Connect with us

Szabadügynök

Csak a káposzta jó újramelegítve? – Buccaneers FA-kitekintő

Véget ért egy időszak. Bár rövid volt, minden Buccaneers szimpatizáns, legyen az régi vagy új, elégedett lehet a végeredménnyel. Azonban a megújulást meg kell kezdeni 2022-ben, ami lehet, hogy egy szűk esztendővel fog indulni.

Két évig tartott Tom Brady floridai kitérője, de mind a legendás irányító, mind a csapat elégedett lehet. Első évükben végigmasíroztak a mezőnyön és a csapat történelmének második Super Bowlját hódították el, majd a mögöttünk hagyott szezonban is csak a végső győztes búcsúztatta a gárdát. A Buccaneers, ha nem is olyan túlzó mértékben mint a csoportrivális Saints, a veterán irányító utolsó éveire mesterségesen tartotta magasan a kerete színvonalát. Ennek eredménye, hogy a Buccaneers kerete volt 2021-ben a harmadik legidősebb és sok szerződést úgy kötöttek meg, hogy 2022-ben még nem tudnak igazán nagy helyet felszabadítani a sapka alatt. Egy átmeneti év következik Nyugat-Floridában, hogy aztán szépen elkezdődhessen valami újnak a felépítése a következő években.

Játékosok, akiken spórolni lehet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Mint említettem, nincs egyszerű helyzetben a csapat. Tom Brady utolsó évére teljesen egyben tartották a 2020-as bajnokcsapatot, amire nem sok példa volt még a történelemben. Ennek persze ára van. A Tampa Bay épp csak 3 millió dollárral áll a fizetési sapka alatt és olyan játékosoknak kell súlyos milliókat fizetniük, akik nem is fogják a csapatot erősíteni a következő szezonban. Az úgynevezett void éveknek köszönhetően Gronkowski 5, Suh közel 7 millió dollárt foglal a 2022-es sapkából, de Tom Brady is súlyos milliókkal terheli a csapatot. Utóbbi post-june típusú visszavonulásával 12 milliót spórolhat a csapat idénre, de ez az összeg már csak a free agency időszak után realizálódik a számlájukon, így bár előrébb lesznek vele, nem feltétlenül akkor, amikor erősíteni lehetne.

Rajta kívül igazán csak Shaq Barrett szerződésének átalakításával tudnak nagyobb összeget felszabadítani, de persze kérdés, mennyire szeretnék maguk előtt tolni azt a bizonyosat további éveken keresztül. Az idei szezonban pont a hasonló szerződések miatt vannak nehéz helyzetben. Persze hangsúlyozni kell, hogy teljesen megérte ez a fajta hozzáállás, hiszen bajnok lett a csapat és senkit se fog zavarni 1-1 szürkébb év a nagy siker után.

A nagy nevek mellett négy kisebb kaliberű, kiegészítő játékos elküldésével lehet még javítani a helyzeten, Rakeem Nunez-Roches, Cameron Brate, Bradley Pinion, Ross Cockrell cutokkal további 12 milliót spórolhatnak, amikkel már közel 40 millió mozgástere lesz a csapatnak, persze lesz is mire elkölteni, miután több poszton is csúnyán megfogyatkozott a gárda.

Én csak Barrett szerződését hoztam fel példaként, de ugyanúgy tud a csapat spórolni közel 10-10 milliót Mike Evans vagy Donovan Smith szerződésének átalakításával vagy épp 8 milliót Lavonte Davidével. A lehetőség tehát adott, kérdés hány ilyen, a jövő szempontjából nem feltétlenül jó módosítást hajtanak majd végre. Én itt csak maximum eggyel kalkuláltam.

Legfontosabb szabadügynökök

Sok kezdő játékos szerződése futott ki 2022-re. A támadósorban Brady távozása mellett lejár a szerződése mindkét futónak, tight endnek, a csapat talán legjobb elkapójának és két kezdő belső támadófalemberének is. Papíron tehát a tavalyi kezdőcsapathoz képest ha ideveszem az Antonio Brown történetet is, mindössze négyen maradnak 2022-re is.

A támadófalból távozó Ryan Jensen és Alex Cappa bár fontos részesei voltak a Super Bowl menetelésnek, talán kevésbé lesz fájó az elvesztésük. Igazából Brady érkézéig egyikük se tartozott a kiemelkedő játékosok közé és persze kezdő szintet képviselnek ligaszinten is, úgy gondolom vigyázni kell, ha valaki a jobbnak tűnő mostani időszakuk alapján ítéli csak meg őket. Brady a liga egyik leggyorsabban passzoló irányítója volt, aki mögött könnyebb dolga volt a támadófal játékosoknak.

A skill sorban azonban már találni olyanokat, akinek a távozása nagyobb űrt hagyna maga után. Chris Godwin egy top elkapó, aki sérülése ellenére is három 1000 yardos szezont produkált egymás után és top fizetési igényei lesznek. Gronkowski csak Brady miatt jött még vissza focizni így könnyen lehet, hogy vissza fog menni bulizni ezután a két éves visszatérés után. Rajta kívül a két meghatározó futó is távozik és bár Leonard Fournette meg tudta néha mutatni, miért is volt negyedik kiválasztott a 2017-es drafton, nem az a kaliberű játékos, akit ilyen pénzügyi helyzetben vissza kéne igazolni. Ráadásul a tavalyi draft 3. körében már vélhetően készültek arra, hogy minden futó távozni fog a csapattól és ezért érkezett Ke’Shawn Vaughn, aki az egyetlen running back jelenleg a rosteren, akinek van szerződése 2022-re.

