Connect with us

NCAA

Hatalmas upsetekkel folytatódott az NCAA szezon

Ismét bámulatos fordulón vagyunk túl, a második heti egyetemi meccsek bővelkedtek meglepetésekben, upsetekben és hihetetlen találkozókban. Három top10-ben rangsorolt gárda is kikapott és az első helyen jegyzett Alabama is éppen csak túlélte a maga találkozóját. Nézzük mi minden történt a héten.

A hét mérkőzése

Alabama Crimson Tide @ Texas Longhorns 20 – 19

Azt hiszem kevesen gondolták azt, hogy a 21 pontos favorit, első helyen kiemelt Alabama ilyen szinten megszenved a Longhorns otthonában, sőt igazából fogta a kezüket isten és a rossz nyelvek szerint minimálisan a bírói kar is.

  • Idén is sebezhető Nick Saban legénysége

A tavalyi évben az Alabama mestere kiemelte többször is, hogy egy rebuilt elején/közepén állnak, ami végül egy bajnoki döntőt játszó gárda esetében mulatságosan hat, de aki ismeri a csapat történetét, az részben egyet tudott érteni ezzel. Tavaly ugyanis többször is kifejezetten gyengén játszott a csapat, futottak bele meglepetés vereségbe is és végül elbukták a nagydöntőt.

Idén az első fordulóban tükörsimán nyertek 55-0-ra, úgyhogy kezdhettük volna azt gondolni, hogy egy szezon és offseason elég volt az építkezésre, de a Texas ellen nem úgy tűnt, hogy minden rendben. A legnagyobb probléma a támadófallal volt, amely végül csak 2 sacket és hat negatív yardos szerelést engedett, és ez még kevésnek is tűnik, ugyanis Bryce Young folyamatosan emberfeletti meneküléseket produkált. Emellett a futójátékot se tudták eredményesen segíteni, a 161 yard megtévesztő lehet, mert ennek a fele egy nagy játékból jött össze, a 6,7 yardos átlag egyetemi szinten kifejezetten kevésnek mondható.

 

Mellettük a secondaryt sem lehet megdicsérni, amely több nagy játékot is engedett, különösen a Texas fiatal elkapója Xavier Worthy okozott gondot, aki végül 97 yardig jutott a mérkőzésen. A corner sorban nincs egy biztos pont, Kool-Aid McKinstry nagyon inkonzisztens, Eli Ricks pedig egyelőre gyakorlatilag pályán tarthatatlan.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

  • Bryce Young szenvedett, de így is megmutatta, hogy ő az ország legjobb irányítója jelenleg

A tavalyi Heisman győztesnek sem ez volt élete mérkőzése, a negyedik negyedig mindössze 77 yardot hozott össze és elég ritmustalan volt a játéka is. Azonban megint megmutatta, hogy miért is gondolják sokan a legjobb irányítónak az országban, aki 1/1 esélyes is lehet a jövő évi drafton. Amikor nagyon kellett a mérkőzés végén, akkor két nagyon szép drive-ot vezetett végig és több emberfeletti menekülése is volt, amilyet szinte csak ő tud.

És akkor itt lehet zárójelben megjegyezni, hogy a mérkőzésen volt egy vitatott targeting döntés, amikor is az end zone-ban Youngot sikerült a Texas védőinek levinni, miközben megszabadult a labdától, azonban a bírók kicsit könnyű síppal targetingot fújtak az egyik játékosra, aki a földre vitel közben ütötte meg Youngot. Kétségtelenül nehéz döntés ez ilyenkor bírói szemszögből, mert az irányító lábát már fogták és félig meddig a levegőben is volt, tehát ítélhették úgy, hogy Young már védtelen volt ebben az esetben és későn jött az ütés, ugyanakkor a Texas játékosokat sem lehet okolni, amiért biztosra mentek, ugyanis ahogy fentebb ki is emeltem, Young mindenből képes kiszabadulni. Ez a safety nagyon hiányzott végül a Texasnak.

