egy TD-t tett a közösbe, CeeDee Lamb pedig az első elkapó lett a modern NFL történetében, akinek egymás után három meccsen is összejött 10+ elkapás és 150+ yard.

Talán csak Tony Pollard lehet elégedetlen, ő volt az egyetlen, akinek nem volt kifejezetten fantasy gyilkos meccse. Illetve a védők közül Micah Parsonst érdemes még megemlíteni, akinek még egy tackle sem jött össze a meccsen. De nem ez az érdekes, hanem hogy nem cserélte le őt a főedző Mike McCarthy a többi kezdővel együtt a negyedik negyed elején. Mindez feltehetően egyfajta büntetés volt, amiért a védő nyilvánosan kritizálta a Giants főedző Brian Dabollt, amiért még az első héten nem ültette le a padra Daniel Jonest 40 pontos hátrányban. Szép lett volna, ha véletlenül összeszed egy sérülést és rommányert meccsen.

(renningan)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!