A támadók után a védelem is fontos húzóneveket fog elveszíteni. Ndamukong Suh vagy Jason Pierre-Paul kulcsemberek voltak a 2020-as rettegett védelemben és az ő remek játékuk is kellett, hogy Patrick Mahomes ne tudja a Super Bowlon megmutatni, miért is a legtehetségesebb irányító jelenleg a ligában. Mellettük még a kiegészítő embereken kívül a Carlton Davis, Jordan Whitehead kettős volt fontos eleme az elmúlt évek Buccaneers védelmének és lesznek minden bizonnyal már túl drágák ahhoz, hogy megtartsa őket a csapat.

Potenciális érkezők

Rendben, nevessetek nyugodtan. Tudom, utánam az özönvíz! Azonban hadd adjak magyarázatot a dologra. Jameis Winston továbbra is az a játékos, aki jobban illik Bruce Arians sémájába, mint a legtöbb NFL irányító, ideértve Tom Bradyt is. A sikeresség persze más kérdés, abban nehéz lett volna überelni Bradyt, azonban séma szinten Winston az elérhető nem túl széles választékból szinte az egyetlen, aki passzol ebbe a vertikális, nagy játékokra alapuló sémába. Továbbá jót tett neki két év a Saintsben, Sean Payton kezei alatt mintha kicsit megfontoltabb lenne és nem feltétlenül dobja be minden alkalommal double coverage-be a labdát 40 yard mélyen. További előnye, hogy Winston ázsiója nem lesz túl magasan az elmúlt évek teljesítménye és főleg a sérülése után. Egy egyéves prove it szerződés mindenki számára előnyös lehet, amiből ha nem lesz semmi, még mindig meg lehet nézni, mi rejtőzik Kyle Traskben, aki ha kijátssza a csapatból az edzőtábor során Winstont, akkor sem vesztett sokat a csapat. Ha viszont nem jobb Trask nála, az is sokat elmond a másodéves irányítóról és ez esetben sem kellene letolt gatyával kiállni a meccseken.

Azonban bárki is lesz az irányító, Chris Godwint meg kell tartaniuk. A még mindig csak 25 éves elkapó a kevés igazán tehetséges és fiatal játékos közt van a Buccaneers rosterén, az ilyeneket pedig nem szabad eltékozolni. Egy hosszú távú szerződéssel az ő cap hitjét le lehet faragni 2022-re, hogy a többi érkezőnek is maradjon hely.

A támadófalba két kezdőt nehéz a draftról pótolni, így egy veterán guardot el tudok képzelni az érkezők között, aki akár lehetne Andrew Norwell is. Winston vagy akár Trask vélhetően nem fog olyan gyorsan szabadulni a labdától mint Brady tette, ahhoz pedig jó passzblokkoló falra lesz szükség. Norwell egész karrierjében ebben volt erős.

A védelem kevesebb figyelmet kapott, de majd a drafton lehet azt a csapatrészt is foltozgatni. Mennyiségre azonban mindenképp kellene egy védőfalember, hiszen jelenleg két játékosnak van csak szerződése. Jarran Reed bár nem olyan veszélyes az ellenfél irányítójára mint Suh volt a futójátékoknál, tudja majd pótolni a távozó veteránt. A corner sorba prémium névre esélye sem lesz a csapatnak Godwin és a többi közepes játékos szerződése mellett, így inkább a zavarosból halásztam ki nekik egy Patrick Petersont. Todd Bowles szereti a fizikálisabb, nagyobb cornereket, így ha már meg is kopott kissé az egykoron elit Peterson, egy átmeneti évre elláthatja a kezdő posztot Dean túloldalán, hogy ne legyen rákényszerítve a csapat a korai corner választásra a drafton.

Összegzés

Nem állítom, hogy ez a keret hasonlóan domináns tudna majd lenni, mint az elmúlt két szezonban, azonban ez talán nem is elvárás most. Az átmeneti évek lényege, hogy túlélje valahogy az ember a nagy földbeállást, amire viszont alkalmas lehet ez az egység. Bár szokták mondani, hogy újramelegítve csak a káposzta jó, én szívesen megnézném ezt a Winston – Tampa Bay kapcsolatot is mégegyszer. Három éve senki sem mondta, hogy rossz döntés lett volna lecserélni az egykori 1/1-est Tom Bradyre, de jobb opció híján nem ördögtől való még egy esélyt adni ennek a kapcsolatnak 2022-ben. Az anyagi nehézségek miatt nem látom komolyabb név érkezését az idei évben, így én nem kalkuláltam most sem Rodgers, sem a Wilson, Watson kettős idehozatalával. Esetleg egy év múlva, ha a Trask/Winston útról kiderül, hogy járhatatlan.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!