Connect with us

Draft

A védelem nyeri a bajnokságot – Packers draftértékelő

Megint megcsinálta Gutekunst. A Packers general manageri pozícióját 2018 óta betöltő Brian továbbra sem hazudtolja meg magát és tartja azt az elvét, hogy a kiemelkedő tehetségeket a védelembe kell hozni, a támadósor erősítésére pedig a sok kicsi sokra megy elvet követi.

Egyfelől nevezhető sikeresnek az elképzelése, hiszen mióta ő a csapat elsőszámú döntéshozója, nem draftolt bust védőt az első körben (Jaire Alexander 2018, Rashan Gary és Darnell Savage Jr. 2019, valamint Eric Stokes 2021). Az egyetlen általa draftolt támadóról (Jorden Love 2020), pedig lehet, hogy sose derül ki, mire is lehet képes zöld-sárga mezben. Hatalmas elkapóhiány ide, lyukas támadófal oda, ezúttal is két védő érkezett a korai pickekkel és a támadósort csak a második naptól kezdve erősítette.

1/22 Quay Walker, LB, Georgia

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Walker mint prospect egyébként egy rettentően izgalmas játékos. Remek felépítéssel rendelkezik, magas, széles vállakkal és hosszú karokkal. Hatalmas a szerelési sugara, amit be is bizonyított a pályán, mert kiemelkedő szerelő. Remek futás elleni védő, aki csak szökőévente véti el a labdás játékost. Mindemellé azonban még atletikus is. Kiemelkedő a robbanékonysága, a sebessége és az irányváltási képessége is átlag feletti, ami ritkaság ilyen méretekkel. Walker egy tökéletes közeli linebacker prospect. Jól is játszott a liga legjobb védelmében, azonban nem érti olyan jól a focit, mint például egykori csapattársa, Nakobe Dean.

Tavaly a Packers védelem egy nagyot lépett előre azzal, hogy De’Vondre Campbell All-Pro szinten játszott. Walker hosszú távon lehet, hogy egy tavalyi Campbell szintű játékossá válik, de ehhez sokat kellene fejlődnie játékolvasásban és coverage-ben. Adottságai adottak, de ez a pick amellett, hogy hasznos lesz 2022-ben, inkább a jövőnek szól. Az előre gondolkodás nem új dolog Green Bayben, Campbell 2024-ben már elküldhető és Walkernek addigra kell, hogy beletanuljon a védelem vezére szerepbe. Addig is hasznos lesz, hiszen amikor nem dime-ban áll fel a csapat és két linebacker van a pályán, előrelépés lesz Krys Barneshoz képest, de azért nem a belső linebacker volt a legnagyobb hiányposzt.

1/28 Devonte Wyatt, DT, Georgia

Ahogy már említettem, a másik első körös pickjével is a védelmét erősítette a Packers, ahogy tette azt 2019-ben is. Walkerrel ellentétben azonban Wyatt már sokkal nagyobb hatással lehet a 2022-es szezonra is. A class egyértelműen legjobb pass rusher, 3tech defensive tackle-jét szerezte meg a csapat. Ezzel végre megkapja Kenny Clark azt a társat, akit oly’ régóta keresett neki a vezetőség – eddig eredménytelenül. Wyatt igazi pass rusher védőfalember. Képes kirobbanni a snapből és a hosszú távú sebessége is elit (ez kevésbé fontos), a legjobb időt produkálta az idei combine-on a védőfalemberek közül. Van pass rush terve és egész jól variálja a technikákat is. Gyengesége a futás elleni védekezés, ahol maximum közepes, hiszen nem a legerősebb játékos a poszton. (Jól kiegészítik majd egymást Walkerrel, aki inkább a játék ezen elemében jó).

