Connect with us

Kupaktanács

FK! Kupaktanács – A jó, a rossz és a csúf az Antonio Brown-sagában

Az elmúlt napok/hetek Antonio Brownról szóltak: először csak a talpával voltak gondok, majd jött a sisak-ügy, végül összeveszett, majd megtámadta Mike Mayockot, a Raiders GM-ét, most pedig már a Patriots játékosa. Meg kell hagyni, rendhagyó egy életút, egy karrierre is elég lenne ennyi balhé. A Kupaktanács-rovatunkban ezúttal packernation, Renningan, chester, Höri és Leonidasz007 írta le a véleményét mondta el az AB-ügyről.

 

 

Antonio Brown ámokfutásba kezdett, miután a Raiders megbüntette pár edzés kihagyásáért, az adok-kapoknak pedig az lett a vége, hogy kivágatta magát. Ki hibázta a nagyobbat a történetben?

Höri: A Raidersnek szüksége volt egy top játékosra, főleg elkapó poszton, szóval belefért a trade és az, hogy bevállalták, hogy Brownnak lesznek sztárallűrjei. Így viszont teljes elköteleződés kell, és szemet kell hunyni Brown holdkóros viselkedése miatt, feltételezve, hogy a pályán kompenzálni fogja. Ha nem akar edzeni, adjál neki felmentést – ha érzi a törődést, lojális marad. Majd ha nem teljesít a tétmeccseken, akkor ráérsz foglalkozni vele. Jobban megéri kockáztatni, hogy dob a csapaton, mint kidobni a csapatból. A moralitást félretéve, és csak a W-L mérlegre koncentrálva.

chester: A Raiders be akarta tartatni a szabályokat amiket minden játékosától elvár, még őfelsége Antonio Browntól is, szerintem ebben semmi kivetni való nincs. Gruden részéről egy dolgot nem értek: miért engedélyezi, hogy a magánbeszélgetéseiket felvegyék és közzétegyék az interneten? Brown pedig minden profi sportolóra szégyent hozott azzal, ahogy kezelte ezt az egészet, még ha volt is rá indítéka.

Leonidasz007: Az ilyen esetekben szerintem soha nem a csapat a hibás. Vannak szabályok, amik mindenkire érvényesek, ha nem tartatják be őket mindenkivel, akkor jogosan érzik majd a rosteren lévők, hogy vannak kivételezettek csapaton belül, ami soha nem vezet jó dolgokhoz. Brown egy nagyszerű játékos így lehet neki kedvezményeket tenni, de nem olyan dolgokban, amik visszaüthetnek a csapatmorálra is.

packernation: Utólag könnyű okosnak lenni, de ha feltétlenül választani kell valakit, akkor a Raiders. Brownt nem kellett volna kivágni, mert ezzel elérte, amit akart, végig erre játszott a műsoraival. Reserve listára kellett volna tenni, és akkor kiülhette volna az évet fizetés nélkül. Ez egyben üzenet lehetett volna a jövőre nézve az összes hasonló primadonnának, ha hasonlóban mesterkednének, mint Brown. Ehelyett inkább az bizonyosodott be, hogy az ilyen húzásoknak van tere. Egy dolgot csináltak a Raidersnél jól, azt, hogy a szerződését úgy fogalmazták meg, hogy végül nem kellett garantált tartalmat fizetniük.

Renningan: Brown kirohanásaira nincs mentség, de ez nem érhetett váratlanul senkit a Raidersnél – megbüntetni pár edzés kihagyása miatt piti dolog volt, indokolatlan péniszméregetés. A legtöbb csapatnál ezeket a dolgokat elnézik a legjobbjaiknak, a Falcons sem büntette meg Julio Jonest tavaly, ahogy a Rams sem Aaron Donaldot, amikor új szerződésért holdoutolt – persze jogukban állna, de a közös jövő szempontjából ezt a csapatok többsége el szokta nézni azt a pár százezer dollárt, mert jelentéktelen és fölösleges haragot tartani. AB meghunyászkodott a Mayock-kal való bunyója után, kész lett volna beállni a sorba, de a GM nem akarta lenyelni a dolgot, csak kiosztott neki még egy büntetést, amivel minden garantált tartalmát elveszítette az elkapó. Ezek után nem meglepő, hogy AB-nál eltört valami és javíthatatlan lett a kapcsolat.

