Connect with us

Minden ami NFL

Ki lesz a megváltónk? Főedző jelöltek 2022-re II.

A támadó oldali főedző jelöltek után nézzünk rá, hogy a védőguruk közül kire várhat előrelépési lehetőség a 2021-es szezont követően. Ezen a listán sokkal több az olyan név, aki korábban már főedzői lehetőséghez jutott, azonban valamilyen oknál fogva sikertelenül zárta a head coach időszakát (a hivatkozott statisztikák a 15. játékhét előtti teljesítményeket tükrözik.)

Jerod Mayo, belső linebacker edző, New England Patriots

Ez még mindig csak a harmadik edzősködéssel töltött éve a 35 éves Mayónak, de már az előző szezon után is felmerült a neve, mint főedző jelölt – az Eaglesnél volt is interjún. Idén sokkal kapósabb lehet, mert bár Bill Belichick a főnök a védőoldalon (is), de a papíron védőkoordinátor nélkül dolgozó New England defense-ben kiemelkedő szerepe van (még ha nehéz is pontosan meghatározni, hogy mennyi az ő hozzáadott értéke, bár a bostoni linebackerek remekül játszanak az irányításával).

Mayónak volt honnan merítenie a tapasztalatot, ugyanis nyolc szezont játszott Bill Belichicknél New Englandben, és ebben az időszakban a Patriots védelem agya volt. 1/10-es választott volt 2008-ban, rookie évében olyan klasszis veteránoktól tanulhatta a szakmát, mint Mike Vrabel, Tedy Bruschi, de sokáig játszott együtt Vince Wilforkkal is. Nyert Super Bowlt, kétszeres Pro Bowler, 2008-ban ő lett az év újonc védője, hitelességi deficitje biztosan nem lesz, tökéletesen alkalmas egy győztes kultúra kialakítására. A playbook, amit hozni tud New Englandből pedig az egyik legsokoldalúbb az egész NFL-ben. Annak ellenére is kiváló jelölt, hogy játékhívásban nem rendelkezik jelentős tapasztalattal.

A general managerek kifejezetten szeretnek Bill Belichick tanítványokat főedzőnek kinevezni, a Mayóra vágyók azonban okkal reménykedhetnek, hogy nem egy új Matt Patriciát kapnak. Erre Mayo játékos múltja is lehet a biztosíték.

Matt Eberflus, védőkoordinátor, Indianapolis Colts

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha a 2020-as szezon végén megkérdezték volna Frank Reich-ot, hogy melyik koordinátorát fogja elveszíteni, lehet Eberflus nevét hamarabb mondta volna, mint Nick Sirianniét. Eberflus is volt ugyan több helyen interjún, azonban végül maradt Indianapolisban.

Az 51 éves szakember egyetemi edzősködéssel töltött évei után (Toledo és Missouri) linebacker edző lett Clevelandben, majd clevelandi főnöke, Rob Ryan felkérésére Dallasba ment, ahol 2017-ig dolgozott, főleg a linebackerek edzőjeként. A 2018-as szezon kezdete óta irányítja a Colts védelmét, mint DC.

Eberflus elévülhetetlen érdemeket szerzett Darius Leonard fejlődésében, de Paye is szépen fejlődik a kezei között, Bucknert is jól használja, míg a vezetésével az elmúlt három szezonból kettőben is top tízes egységként zárt a Colts védelem – 2021-ben is jó úton járnak, hogy ezt elérjék. Idén a meccsenként átlagosan engedett pontokat tekintve a Colts a kilencedik (21,8), a negyedik legtöbb interceptiont Colts játékosok húzták le (15), a földön pedig csak két csapat kapott náluk kevesebb TD-t (8). Összességében a defense kilencedik helyen áll DVOA tekintetében.