A legfőbb negatívum vele kapcsolatban, hogy 24 évesen lesz idén (vicces, hogy a ligában már 6 évet lenyomó Kenny Clark csak másfél évvel idősebb nála), így én nem tartottam reálisnak a draftolást, noha tökéletes fit a Green Bayhez. Korai mockokban sorra vittem el a Packershöz, így bár meglepődtem, hogy tényleg itt kötött ki, örültem az érkezésének.

Wyattel és Walkerrel egy igazán elit egység állt össze Green Bayben, tele korábbi első körös játékosokkal és nagy nevű veteránokkal. Nincs hiányposzt az egységben, sőt egy ilyen társaságnak szinte kötelező top10-es egységként játszania, de a top5 sem feltétlen irreális elvárás. Joe Barry védőkoordinátoron múlik, hogy valóban elérik-e ezt a szintet.

2/34 Christian Watson, WR, North Dakota State

Felcsere árán ugyan, de megérkezett végre a mindenki által várt elkapó. A Packers a csoportrivális Vikingsszal üzletelt és adta el mindkét második körös választását, hogy elhozza Watsont. A másodosztályban powerhouse-nak számító North Dakota State-nél igazán csak a lehetőségét csillogtatta meg Christian, hogy mit is lehetne kihozni belőle. A Bison ugyanis egy tradicionálisan futó csapat, ahol Watson egy mélységi játékos volt. Így bár ő sem kifejezetten fiatal (23 éves), ellenben elég nyers még. Nem kiforrott az útvonalfutása, akadnak dropjai és nem feltétlen játszik még a méreteinek megfelelően. Azonban borzasztó veszélyes játékos. Hatalmas méretekkel bír, mégis olyan gyors mint Tyreek Hill. Legjobban talán a chargersös Mike Williamshez hasonlít. Egy nagydarab, szélvészgyors játékos, aki karrierje elején egy deep threat célpont lehet, amíg nem sikerül letisztázni a route futásait. Az egyetemen több mint 20 yardot átlagolt elkapásonként, de nem számított top prospectnek egészen a Senior Bowlig, ahol a legjobb elkapó volt a reportok alapján és folyton nyerte a párharcait, majd ennek köszönhetően kúszott fel a boardokon.

Nagy hiányposztra érkezik. Persze nem lehet tőle elvárni, hogy egyből Davante Adams számait hozza – nem is ez a profilja. Elsőre Marquez Valdes-Scantling szerepébe lehet betenni, aztán idővel kaphat egyre több szerepet a pálya középső részein is.

Fun fact: Watson édesapját, Tim Watsont 1993-ban ugyancsak a Packers draftolta a 6. körben. Apja ugyanakkor nem futott be komoly NFL karriert, sőt a Green Bay színeiben pályára se lépett.

3/92 Sean Rhyan, T/G, UCLA

A felcsere után jó másfél kört kellett várni a következő érkezőre. Rhyan a UCLA-n első naptól fogva kezdő bal oldali tackle volt, ami három évnyi tanulmányait összesítve 31 meccset jelentett a fal szélén. Egy tapasztalt játékosról van tehát szó, aki ugyancsak az idősebbek közül való az idei classban. Erős felépítése van, jól horgonyoz le és képes kimozgatni ellenfelét a lyukból, ha épp arra menne a futás. Rövid területen korrekt a mozgása és fejlett kézhasználata miatt a játék minden elemében van egy elég magas padlója. Azonban karhossza messze átlag alatti és az alsó teste sem olyan mozgékony, hogy külön szigeten tudjon boldogulni egy-az-egyben NFL szintű pass rusherekkel szemben. Ezek miatt elsősorban guardként képzelhető el a jövője. Ezzel vélhetően Elgton Jenkins RT-be való kimozgására egyre nagyobb esély van, de a tavaly egész jól teljesítő Yosh Nijman is elképzelhető a fal szélén. Belül Rhyannek a tavalyi 4. körös Newmannel, a 2020-as 6. körös Runyannal kell megküzdjön a kezdő posztért, ha Jenkinst tényleg tackle-ként képzeli el a csapat.

