Connect with us

Draft

Az idei a kivételek draftja

A kivétel erősíti a szabályt, szokás mondani. Nos, idén elég sok olyan játékos érkezik a profik közé, akik valamilyen szempontból nagyon szembe mennek a posztjukon felállított standard méretekkel. Ők pedig nagyon remélik, hogy igaz a mondás, és tényleg kivételek lesznek, nem pedig eltűnnek a süllyesztőben. 

Olyan játékosokról lesz most szó, akik jól teljesítettek az egyetemen, de méretbeli problémák miatt nagy kérdőjeleik vannak a profik közé való átállásban. Az idei class ugyanis tele van ilyen prospectekkel, a valaha volt egyik, ha nem a legkisebb felhozatal a 2023-as. Némelyiküknek sikerül majd az átállás, néhányan viszont nem tudják majd leküzdeni adottságbeli hátrányaikat.

Bryce Young, QB, Alabama

Kezdjük természetesen az irányítóval, aki jelenleg favorit az 1/1-re. Nem véletlenül, hiszen lenyűgözően teljesített az egyetemen, és ha csak átlagos méretei lennének, simán a Trevor Lawrence kategóriában beszélhetnénk róla. Azonban Youngnak nem hogy átlagos méretei nincsenek, de egyenesen a legkisebb irányító lesz az NFL-ben.

Ő a második legalacsonyabb irányító a Combine történetében és ő lesz a legkisebb súlyú QB az NFL-ben, amint draftolják. Ugyan sikerült a Combine-ra felhízlalnia magát a 200 fontos, tehát 90 kilós határ fölé, a versenysúlya egyértelműen ez alatt lesz (190, talán 195 font). Az első körben 1982 óta nem draftoltak QB-t 200 font alatti tömeggel (Jim McMahon, Bears), a legutóbbi 200 font alatti QB, akit az első három körben draftoltak pedig Pat White volt (2009). Illetve az utóbbi 25 évben mindössze két QB-t draftoltak, aki nem ütötte meg a 200 fontos és a 6 láb magas határküszöböt (és egyiküket sem a top100-ban). Ebben az évezredben gyakorlatilag Seneca Wallace tekinthető a legsikeresebb 200 font alatti irányítónak, ami azért sokat mondó.

A pályán egyrészt a magassága is tudja majd korlátozni Youngot, aki így kevésbé lát ki a zsebből, hátrébb kell mozognia, és mivel lábujjhegyen áll a zsebben, így nehezebb erőt is belevinnie a dobásaiba. Ezeket talán jobban le tudja küzdeni, mint mondjuk a jelenlegi Russell Wilson vagy akár Kyler Murray, legalábbis így láttuk az egyetemen. Azonban hozzájuk viszonyítva egyértelműen vékonyabb, Murray-hez képest kevésbé is atletikus, hogy elfusson a védők elől. Az alkata pedig nagy sérüléskockázatot jelenthet, hiszen hatalmas védők fogják folyamatosan megütni és ránehezedni, ráadásul Young nem is kerüli igazán a kontaktot, hanem félelmet nem ismerő módon beleáll a dobásokba – és a nála keményebb felépítésű Murray-t sem kerülték el eddig a sérülések.

Nehéz nem szeretni Young játékát, azonban eltekinteni is nehéz a méretei felett – mármint átvitt értelemben.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Deuce Vaugh, RB, Kansas State és Devon Achane, RB, Texas A&M

A legtöbben még emlékeztek Darren Sprolesra, aki egy miniatűr futó és visszahordó volt a Saintsben és az Eaglesben. Imádnivaló stílusa volt, én nagyon bírtam. Most pedig jön egy klónja a draftra, ráadásul ugyanabból a suliból, a Kansas State-ről. Deuce Vaughn ráadásul még Sprolesnál is kisebb, ami nagyon durva. Mindössze 166 centi magas, amivel a Combine történetének legalacsonyabb játékosa valaha, a súlya pedig nem üti meg a 180 fontot (81 kiló), ami szintén alsó 1 százalékba tartozik. Rendkívül szórakoztató a játékstílusa, élmény nézni a meccsfelvételeit, de tényleg egy miniatűr játékos, akiről nehéz elképzelni, hogy nagy szerepe legyen a profik közt.

Nem ő az egyetlen kis futó a classban, Devon Achane sem üti meg a 190 fontos határt (86 kiló), az alsó 3 százalékba tartozik ilyen szempontból. Ez a határ pedig elég fontos, ugyanis mindössze 9 ilyen kicsi futót választottak ki 1999 óta az NFL Drafton, és egyiküket sem az első két napon. Achane-nek egyébként van erre esélye, a harmadik körben nem lenne meglepetés a kiválasztása, hiszen egyébként egy baromi gyors (állítólag 10,19 másodperces 100 méteres ideje van), a pályán jól látó játékosról van szó, plusz még elkapásoknál is használható. Ha nem lenne 13 kilóval könnyebb egy átlag futónál, akkor nagyon sokat várhatnánk tőle – így pedig reméli, hogy egy kivétel tud lenni a running backek közt.

A fél elkapó class

Borzasztóan kicsi az idei elkapó class, tele van alacsony és vékony emberekkel. A legkirívóbb közülük Nathaniel “Tank” Dell a Houstonról, aki mindössze 165 fontot nyom, tehát nincs 75 kiló, miközben 173 centi. Jelenleg nincs kezdő elkapó a ligában, aki 170 font alatti tömeggel bír, és ugyan nem példa nélküli, hogy a második napon draftolnak ilyet – Tutu Atwell második körös volt pár éve 166 fontosan –, de azok legalább kiváló sebességgel rendelkeznek, ez pedig Dellben nincs meg.

