Connect with us

Szabadügynök

Top 6 szabadügynök irányító

Nyolc-kilenc olyan csapat van, ahol nagyon el fog kélni egy irányító, és mit ad isten, körülbelül pont ennyi életképes QB lesz elérhető a draftról és a csapatoktól.

 

Kirk Cousins

Kirk Cousins sorsa megpecsételődött, franchise tagtől függetlenül lezárhatjuk a Redskins-beli sztoriját, ugyanis Alex Smith érkezésével a csapat eldöntöttnek látja a pozíció sorsát – pláne Smith gigaszerződését megnézve. A jelenlegi valódi szabadügynökök közül messze Cousins a legértékesebb a posztján, de lehet, hogy az egész ligában. Két nagyon szép szezont hozott le, már amennyire a csapata engedte. Két éve sokkal jobb volt, igaz nem is hiányzott előle a fél O-fal és a fél támadósor. 29 évesen igazi nehézsúlyú franchise QB lesz belőle, akinek ugyan vannak komoly hibái, de akárhová is kerül: 5-6 év kinéz neki, éves átlagban pedig egészen biztosan 25 millió környékére vagy fölé fog kerülni. Kiemelkedő kérők lehetnek a Browns, Broncos, Jets, Vikings, Jaguars, illetve a Dolphins, a Cardinals, és akár a Bills is. Nem mindegyik csapat áll azonban jól pénzzel, és paripával. Cousins számára néhány évig nyitva van az ablak, és ő maga is nyilatkozta, hogy a Vikingshoz menne legszívesebben (utalva erre azzal, hogy ő nyerni akar, nem pénzt keresni).

Ezekkel a feltételekkel a kérők felét simán ki lehet lőni, még ha lenne is pénzük rá. A Jets, Dolphins, Cardinals nem elég most egy PO-hoz, a Browns számára pedig könnyű elhozni (papíron) egy tehetséges fiatalt minimális pénzért a draftról. A Browns számára még értelme is lenne sok pénzt adni neki, van bőven, viszont oda jó eséllyel nem akar menni Cousins. A Broncos is ijesztő lehet, azért ez mégis egy olyan csapat, ahol Elway megrág és kiköp, ha nem ütöd meg a lécet azonnal. A Billsben több értelme van felépíteni egy fiatalt, pláne egy olyan HC-vel, aki inkább a védelemre figyel. Reálisan a Jaguars és a Vikings tudná bevállalni Cousinst. Pénz kell hozzá, és contender csapat, ami egyszerre itt van csak meg a kérők közül. A Vikingsnek 56 milliója van a sapka alatt (7. legtöbb), viszont most fogják a fél csapatot újraszerződtetni, hogy ne tudják tesztelni a piacot (Diggs, Hunter, Barr, Kendricks, Johnson, Easton), és valahol érthető lenne, ha a mostani trióból válogatnának inkább, sokkal olcsóbban Cousinsnál (pláne DeFilippo érkezésével és Stefanski maradásával). A Jaguars számára is trükkös a helyzet, ugyanis Bortles pont idén javult nagyot, így már nem annyira rossz az ár/érték aránya. Pénz lenne Cousinsra, ha Bortlest elengedik, ugyanis ő egyedül majdnem húszmilliót vinne el jövőre. Kérdéses az is, hogy mit terveznek tenni Robinsonnal, mert nélküle nem lenne komoly fegyver Cousins keze alatt.

A végkimenetel Cousinson múlik, hogy mennyire szeretne sok pénzt keresni, vagy mennyire szeretne nyerni. Nem lesz belőle elit irányító, a képességei limitáltak, de pont fog annyit hozni, amennyi ahhoz kell, hogy a csapatát segítse az esetleges rájátszáson keresztül. (Körülbelül egy 2017-es Case Keenum light verzióját lehet belelátni, Keenummal szemben azonban Cousins ezt egy közepes csapatban, közepes edzőkkel is hozza évek óta.)