  • Ha meg akarod verni az Alabamát és Sabant, akkor nem szabad visszavenni

A Texas minden dicséretet megérdemel, gyakorlatilag három negyeden keresztül tökéletesen matcheltek az Alabama ellen. A védelemből nehéz bárkit kiemelni, mert mindenki jól játszott, de Ovie Oghoufo és Jaylan Ford terrorizálták a legjobban a támadófalat, mindketten végül 1-1 sacket és 1-1 negatív yardos szerelést tettek a közösbe. A támadóoldalon pedig nagy brillírozást nem láthattunk, de amíg a transfer portálról érkező Quinn Ewers nem sérült meg (4-6 hetet kell kihagynia) addig ütemesen tudtak haladni, még úgy is, hogy a futó Bijan Robinsonnak elég csendes napja volt.

Azonban az utolsó negyedben a meggyőző előny birtokában kicsit megijedtek a lehetőségtől és visszavettek. A védelem váratlanul nagyon vanillává változott, kevesebb blitz jött és nagyon széles zónákat hagytak, amiket az Alabama aztán kíméletlenül kihasznált. Nick Saban és az Alabama ellen egyszerűen ezt nem teheted meg. Értem én, hogy 21 pontos underdogként hatalmas lehetőség kapujában a biztosra akarsz menni, de a legnagyobb bajnokokat így nem lehet megverni.

Az Alabama ezzel a nyögvenyelős győzelemmel elvesztette az első helyét a rangsorban, a Texas viszont a vereség ellenére is jegyzett lesz a jövő héten.

A hét mérkőzése 2

Kentucky Wildcats @ Florida Gators 26 – 16

A múlt héten a Florida a hét upsetjét alkotta, amikor az ötödik kiemelt Utah ellen győzedelmeskedett, az irányító Anthony Richardson pedig a hét legjobb QB-ja volt és már-már elindul a Heisman kampány. Ellenben most egy újabb kiemelt jött szembe és gyorsan helyrebillentek az erőviszonyok.

  • Richardson még messze nem egy kész termék

A Florida irányítója a Kentucky ellen megmutatta, hogy miért voltak annyira szkeptikusak vele kapcsolatban tavaly. Hiába a hatalmas karerő, az emberfeletti atletikusság, ha egyszerűen fejben még nem tart ott, ahol kellene.

A Kentucky védőfala Jordan Wright vezetésével sokat tudta nyomás alá helyezni, aminek rengeteg pontatlanság lett az eredménye. Ami azonban igazán aggasztó, hogy ezekben a szituációkban rendre borzasztó döntéseket is hozott. Kétszer adta el a labdát, mindkétszer saját térfélen, az elsőből Keidron Smith ráadásul hat pontot is tudott szerezni. Rosszul olvasta a védelmet, nem vette észre a passzsávba beugró corenereket és sorolni lehetne a gyermeteg hibákat. Nagyon látványos dolgokra képes, de túl sok a mérkőzésekbe kerülő hiba.

 

  • A Kentucky veszélyes lehet bárkire

A túloldal első körbe várt irányítója Will Levis szintén nem játszott nagyot (a TD passza zseniális volt azért), 200 yardja mellé 1-1 TD és INT került a statisztikai lapokra, de érezhetően érettebb mint riválisa. Nem kockáztatott sokat, ha nem érezte tisztának a nagy játékot inkább megdobta a checkdown passzokat, benyelte a sacket vagy csak kifutott oldalra. Levis nem egy impresszív játékos egyelőre, de annál érettebbnek tűnik.

Egyelőre pedig nem is kell sokat kockáztatnia, mert a csapat jó körülötte. A védelem nagyon masszív, uralni tudják a line of scrimmage-et és a támadóoldalon is több lábon áll a csapat. Nem egy szexi egység a Wildcats, de nehéz lesz őket legyűrni.