De nem ő az egyetlen kicsi és emellé még nem is gyors elkapó idén. A Combine történetében mindössze 18 olyan elkapó volt, aki nem érte el a 175 fontos (79 kilós) határt és így is 4,45 másodpercnél lassabb 40 yardos időt futott. Közülük hárman is az idei classban vannak: Dell mellett Jordan Addison (USC) és Josh Downs (North Carolina). Az előző 15-ből pedig mindössze kettőt választottak ki a top100-ban, Dexter McClustert és Snoop Minnist, és egyiket sem az első körben.

Addisonnak van esélye elkelni az első körben, de ilyen méret-sebesség kombóval nagy kivételnek számítana, ahogy a többiektől is nehéz jó karriert várni a profik közt. Megemlíthetjük még a magasra taksált WR-ek közül Zay Flowerst (Boston College), aki ugyan ezeket a határokat teljesítette mind súlyban, mind sebességben, neki viszont a karjai nagyon rövidek (alsó 2%), ami a szélen való használhatóságát kérdőjelezi meg – az utóbbi 10 évben egyetlen egy szélső elkapó volt 30 inch alatti karhosszal, aki egy szezonban 800+ yardot tudott termelni (DeSean Jackson).

Calijah Kancey, DT, Pittsburgh

Tudjátok van ez az Aaron Donald nevű figura, aki alulméretezett belső védőfalember volt és a Pittsburgh egyetemre járt, aztán egész jó NFL-játékos lett. Na most itt van Calijah Kancey, aki szintén egy alulméretezett belső védőfalember a Pittsburgh egyetemről, és most érkezik a profik közé. Egy icipicit alacsonyabb és egy icipicit vékonyabb Donaldnál (1 centi, 1,8 kiló), amivel az összes védőfalember közt az alsó 2 és az alsó 4 százalékba tartozik. Persze Donald egy van, de a Billsnél játszó Ed Oliver is hasonló méretekkel bírt, tehát láttunk már ilyen kicsi DT-ket beválni.

A probléma Kancey esetében nem ezekkel a méretekkel van igazán, hanem a karhosszával, ami a 4. legrövidebb a poszton a Combine történetében. Az átlagos karhossz egy DT-nél kicsit több mint 33 inch, Donaldnak 32 5/8 inch hosszú a karja, Olivernek 31 3/4 inch (a szintén idén érkező alulméretezett Adetomiwa Adebawore-nak 33 7/8 inch), Kancey-nek viszont mindössze 30 5/8 inch, tehát 78 centi.

Az NFL-ben pedig az utóbbi 10 évben nem volt olyan védőfalember, aki 31 inch alatti karokkal le tudott volna játszani 600 snapet egy szezonban. A falban nagyon fontos a karhossz, hiszen ennek segítségével tudod uralni a párharcaid, távol tartani magadtól az ellenfeled és lejönni a blokkokról, megcsinálva a szerelést. Óriási kérdőjel, hogy Kancey hihetetlen atletikussága (jobb 40 yardot és 3cone-t futott, mint Donald) és pass rush fejlettsége képes lesz-e kompenzálni ezt az adottságbeli hátrányt. Pedig élmény nézni az egyetemi meccsfelvételeit.

Nolan Smith, Edge, Georgia

Smith hihetetlen atletikusságával felrobbantotta a Combine-t, hiszen a 10 yardos és 40 yardos ideje a felső 1 százalékba tartozik, a súlypontemelkedése a felső 2 százalékba, a távolugrása pedig a felső 5 százalékba. Persze ezt nem a valaha volt legnagyobb pass rusherként érte el, sőt. A magassága az alsó 15 százalékba, a súlya pedig egyenesen az alsó 2 százalékba sorolja. Ezzel a 108 kilójával ő lesz az évezredben a második legkisebb súlyú első körös passzsiettető – az első Haason Reddick volt 1 fonttal könnyebben, és őt meg off ball linebackernek képezték a Cardinalsnál pár évig – míg rájöttek, hogy maradnia kéne az eredeti posztján.

Nem illik majd minden rendszerbe, de egyébként talán vele kapcsolatban aggódok legkevésbé, hogy működni fog a profik közt, amit csinál. Méretéből adódóan azt gondolnánk, hogy futás ellen könnyen elnyomják, de ez egyáltalán nem jellemző a játékára, kifejezetten fizikális. Pass rushban pedig értelemszerűen nagyon magasan van a plafonja.

Emmanuel Forbes, CB, Mississippi State

Forbes a cornerbackek Devonte Smith-e. Elég magas (felső 30%), de nagyon vékony, egész pontosan a második legkisebb súlyú cornerback a Combine történetében. A 185 centijéhez mindössze 75 kiló párosul, ezzel pedig ő lesz a legkisebb súlyú draftolt CB 2000 óta, ráadásul nem is kicsivel, hanem bő 2 kilóval. Mindössze hat CB méredzkedett 170 font alatt a Combine történetében, ebből egyetlen egyet sem draftoltak, az egyetlen egy, aki ténylegesen játszott az NFL-ben pedig Nickell Robey-Coleman volt, akinél Forbes 15 centivel magasabb!

Sosem láttunk még ilyen felépítésű CB-t, aki 7,5 centivel magasabb az átlagnál, de 12 kilóval könnyebb. Egészen abszurd számok ezek. Viszont Forbes akár az első kör végébe is beverekedheti magát a masszív sérülésveszély ellenére is, hiszen rendkívül atletikus, hosszúak a karjai és nem mellesleg ő tartja az FBS rekordot pick6-ekből.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!