Eberflusnak ugyan nem volt profi játékos pályafutása, de 30 éve edzősködik – ebből 12 évet az NFL-ben töltött – a rutin tehát megvan. Mayóval ellentétben Eberflus rendkívül rutinos játékhívásban is, és bizonyítottan alkalmas egy sokoldalú, mély és rendkívül fizikális, agresszív védelem felépítésére. Kollégái és játékosai szerint rendkívül intelligens, folyamatosan fókuszált és alázatos, bármilyen környezethez képes megfelelően alkalmazkodni. Idén is lesznek felkérései, az igazi kérdés az, hogy hova fog elmenni HC-nak.

Leslie Frazier, védőkoordinátor, Buffalo Bills

Frazier már mindent látott az NFL-ben – 1999 óta minden szezonban NFL csapatnál edzősködött – volt főedző is 2011-2013 között a Vikingsnál, egy 10-6-os szezon volt a csúcs. Nyert Super Bowlt játékosként a legendás ’85-ös Bears tagjaként, és van SB győzelme Colts defensive back edzőként is a 2006-os szezonból. Volt lehetősége tehát rálátni a most 62 éves szakembernek, hogy hogyan kell egy győztes kultúrát kialakítani.

Frazier 2017 óta dolgozik Buffalóban és Sean McDermottal az NFL egyik legkeményebb egységét rakták össze. A Bills védelem idén konkrétan a legjobb DVOA alapján, a legkevesebb yardot engedik meccsenként (288,9), és csak a Patriots és a Broncos enged kevesebb pontot mint a Bills (17,6). A második legkevesebb meccsenkénti passzolt yardot engedik 179,5 yarddal (mondjuk itt benne van Mac Jones 3 passzkísérletes meccse is), a kísérletenként engedett 5,9 yard pedig ligaelső.

Frazier választásával egy top védőgurut és egy kőkemény, mindenre felkészült védelmet lehet várni, azonban nem hátrány ha olyan helyre kerül, ahol van hagyománya a defense alapú építkezésnek. Ezzel összhangban van Dan Grazianónak, az ESPN insiderének értesülése, miszerint Frazier lehet az egyik legkomolyabb jelölt a Bears élére.

Vance Joseph, védőkoordinátor, Arizona Cardinals

Nem a főedzői mérleg lesz az, ami egyből vonzó jelöltté teszi őt a GM-ek szemében. A Broncos szurkolók sem a legszebb gondolatokkal emlékeznek vissza rá: 5-11, 6-10, gyors kirúgás, ez a denveri mérlege. Védőkoordinátorként viszont rendben van.

Joseph 2019 óta dolgozik Arizonában, ahol az idei évre sikeresen meghonosította 3-4-es sémáját, DVOA alapján az Arizona védelme a negyedik legjobb a ligában. A negyedik legkevesebb pontot tudják feltenni az Arizona ellen, átlagosan 19,5 pontot. A 321,6 meccsenként engedett yard top ötös, különösen passz ellen működik jól Joseph védelme. 6,6 yardot engednek kísérletenként, ami a negyedik legjobb, az engedett passzolt TD-k száma pedig a tízedik legjobb (19).

Jelentős csapatsikerek még elkerülték a Cardinalst, de idén bizakodhatnak, mint ahogy Joseph is. Egy szép playoff menetelés után Vance Joseph neve is hamarabb előkerülhet a GM noteszekből.

Játékosai szeretik, többek között Chandler Jones is méltatta tanítói, vezetői skilljeit. További pozitívum Joseph kapcsán, hogy meg tudott újulni, és fel tudta magát építeni a denveri évek után. Az biztos, hogy a Broncosnál töltött időszak megtanította arra, hogy stabil QB helyzettel rendelkező csapatot válasszon.

Todd Bowles, védőkoordinátor, Tampa Bay Buccaneers

Bowlesnak is volt esélye főedzőként bizonyítani, azonban a négyéves Jets kalandnál szebb HC karriert is el lehet képzelni. New Yorkban 2015-ben egy 10-6-os szezonnal kezdett (ez amúgy utólag nem is néz ki rosszul a Jets hányattatott sorsát nézve), majd jött két 5-11-es szezon és a lejtmenetet egy 4-12 koronázta meg.

