Connect with us

Érdekességek

A Patriotsnak a valaha volt legkönnyebb a Super Bowlba jutás

Holnap a Patriots a 12. főcsoportdöntőjére készül Belichick és Brady alatt, illetve zsinórban a hetedikre. Idén is viszonylag simán meneteltek végig az AFC-n, amihez már hozzászokhatott a közönség. Idén viszont a megszokottnál kicsit nagyobb segítségük volt. A fivethirtyeight.com oldal Elo mutatója alapján – ami egy csapat erősségét méri – a Patriotsé a legkönnyebb kétmeccses sorsolás (Titans+Jaguars) konferenciadöntőben résztvevő csapatok közül rájátszásban 1990 óta (mióta 12 csapatos a rájátszás).

 

 

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az AFC idén nem épp erős. Az AFC vs NFC meccseken idén 23-41 volt az arány, ami a második legnagyobb különbség két konferencia között 1990 óta. Ezen felül két meglepetés is segítette a Patriotsot, gondolunk itt a Titans, illetve a Jaguars győzelmére. A Titans az Elo mutató alapján átlag alatti csapatnak számított még a Chiefs elleni győzelem után is. A mutató alapján a Pats 12 pontos favorit volt a Titans ellen, ami a harmadik legegyoldalúbb párosítás volt 1990 óta (Patriots vs Tebow vezette Broncos 2011-ből és egy Vikings-Cardinals 1998-ból).

 

Az Elo a Jaguarst a 12. legjobb csapatnak értékeli, ez rosszabb 5 csapatnál, akik kiestek a rájátszásból és rosszabb 3 olyannál is, akik be sem jutottak. Az ő Steelers elleni győzelmük is segítette a Patriots útját (feltéve, hogy nem okoznak ismét meglepetést). A konferenciadöntőben a Patriots most 10 pontos favorit az Elo alapján és 81%-os eséllyel fognak nyerni.

 

Ha összeszorozzuk a Titans elleni (85%) és Jaguars elleni (81%) győzelmi esélyeiket, akkor azt kapjuk, hogy még mielőtt lejátszották volna a meccseket (ha tudtuk volna, hogy ez lesz), már akkor is 69%-os eséllyel jutott volna be a Super Bowlba a Patriots.

 

 

Persze ebben közrejátszik, hogy a Patriots mennyire jó csapat – az Elo alapján ez a hatodik legjobb Patriots, mióta Brady a csapat irányítója. Úgyhogy a sorsolásukat ne rontsuk azzal, hogy az ő erősségüket vesszük figyelembe. Ezért meg lehet nézni egy átlagos konferenciadöntős csapat erősségét. Ez az “átlagcsapat” 77% eséllyel verte volna a Titanst és 71% eséllyel a Jaguarst. Ezt összeszorozva 55%-ot kapunk, ami továbbra is a legjobb mutató az 1990-es “rendszerváltás” óta. Ez tehát azt jelenti, hogy egy átlagos konferenciadöntős csapat 55% eséllyel jutott volna Super Bowlba ilyen sorsolás mellett.

 

Azt persze tegyük hozzá, hogy a Jaguars az egyik leginkonzisztensebb csapat a ligában az Elo mutató szerint (is), úgyhogy elég nehéz megjósolni, melyik arcukat is mutatják majd holnap este a Lamar Hunt trófeáért folytatott harcban.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!