 

A hét upsetjei

Appalachian State @ Texas A&M 17 – 14

Sok meglepetés volt a héten, így nehéz választani, de a legmagasabban rangsorolt zakózó az a Jimbo Fischer vezette Texas A&M volt. A sokak által sötét lónak is látott csapat ugyanis otthon kapott ki a sokkal alacsonyabban jegyzett Appalachian State gárdájától. A vendégek 50 alkalommal futtatták a labdát és több mint 40 percig birtokolták azt, elsősorban a 112 yardig jutó Camrun Peoples vezetésével. Az igazán impresszív dolog azonban az, hogy 14 ponton tartották a hazaiakat, ami főleg annak tudatában nagy szó, hogy előző héten 63 pontot kaptak. A Texas A&M-től senkit sem lehet és érdemes kiemelni, ismét elbúcsúzhatnak a rájátszás álmoktól. Jimbo Fischer állásával kapcsolatban pedig el lehet lassan gondolkozni, mert hiába egy öt csillagos QB, egy öt csillagos tehetségektől hemzsegő defense, de nem hogy a legnagyobbakkal nem képes felvenni a versenyt, de rendre bukdácsol a kisebb mérkőzéseken is.

 

Notre Dame @ Marshall 21 – 26

Csakúgy mint a nyolcadik kiemelt Notre Dame, amely 0-2-vel áll két forduló után, csakhogy amíg az első fordulóban az Ohio State elleni szűk vereséget pozitívan lehetett felfogni, addig az alacsonyan jegyzett Marshalltól kikapni már cseppet sem bizalomgerjesztő.

Marcus Freeman vezetőedző debütálása tehát nagyon rossz irányba halad, tulajdonképpen egy koncepció nélküli játékot láttunk tőlük az egész mérkőzésen. Az olyan tehetségeket felmutatni képes defense, mint Isaiah Foskey és Brandon Joseph 26 pontot engedett otthon annak a Marshallnak, amelynek a legjobb játékosa jelenleg nem is bevethető.

Baylor Bears @ BYU Cougars 20 – 26

A kilencedik kiemelt Baylor csak egy hajszállal nézett ki jobban, mert ők legalább a 21. kiemelt és amúgy elég kellemes meglepetést okozó BYU otthonában kaptak ki. Ennek ellenére a regnáló BIG12 bajnok is valószínűleg kiszállt a rájátszásért folytatott harcból.

 

A hazaiaknál ismét remekelt az irányító Jaren Hall, aki amolyan sleeperként egyre menetel felfelé az irányítólistákon és nagyon érett játékot mutat egyelőre. A támadófala továbbra is zseniális, a félelmetes Baylor védőfal Saiki Ita vezetésével mindössze két sackig jutott, de összeségében sem kellett sokat menekülnie.

Esély(es)leső

A többi nagy esélyes közül a Georgia – ahogy azt várni lehetett – egy fél meccs alatt eldöntötte a maga találkozóját, a 33-0-s mérkőzésen így az idei évben úgy tűnik szintet lépő irányító Stetson Bennett nem tudott rekordstatisztikákat (300 yard 1 TD) dönteni, de érdemes lesz követni a fejlődését, mert elég magabiztosnak tűnik. A meccs érdekessége, hogy a Bulldogsnál 15 játékos is jegyzett elkapást, ami nagyrészt a garbage time mellékterméke, de mindenképpen említésre méltó.

Az Ohio State a Notre Dame elleni döcögő játék után fellélegzett és 45-öt számolt alacsonyabban jegyzett ellenfelére. A sérült Smith-Njigba hiányát pedig úgy tűnik a fiatalabb Marvin Harrison tudja a legjobban kihasználni, aki 184 yardot és 3 touchdownt szerzett.

 

A Clemson a második meccsét is behúzta és bár megint semmi kétség nem férhetett a győzelemhez, valahogy az embernek nincs feltétlen jó érzése a csapattal kapcsolatban. DJ Uiagalelei közepes statisztikák mellett egyelőre őrzi a kezdő helyét, a probléma, hogy a 2023-as class legmagasabban jegyzett irányító recruitja Cade Klubnik hiába kap lehetőségeket, annyira ő sem fest jól egyelőre. A védelem nagy nevei közül ezúttal a linebacker Trenton Simpson zárt jó napot, aki 12 szerelés mellett két leütött labdával is jelentkezett.

