Connect with us

Prémium cikkek

Keim utolsó dobása – Cardinals FA kitekintő

Vízválasztó holtszezonhoz érkezett a sivatagban a Keim – Kingsbury duó, Kyler Murray harmadik évét kezdi majd ősszel, a tavalyi remek kezdést nagy leolvadás követte, 8-8-cal zárt a csapat és lemaradt a rájátszásról. A minimális elvárás idén mindenképpen a playoff-szereplés lesz, ha az nem sikerül, újabb nagytakarítás várható Arizonában.

Közepesen sok pénze van a Cardinalsnak a piacnyitás előtt, cserébe nagyon sok (Larry Fitzgeralddal 29) játékosnak jár le a szerződése, ebből jó páran kezdők, de többen inkább a stabil csere szintet ütik meg, őket könnyebb lesz megtartani olcsón.

Játékosok, akiken spórolni lehet:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Akin a legtöbbet lehetne spórolni, az egyértelműen Chandler Jones, a 31 éves passzsiettető kivágásával 15,5 millió dollárt lehetne felszabadítani. A tavalyi szezonja borzalmasan sikerült (1 sack, 6. meccsen megsérült), de a legfontosabb láncszeme volt eddig a védelemnek, rajta kívül a breakout évet lehozó Reddick – akivel majd lejjebb foglalkozunk – volt az egyetlen, aki konzisztensen tudta támadni az ellenfél irányítóját. Mivel egy évre szól a szerződése, így azt átalakítani csak automatikusan megsemmisülő évekkel lehetne, ellenben hosszabbítani lehetne vele, ami $11,5 millió pluszt hozna az idei konyhára, ezért ez tűnik a valószínűbb megoldásnak.

Kevésbé kérdéses egy másik passzsiettető, Devon Kennard helyzete, aki igazi szabadügynök-bust volt, a szezon második felében már alig játszott, a Giantstől érkező Markus Golden és a korábbi UDFA Dennis Gardeck is könnyedén kijátszotta a csapatból, elküldésével 4,2 millió dollárt szabadítana fel a Cardinals. Még könnyebb döntés lesz Robert Alford kivágása, a veterán cornerback két év alatt 0 snapet játszott az alapszakaszban sérülések miatt, 7,5 millót spórolhat a csapat az elküldésével, nem kérdéses, hogy mi lesz a sorsa.

Joneshoz hasonlóan érdekes helyzetben van Justin Pugh, aki nem játszott kiemelkedően a támadófal belsejében, sok zászlót dobtak rá, ha kivágják, 7,2 millió dollárt spórolna az Arizona, így viszont 0 kezdő szintű guardja maradna a csapatnak, így egy szerződés-átalakítás valószínűbb, amivel idén kb 3,5 milliót szabadíthat fel a Cardinals.

Így tehát $45 milliónyi helye lehet a Cardinalsnak a piac nyitására.

Legfontosabb szabadügynökök

Larry Fitzgerald még nem döntött a folytatással kapcsolatban, ha marad, kb 5-6 millió dollárt kereshet, máshova nem fog menni, persze a friss hírek tekintetében (lásd lejjebb) valószínűbb, hogy még egy évre visszatér. Így a támadó oldalon egy fontos szabadügynök maradt, ez pedig a futó Kenyan Drake, aki tavaly transition tag alatt játszott, nem kapott hosszú távú szerződést szerencsére. Az látszott, hogy a szezon első felében, amikor a fal jobban játszott, neki is jól ment, az év második részében azonban Drake is beleszürkült a mezőnybe, így felesleges lenne vele hosszabbítani, azt a pénzt lehet inkább a támadófal belsejére költeni, a draft középső-hátsó köreiben pedig érkezhet a pótlása. Fontos még megemlíteni Dan Arnoldot, aki az egyetlen használható tight end volt a keretben, őt olcsón vissza lehet igazolni, de mellé kell más erősítés erre a posztra. A támadófalban JR Sweezy-nek és Kelvin Beachumnak jár le a szerződése, előbbit nem fogják marasztalni a rettenetes éve után, utóbbi remek szezon előtti igazolás volt, de a következő idényben minden bizonnyal a tavalyi harmadik körös Josh Jonest fogják kipróbálni a jobb oldalon.

A védelemben már több potenciális távozót is találunk, a legnagyobb közülük a csapat már-már legendája, a 2011-ben 1/5-ön választott Patrick Peterson cornerback. A veterán játékosnak az előző két éve nem sikerült valami fényesen, 2019-ben a szezon felét kihagyta eltiltás miatt, tavaly pedig többször is csúnyán megégették, 121 cornerbackből 83. volt a PFF-nél. Látszik, hogy nincs már meg a sebessége, hogy igazi lockdown-corner maradjon, 5 TD-t is engedett, az irányítók 100.8-as ratinggel dobtak az irányába, ráadásul 12 zászlót is dobtak rá. Nem lepne meg, ha távozna és tesztelné a piacot, bár ha nem kap jó ajánlatot sehonnan, el tudom képzelni, hogy visszatérne a sivatagba kevesebb pénzért.

Haason Reddick sorsa is kérdéses, a korábbi első körös passzsiettetőnek tavaly nem hívták le az ötödik éves opcióját, így már idén szabadügynök lesz. Az első három évében három különböző védőkoordinátor alatt játszott, idén viszont a védelem közepéről Vance Joseph kitette a szélre, és 12,5 sackkel zárta a szezont. Nagy kérdés, hogy ez a teljesítmény megismételhető-e, vagy csak egy éves fellángolás volt. A franchise tagelése vagy megtartása logikus lépés lehetett volna mindaddig, amíg JJ Watt nem érkezett a csapathoz, így viszont már biztosan nem lesz rá keret.