 

Alapvetően mindenki egyenlő a csapatnál, de vannak egyenlők az egyenlőbbek között és ezt mindenki tudja. AB volt a csapat legnagyobb sztárja, megpróbálni megnevelni hamvában holt elképzelés volt – ha ez volt a cél, akkor nem őt kellett megszerezni. A Raiders viszont a péniszméregetést is elszúrta, mert megszívathatta volna a renitens Brownt egy év fizetés nélküli szabival, de ehelyett kivágta és így minimalizálta az elkapó minden veszteségét. Brown hepciáskodása elfogadhatatlan, de szerintem a legnagyobb kókler a történetben a Raiders volt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Raiders megmentett 30 millió dollárt az elkapó megbüntetésével és kivágásával, de bukott egy harmadik és egy ötödik körös picket. Ráadásul, ha számítjuk a szintén balhés és már eltiltott Martavis Bryantet, akkor két harmadik és egy ötödik körös picket küldött a Steelersnek a nagy semmiért.

Höri: Még így is áron alul tudták elhozni a liga egyik legjobb elkapóját, szóval lehet, hogy a kukába ment az a két pick, de ennyi nekem belefér, ha a legjobb eshetőség az, hogy a liga top wide receivere nálam játszhat. Bryant ugyanúgy egy upside pick volt, akiért kicsit sok ugyan a 3. kör, de a 2018-as Raiders-nek még inkább belefért, hogy a falhoz dobáljon dolgokat és kiderüljön, mi ragad fel.

chester: Brownért teljesen megérte ez a kockázat, Bryantért sokalltam az ellenértéket, főleg hogy mélységi célpontnak megfelelő elkapók voltak a 3. kör után is a ’18-as classban.

Leonidasz007: Emlékezzünk arra, hogy röhögtünk a Steelersen, hogy csak ilyen ellenértéket kaptak Antonio után. Tudtuk akkor is hogy kockázatos csere ez a Raiders részéről és egy ilyen high risk, high reward dologért szerintem megérte ez a kockázat is.

packernation: Ha nem utólagosan próbálom elemezni a történeteket, hanem visszamegyek a csere pillanatához, akkor annyit tudtunk, hogy van egy elit WR, akinek a viselkedése erősen problémás, annyira, hogy a kivágása sem kizárt. Ilyenért 1. vagy 2. kör túlzás lett volna, egy 3. és egy 5. kört viszont el lehetett lőni erre. Bryantnek az értékét viszont nem jól határozták meg. Ez a kettő azonban veszteség szempontjából számukra kismiska a Khalil Mack trade-hez képest…

Renningan: Összegezve nagyon rosszul néz ki, különösen a Bryant, akiben csak high risk volt, más nem nagyon. AB-ért én egy első kört is simán megadtam volna, de csak a problémássága miatt, a kvalitásai alapján ennél többet is ért – inkább ő két első és egy második körért, mint Laremy Tunsil. Nem jött be, ez van, de megérte megpróbálni.

 

A Raiders kálváriáját látva jól döntött a Steelers? Illetve kap-e eltiltást az NFL-től Brown (a viselkedéséért, nem a nemi erőszak vádja miatt)?

