Connect with us

Beharangozó

Ha már megkaptuk…

Az AFC egy vicc. Mi sem bizonyítja jobban, hogy ez az önmagához képest elég visszafogott teljesítményt nyújtó New England Patriots nem hogy rájátszásba jutott, hanem még a második kiemelést is megszerezte, ami könnyen első is lehetett volna. Egy ilyen lehetőséget pedig nem hagyhatnak kihasználatlanul Bill Belichickék. Hiába a gyenge szezon, hiába a rendkívül hektikus támadójáték, ha hazai pályán játszik a Patriots januárban, akkor kis túlzással fölösleges is megrendezni a találkozót, mind tudjuk mi a vége: a New England játssza a főcsoportdöntőt. Ez idén sem lesz másként.

A fentiek persze csak szavak, lássuk mi kell ahhoz Bradyéktől, hogy ez a pályán is megvalósuljon!

Kreatívabb játékhívás a gólvonalon!

Ha valamit fel lehet róni Josh McDanielsnek (azon kívül, hogy miért nem takarodott már el a búsba), az a kiszámítható, eredménytelen és megújulni képtelen játékhívás. Különösen a gólvonalon. A Patriots ebben a szezonban 37 playt indíthatott az ellenfél 3 yardosáról vagy azon belülről. Ebből 25 futójáték volt, ami a második legtöbb ligaszinten – csak a Saints futott többet ilyen szituációból, 31 alkalommal került Kamara vagy Ingram kezébe a labda. A különbség „mindössze” annyi, hogy míg a Saints 46%-ban touchdownnal fejezte be ezeket a playeket, addig a Patriots mindössze 9 TD-t vitt be (36%). Ez a tendencia pedig csak romlani fog, ha az összes goal line futójátékunk egy kaptafára megy – futás középen. A kis területen ez a játék már nem működik, hiába átlagol Sony Michel 5 yardot futásonként a fal bal oldalán belül.

 

 

Azonban amint a vörös zónába kerül a Patriots, Michel sikerességi mutatója jelentősen romlik. Érthető, hiszen mindenki tudja, hogy futás érkezik középen, ezért a védelmeknek sem okoz problémát a Patriots megállítása. A New England összesen 12 első kísérletet indíthatott a gólvonal elől. 10-szer futás volt.

 

De ha mindenki tudja, hogy futás fog következni, akkor lehetne elővenni a trükkös játékokat vagy épp a play actiont. Ám a lagymatag játékhívás – valamint a rövid útvonalon az embereiktől elszakadni képtelen elkapók – miatt ezt sem erőltetik. Az ellenfél 3 yardosáról indított 37 játék közül mindössze egyszer alkalmazott a Patriots play actiont. Abból persze azonnal TD is lett.

De bármennyire is elfogy a tudomány a vörös zónán belül a futójátékot illetően, a középső futásoknak azonban fontos szerepe lesz a mérkőzésen. Sőt, a Patriots sikerének egyik kulcsa az lehet, hogy minél többször erőltetik a középső erőfutásokat, James Develin jelenlétével is. A New England célja ezekkel a játékokkal nem lehet más, mint valahogy kikapcsolni a Chargers slot cornerbackjét, Desmond Kinget. Abban az esetben ugyanis, ha Develin fenn van, Kinget nem lehet a pályán tartani. Ezt támasztja alá a következő számadat. A tavalyi Chargers elleni mérkőzésből sok tanulságot nem lehet előrevetíteni erre a meccsre, de azt érdemes megjegyezni, hogy Develin 29 snapet játszott ezen a meccsen. King mindössze egy alkalommal volt a pályán a Patriots fullbackjével együtt. Abban az esetben tehát, ha FB-vel áll fel a New England, a Chargersnek át kell váltani base defense-re, ami – ismerve a csapat emberállományát és a linebacker-sor teljes hiányát – rengeteg problémát okozhat a vendégeknek. Hiszen a szóba jövő játékosok közül sem Kyle Emanuel, sem Hayes Pullard nem tartozik a csapat alappillérei közé.

Húzd ki Bosa és Ingram méregfogát!

Legyen bármilyen rossz szezonja is Tom Bradynek (önmagához képest persze), amíg ő áll a center mögött, a Patriots támadójátékát alapvetően a passzjáték határozza meg. A támadófal ehhez adott, a liga egyik legjobb egységét alkotja Brown, Thuney, Andrews, Mason és Cannon. Ezúttal viszont nem lesz elég az ő jelenlétük, Brady is rengeteg gyors döntés elé lesz kényszerítve, hiszen két olyan pass rusher igyekszik majd elkapni, amilyenekkel idén még nem találkozott. Habár Burkhead és White jelenlétével a Patriots alkalmazhat dupla RB-s felállásokat, ezekkel szemben nagyon jól teljesít a Chargers védelme.

  • Running backek felé menő passzok esetén: 14/23, 112 yard, 1 TD, 2 INT – 51.36-os QB rating
  • Elkapók felé menő passzok esetén: 3/10, 44 yard – 45.42-es QB rating

Tűnjön azonban bármilyen félelmetesnek is ez a számsor, a Patriotsnak muszáj lesz erőltetnie a running backek felé menő passzokat is, hiszen a Chargers védelmi sémája igazán a futók által futott flat route-okkal bontható meg. Ebben pedig White és Burkhead kifejezetten jó. Ha ezek a játékok ülni fognak, akkor Bosáéknak is olykor-olykor coverage feladatokat kell ellátnia, ami pedig több időt ad Bradynek a zsebben. Az pedig mind tudjuk mit jelent…

Az Edelman-mítosz lerombolása

A Patriots támadójátékának rosszat is és jót is tett Josh Gordon kiesése. Rosszat, mert Bradynek így nincsen kifejezetten mélységi célpontja. Jót, mert végre elkezdték használni Michelt és Brady is kezd visszatérni a rövid passzos játékhoz, nem feltétlen keresi folyamatosan a big play lehetőségét. Gronk jóval visszafogottabb játékot nyújt, Dorsett és Hogan is adós a jó játékkal. Patterson több téren is komoly veszélyt jelenthet az ellenfélre (legyen szó akár futásról, akár mélységi passzjátékról), de az ő kihasználtsága messze nem konstans. Az egyetlen biztos pont a passzjátékban Julian Edelman.

