Connect with us

Draft

Minden, amit tudni érdemes az idei NFL Scouting Combine-ról

A mai nappal elkezdődik az NFL Scouting Combine leglátványosabb, a “mezei nézők” számára is elérhető része. A méredzkedések, interjúk, orvosi vizsgálatok már javában zajlanak, most viszont elkezdődnek a gyakorlatok a pályán! Sok minden változik idén a Combine kapcsán, most pedig összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes! 

Kezdjük az elején: a Combine az az esemény, ahol a csapatok összegyűlnek és megnézik maguknak a draftra jelentkező prospecteket. Ahogy a bevezetőből kiderült, vannak orvosi vizsgálatok, méredzkedések, interjúk és különböző gyakorlatok, amiket megmérettetik magukat a fiatalok. A legfontosabb részei a Combine-nak egyébként épp azok, amiket mi nem láthatunk, azaz az orvosi vizsgálatok és a csapatokkal folytatott interjúk, ahol sokszor nagyon vad és zavarbaejtő kérdések szoktak elhangozni. A csapatok alapvetően ezekből tudják a legtöbb hasznos információt leszűrni a prospectekről. Ellenben a leglátványosabb része a Combine-nak nyilvánvalóan a Lucas Oil Stadium műfüvén zajlik, ahol különböző gyakorlatokon mennek végig a játékosok – egész pontosan 337 focistát hívtak meg a szervezők az eseményre.

Az eddigi években amerikai idő szerint délelőtt és koradélután zajlottak a gyakorlatok, azonban idén egy szinttel feljebb emelte az NFL az amúgy sem kicsi felhajtást az esemény körül, és késődélután, illetve főműsoridőben kerülnek majd megrendezésre a pályán bemutatott feladatok és felmérők. Egyelőre nagy a találgatás, ez mennyire rúgja fel a csapatok és a prospectek megszokott menetrendjét – természetesen inkább a játékosoknál okozhat ez problémát, hiszen ha hajnal 4-kor felkeltik őket, hogy menjenek egy pisitesztre, utána elég fáradtak lesznek az este 10 órás gyakorlatok során és nem feltétlen teljesítenek úgy, mint ahogy tudnának.

A menetrend

Az NFL Network laza 26 órát tervez közvetíteni a helyszínről. Csütörtöktől szombatig magyar idő szerint este 10-től hajnal 5-ig tart a buli, vasárnap pedig magyar idő szerint este 8-tól éjjel 1-ig.

  • Csütörtök: Irányítók, elkapók, tight endek
  • Péntek: Futók, támadófalemberek, speciális egység
  • Szombat: Védőfalemberek, linebackerek
  • Vasárnap: Defensive backek

A főműsoridőre való átállás miatt minden bizonnyal a közvetítésben jobban próbálnak majd figyelni az “átlagnézőre” is, így több alapinfót mondanak majd el, a játékosok is jobban be lesznek talán mutatva, illetve az biztos, hogy jelenlegi NFL-sztárok is fognak kommentálni bizonyos gyakorlatokat, így a védőfalembereknél Cam Jordan, a defensive backeknél pedig Jamal Adams hangjára és szakértelmére is lehet számítani.

A gyakorlatok

Vannak gyakorlatok, amiket mindenkinek teljesítenie kell, illetve vannak a pozíció-specifikus gyakorlatok is. Ezekről egyébként még négy éve mi is készítettünk videókat, ezeket ágyaztam be itt alább a cikkbe.

Kezdjük a workout drillekkel. Itt kap helyet a 40 yard dash, a 20 yard shuttle, a 3-cone drill, a magas- és távolugrás, illetve a fekvenyomás. Mi előbbi hármat mutattuk be részletesen, emellett elmondtuk, mire kell figyelni utóbbi háromnál is, de ezek azért maguktól értetődőek.