A fenti játékosokon kívül még 23 szabadügynöke van a Cardinalsnak, de nagy részük vagy veterán minimumért vissza tud jönni, vagy örülünk, hogy nem kell nekik szerződést adni. De’Vondre Campbellnek (LB) korrekt szezonja volt, de a helyére be lehet építeni Isaiah Simmonst, a veterán Corey Peterst lehetne még visszaigazolni, hiszen remek öltözői vezér, és a sérülése után biztos olcsón aláírna. A special teamben sem árthat egy vérfrissítés, Zane Gonzalez 2019-es remeklése után tavaly több mérkőzés is rajta ment el, így kétlem, hogy marasztalják, a szezon közben helyére érkező Mike Nugent megbízható rúgó volt, egy évre vissza lehet igazolni, de a training campbe még egy fiatalt hoznék, hogy legyen egy kis versenyhelyzet. Punter poszton a 39 éves Andy Lee is korrekt évet zárt, de ott sem árthat a fiatalítás. A korlátozott szabadügynökök (RFA) közül a feljebb már említett Dennis Gardeck az egyetlen fontosabb név, aki komolyabb pénzt vagy 2. körös tendert kaphat, de a többiek is jó cserék és special team játékosok, plusz ismerik a rendszert, így őket egy tenderrel apróért vissza lehet hozni.

Potenciális érkezők:

A legfontosabb hiányposzt a támadóoldalon egyértelműen az elkapósor, DeAndre Hopkins mögött nincs normális fegyver – nem mellesleg őt is elég egysíkú módon használja Kingsbury –, a piac viszont tele lesz potenciális célpontokkal. Tökéletes második számú elkapó lehetne a sivatagban például Kenny Golladay, de neki több kérője is lesz, akik valószínűleg több pénzt tudnak neki adni (vagy a Lions tageli). Ezért inkább egy polccal lejjebbről Corey Davist választottam, a magas, fizikális elkapó az első három évében nem sokat tett le az asztalra, de tavaly végre megmutatta, miért választották ki anno 1/5-ön: közel 1000 yard, 5 TD, és a 10. legjobb elkapó volt a PFF-nél. Minden bizonnyal a váltás is jól jönne neki, olcsóbb lenne, mint Golladay, és tökéletes társa lehetne Hopkinsnak, Christian Kirk pedig mehetne slot elkapónak, ahol valószínűleg jobban tudnák használni, mint a széleken.

A tight end pozícióval sincs jó helyzetben az Arizona, egyedül a sérülékeny és inkább blokkolásban jó Maxx Williams van rosteren, a feljebb említett Dan Arnoldot olcsón vissza lehet hozni, de ez még mindig kevésnek tűnik, főleg úgy, hogy a Cardinals futtatta a legtöbb playt 12 personnelből – és minden bizonnyal a legkevésbé hatékonyan. Jonnu Smitht könnyen el tudnám képzelni Arizonába, de várhatóan ő is túl sokat fog kérni, amire a csapatnak nem lesz lehetősége, ezért erősítést ide inkább a draftról várok.

Talán a támadófal közepe volt a csapat leggyengébben teljesítő egysége tavaly, így ide mindenképp kell igazolni, akár centert, akár guardot. A Corey Linsley – Joe Thuney prémium szabadügynökök közül egyet nem ártana elcsípni, én inkább Linsley-t preferálom, aki a liga egyik legjobb centere, tavaly összesen 4 nyomást engedett 437 passzblokkoló playben, és futásblokkolásban is évről évre fejlődik. Így a fal közepére érkezne stabilitás, és egyedül a jobb oldali guard pozícióra kéne keresni embert, de azt a draft 2.-3. körében is lehetne orvosolni.

A védelem egyetlen igazi hiányposztja a cornerback, de ott egyből két kezdőt is kéne találni, ismerve Keim draftjait, ha 1/16-ra CB-t választ, ő sem fogja megváltani a világot az első évében. Byron Murphy eddig csak a slotban villogott, úgyhogy maradjon is ott, a szélre viszont érkezhetne a Bengalsból William Jackson, aki 3 évre, évi 13 millióért jöhetne, nálam ez a poszt az első számú prioritás. Az olcsóbb cornerekből Bashaud Breeland vagy Jason Verrett jöhetne egy prove-it szerződéssel, de valószínűleg a drafton is fog érkezni ide erősítés az első két kör valamelyikében.

Hiányposztok így is maradtak, az NFL-ben nem lehet elég elkapód és cornerbacked, és a védőfalat sem ártana mélyíteni, bár oda tavaly többen is érkeztek – inkább kevesebb, mint több sikerrel –, de elsősorban Murraynek kell hozni célpontokat, és a támadófal belsejét kell felturbózni, hogy ugyanolyan hatékony legyen a futójáték, mint a tavalyi szezon elején. Nincs egyszerű dolga Keimnek, az biztos, viszont ha nem sikerül megoldani a támadósor problémáit, könnyen elképzelhető, hogy 2022-ben már nem neki kell ezekkel a gondokkal foglalkozni.

A cikk megírása után érkezett a csapathoz a Houston legendája JJ Watt a védőfalba évi 14 millióért (plusz ösztönzők), ami nem kevés pénz és egyből más szemszögből nézi az ember a leendő és lehetséges igazolásokat/kivágásokat, például így Haason Reddickre biztosan nem lesz pénz, ellenben nem lepne meg, ha Larry Fitzgerald és Patrick Peterson visszatérne 1-1 évre kevesebb pénzért.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!