Connect with us

Szabadügynök

Nem Kapitánynak való vidék – Broncos FA-kitekintő

A Denver Broncos legutóbbi idénye elég csúfosra sikeredett, az újonc vezetőedző, Vance Joseph nem egy negatív rekordot állított fel a csapattal. Ennek ellenére a vezetőség megszavazott neki még egy év bizalmat, de könnyebb dolga nem lesz. Sokan az irányítókérdés megoldásával újra Super Bowl-esélyes gárdát látnak a csapatban, de szerintem a problémák ennél mélyebbek és egy offseason alatt nem is megoldhatóak.

 

A Broncos körülbelül 20 millió dollárral vág neki a szabadügynökpiacnak, ami már első látásra is édeskevés, pedig még el sem kezdtük sorolni a gondokat. Szerencsére akad néhány játékos, akiknek a kivágásával jelentős dollármilliók szabadíthatóak fel. Jelenleg biztos távozónak tűnik a csapat egyik kezdő cornere Aqib Talib, aki ugyan három éve kimagaslóan teljesít, de a kivágásával járó 11 millió dollár és a sokszor túlzottan agresszív, a szabálytalanság határait nem egyszer túllépő játékstílusa elég ok arra, hogy megszabaduljon tőle a csapat. Hiánya szerintem érezhető lesz, de már ő sem lesz fiatalabb és Roby mutatott jeleket arra, hogy idővel tudja helyettesíteni. Rajta kívül fájdalmas lesz a búcsú az egyik sztárelkapótól is, ugyanis Demaryius Thomas vagy Emmanuel Sanders is 10 millió dollár körül foglal a sapkából, ami luxus. Egyikük véleményem szerint távozik, az már a vezetőségen és a következő QB személyén is múlhat, hogy kicsoda.

 

 

Kevésbé fájdalmas távozó lehet Menelik Watson, aki a denveri támadófalból nem lógott ki lefelé, de jelentős pluszt sem tudott adni a csapatnak. Rebesgetik C.J. Anderson kivágását is, amit egyedül pénzügyi okból tudok megérteni, mert a futó nem teljesített rosszul. Pletykaként megjelent még Darian Stewart esetleges távozása is, de az ő elengedése nagyon fájdalmas lenne, másrészt pénzügyi okokból sem feltétlenül látom, miért nem lehetne megtartani, így egyelőre szkeptikus vagyok ezekkel a hírekkel. Az említett embereken kívül kisebb nevű távozók még lehetnek, de hatalmas összegek már nem szabadíthatóak fel. Ha mindenkitől megszabadulnak a fentiek közül, akkor 45-50 millió dollár körül költhetne a csapat, ami már enged némi mozgásteret.

 

Rátérve a szabadügynökökre az egyetlen pozitív oldalt tapasztaljuk a Broncos részéről, ugyanis nem sok lejáró szerződésű, fontos játékos van. Az egyetlen ember, akire koncentrálnia kellene a vezetőségnek Todd Davis, kezdő inside linebacker, de közepes teljesítménye miatt (nickel felállásoknál ráadásul nincs is pályán) licitálni nem fognak érte sem. Rajta kívül Virgil Green, Jared Crick és Cody Latimer látott értékelhető játékidőt, de egyrészt egyikük sem kimagasló játékával tűnt ki, másrészt valószínűleg bagóért meg lehet velük állapodni. Jamaal Charles (denveri?) pályafutásának vége, Brock Osweiler pedig viccnek is rossz.

 

 

Az már érdekesebb, hogy mi lesz az RFA-ek között. Itt ugyanis kettő stabil kezdőjátékos is van és mindkettőjüket meg kellene tartani. Mind Matt Paradis, mind Shaquil Barrett prioritást fog élvezni a csapatnál, nem zárom ki, hogy valami hosszabb távú szerződés készül náluk.

