Connect with us

A 7 játékai

A 7 játékai – Ahogy a Texans és a Packers szétszedte a liga legjobb védelmeit

Sok mindenről szólt a Wild Card forduló, de talán semmi nem szólt nagyobbat két fiatal irányító és az általuk vezetett támadósor teljesítményénél. CJ Stroud és Jordan Love is parádésan játszott a Browns és a Cowboys kiváló védelmei ellen. Ám azt se felejtsük el, hogy milyen jó játékokat rajzolt fel a számukra Bobby Slowik és Matt LaFleur, ezekből fogunk most kielemezni 3-3-at. Ráadásként pedig megnézünk egy kreatív védelmi hívást Steve Spagnuolótól. 

3 játék a Texanstól

Bobby Slowik egész évben egy jó támadókoordinátornak tűnt, a Browns ellen pedig igazán letette a névjegyét. Ez kiegészítve Stroud remek játékával pedig egy playoff-győzelemhez vezetett. Na de mindenféle körítés nélkül vágjunk bele a játékokba, mert sok mindent lehet elemezni, amit most 3 játékra szűkítettem.

Kezdjük a legnagyobbal, a Schultz TD-vel. Emeljük ki gyorsan, hogy 2. és 20 a játékszituáció. Ilyen helyzetben hívta ezt be Slowik.

Ez az úgynevezett Hiccup játék a Shanahan playbookból. Így néz ki ez hivatalosan (a jobb oldali a jó most nekünk):

Kezdjük talán egy bevezetővel, hogy ebben a rendszerben nagyon sok az outside zone futójáték, ebből az elgondolásból pedig nagyon jó play action keeper playeket lehet futtatni, ahol elhiteted a szélső futást, de az irányító megtartja a labdát és kimozog a túloldalra. Szóval ez egyrészt jól épít az OZ futásokra, másrészt amikor meg tényleg futsz, akkor ennek a veszélye miatt a védelemnek is tisztelnie kell a megtartás lehetőségét és nem mehetnek fejvesztve a futás megállítására. Így tartják jól egyensúlyban egymást.

Na és akkor nézzük meg az én rajzommal is ezt a játékot a Texans esetében:

A támadófal eladja a jobb oldali külső zónafutást, de Stroud a play action után megtartja a labdát és kimozog belőle jobbra. Kulcsfontosságú pontja ennek, hogy a jobb szélen tight endként felálló fullback kívülről befelé löki a defensive endet, hogy ne tudjon Stroud felé rohanni, így az irányítónak teljesen tiszta zsebe van.

Na és akkor most végre rátérünk az útvonalakra is. Az ilyen keeper játékokból a legtöbbször egy háromszintű Flood koncepciót szoktak futtatni, ahol van egy flatbe érkező játékos, egy középtávoli keresztező és egy mély corner útvonal. Hiszen ha az irányító jobbra mozog ki a zsebből, akkor értelemszerűen jobbra a legkényelmesebb passzolni, így ide visznek 3 útvonalat, teletöltik az oldalt.

A Hiccup pedig erre kontráz rá még egyet. Ugyanis itt is megvan a háromszintű Flood, azonban a corner útvonal helyett jelen esetben a tight endünk csak elhiteti a cornert, majd visszavág középre. Ezt hívjuk corner-post útvonalnak. Itt pedig látjuk is, hogyan működik a dolog.

Collins keresztező útvonala felhívja magára az egyik safety figyelmét, aki felvált rá, mint legveszélyesebb elkapóra. Schultz corner-postja pedig elhiteti a másik safetyvel, hogy cornert fog futni, így ő kinyitja a csípőjét az oldalvonal felé. Amint ez a két védelmi mozzanat megtörténik, vége a dalnak.

Schultz bevág befelé a safety háta mögött abba a térbe, ahonnan elmozgattuk a másik safetyt. Gyönyörű az egész.

Itt pedig hátsó kamerából is meg tudjátok nézni a játék kialakulását:


Nézzük a következő játékot.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
havonta
évente
1990 HUF19 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
havonta
évente
2990 HUF29 990 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
havonta
évente
4490 HUF44 500 HUF
-nak megfelelő UAH
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2024 FK Media Group