Connect with us

Prémium cikkek

Rájátszás vagy semmi – Raiders FA kitekintő

Újabb felemás szezonon van túl a Raiders. 2019-hez hasonlóan ismét jól kezdték az évet, aztán a szezon második felében megint jött a leolvadás. Tavaly bár álltak 6-3-mal is, az utolsó hét meccsből kettőt sikerült nyerni, így végül 8-8 lett a mérleg, ami egy minimális előrelépésnek értékelhető a 7-9-es 2019-es szezonjuk után, de a rájátszáshoz egyelőre kevés. 2021-es év lesz Jon Gruden visszatérése utáni negyedik szezonja a csapattal, és most már egyértelműen csalódás lenne, ha továbbra is lemaradnának a rájátszásról. 

A 2020-as holtszezonban a védelem megerősítésre fókuszált Mayock – Gruden duó, de a tavaly nyújtott teljesítményüket látva mondhatjuk, hogy mindez nem jött össze. Hiába érkezett Cory Littleton, Nick Kwiatkoski, a linebacker sor továbbra is gyenge volt, Maliek Collins és Carl Nassib sem tudott javítani a harmatos pass rushon. A drafton meglepetésre a támadóegységbe hoztak több embert. Az első körben kiválasztott cornerback, Damon Arnette újonc évében jobbára szenvedett, a harmadik körös safety vagy inkább special teamer Tanner Muse az évet sérültlistán töltötte, a negyedik körben húzott cornerbacknek, Amik Robertsonnak szintén sokat kell még fejlődnie az NFL szintjéhez. Arra pedig még várhatnak, hogy a Bearsbe elcserélt Khalil Mack utódját megtalálják, akihez hasonló képességű játékosra égető szükség lenne a Raiders védőfalában.

A védelem megerősítését kezdték azzal, hogy a védőkoordinátor Paul Guenthert kirúgták, amivel kapcsolatban csak annyi kérdés merül fel, hogy miért nem történt meg hamarabb. Utóda a csoportriválistól érkezett, Gus Bradley korábban Chargers DC volt. Kinevezését tekinthetjük előrelépésnek, de ha nem sikerül jelentősen megerősíteni a játékosállományt – ami azt jelenti, hogy nagyjából minden poszton erősítésre szorul – Bradley keze alatt sem fog brillírozni az egység.

A támadóegység ezzel szemben továbbra is jól muzsikált, annak ellenére, hogy az O# erősségének számító támadófalat sérülések és Trent Brown letargikus hozzáállása gyengítette. Derek Carr egyik legjobb szezonján van túl a profik között, korábban csak 2016-ban játszott hasonló szinten, amikor utoljára rájátszásba jutott az akkor még oaklandi alakulat. Carrt a napokban dicsérte Mayock és a csapattársai is, egyhangúan bizalmat szavaztak neki, nem kérdés, hogy jelen pillanatban ő a franchise quarterback.

Játékosok, akiken spórolni lehet

A csapat jelentős spórolást hajtott végre az elkapó Tyrell Williams, a slot cornerback Lamarcus Joyner, és a két tavalyi szezon elején kezdő guard Gabe Jackson és Richie Incognito kivágásával, továbbá Trent Brown elcserélésével. Ez nagyjából mutatja, hogy mennyire elhibázott a csapat átigazolási politikája, hiszen Jacksont kivéve mindegyik most távozó játékos a szabadügynök-piacról érkezett 2019-ben, és Incognito kivételével nagy pénzt is kaptak (és akkor az Antonio Brown trade-et nem említem, ami szintén akkor történt).

Közülük a legrosszabb igazolás a neki adott összeget tekintve Trent Brown volt, aki egy jó jobboldali tackle lehetne, de miután megkapta a nagy pénzt ($66 millió 4 évre), nem volt sok kedve játszani a Raidersben. Jelentős túlsúllyal érkezett legutóbb az edzőtáborba, valószínűleg ennek köszönhetően meg is sérült gyorsan, majd a covid-szabályokat sem tartotta be, így végül 5 meccsen lépett pályára tavaly, ahol átlag feletti teljesítményt nyújtott, de értelemszerűen megfelelő felkészüléssel ennél többre lenne képes. Brown ezt a fajta hozzáállást nem engedte meg magának amikor a Patriotsban játszott, nem véletlenül trade-elt érte Belichick, aki jól járhat, ha a tackle megint azt a formáját hozza, mint New Englandben. A Raidersben pedig a kezdő jobboldali tackle Brandon Parker lehet ezután, aki bár évről évre fejlődik, mégis jelentős visszalépésnek tekinthető még a letargikus Brownhoz képest is.

Tyrell Williams a teljes tavalyi szezont sérültlistán töltötte, így az ő kipenderítése várható volt. Gabe Jackson szélnek eresztése azonban meglepőbb, hiszen ő tavaly kezdő jobboldali guardként végigjátszotta a szezont, és valamivel átlag feletti teljesítményt nyújtott. $9,6 milliót spóroltak ezzel, Jackson állítólag nem volt hajlandó belemenni a fizetéscsökkentésbe. Az idén 38 éves Richie Incognito $5,5 milliós fizetését is sokallták. A két guardot vissza akarják igazolni, de ha valamelyiküket netán nem is sikerül, akkor sincs tragédia, ha Denzelle Goodot megtartják és a másodéves John Simpson fejlődik.

Lamarcus Joyner pár éve még egy korrekt safety volt a Ramsben, azonban ahogy szinte az összes Raidersbe igazolt védőjátékosnak, az ő teljesítménye is jelentősen zuhant, miután idekerült. Ennek egyik fő oka az lehet, hogy nem abban a pozícióban játszatják, ami számára ideális, a fosztogatóknál ugyanis slot cornerback volt a szerepköre. Nem várták meg, hogy mire lenne képes Gus Bradley rendszerében, vele is szerződést bontottak. Több nagy fizetésű játékostól vált meg a Raiders, azonban vannak még olyanok, akiknek a kivágásával, esetleg elcserélésével tudják még növelni a mozgásterüket a fizetési plafon alatt.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!