 

Most pedig rátérhetünk a hiányposztokra, mert itt lesz miről beszélni. A hosszabbítások és kivágások után körülbelül egy 35-40 millió fog szerintem a csapat rendelkezésére állni, ebből pedig lehetetlen mindent megoldani. A legfontosabb tennivaló egyértelműen egy irányító megszerzése, de ez a látszólagos egyszerűséggel ellentétben, szerintem nem lesz könnyű. A szurkolók többsége Kirk Cousins megszerzését szorgalmazza, de én megkímélném ettől a csapatot. Cousins egy top15 irányító, de a 30 millió körüli éves ár egyszerűen túl sok. Másrészt Cousins pont akkor jó, ha nem kerül nyomás alá, hanem tiszta zsebből tud passzolgatni a playmakereinek. Denverben sem tiszta zseb, sem playmakerek nem várják, így nem gondolom, hogy ennyiért ide kellene hozni. Szóba jöhet még Tyrod Taylor, aki a Bills rendszerében képes egy stabil teljesítményre, de én azt jósolom, hogy minden más helyen könnyen megbukhat. 15-20 milliót semmiképpen nem ér a Broncosnak. Rajtuk kívül még reálisan Case Keenum és Nick Foles jöhetne szóba, de szerintem egyiküket sem fogja a csapata kiengedni a piacra (Folest elcserélni). Így az irányítókérdést én a draftra hagynám, pedig minden porcikám tiltakozik ellene, hogy Elway megint belehúzzon egy hórihorgas, ágyúkezű jelöltbe. Ennek ellenére hosszútávon szerintem itt lehet a Broncos megoldása, aztán meglátjuk, mit kezd a vezetőség a sorozatos kudarcok után.

 

 

Most pedig kifejtem miért nem áldoznék 30 milliót Cousinsra. Ugyanis nem zavarna annyira a kapitány érkezése, ha a csapat többi része rendbe lenne téve. Az irányítón kívül viszont a támadófalat meg kellene erősíteni, egy tackle minimum, de egy guard is segítene. Sajnos a felhozatal nem annyira acélos, de Andrew Norwell megszerzése hatalmas húzás lenne. A Panthers játékosa futás- és passzblokkolásban is kimagasló teljesítményt nyújtott és még csak 26 éves. Ha Sanders vagy Thomas távozik, akkor kellene egy második, sőt egy régóta hiányzó harmadik számú elkapó is. A Free Agency itt sem biztosít sok opciót, de Thomas távozása esetén Allen Robinson, Sanders távozása esetén Jarvis Landry lehetne jelölt. Ami aggasztó, hogy rajtuk kívül nincs értelmes WR a piacon, így kénytelen lenne a Denver licitálni értük.

 

Nem sokkal rózsásabb a helyzet a tight endek között sem, ahol Jimmy Graham és Trey Burton kivételével csupa felejtős név szerepel. Szerintem itt nem is lesz aktív a csapat, a TE kérdés a jövőnek marad, köztük Jake Butt berobbanására is gondolva. Talib távozása esetén cornerback is kell majd és linebacker poszton sem ártana, ha lenne B opció, abban az esetben, ha Todd Davis nem kapna szerződést (ha kap, akkor sem ártana ha lenne valaki backupnak).  Arról már nem is ejtek szót, hogy Stewart távozása esetén a safety sor is vékony maradna.

 

Lyuk tehát akad a csapatban, pénz pedig nem marad mindenkire még akkor sem, ha az irányítókérdésre nem veri el a front office az összes keretet. Ha Cousins netán itt kötne ki, akkor nem tudom, hogyan képzelik el a támadásokat, elkapók, tight end és támadófal nélkül, de nem sok jót sejtek. Én a szabadügynökpiacról befoltoznék minden lyukat, különös tekintettel a támadófalra és az elkapókra, majd a drafton akár feljebb is mennék, hogy azt az irányítót húzza a csapat, akit kiszemelt magának.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!