Connect with us

Draft

Próbáljunk segíteni Ryannek – Colts draftértékelő

A Colts úgy vágott neki a draftnak, hogy első körös pick hiányában kellene segítséget nyújtania Matt Ryannek, ha már cseréltek érte és ezzel gyakorlatilag kimondták, hogy rövid távon is nyerni akarnak. Kellett valaki a vakoldal őrzésére és célpontokat is kellett találni, ez volt az elsődleges feladata az indianapolisi vezetőségnek. 

A Wentz csere miatt ugyebár nem volt első körös pickje a csapatnak, a másik Wentz csere miatt pedig előrébb húzhatott a saját helyénél a második körben és volt egy extra harmadik körös választása. Az első húzásról gyorsan ki is cserélt Chris Ballard, hogy a top50-ben ne húzzon egyszer sem, az 50. és 100. pick közt viszont négyszer is – ez az ő terepe.

2/53 Alec Pierce, WR, Cincinnati

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Colts 11 helyet mozgott hátra a második körben, így ahelyett, hogy a másodvonalas elkapók közül Christian Watsonon kívül bárkit kiválaszthattak volna a saját helyükön, kiment előttük még négy WR. Az jó kérdés, hogy milyen sorrendben értékelte a vezetőség az elkapókat, de könnyen lehet, hogy így lemaradtak az első számú kiszemeltjükről. Nem gondolom, hogy Wan’dale Robinson vagy Tyquan Thornton lett volna az, de George Pickens vagy John Metchie akár előrébb is lehetett Pierce-nél (előbbi játéktudásban, de hozzáállás kérdőjelek mellett, utóbbi pedig kiváló mentalitással, képzettséggel, de alacsonyabb plafonnal).

Ezt nyilván sosem tudjuk meg, mindenesetre Pierce érkezett, aki egy magas, hosszú karokkal és ezáltal nagy elkapási sugárral rendelkező, gyors és atletikus játékos. Emellett viszont kicsit gyenge – így a fizikálisabb cornerek ellen bajban lehet – és az útvonalakat sem futja annyira jól és bővíteni is kell a route tree-jét. Elsősorban a szélen vertikálisan érdemes használni, meglátjuk Matt Ryan mennyire tudja kihasználni a képességeit.

3/73 Jelani Woods, TE, Virginia

Az elkapó után érkezett még egy fegyver, ugyanis Woods elsősorban elkapásaival hívta fel magára a figyelmet TE poszton. Nagyon magas, erős, rendkívül hosszúak a karjai (így nagy az elkapási sugara) és nagyon atletikus – nem rossz kiindulópont. Az egyetemre (eredetileg az Oklahoma State-re) még irányítóként érkezett, de gyorsan váltott tight endre, amibe kellett idő beletanulni, transzferelnie is kellett a Virginiára, ahol viszont ’21-ben kezdő volt és nagyon jó szezont is hozott össze.

Az útvonalfutásain lehetne javítani, az irányváltásai sem igazán jók, elkapás után sem szolgál sok hozzáadott értékkel és több dropja volt, mint az ideális lenne, de nagy méretével és sebességével a pálya közepén egy komoly fegyver lehet Indianapolisban, ráadásul blokkolásban is van benne lehetőség méretei által.

Alapvetően Pierce és Woods is kicsit reachnek számít a konszenzus board alapján (77. és 98.), de a koncepció mindenképp látszik a Coltsnál, hogy meg akarták erősíteni a fegyverarzenált olyan játékosokkal, akik nagyobb darabok, nagy az elkapási sugaruk és gyorsak is. Ezt tudom értékelni.

3/77 Bernhard Raimann, OT, Central Michigan

Na és akkor a két kisebb reach után itt egy igazi steal, Raimann óriási meglepetés volt számomra, hogy nem kelt el a második körben (konszenzus 39. volt, nálam 44.). Az osztrák srácnak szuper a története nekünk Közép-Európaiaknak, hiszen Bécsben megunta a labdarúgást, 14 évesen az utcán találkozott ezzel a tojáslabda dologgal, majd a Vienna Vikingsban kezdett el focizni, ahonnan kiment cserediákként az USA-ba, onnan pedig nem volt megállás az NFL-ig. Elkapóként kezdett, aztán tight end lett belőle, így is recruitolták, aztán évről évre szedte fel a kilókat és vált tackle-lé.

