Connect with us

Prémium cikkek

Minden készen áll, jöhet az irányító – Washington FA kitekintő

Senki sem várta, mégis rájátszásba jutott a Football Team az előző szezon végén. Ez persze inkább volt köszönhető az NFC East mindent alulmúló gyenge teljesítményének, de irányító nélkül, szinte üres skill posztokkal így is óriási teljesítmény az, amit elért Ron Rivera az imázsát vesztett csapattal. A hiányosságok egyértelműen látszódnak, kérdés hogy lehet-e őket egy éven belül orvosolni.

Bár a Football Team nem váltott várost a mögöttünk lévő szezon előtt, mégis egyfajta újjáalakulási folyamat kezdődött el náluk azzal, hogy 2020-ban megváltoztatták a nevüket, új GM-et és HC-t hoztak a csapathoz. Mindezek fényében a 7-9-es szereplés mindenképp felülteljesítésnek számít, az pedig csak hab volt a tortán, hogy ez a mérleg rájátszást ért.

Ahogy zajlott a szezon úgy tűnt, hogy a Football Team körüli irányító saga sosem ér véget. Kezdve Dwayne Haskins kezdetésével és korai lecserélésével, majd Kyle Allennel, aki sérülés miatt négy találkozó után került IR-re, folytatva Alex Smith varázslatos újjászületésével a szezon második felében és végül, miután a playoffra már mindenki elfogyott, befejezve Taylor Heinicke wild card körben bemutatott emlékezetes mérkőzéséig.

Érdekes, hogy a 4 irányítóból pont a két nagyobb nevű már nincs a csapat kötelékében. Kyle Allen ERFA tendert, Heinicke pedig egy csere irányító szerződést kapott két évre. A csapat a legtöbb ponton rendben van, de meg kell oldaniuk a legnehezebb feladatott: szerezni kell egy irányítót.

Játékosok, akiken spórolni lehet

A fővárosi csapat számára 54 millió dollár állt rendelkezésre Scherff franchise tage előtt. Ezzel top5-ben voltak a ligában, de a kedvező anyagi helyzetet jól mutatja, hogy egy 18 milliós guard tag után is csupán körülbelül a 6. helyre csúsztak vissza. A kedvező anyagi körülmény oka egyben a csapat legnagyobb gondja is, hogy nincs irányítója. Ettől függetlenül majd 13 millióval terheli a sapkát két olyan játékos is, aki már nincs a csapatnál. Dwayne Haskins és Alex Smith után ugyanis ennyi halott pénz ragadt bent.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Túl nagy spórolásra tehát nincs nagy szükség, azonban pár milliót természetesen fel lehet szabadítani. Először két hosszabbítást gondoltam végrehajtani. Jonathan Allen 10 milliós ötödik éves opcióját tölti, míg Brandon Scherff a már említett 18 milliós tag alatt van jelenleg. Mindkettejük esetében megérné egy hosszú távú szerződést kötni. Allen az évek óta kiemelkedő, 2020-ban pedig egyenesen elit védőfal egyik alapköve. A korábbi első körös falember még mindig csak 26 éves, a teljesítményére pedig bár eddig sem volt panasz, tavaly karrier évet zárt. Scherff ha kikerült volna a piacra, a 9. legjobb szabadügynök lehetett volna az FK! listája alapján. Amióta a ligába került a legjobbak között van a posztján. Bár viszonylag sérülékeny játékos (az elmúlt 4 év mindegyikében ki kellett hagyni több-kevesebb meccset), rászolgált egy elit guard fizetésre. A feltüntetett számok ezek alapján nem pontosak, hiszen az új kontraktus kialakításától függően csökkenne az esetükben az idei cap hit.

Ténylegesen spórolni egyedül Peyton Barberrel lehetne. Látható, hogy mindössze 1.3 millió dollárról van szó, de a tavalyi évben a snapek csupán 17%-án volt pályán, így felesleges megtartani a nem túl jó képességű futót. Erre a szerepkörre érkezhet bármilyen újonc is majd a McKissic, Gibson duó mögé.