 

 

Sam Bradford – Case Keenum – Teddy Bridgewater

Ebben a hármasban nehéz különbséget tenni. Egyértelműen ők a Cousins utáni következő lépcső, de hogy ki miért és mennyire, az már nem tiszta. Azt sem tudni, hogy a Vikes kit fog leigazolni, vagy kiket. Bradford egy csodás QB tud lenni, ha egy jó csapatot kap maga köré. Mindent belead, de a mobilitás hiánya ligaelit támadófalat igényelne számára, ami viszont nem valószínű, hogy meglesz. Keenum egy karrierévről jön a piacra, amiben azonban egy nagyszerű OC és egy egyedülálló WR-páros segítette. Bridgewater jelenleg teljesen ismeretlen, nem tudni, mire képes, és mennyire vetette vissza a fejlődését a kényszerszünet. Teljesen egyértelmű, hogy Keenum vinné a nagy pénzt, évi 18-20 millió környékét lőhetnénk be a számára, akár egy prove-it első évvel. Teddy és Bradford olcsón megtartható, évi 10-15 millióért, de Teddy már két éve nem játszott, Bradford pedig az első héten ledarálta ugyan a Saints védelmét, ment a levesbe ő is egy héttel később. Félreértés ne essék, nincs jelenleg nagyon olyan QB a szabadügynökök piacán, aki jó keret nélkül is oda tudna verni – habár ilyen sosincs a piacon.

Bradford a sérülésével az olcsóbbak közé tartozna, reális lenne számára 3 év 48-50 millióért, de nagyon kevés garantálttal, és a sapka terhelése az első két évre lenne koncentrálva. Amennyiben nem marad, néhány irányítóéhes csapat áthidalhat vele egy-két szezont. Jets, Broncos, stílustól függetlenül azok a csapatok érdeklődhetnek iránta, akik lélegzetvételhez szeretnének jutni a nagy építkezésben. A Jetsnél például pont ő kéne, hogy még 1-2 évnyi építkezés után lecseréljék egy fiatal tehetségre, aki plug-n-play módon csúcstámadást intézhetne.

Ha Keenum kicsit is tudja hozni azt, amit idén bemutatott, akkor simán jobb igazolás lehet Cousinsnál is. Pontos, nyomás ellen is jól teljesítő játékos, aki magabiztos a labdával, és nem balfaszkodja el a helyzeteit. Őt már meg kéne fizetni, ami az évi 20-22 milliót jelenti, és mivel pontosan tudja, milyen csapatról csapatra vándorolni, nem írna alá semmit, ami 3-4 évnél rövidebb.

Bridgewater szerződése még a levegőben lóg, ugyanis a szabályok szerint eltöltött annyi időt a sérültlistán, hogy eltolódjon ez az éve, de ettől függetlenül számolni kell azzal, hogy a liga döntése szerint kikerülhet a piacra. Ő is 3 éves, de csak 40-45 milliós szerződést kaphatna, mégpedig a szerződés hátuljára terhelve a kötelezettségeket. Kicsi az esélye, hogy elengedik, ha ő nem akar nagyon menni, ugyanis máshol nem kaphatná meg a Vikesban évek óta többé-kevésbé stabilan együtt dolgozó háttércsapatot, akik ismerik őt. Nem ismerni pontosan, hogy most mire képes, az biztos, hogy annyi lehetősége lesz, hogy legalább megküzdjön a kezdőért – bárhol is legyen az.