Bowles a bukás után Tampában kapott lehetőséget védőkoordinátorként. A rutinos edzőt egyértelműen a Chiefs elleni Super Bowlban mutatott mesteri teljesítménye helyezte vissza a főedzőt keresők térképére. A Bowles vezette egység 9 ponton tartotta az Andy Reid-Patrick Mahomes gépezetet úgy, hogy Mahomesnak nem engedett TD-t és 2 interceptionbe is belekergették a Chiefs irányítóját. De az egész playoffra elmondható, hogy kulcsfontosságú szituációkban jól működött a védelem és jó játékokat hívott Bowles.

Idén futás ellen parádés a Bucs defense, ők engedik a harmadik legkevesebb yardot, meccsenként 91,2-et. Passz ellen a kísérletenként engedett 6,6 yard top három, a lehúzott 15 INT pedig szintén top öt teljesítmény.

Bowles választása mellett szól, hogy van már jelentős főedzői tapasztalata, tudja tehát, hogy mivel jár, ha nem csak a védelmet, hanem a teljes keretet befolyásoló döntéseket kell hozni. Mindezt a tapasztalatot egy elég kaotikus vezetésű franchise-nál szerezte, ami hasznos lehet egy hasonló helyzetben. Emellett Joseph-hez hasonlóan Bowles is ki tudott mászni abból a gödörből, ahova főedzői karrierje végére került, a Super Bowl győzelem pedig kellő lökést és hitet adhat neki és az edzőt kereső GM-eknek is, hogy képes győztesre fordítani egy lejtmenetben lévő franchise helyzetét.

Dennis Allen, védőkoordinátor, New Orleans Saints

Allen is volt már főedző (2012-2014), azonban az a Raiders keret annyira tragikus volt, hogy nem nagyon lehetett vele mit kezdeni, 4-12 volt a legjobb mérlege Raiders HC-ként.

Allen 2015-ös visszatérése után (2006 és 2010 között már dolgozott New Orleansban) a Saints végre elkezdett magas draftcetliket áldozni a védelemre, Allen pedig hihetetlen mélységekből emelte fel ezt a defense-t. 2021-ben futás ellen elit a New Orleans védelme, hatodik a meccsenként engedett yardok, míg első a kísérletenként engedett yardok szempontjából. A Saints védelem DVOA-ben az ötödik, ezzel is alátámasztva, hogy jó munkát végez Allen – vagy azzal, hogy négyből négyszer legyőzte Brady vezette Buccaneerst az alapszakaszban.

Jelentős játékos pályafutással ő sem büszkélkedhet, de edzőként nyert Super Bowlt, a 2009-es szezon végén az általa edzett secondaryvel győzte le a Saints a Coltsot. Allennel nem csak a tapasztalatot és a védelmi stabilitást lehet megszerezni, biztosan meg tudná győzni valamelyik támadó oldali kollégáját, hogy csatlakozzon hozzá a Sean Payton edzői fáról.

Dan Quinn, védőkoordinátor, Dallas Cowboys

A korábbi Falcons főedző jó úton van ahhoz, hogy helyreállítsa megtépázott hírnevét NFL szerte. Első szezonjában 2015-ben 5-0-s kezdés után lemaradt a rájátszásról, 8-8-as mérleg lett a vége. A 2016-os szezonban már összejött a rájátszás, a Super Bowl is, azt pedig mindenki tudja, hogy mi történt a Patriots elleni mérkőzésen 28-3-as Falcons vezetés után. 2017-ben szintén összejött a rájátszás, ezúttal a későbbi bajnok Eagles jelentette a végállomást a Rams elleni wild card sikert követően. A mai napig ez az utolsó playoff meccse Quinnek, ugyanis 2018-ban és 2019-ben is 7-9-cel végeztek, lecsúszva a playoffról, míg 2020-ban a szezon közben köszönték meg a munkáját egy 0-5-ös rajt után.