Végül pedig egy nem éppen jól elsülő szerződés átalakítás Landon Collins esetében. A 2019-ben szerződtetett ex-Giants játékos nem feltétlen azt a produkciót nyújtja Washingtonban, ami miatt anno a legjobban fizetett safety volt a ligában (és a mai napig az 5. ezen a listán). Az újonc Kamren Curl remek játékával pedig némiképp a posztját is elvette. Mivel gazdaságilag még mindig nem lehet kivágni, az elküldése nem opció, de Scherff tagjét leszámítva a legjobban kereső Football Team játékos Collins, ami nem feltétlen látszódik a pályán. Ingoványos talaj ez, hiszen ha belepiszkálnak a szerződésébe, azzal esetleg azt érik csak el, hogy még jövőre sem érné meg az elküldése, de az idei majd 17 milliós cap hitjével mindenképpen kezdeni kellene valamit.

Legfontosabb szabadügynökök

Ahogy spórolni sem túl sok játékoson lehetett, úgy ez a lista sem hemzseg a sztárjátékosoktól. A három legfontosabb név egyaránt a védő oldalon található meg. Ryan Kerrigan helyi legenda, az új idényben azonban már 33 éves lesz és túl van legjobb évein. Sőt a posztján olyan ígéretes fiatalok játszanak, mint Montez Sweat vagy a tavalyi év védő újonca Chase Young. Ennek okán már 2020-ban is csak a snapek 38%-án játszott. Nála kicsivel többet töltött a pályán a 3. számú linebacker Kevin Pierre-Louis, de ő sem tartozna az érzékeny veszteségek közé. A legfontosabb név a tavaly érkező, ám meglehetősen jó évet futó Ronald Darby. A legtöbb snapet töltötte a pályán a csapatból és végre el tudták kerülni a sérülések. Kendall Fuller túloldalán jó szezont zárt. Top fizetésben azért ő sem reménykedhet, de a tavalyi prove it szerződés után idén már kinézhet neki egy 3-4 éves kontraktus közepes fizetéssel.

Rajuk kívül a már említett Kyle Allen és a tavalyi év meglepetése washingtoni szempontból, Cam Sims lesz korlátozott jogú szabadügynök. Nincs olyan életképes verzió, amiben Allen a csapat kezdő irányítója szeptemberben, de 2.-3. számú opciónak olcsón meg lehet tartani. Sims a kevés pozitív példa egyike volt a tavalyi Football Team offense-ben. McLaurin mögött a 2. legtöbb elkapott yarddal zárt az WR-ek közül 581-gyel azok után, hogy 2019-ben mindössze 27-et ért el. A 3. számú elkapó posztra mindenképp érdemes megtartani, hiszen korából is adódóan benne még van potenciál.

Potenciális érkezők

A csapat a vártaknak megfelelően lehívta mind Kyle Allen, mind Cam Sims opcióját. A döntés magától értetődő volt, és ezt meglehetősen hamar meg is hozták.

Az első érkező JuJu Smith-Schuster lenne nálam. McLaurin egy kiváló képességű külső elkapó, akárcsak Sims. Szükség van azonban upgrade-re a poszton, amit a slotban lehet elérni. Smith-Schuster megmutatta karrierje elején, hogy milyen félelmetes fegyver tud lenni, ha “csak” második számú elkapóként használják. A Football Team legnagyobb hiányossága, az irányító posztot leszámítva, hogy kevés a playmaker a csapatban. Ugyan ezen elv mentén csaptam le Jared Cookra is. A veterán TE-ben nincs már sok, de 1-2 évre javulást hozhat. Logan Thomas tavaly remek évet tudhatott magáénak, 744 yarddal zárt azután, hogy az előző 3 szezonjában összesen nem volt 330 elkapott yardja. Egy lassan 30 éves, egy csodaszezont lehozó játékosra azonban nem életbiztosítás rábízni a posztot. Cookkal ketten jó duót alkothatnak, aztán egy év múlva eldöntheti a csapat, hogy melyik lejárós veteránt igazolja vissza.