4/132 Romeo Doubs, WR, Nevada

A Packers elkapóállományát ismerve nem egy darab játékosra volt szükség a drafton. Talán azonban az előzetes elvárásokkal szemben későn jött a második játékos. Doubs ráadásul nagyon hasonlít Watsonra. Az egykori Nevada elkapó is korrekt méretekkel rendelkezik és elsősorban a pálya szélén használták. Elég kevés route-ot futott és elsősorban a mélységi elkapásokért volt felelős. Remek robbanékonysága van és sebességből játssza magát üresre. Gyorsan mozognak a lábai és testcselei komoly veszélyt jelenthetnek, azonban nem túl fizikális. Jobban jammelő cornerek el tudják nyomni és kiterelni a route-jából. Bár korrekt magasággal rendelkezik, nem tudta konzisztensen elnyomni ellenfeleit a feldobott labdáknál. A kezei jók, de nem kiemelkedőek és akadtak dropjai, lassabban bebiztosított labdái. Kicsit tényleg hasonlít Watsonra, egy kevésbé szuper atléta kiadásban. Ő ugyan az FBS-ben játszott, de egy gyengébb konferencia közepes erősségű programjában, így neki is viszonylag nagy lépcsőt kell megugornia a profi ligába kerüléskor. Továbbá az ország egyik legjobb punt returnere volt Doubs, amiben a Packsersnél is hasznos lehet.

4/140 Zach Tom, C/OT, Wake Forest

Tom korábban center volt, majd az elmúlt két szezonban LT pozícióban játszott a Wake Forest csapatában. Nagyon könnyed mozgású játékos, aki atletikusságával tűnik ki elsősorban. Tackle-ként “csak” 9,59-es RAS mutatóval bír, de a centerek között ez az érték 10, azaz a valaha volt legatletikusabb center. Emiatt kiemelkedő pass protector. Könnyen tükröz le bármilyen pass rusher mozgást és képes a speed rusherek ellen is felvenni a versenyt és lemásolni a mozgásukat. Zóna blokkoló rendszerben (amilyet a Packers is használ) remek lehet a második szinten, hiszen azonnal felér a linebackerek közé. Persze az érem másik oldala, hogy kevésbé erős és nem képes úgy lehorgonyozni, hogy ne tudná betolni egy erősebb falember. Karhossza is átlag alatti, így a jövője vélhetően a center pozícióban lesz. A Bearshez távozó csere center Lucas Patrick helyére érkezhet, de nem gondolnám, hogy a tavalyi 2. körös Josh Myers kezdő posztjára komoly veszélyt jelentene.

5/179 Kingsley Enagbare, Edge, South Carolina

Az eddigi választottjai a csapatnak mind körülbelül abban a range-ben jöttek, ahova előzetesen várták a szakértők a játékosokat. Quay Walker lehet kivétel, de a draft közeledtével egyre többet lehetett hallani, hogy első körös lesz. Az első ettől eltérő húzása lett a csapatnak Enegbare, aki az 5. körben igazi stealnek számít már, hiszen szinte mindenhol top100-as tehetségnek tartották.

Enegbare ráadásul az első választott, aki kifejezetten nem atletikus játékos, persze az 5. körben már vélhetően BPA alapon is csaphattak le rá. Enagbare egy jó futás elleni pass rusher lehet, aki a backfieldre maximum erőből fog tudni megérkezni. Nem tudja megkerülni a tackle-öket és a visszavágásai sem olyan váratlanok. A prospect ismertető sorozatban úgy fogalmaztam, hogy hasznos 3-4-es csere OLB lehet belőle. Jó lehet tehermentesíteni korai downokon a Smith – Gary duót, de egyértelmű passz szituációknál nem ő adja a legjobb esélyt az irányító siettetésére. Azonban kéztechnikája, ereje ad egy korrekt padlót a játékának, hogy korai downon hasznos játékos lesz akár futást akár passzt hívott az ellenfél.