 

 

Josh McCown

Az öreg McCown nagyot ment idén, de ne legyenek illúzióink. 15 éves karrierje alatt csupán 73 meccsen kezdett, és az idei 13 meccsén a 397 passzkísérlete majdnem karrierrekord lett. McCown egy életképes veterán, de nála sokkal jobbat is lehet találni, ha valaki egy kiöregedett biztosítékot keres QB2, QB3 terén. A Jetsnek is több értelme lenne beszereznie egy fiatalabb példányt a pozícióra, McCown így a legjobb esetben is évi pár millióért fog padot melegíteni. Idén meglepően pontos volt, főleg mélyre, és nagyon nyerni akart, de ez mégis csak 5 győzelemre volt elég. Persze, újraépített csapat meg minden, de azért mégis.

 

 

Brock Osweiler

Brock Osweilerrel elérkeztünk oda, ahol már tényleg a lábos alját kaparjuk. Az egyedüli, mellette felhozható érv az, hogy legalább nem Geno Smith. Kezdőként tapasztalt, képességekben igencsak szűkös, fejben teljesen megzuhant játékos. Veterán minimumért vihető, a Jaguars pont el tudná vele játszani azt, amit anno a Broncos. Ha lesérül Bortles, a segge alá rakott domináns védelemmel Osweiler le tudja menedzselni a hátralevő meccseket. A gond ott van, hogy senkinek nem fog kelleni még ennyiért sem.

 

Nem valódi szabadügynökök

Említés szintjén kötelező megemlékezni róluk. Drew Brees biztosan marad még egy évet a Saintsben, Jimmy Garoppolót pedig már mocskosul megfizették San Franciscoban. Az egyetlen érdekes játékos itt AJ McCarron, aki ugyan nem villantott sokat magából akkor, amikor lehetett, talán mégis kérőre találhat valahol, ahol egy fiatal QB-t keresnek ócsóért, akit aztán ki lehet nevelni, és megkeresni benne az X-faktort. Hivatalosan idén még csak korlátozott szabadügynök lesz (tehát a Bengalsnak lehetősége van a McCarron részére nyújtott ajánlatot “matchelni” és megtartani őt), de egy jogi eljárás még az FA-időszak lezárulta előtt lehet, hogy szabadügynökké nyilvánítja őt.

 

Futottak még

Jay Cutler – az egy évre szenvedni beugró Cutler szinte biztosan visszavonul, nem megy ez olyan jól neki, és őszintén kedve sincs hozzá. Sajnos ő még pont nincs azon a szinten, ahol egy erős csapatot lemenedzselhetne, így nála még a Fitzpatrick-McCown féle másodosztályú öregek is jobb választásnak tűnnek. Tannehill amúgy is fel fog épülni, sőt jelezte Adam Gase, hogy nem lenne ellenére egy kis QB-verseny a csapatban.

Blaine Gabbert – az örök csere Gabbert nem biztos, hogy csapat nélkül marad, de kezdő biztos nem lesz, pláne nem az új HC keze alatt. Neki is limitáltak az opciói, ugyanis gyenge csapatnál megfulladna, ha be kéne ugrani játszani, contender csapat meg nem fogja leigazolni, mert nem tud eleget hozzá. Az utolsó hír december közepéről, hogy őt akarják cserének a következő QB mögé is, de azóta lejátszott egy teljes összeomlást a Redskins ellen.

Matt Moore – meglepően életképes volt tavaly Moore, idén viszont annál kevésbé. Nem sokat játszott, ezért nem csoda, hogy a hírek szerint nem fogják újraigazolni őt a Phinsnél. David Fales nagyot ment a Bills ellen élete első meccsén a körülményekhez képest, sokkal többet lehet látni benne, és 6 évvel fiatalabb is Moore-nál.

Ryan Fitzpatrick – hol vannak már az idők, amikor Fitzpatrick contender csapatot csinált a Jetsből. A Tampában idén pont volt annyira jó, hogy a Winston nélküli meccseket lemenedzselje, igaz a lécet sem tették túl magasra ebben a szezonban. Mivel Fitzmagic még mindig fényévekkel van sok elérhető FA irányító előtt, nincs kétség afelől, hogy egy szerény összegért elvállal még egy évet a forró Floridában.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!