A támadó oldali célpontokon kívül a corner sorban található még nagyobb űr. Ezért érkezett mind egy fiatal, még mindig ígéretes slot játékos, mind egy a zenitjén talán már túl lévő, de egykoron elit és még mindig nem rossz szélső corner. Patrick Peterson évekig volt a liga egyik legjobb cornere Arizonában. Az elmúlt egy, másfél éve nem volt már olyan kimagasló, de 31 évesen egy új környezetben még lehet benne 1-2 jó év. Kendall Fullerrel pedig ha bejönne az igazolás, igazán minőségi duót alkothatnának. Hozzájuk csatlakozna a slotba Desmond King. Ligába kerülésekor az egyik legjobb slot cornernek tűnt, de ezt a teljesítményt nem tudta fenntartani. Az elmúlt két szezonban azt a kiemelkedő szintet már ő sem hozta, de még így is egy jó és fiatal játékosnak számított a posztján. Jimmy Morelandtől venné át a stafétabotot, aki visszaszorulna dime cornerré. Ezekkel az érkezőkkel a jelenleg is elit front mögött nemcsak az egyik, hanem akár ténylegesen a legjobb védelmet rakhatná össze Ron Rivera.

Utolsóként pedig egy megbízható kicker érkezik. Matt Prater és a távozó Hopkins között nagy különbség már nincsen, de Prater még mindig egy rendkívül erős lábbal megáldott rúgó, akire talán nyugodtabb szívvel bízza rá a csapat a 40, 50+-os field goalokat. 2020 neki sem a premier éve volt, de kickereknél a 36 év nem a világ vége még, akár 2-3 kiemelkedő év is lehet benne. Rosszabb esetben pedig hoz egy Hopkins szintet.

A 2020-ban az identitását vesztette a csapat, de sokakra rácáfolt és tisztes szezont tudott maga mögött. Az új vezetés alatt egy erős, védelem központú gárda kezd formálódni. Ez 2021-re is megmaradna és igazán nagy dolgokra lenne hivatott a fővárosi csapat védelme. A támadóoldalon a támadófallal eddig sem volt gond, sőt a liga felső harmadába tartoznak, Scherff visszaigazolásával pedig teljesen együtt is maradna az egység. A bal oldalon Cornelius Lucas helyett el lehet egyébként gondolkozni egy upgrade-en, de Trent Williamsen kívül nincs olyan nevű FA, aki egyértelműen szintekkel jobb játékos lenne nála. Williams pedig elég viharosan távozott Washingtonból ahhoz, hogy ne legyen reális a viasszatérése. Mind Fisher mind Villanueva a szóba jöhető játékosok közül 14-15 millióba kerülnének, míg Lucas 2-ért játssza el a posztot nem olyan rosszul.

A gyengébb skill állományt sikerült feljavítani, így kikövezett az út az új washingtoni irányító számára. A gárda nagy hiányposztok híján megengedheti azt a luxust is magának, hogy akár idei, akár jövő évi pickeket beáldozva agresszív legyen és akár csere útján, akár a drafton szert tegyen a csapat következő irányítójára. Félmegoldások nem fogadhatóak el. Allen nem franchise irányító és Heinickeről is nehéz elképzelni, hogy ligába kerülése után 6 évvel robbantana nagyot. Bárki is érkezik majd a fővárosba, lesz teher a vállán. A keret és az edzői stáb is alkalmas akár nagy dolgok elérésére is, a kérdés csak az, hogy szert tudnak-e tenni olyan irányítóra, aki ezt a lehetőséget ki is használja.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!