A másik videóban a pozíciós gyakorlatokat mutattuk be. Hosszabb etapot szenteltünk az irányítóknak, az elkapó-drillekről is esett szó, illetve támadó oldalon még a running backek gyakorlatait néztük meg. A védőknél a linebackerek és defensive backek fontosabb feladatai kerültek bemutatásra, sajnos nagy zsákok hiányában a pass rusher gyakorlatokat nem tudtuk bemutatni.

Az NFL az idei évre elég sokat változtatott egyébként a pozíciós gyakorlatokon, 10 régi került ki a programból, és bekerült 16 új annak érdekében, hogy a mai NFL-nek jobban megfelelő skilleket nézhessenek meg a scoutok, ezért kerültek be például a rövidpasszos és útvonalfutós gyakorlatok a futókhoz, vagy egy screen drill a támadófalemberekhez. A defensive backeknél lesz a legnagyobb változás, ugyanis az eddigi gyakorlataik több, mint 50 százalékát kicserélik.

Érdekesség, hogy néhány gyakorlatot idővel is mérni fognak mostantól, mint például a gauntletet vagy a DB-k W drilljét. Az irányítók karerősségének mérésére kidobják az eddig használt “radar gunt”, és mostantól egy gyakorlat során nézik meg, milyen gyorsan jut el a kezükből a labda az elkapók kezébe (az persze nagy kérdés, ez jobban méri-e majd a dobás erősségét).

Az összes változást elolvashatjátok ezen a linken

Néhány nevesebb játékos, akik felrobbanthatják a Combine-t és az internetet

Tavaly DK Metcalf, három éve John Ross robbantotta fel a Combine-t és az internetet, így elsősorban most is egy elkapóval kezdeném, méghozzá Henry Ruggsszal, akinek van esélye megdönteni a 40 yardos rekordot, elképesztő sebessége van a srácnak. És persze, minden évben előjön, hogy na majd valaki megdönti a rekordot, de Ruggsnak tényleg lehet rá esélye. Jalen Reagor is fogadkozik, hogy megveri riválisát, de nagyon meglepne, ha nem Ruggs lenne a leggyorsabb játékos az idei Combine-on. Az viszont nem lepne meg, ha ő is megfutná a 4,22-t, mint Ross három éve.

Az irányítóknál minden bizonnyal Justin Herbert lesz majd rivaldafényben, hiszen Burrow és Tua kihagyják a gyakorlatokat, ráadásul az Oregon irányítójának igazán ideálisak ezek a körülmények, hiszen kiváló méretekkel és erős karral rendelkezik, ráadásul nagyon atletikus is, így az erősségeit kidomborítja majd a Combine, a gyengéit viszont elrejti.

A támadófalban Mekhi Becton túlvan a mérlegelésen, így 201 centisen és 165 kilósan fog nekilátni a gyakorlatoknak, és aki nem ismeri a srácot, nagyon meg fog lepődni, mennyire jól mozog méreteihez képest. Róla tuti lesznek olyan videók, amiken elámul majd a nép, milyen jól fut ez a behemót. Ha már támadófal, Jedrick Wills is borzasztóan jó atléta, ő is kiváló számokat hozhat és akár be is biztosíthatja az OT1 jelzőt maga mellett.

A védőfalban sajnos Chase Young nem mutatja meg, hogy mekkora szörnyeteg, viszont K’Lavon Chaisson lenyűgözheti a játékosmegfigyelőket robbanékonyságával és hihetetlen atletikusságával, így akár felküzdheti magát a második legmagasabban elkelő edge rusherré. UPDATE: Chaisson sem fog tesztelni.

És akkor ott van még Isaiah Simmons, a védelmi svájci bicska, a pozíció nélküli játékos megtestesítője, aki igazán ritka tehetségnek számít, minden adottsága megvan, amiről álmodnak a scoutok.

Természetesen rengeteg játékost ki lehetne még emelni, aki jól fog teljesíteni, vagy akinek fontosak lesznek az eredményei a megítélése kapcsán, de most bevezetésnek ennyi is megteszi. Ha pedig minden jól megy, akkor minden napról jelentkezünk majd nyertesekkel és vesztesekkel is!

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!