Connect with us

Draft

Minden, amit tudni érdemes az idei NFL Scouting Combine-ról

A mai nappal elkezdődik az NFL Scouting Combine leglátványosabb, a “mezei nézők” számára is elérhető része. A méredzkedések, interjúk, orvosi vizsgálatok már javában zajlanak, most viszont elkezdődnek a gyakorlatok a pályán! Sok minden változik idén a Combine kapcsán, most pedig összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes! 

Kezdjük az elején: a Combine az az esemény, ahol a csapatok összegyűlnek és megnézik maguknak a draftra jelentkező prospecteket. Ahogy a bevezetőből kiderült, vannak orvosi vizsgálatok, méredzkedések, interjúk és különböző gyakorlatok, amiket megmérettetik magukat a fiatalok. A legfontosabb részei a Combine-nak egyébként épp azok, amiket mi nem láthatunk, azaz az orvosi vizsgálatok és a csapatokkal folytatott interjúk, ahol sokszor nagyon vad és zavarbaejtő kérdések szoktak elhangozni. A csapatok alapvetően ezekből tudják a legtöbb hasznos információt leszűrni a prospectekről. Ellenben a leglátványosabb része a Combine-nak nyilvánvalóan a Lucas Oil Stadium műfüvén zajlik, ahol különböző gyakorlatokon mennek végig a játékosok – egész pontosan 337 focistát hívtak meg a szervezők az eseményre.

Az eddigi években amerikai idő szerint délelőtt és koradélután zajlottak a gyakorlatok, azonban idén egy szinttel feljebb emelte az NFL az amúgy sem kicsi felhajtást az esemény körül, és késődélután, illetve főműsoridőben kerülnek majd megrendezésre a pályán bemutatott feladatok és felmérők. Egyelőre nagy a találgatás, ez mennyire rúgja fel a csapatok és a prospectek megszokott menetrendjét – természetesen inkább a játékosoknál okozhat ez problémát, hiszen ha hajnal 4-kor felkeltik őket, hogy menjenek egy pisitesztre, utána elég fáradtak lesznek az este 10 órás gyakorlatok során és nem feltétlen teljesítenek úgy, mint ahogy tudnának.

A menetrend

Az NFL Network laza 26 órát tervez közvetíteni a helyszínről. Csütörtöktől szombatig magyar idő szerint este 10-től hajnal 5-ig tart a buli, vasárnap pedig magyar idő szerint este 8-tól éjjel 1-ig.

  • Csütörtök: Irányítók, elkapók, tight endek
  • Péntek: Futók, támadófalemberek, speciális egység
  • Szombat: Védőfalemberek, linebackerek
  • Vasárnap: Defensive backek

A főműsoridőre való átállás miatt minden bizonnyal a közvetítésben jobban próbálnak majd figyelni az “átlagnézőre” is, így több alapinfót mondanak majd el, a játékosok is jobban be lesznek talán mutatva, illetve az biztos, hogy jelenlegi NFL-sztárok is fognak kommentálni bizonyos gyakorlatokat, így a védőfalembereknél Cam Jordan, a defensive backeknél pedig Jamal Adams hangjára és szakértelmére is lehet számítani.

A gyakorlatok

Vannak gyakorlatok, amiket mindenkinek teljesítenie kell, illetve vannak a pozíció-specifikus gyakorlatok is. Ezekről egyébként még négy éve mi is készítettünk videókat, ezeket ágyaztam be itt alább a cikkbe.

Kezdjük a workout drillekkel. Itt kap helyet a 40 yard dash, a 20 yard shuttle, a 3-cone drill, a magas- és távolugrás, illetve a fekvenyomás. Mi előbbi hármat mutattuk be részletesen, emellett elmondtuk, mire kell figyelni utóbbi háromnál is, de ezek azért maguktól értetődőek.