Raimannek lassan 25 éves kora ellenére mindössze 18 meccs tapasztalata van a támadófalban, így nyilván nyers a technikája és az erővel is akadnak gondjai (főleg az alsótestében), ráadásul a karjai is rövidek, ami nem jó jel egy LT-nél. Ellenben nagyon atletikus, jó a lábmunkája és az egyensúlyérzéke, aminek köszönhetően magas potenciálja van passzblokkolóként, ráadásul a jelek szerint elég gyorsan is tanul. Vélhetően elég hamar be fogja verekedni magát a Colts kezdőjébe a fal bal szélén, főleg ha csak Matt Pryort kell kiütnie onnan.

3/96 Nick Cross, S, Maryland

A negyedik top100-as pickkel már a védelemre is figyelt Ballard, és a legproblémásabbnak tűnő posztot, a safetyt vette célba. Cross egy nagyon tehetséges játékos, négycsillagos recruit volt, az ország negyedik legjobb safetyje, megelőzve Kyle Hamiltont is. Jó felépítéssel rendelkezik, rendkívül robbanékony és gyors (4,34 másodperc alatt futotta a 40 yardot), emellett kiváló a labdaérzéke is. Atletizált is korábban, ami nem meglepő, hiszen jamaikai apja és Trinidad és Tobagó-i anyja van.

Akár single high safetyként is használható, hiszen sebessége miatt be tudja játszani a pályát teljes széltében, azonban könnyen manipulálható, át lehet verni és gyakran lassan reagál a route kombinációkra, így fegyelmezettségén még lehetne javítani – viszont mivel csak gimi óta focizik, így nem elképzelhetetlen fejlődés a fejbeli képességeiben. A hátsó zónák mellett a boxban is játszatható, jó a felépítése és jól is szerel. Emellett a speciális egységnek is hasznos tagja lesz.

5/159 Eric Johnson, iDL, Missouri State
6/216 Curtis Brooks, iDL, Cincinnati

Az utolsó három körben érkezett két belső védőfalember is a csapathoz, mindketten idősebbnek számítanak (Johnson 24 lesz szezonkezdetre, Brooks már februárban betöltötte a 24-et). Johnson apja volt egyébként NFL-edzőtáborban, de aztán a CFL-ben, XFL-ben és az Aréna Ligában töltött éveket. A Missouri State falembere öt évig minden meccsen kezdő volt, viszont a gyengébb ellenfelek ellen is csak 6,5 sack jött össze neki ennyi idő alatt, így pass rushban nem várható tőle sok minden a profik közt sem, pedig nem is egy monstrum nose tackle-ről van szó.

Brooks az egyetlen nem kis suliról érkező játékos itt a harmadik napon a Coltsnál, de neki is elég sok idő kellett, hogy letegye a névjegyét az egyetemen, hiszen öt éven át csak rotációs játékos volt, majd tavaly sikerült végig kezdőként szerepelnie a Bearcatsnél és vezette is csapatát sackekben (7,5). Így tehát ő inkább pass rushban erős és futás ellen gyengébb.

6/192 Andrew Ogletree, TE, Youngstown State
7/239 Rodney Thomas, CB, Yale

Ogletree is kis suliból jön, már 24 éves lesz, de igazából ő is úgy hivatkozik magára, mint egy formálható agyagtömb. Korábban kosaras volt, jó a felépítése, atletikus is, de elég sok a dropja és blokkolásban sem jó. Nem volt rajta egyébként a konszenzus 300-as listán, ahogy Rodney Thomas sem, bár ő még a 600 legjobb között sem szerepelt. Mivel a Yale-re járt, így Thomas nyilván okos, emellett viszont nagyon is atletikus, amit a 9,24-es RAS-mutatója is jelez. Játszott safetyt, slot cornert és linebackert is az egyetemen, a Coltsnál CB poszton tüntetik fel a hivatalos oldalon, de gondolom elsősorban special teamer lesz, ha megéli a keretszűkítést.

Összegzés

Colts draftértékelő

A filozófia nagyon jól látszott a Coltsnál: egyrészt az idei egyik legatletikusabb classt hozták össze, másrészt az elején igyekeztek minden lehetséges segítséget megadni Matt Ryannek és a támadósornak. A két támadófegyver kicsit reachnek számított, és igazából mindkét játékosban látom a potenciált, de egyikben sem érzem magabiztosan, hogy ezt sikerül is kihozni belőlük, így kettős érzéseim vannak velük kapcsolatban. Utána sikerült kompenzálni két steallel, ráadásul két nagy hiányposztra a támadófal szélére és a safety sorba – úgy gondolom ennél a kettőnél jobb picket nem lehetett volna adott helyen elsütni. Aztán a harmadik nap nekem személy szerint nem igazán tetszett, nem látom kiből lesz használható játékos a special teamen kívül, kis suliból jöttek idősebb játékosok, bár legalább atletikusak.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!