Connect with us

Minden ami NFL

MVP és további díjfigyelő 5 forduló után

Öt forduló még mindig nem sok, de lassan a szezon harmadán túlvagyunk, így pedig érdemes elkezdeni megnézni kik is teljesítenek eddig a legjobban a ligában, kik kapnák az év végi díjakat, ha most érne véget az alapszakasz.

MVP: Lamar Jackson, QB (Ravens)

2019 és 2023 után idén is a regnáló játékosnak adnám ezt a díjat 5 forduló elteltével. Ugyan egyelőre nem emelkedik úgy a mezőny fölé senki, hogy teljesen egyértelműen oda lehessen ítélni, a Jackson jelenség továbbra is rettegésben tartja az NFL védelmeket.

A Ravens támadósor annak ellenére lehengerlő, hogy továbbra is főleg egy embertől függ minden. Az offense második sikerességi rátában és top5-ös mind passzonkénti-, mind futásonkénti EPA-ben. De az irányító egyéni statisztikái is az élmezőnybe tartoznak. Top 5-ös sikerességi rátában, 9 touchdown passza a 3. legtöbb, miközben egyetlen egy interceptiont dobott csupán. A PFF által mért nagyértékű és labdaeladást érő dobási mutatója 7/2. Ennél csak egy irányítónak van jobb aránya (akiről lesz még szó a cikkben). A passzainak mindössze 1,1%-a olyan amit a védő is megfoghatnak (legjobb arány a ligában).

A levegőben mondjuk úgy, hogy simán csak a legjobbak közt van, de ami összességében továbbra is elmozdítja egy több fős halmazból, az a mozgása. Közel 50-szer helyezték már nyomás alá, mégis mindössze 5 sacket hajtottak rajta végre a védők. Ez a közel 10%-os nyomássikerességi ráta (pressure to sack) a harmadik legjobb a ligában, miközben 365 yardot szerzett már saját lábon, amivel természetesen vezeti a nem-futók versenyét.

Egész egyszerűen továbbra sem képesek az NFL védelmei konzisztensen levenni a pályáról hosszabb ideig Jacksont. Persze a szezon start nem volt sikeres és arcpirító a Raiders elleni vereség, de a Ravens offense továbbra is elit, miközben a támadófala maximum közepes és a skillsorban sem tobzódnak a szupersztárok Henryn kívül (még ha Flowers és Likely mindenképp remek játékosoknak is tűnnek, Bateman és idén Andrews is csalódás eddig).

Dobogósok: Joe Burrow, QB (Bengals), Jayden Daniels, QB (Commanders)

Igen, az 1-4-gyel kezdő Cincinnati irányítóját hozom! Ez a csapat ki fog jönni a gödörből elsősorban amiatt, mert egy elit irányítója van. Burrow 3. sikerességi rátában, top5-ben van EPA és CPOE mutatókban, 12 touchdown passzal vezeti a ligát és a Jacksonnál említett nagyértékű és labdaeladást érő dobási mutatója még Lamarnál is jobb (9/3). A Patriots ellen valóban rosszul kezdett az egész csapat és a védelem azóta is a katasztrófa szintet üti csak meg, de a támadósorra most már hetek óta nem lehet panasz. Burrow elővette az elit formáját, ami ha kitart én a playoffot sem látom esélytelennek a csapat számára, hiába a rossz szezonrajt.

Danielsről később fogok részletesebben írni, de ha MVP versenyfutást kell nézni az ő neve is fel kell merüljön. Az, hogy a sokak szerint 1/1-re is esély Commandersből egy 4-1-es csapat lett óriási részben köszönhető neki. Jacksonhoz hasonlóan nem tudnak mit kezdeni vele az NFL védelmek, de részletesebben majd később.

Szemfényvesztő: Patrick Mahomes, QB (Chiefs)

Mahomes sok helyen favorit a díjra, de elsősorban ez a makulátlan mérlegnek és a névnek szól mintsem a teljesítménynek. A Chiefs irányítója rengeteg kockázatos labdát enged el idén, 6 touchdownjára már 6 interceptiont is dobott, miközben az egész ligában az ő passzai szállnak a legkisebb távolságra. Persze kiürült a támadósor skill részlege, illetve el kell ismerni az 5-0-s mérleget, de ez azért jelenleg nem MVP szint. Ettől függetlenül front runner most is Mahomes és jó esélye van tényleg elvinni a díjat – a körülményeket nézve igazán nehéz most a helyzete és ennek ellenére játszik jól.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
HUF249024 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
HUF349034 900
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x