Az említett atlantai éra előtt Quinn főleg defensive line edző volt, 2001 és 2008 között dolgozott San Franciscóban, Miamiban és a Jetsnél is. Az igazi áttörést azonban a Seattle-ben töltött évek hozták el Quinnek. Két időszakban összesen négy évet töltött a Seahawksnál (2009-2010, 2013-2014), Super Bowlt is nyert (és vesztett), nem akármilyen védelmet rakott össze Carroll stábjában.

Az új esélyt Mike McCarthytól kapta meg, nagyon gyorsan össze is kapta a Dallas védelmet, megbízhatóan teljesítenek 2021-ben. Egy fontosabb mérőszámot, a DVOA-t kiemelve például harmadik az egység. Emellett ki kell emelni az egység ékkövét, a rookie Parsonst, és az ő fejlesztését. Edge rusherként és linebackerként is játszatja őt Quinn, ha helyesen használja a DROY cím fő várományosát, akkor a playoffban is eredményes lehet a Cowboys defense.

Mit tud adni Quinn az általa érdeklődő franchise-nak? Egy jól működő 4-3-as sémát mindenképpen. Valamint ő a legjelentősebb főedzői rutinnal rendelkező koordinátor, az offense oldalt is ideértve. HC-ként és koordinátorként is volt Super Bowlban, referencia munkaként pedig ott van a legendás Legion of Boom is a seattle-i évekből. Ha a Cowboys védelem nagyot dob a rájátszásban is, 2022-ben már a HC rövidítés szerepelhet Quinn neve mellett.

Raheem Morris, védőkoordinátor, Los Angeles Rams

A 45 éves Morris pályafutásának viszonylag korai fázisában megkapta első esélyét az NFL-ben HC-ként, 2009-ben Jon Gruden helyét vette át Tampában. Morris 3-13, 10-6 és 4-12-es mérleggel zárta ezt az időszakot, majd Washington érintésével Atlantába került, ahol 5 évet töltött különböző pozíciókban: nem csak védelemben dolgozott, az elkapókat is edzette. A 2020-as szezonban nehéz helyzetbe került – ideiglenes főedzőként Dan Quinnt kellett pótolnia – akit a Falcons 0-5-ös rajtja után rúgtak ki, végül 4-12-vel zárták az évet. A 2021-es szezon kezdete előtt McVay Brandon Staley pótlására hívta a Ramshez.

Összességében jól teljesít a Morris vezette védelem, de a tavalyi Staley-féle ligaelit szintet nem sikerül eddig elérni. Főleg a futás elleni védekezés dicsérhető, 3,9 yardot enged a védelem kísérletenként, ez a harmadik legjobb az NFL-ben. De ha az összes engedett futott yardot nézzük, akkor hetedik a Rams, míg DVOA tekintetében hatodik a védelme. Ha a playoffban jól szerepel a Rams, Morris kapós lehet. És tudjuk, az a tény, hogy valaki Sean McVay stábjában tag, akár indokolatlanul is nagy lehetőséget és jó ajánlólevelet tud jelenteni.

DeMeco Ryans, védőkoordinátor, San Francisco 49ers

Ha reálisan nézzük, Ryansre ráfér még a rutinszerzés, a 2021-es az első szezonja DC-ként, így játékhívóként is. Egyébként nem is teljesít rosszul, DVOA alapján nyolcadik a 49ers védelem, jól pótolja Robert Saleh-t. Engedett yardokban is nyolcadikok, főleg passz ellen jó a defense, a meccsenként engedett 209,8 yard az ötödik legjobb.

Játékosai nagyon szeretik, és mivel korábbi DROY és All-Pro, ezért hitelességi problémái sincsenek, a fiatalabbak pedig apa figuraként tekintenek rá. Emellett reális jelöltté az teheti, ha a 49ers elcsípi a playoff helyek egyikét, és ott fel tud nőni a feladathoz a Bosa, Armstead, Warner vezette egység. De Ryans esetén az is előrelépés, ha elkezdi gyakorolni a főedzői interjúkat ennek a szezonnak a végén, szüksége lesz rá a következő években.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!