Connect with us

Fantasy

Van pofád azt mondani, hogy értesz a fantasy drafthoz? – fantasy biblia V.

Miután több cikkben (A futók ideje fantasyban is leáldozott, Kickert draftolni nem menő, A projection védelmében, Megjósolni a jövőt) is foglalkoztunk már a fantasy draft különböző aspektusaival, be kell vallanunk: bizonyos szempontból ez teljesen értelmetlen. Ha a piacok törvényeit alkalmazzuk a fantasy focira, valójában a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy hagyjuk a gépet húzni helyettünk – és ne okoskodjunk.

 

Hatékony piacok elmélete

A tőzsde világára megalkotott hatékony piacok elmélete (HPE) szerint az értékpapírok ára teljesen tükrözi az elérhető információkat. Mivel a fantasy draft során alapvetően azzal szerezhetünk előnyt, ha a mindenki által ismert adatokban valamely csodás módon képesek vagyunk olyat meglátni, amit mások nem tudnak (alul- vagy felülértékelt játékosok), a HPE folyományaként ezeket szinte lehetetlen beszerezni. Ha sodródunk az árral, és hagyjuk, hogy a gép válasszon nekünk, a várható hozamot fogjuk elérni. Ennek ellenében az ügyeskedők lehet, hogy szerencsésen belenyúlnak a tutiba, de akár középtávon is képtelenek lesznek ezt hozni, és nagyobbat buknak később, mint amit itt összehoztak.

 

A HPE nem egy kétséget kizáróan bizonyítható dolog, hiszen valaminek a nem-létét sok esetben lehetetlen bebizonyítani – igaz a jól teljesítők sem tudják alátámasztani azt, hogy ők valóban többletinformációkkal rendelkeztek a puszta szerencse helyett. Vitás ugyan, hogy az NFL draftpiaca (és ennek okán a fantasy draftpiaca) hatékony piacnak nevezhető-e, de számos tanulmány bemutatta már, hogy nincs olyan csapat, amely konzisztensen jó lenne a drafton a valóságban.

 

Mindezek okán látható, hogy akár már két év távlatában is teljesen felesleges, sőt kontraproduktív vagánykodni a többszintű modelljeiddel, háromszáz oldalas saját jegyzeteiddel, hiszen egy-két drafton tudsz csak több év alatt jelentős javulást elérni, amúgy le fogod húzni magad a mélybe. A jósolt pontok követése a racionális döntés, ezzel megakadályozva azt, hogy túl sokat fizessünk egy játékosért az értékéhez képest.

 

A győztesek átka

Amikor egy aukción megnyersz valakit, azt jelenti, hogy a jelen lévők nem gondolják úgy, hogy annyit ért volna nekik a tárgy. Ha te első körben húzod ki az egyik kedvenc játékosod, az azt jelenti, hogy a szavad 9-15 másik ember ellenében kell, hogy helyt álljon. Természetesen definíció szerint minden győztes túlfizet, mégis lehet az ebből fakadó veszélyeket csökkenteni. Mindenképpen el kell felejteni a személyes kötődéseket a játékosokhoz, csapatokhoz, stratégiákhoz, és elfogadni, hogy a gép projection alapján húzzon nekünk. Ezzel tudjuk a legkisebbre szorítani annak veszélyét, hogy a véges drafttőkénket beborítsuk egy-két korai választással. Ráadásul minél többen tesznek meg téteket, annál valószínűbb, hogy több olyan ember lesz közöttük, akik valakit/valamit felülbecsülnek (esetünkben akár játékos, akár pozíció), és igazi háború alakul ki érte.

 

Ne feledjétek: senkit nem érdekel, hogyan draftolsz, csak a győzelmek száma a fontos.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!