A másik videóban a pozíciós gyakorlatokat mutattuk be. Hosszabb etapot szenteltünk az irányítóknak, az elkapó-drillekről is esett szó, illetve támadó oldalon még a running backek gyakorlatait néztük meg. A védőknél a linebackerek és defensive backek fontosabb feladatai kerültek bemutatásra, sajnos nagy zsákok hiányában a pass rusher gyakorlatokat nem tudtuk bemutatni.

Az NFL az idei évre elég sokat változtatott egyébként a pozíciós gyakorlatokon, 10 régi került ki a programból, és bekerült 16 új annak érdekében, hogy a mai NFL-nek jobban megfelelő skilleket nézhessenek meg a scoutok, ezért kerültek be például a rövidpasszos és útvonalfutós gyakorlatok a futókhoz, vagy egy screen drill a támadófalemberekhez. A defensive backeknél lesz a legnagyobb változás, ugyanis az eddigi gyakorlataik több, mint 50 százalékát kicserélik.

Érdekesség, hogy néhány gyakorlatot idővel is mérni fognak mostantól, mint például a gauntletet vagy a DB-k W drilljét. Az irányítók karerősségének mérésére kidobják az eddig használt “radar gunt”, és mostantól egy gyakorlat során nézik meg, milyen gyorsan jut el a kezükből a labda az elkapók kezébe (az persze nagy kérdés, ez jobban méri-e majd a dobás erősségét).

Az összes változást elolvashatjátok ezen a linken

Néhány nevesebb játékos, akik felrobbanthatják a Combine-t és az internetet

Tavaly DK Metcalf, három éve John Ross robbantotta fel a Combine-t és az internetet, így elsősorban most is egy elkapóval kezdeném, méghozzá Henry Ruggsszal, akinek van esélye megdönteni a 40 yardos rekordot, elképesztő sebessége van a srácnak. És persze, minden évben előjön, hogy na majd valaki megdönti a rekordot, de Ruggsnak tényleg lehet rá esélye. Jalen Reagor is fogadkozik, hogy megveri riválisát, de nagyon meglepne, ha nem Ruggs lenne a leggyorsabb játékos az idei Combine-on. Az viszont nem lepne meg, ha ő is megfutná a 4,22-t, mint Ross három éve.

Az irányítóknál minden bizonnyal Justin Herbert lesz majd rivaldafényben, hiszen Burrow és Tua kihagyják a gyakorlatokat, ráadásul az Oregon irányítójának igazán ideálisak ezek a körülmények, hiszen kiváló méretekkel és erős karral rendelkezik, ráadásul nagyon atletikus is, így az erősségeit kidomborítja majd a Combine, a gyengéit viszont elrejti.

A támadófalban Mekhi Becton túlvan a mérlegelésen, így 201 centisen és 165 kilósan fog nekilátni a gyakorlatoknak, és aki nem ismeri a srácot, nagyon meg fog lepődni, mennyire jól mozog méreteihez képest. Róla tuti lesznek olyan videók, amiken elámul majd a nép, milyen jól fut ez a behemót. Ha már támadófal, Jedrick Wills is borzasztóan jó atléta, ő is kiváló számokat hozhat és akár be is biztosíthatja az OT1 jelzőt maga mellett.

A védőfalban sajnos Chase Young nem mutatja meg, hogy mekkora szörnyeteg, viszont K’Lavon Chaisson lenyűgözheti a játékosmegfigyelőket robbanékonyságával és hihetetlen atletikusságával, így akár felküzdheti magát a második legmagasabban elkelő edge rusherré. UPDATE: Chaisson sem fog tesztelni.

És akkor ott van még Isaiah Simmons, a védelmi svájci bicska, a pozíció nélküli játékos megtestesítője, aki igazán ritka tehetségnek számít, minden adottsága megvan, amiről álmodnak a scoutok.

Természetesen rengeteg játékost ki lehetne még emelni, aki jól fog teljesíteni, vagy akinek fontosak lesznek az eredményei a megítélése kapcsán, de most bevezetésnek ennyi is megteszi. Ha pedig minden jól megy, akkor minden napról jelentkezünk majd nyertesekkel és vesztesekkel is!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!