A Utah az első heti csúnya fiaskót a Southern Utah hátán verte el, a Cameron Rising vezette támadósor 73 pontig jutott, igaz a védelem hathatós segítségével. Kiemelni még a második napra várt tight end Dalton Kincaidot lehet, aki 107 yardig és két touchdownig jutott.

A michigani irányítókerék ezúttal J.J. McCarthy kezébe adta a labdát, aki 229 yarddal és 3 TD-vel zárt, egyelőre a Wolverines pozitív meglepetést szolgál, hogy sok távozó után úgy tűnik nincs nagy visszaesés a csapatnál. A védelem Hutchinsonék távozása után is szenzációs, rendszerszinten mutatnak jól, nincs kiugró teljesítmény egyelőre.

Az új szupercsapat, a USC se szenvedett sokat, Caleb Williams 341 yardig és 4 TD-ig jutott, míg Jordan Addison most robbantott és 172 yard mellett két pontszerzést is jegyzett. Ellenben a védelmen már megjelentek a repedés jelei, ugyanis a Stanford 28 pontot szerzett ellenük, erre érdemes lesz figyelnünk a továbbiakban.

 

Draft watch – offense

Az irányítók közül C.J. Stroud sokkal komfortosabbnak tűnt mint az első meccsen és ezúttal már a mérkőzés elejétől fogva jól irányította az elkapóit. Smith-Njigba hiányában jobban szétszórja a labdákat, ami egy jó jel, mert azt jelzi, hogy képes kilépni az eddigi dogmákból.

Tyler Van Dyke a Miami színeiben 263 yard mellett csak egy hatpontos szerzett, ráadásul egy csúnya labdaeladása is volt. Az első heti jó teljesítmény után ez még a sima győzelem mellett sem volt meggyőző. Tőle azt várta mindenki, hogy majd igazi X faktor lesz, de egyelőre Mario Cristobal rendszerében nem lép ki a komfortzónából, így pedig nehéz lesz megérkezni az első körbe.

Nem úgy mint az Arkansas karmestere KJ Jefferson, aki 162 passzolt yardja mellé megint feltett 67 futottat is és két total TD-vel zárt. Az Arkansas pedig szép csendben idén is jól kezdi az évet, egy sneaky top10 csapat lehetnek az idény végén.

Titkos favoritként pedig egyre jobban jön fel a Tennessee Volunteers irányítója Hendon Hooker. Ők a 17. helyen kiemelt Pantherst fektették két vállra a héten, az irányító pedig 352 total yardot és két TD-t jegyzett. Egy nagyon mozgékony, fantáziadús játékos, aki második napos is lehet jövőre.

A futóknál Bijan Robinson mellett Jahmyr Gibbsre lehet érdemes figyelni, az Alabama skill sorából egyértelműen kiemelkedik, az egyetlen akiben valódi big play potenciál van, a szenvedős Alabama támadósorban is 100 total yardot jegyzett.

A Kansas State apró játékosa, Deuce Vaughn 145 yard mellett két touchdownt futott, egy érdekes prospect lehet ő jövőre.

Az elkapók-tight end listából Jordan Addisonon kívül Michael Mayer jutott még legalább 100 yardig, de igazából senki nem játszott kiemelkedően, főleg a sérüléseknek is köszönhetően.

Legszebb jelenetek

A hét zűrzavara

A hét sorsdöntő TD-je: Ez a Georgia Southern TD vetett véget a Scott Frost érának Nebraskában (teljesen megérdemelten)

A hét stiff armja az USC irányítójától Caleb Williamstől, majd Terrance Fergusontól

A hét TD-je

A hét futott TD-je

A hét hangulatai

A hét menekülése, ami nem Bryce Youngtól érkezik

A hét sackje

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!