7/228 Tariq Carpenter, S, Georgia Tech

Safety/special teamer. Nem kell szerintem senkinek bemutatni, hogy a Packers special team a 32 csapatból 33. volt a tavalyi évben és a kiesést is (egyrészt) több óriási special team baki eredményezte a 49ers ellen. A 7. körben már bőven belefér, ha ebbe a csapatrészbe draftolsz. Eredeti posztját tekintve S/LB hybrid játékos, aki inkább lelkesedésből volt hasznos, mintsem atletikusságból. Lelkesedésből ezután sem lesz hiány, hiszen Packers drukkerként biztos extra motivációja lesz, hogy kiharcolja a kerettagságot.

7/234 Jonathan Ford, DT, Miami
7/249 Rasheed Walker, OT, Penn State
7/258 Samori Toure, WR, Nebraska

A többi 7. körös választással érkezett pár kiegészítő szerepkörre alkalmas játékos. Ford egy nose tackle, aki korai downokon a Clark, Reed duó rotációjába segíthet be, bár a tavalyi 5. körös Slaton is megadta ezt az opciót, így elsősorban practice squadba jósolom Fordot, hacsak nem mutat valami váratlant a felkészülés során.

Rasheed Walkernek már tehetség alapján több esélye van az 53-ba kerülni. Egy újabb top100 körüli játékos, aki nagy meglepetés volt, hogy idáig csúszott. LT volt az egyetemen, de esetében is benne van, hogy a profik között majd guard lesz. Ereje rendben van és a karjaival is képes megtartani az ellenfelét, de technikája nagyon kezdetleges még.

Végül pedig a harmadik elkapó, aki ismét egy gyors, de nem túl fizikális játékos. Akárcsak az eddigiek, Toure is a sebességéből, a robbanékonyságából él. Remek FCS karrier van mögötte, hiszen öt évig járt a Montanára, mielőtt utolsó évében csatlakozott volna a Nebraskához, ahol ő is a mélységi elkapó szerepet töltötte be.

Összeségében a csapat egész jó draftot zárt. Az első pick fejvakarós kissé, de utána igen rendben van ez a rookie class. Érdekesség, hogy ezzel Brian Gutekunst sorozatban három első körös pickjével is a Georgia Bulldogs védelméből húzott: Stokes tavalyi draftolása után Walker és Wyatt is a tavalyi egyetemi bajnok csapatából érkezett. A kimutatások alapján a Packersé a 3. legatletikusabb rookie class, így több játékos esetében is lehet jövőbeli potenciálról beszélni. A legnagyobb needre, az elkapó sorba érkezett három játékos három különböző szakaszában a draftnak, azonban mind egy kategóriába sorolható be. Sebesség terén előrelépett a gárda, de kérdés, hogy ki lesz a fineszes, középtávoli route-okon használható játékos, aki a zónahatárokban lubickol majd, ahogy tette azt Davante Adams eddig.

Az elkapó szekción túl a támadófal kapott komoly mélységet és mivel eddig is remekül nevelt a csapat középső és hátsó körökből játékosokat, ezzel a csapatrésszel továbbra sem kellene komoly gond legyen.

Hiányérzetem csak az első pick miatt maradt és mert ugyan darabra három elkapót is hozott a csapat, stílusra nem igazán látom bennük a különbséget. Egy ember persze úgysem lett volna képes pótolni Adamst, de bizonyos feladatokat, melyekben Adams a liga legjobbja volt, nem látom még ki fog elvégezni. Ezen túl minden választással elégedett lehet a szurkoló. Walkeren kívül nem reachelt a csapat, minden körben sikerült értéken húzni és a hátsó körökben 1-1 nagyobb csúszót is sikerült elvinni. Ha két első körös pick hatására valóban top5-ös defense áll össze, persze elnézi az ember, és ahogy Aaron Rodgers is fogalmazott a draft után: “A védelem nyeri a bajnokságot”.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!