 

 

Akiről valamiért elkezdett terjedni, hogy idén rosszabbul játszik, mint valaha és több dropja is van, mint bármikor. Edelmant idén 108-szor vette célba Brady, az elkapó pedig 74 elkapással, 850 yarddal (legtöbb csapatszinten) és 6 TD-vel zárt. Ez valóban nem az a veretes számsorozat, amit megszokhattunk tőle, de nem csak a 4 meccses eltiltásának köszönhető, hogy nem ő lett csapata legtöbb elkapással rendelkező játékosa. Az Edelman felé érkező passzok közül mindössze 8 volt olyan, ami a WR lelkén szárad, vagyis az elkapható passzok 90.2%-át el is kapja Jules. A 9.8%-os drop rate pedig 2013 óta (mióta egyértelműen kezdővé és Brady go-to-guy-ává vált) a legalacsonyabb.

Edelmanre ezúttal is kulcsszerep hárulhat. Különösen akkor, ha sikerül a pályán kívül tartani Desmond Kinget. Ebben az esetben ugyanis a slotból indulva bárki ellen hatalmas mismatch.

Na de mit csináljon a védelem?

Nyújtson olyat, mint még soha: állítsa meg a Chargers 11-es personnel package-ét!

Bizony, ha van igazán gyenge pontja ennek a védelemnek, akkor az a 3 WR, 1 TE, 1 RB-s felállások esetén a futás megállítása, amivel már évek óta szenved a csapat. Hiába igazol középső falembereket a Patriots, akik kifejezetten a futás megállítására szakosodtak, ezen a téren semmilyen fejlődés nem mutatkozik a védelemben. Az ellenfél futói 6.8 yard/carry mutatót tudnak felmutatni 11-es package esetén, ami messze a legrosszabb mutató az egész ligában. A tavalyi Super Bowlon az Eagles 6.1 YPC-t átlagolt ellenük, amire tulajdonképpen rá is ment a meccs. Ettől függetlenül a védelmi sémát nem valószínű, hogy megbontja majd Flores: továbbra is nickel felállásokkal fog operálni a Pats védelme, ellenben Patrick Chungot többször láthatjuk majd fellépni a boxba.

Ezt a felállást a kulcsjátékokban szereti kifejezetten használni Rivers, ekkor elsősorban valamelyik tight endjét keresve. Ezen játékok lekapcsolása a linebacker sor valamelyik tagjára vagy az egyik safetyre fog hárulni. Az apróbb jelekből persze a védelem is tud olvasni: abban az esetben, ha Gates van fenn TE-ként, akkor vélhetően passzjáték következik, Virgil Green inkább blokkolási feladatokat lát el. Ez pedig meghatározza, hogy adott esetben mennyire lehet agresszív a Pats defense-e, mennyire operálhat corner- vagy safety blitz-cel.

STOP KEENAN és társai!

A Pats idén is a legtöbbet emberezett a ligában, a snapek 57%-ában. Nem véletlen, hiszen a liga egyik legjobb secondaryjéről beszélünk, amely bárkit képes levenni a pályáról. Stephon Gilmore a liga legjobb cornerbackje lett idén, míg a túloldalon Jason McCourty is csöndben beilleszkedett a csapatba és remek teljesítményt nyújt, miközben a draftolatlan újonc J.C. Jackson az egyik legjobb igazolásnak bizonyult az offseasonben.

 

 

Gilmore vélhetően Mike Williamsszel megy majd végig, kettejük csatája egészen látványos lehet, míg a túloldalon McCourtyra jut Tyler Williams, aki ugyan csak harmadik számú elkapó a Chargersben, de sosem volt még 15 yardnál kevesebbet érő elkapása. A legnagyobb feladat Jacksonra vár, akinek Keenan Allent kell valahogy kordában tartani. Az elsőéves játékos egyedül képtelen lesz erre, így ő valószínű safety segítséggel dolgozhat majd a mérkőzésen.

Nyilván utóbbi játékos a Pats secondaryjének gyengepontja, így rengeteg keresztbefutó route-tal elérheti a Chargers, hogy adott esetben a Pats feladja az emberezést és zónázzon. Ekkor a mélységi útvonalat futó Williamsszel kerülhet szembe Jackson, ami Riversék első számú célja lehet a mélységi passzjátékok során. Ezekkel a hosszú route-okkal alaposan meg lehet égetni. Viszont ha ezeket a szituációkat le tudja védekezni a Patriots, akkor jelentősen csökkentheti a Chargers opcióit a támadójáték terén.

Összességében az offense legfontosabb feladata a ritmus megtalálása, amivel még ezen a védősoron és végig tud zakatolni a Pats, míg védőoldalon a kármentés az elsődleges. Belichickre amúgy is jellemző, hogy azt erőlteti, amiben csapata jó, ez pedig a passz elleni védekezés. Ez alapján elkönyvelhető, hogy a futás működni fog a Chargers részéről, de ha a mélységi játékokat le tudja védekezni a Patriots, akkor nagy lépést tehet az AFC döntő felé.

[quote]

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra, esetleg elfogultra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a tippjeinket és bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.

[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!