Höri: Ha kap eltiltást, akkor én maximum egy meccsre számolnék, az meg a New Englandnek bármikor belefér ősszel. Jól döntött a Steelers, mert kibékíthetetlennek tűnt a kapcsolat Brown körül, és könnyebb út, valamint kevesebb energia a pótlásán dolgozni, mint mindent visszaállítani az idillbe.

chester: A Steelersnek nem volt más választása, abban a puskaporos légkörbe egyszerűen nem maradhatott Brown. Más kérdés, hogy nem feltétlen őt tartom ott a fő bajforrásnak…

Leonidasz007: A Steelers mindenképpen jól döntött. Az egy mérgezett viszony volt, rövid és hosszú távon is káros a csapatnak. Meg kell húzni ilyenkor az ilyen fájdalmas lépéseket is, hogy a későbbi még nagyobb károkat elkerüljék.

packernation: A Steelersnek más választása nem volt, Mondanám, azzal hogy még pickeket is kaptak érte, még jól is jártak, de végül az elkapó pont ott kötött ki, ahol a legkevésbé szerették volna. Brown egy normális világban kapna eltiltást, már csak a Mayock elleni balhéjáért is, de van egy olyan érzésem, hogy nem fog kapni semmit, vagy csak látszatbüntetést. Márpedig ha a liga tűri, hogy ha egy játékosnak kedve szottyan, súlyos szerződésszegésekkel kivágassa magát a csapatától, hogy odaigazolhasson, ahova akar, annak nagyon rossz üzenete van. Ilyen esetben olyan büntetést tartok reálisnak, ami elvenné a kedvét attól, hogy ilyennel próbálkozzon meg. De ennek kiszabására nem látok esélyt, mivel ha ilyen húzás előfordul egy játékostól, az általában a nagyobb csapatoknak kedvez.

 

A Patriots gyors volt és lecsapott AB-re. 15 milliót kap, de csak akkor, ha jól viselkedik és All-Pro szinten játszik (105 elkapás, ~1300 yard és 16 TD kell tőle) – ha november előtt meghülyül, akkor lemondott 30 millió dollárról durván hatért cserébe. Ez a struktúra némileg keresztbe tesz az összeesküvés-elméleteknek.

Höri: Amikor valaki annyi mindent elért, mint Brown és még nincs kiöregedve, az felrúgja a szabályokat azt tekintve, hogy mi számít a standard NFL protokollnak. Egy ilyen játékos mindig magára fog fogadni és tudja, hogy lesz piaca azonnal. Ha holnap elzavarnák New Englandből, akkor is lenne piaca, mert túl jó játékos. A Patriots-nál profik dolgoznak, gondolom, amikor látták, hogy adódhat egy lehetőség Brown kivágására, már összerakták, hogy milyen szerződést hajlandóak elé rakni. Mint ahogy szerintem arra is van tervük az asztalfiókban, hogy mit kínálnának a holnap szabadügynökké váló Trent Williams-nek, Melvin Gordonnak stb.

chester: Tökéletes szerződés, de ezt a Patriotsnál megszokhattuk – ha ők nem, akkor a játékos enged, a gyűrű még mindig túl nagy vonzerő ebben a sportban. Belichickék már márciusban érdeklődtek Brownért, de akkor a Steelers megtehette, hogy nem adja fő riválisának kezei közé. Hogy mik történtek Mayock fenyegetése és a Patriotsba való igazolása között a háttérben, élen Drew Rosenhausszal, az elkapó ügynökével, annak találgatásába inkább nem kezdenék bele. A liga sem indít vizsgálatot, szóval nincs értelme vádaskodni.

packernation: Nem vagyok biztos benne, hogy olyan “gyorsak” voltak…  A Patriots már régebb óta próbálja megszerezni Brownt, a Steelersnek 1. körös picket ajánlottak érte márciusban. Valószínűleg Brown sem csak a kivágását követő pár órában döntötte el, hogy hozzájuk igazol. Mindezen okból nem kizárt, hogy tampering történt, amit illene kivizsgálni a liga részéről. Tampering miatt pár éve két draftpicket vettek el a Chiefstől, akkor ezt komolyan vette az NFL. Most azonban nyomozni sem fognak ez ügyben.

Renningan: Ha az összeesküvés-elméletekről van szó, nem értek velük egyet semmilyen formában. Bill Belichick olyan szerződést kötött AB-vel, mint amilyet adott anno Revisnek és nem gondolom, hogy ezen olyan nagyon sokat kellett gondolkodnia – egyszerűen végtelenül profi, aki mindig felkészül minden eshetőségre, és nem az ő hibája, ha a többi csapatnál nem. A tampering már más kérdés, ebben lehet valami, de szerintem AB játszott volna a Raidersben, ha nem jön a második büntetés és a garantált elvesztése – ha volt is tampering, akkor az második büntetés után, amikor már eldöntötte, hogy semmikép nem marad a csapatnál.

 

Mit vártok Browntól és a vele felálló Patriots offense-től?

Höri: A Patriots offense elit lesz, de ez nem Brownon múlik. Ha valami kifacsart okot a fejében elő tud húzni az elkapó, hogy ő teszi naggyá ezt a csapatot, akkor boldog lesz és teszi a dolgát rendesen. Vagy csak meg akarja most mutatni, hogy igazából ő jó gyerek és a Raiders volt inkompetens az ő kezelésében, bezzeg Bill bácsi! Azt el tudom képzelni, hogy egy nyerő csapatban el tudja viselni Brown, hogy ő is egy a sok közül. Azt nem látom, hogy hirtelen vált McDaniels és Antonio Brown lesz a központi figurája az offense-nek – ahogy az Oaklandben történt volna.

chester: Kíváncsi vagyok JMD hogy illeszti majd be ilyen rövid idő alatt a playbookba, de Brownnak megvan az az improvizációs képessége, hogy megcsinálja magának a játékokat. Ha ég a ház Brady körül, ő vélhetően mindig megjátszható lesz, labdával a kezében pedig életveszély. Engem igazából a rejtélyes talpsérülése érdekelne, hogy azzal kibírja-e a szezont.

Leonidasz007: Brown a pályán még mindig a legjobbak közé tartozik. Alapvetően a Patriots offense nélküle is zseniális, de pont egy ilyen sztárra volt szükségük, hogy az esetlegesen bekövetkező nehéz pillanatokban tudjanak valaki felé fordulni.

packernation: Egy ideig minden bizonnyal be fog válni, mert a játékstílusa illik a Patriots offense-be, nem véletlenül akartak tradelni érte korábban a balhéi ellenére.

 

A Patriotsnak van egy 20 milliós opciója jövőre, ami teljes egészében garantált. Tud olyan jól játszani és olyan jól viselkedni, hogy a Patriots megtartsa? Hisz ha Julio 22 millió, akkor AB simán ér 20-at.

Höri: Nem zárható ki, hogy Antonio Brown elévülhetetlen érdemeket szerez egy playoff-runban, és akkor mindenki örömmel bólintana rá egy újabb évi együttműködésre. Erre van most kevesebb esély, de kényelmes helyzetbe hozza mindkét felet, hogy beírták ezt az opciót, mert a bizalmat mutatja egymás irányába az eredményességet illetően.

chester: Tud olyan jól játszani, de nem hiszem, hogy jövőre is a Patriots játékosa lesz, főleg ha bajnok lesz, mert akkor elmehet több pénzért máshova.

packernation: Jól játszani tud, abban hogy a viselkedésével is elégedett lesz Belichick, már nem vagyok biztos. Inkább arra tippelnék, hogy egy szezont tölt majd a Patriotsnál.

Renningan: Belichick még Mosst sem akarta túlfizetni, meglepő lenne, ha ezt Brownnal tenné. Ugyanakkor, ha azt nézem, hogy idén 10-12 milliót keres, jövőre pedig 20-at, akkor két éves távlatban a 15-16 millió teljesen reális.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!