Connect with us

Prémium cikkek

Egyet előre, kettőt hátra? – Falcons FA-értékelő

A Falconsnak mindenképp bizonyítania kell, hogy a tavalyi év egy véletlen kisiklás volt részükről, de a fejlődéshez erősítés kell, ráadásul a csoport is váratlanul tovább keményedett Tom Brady érkezésével.

 

Az Atlanta rettentően kevés mozgástérrel vágott neki a piacnak, így várható volt, hogy sok játékos áldozatául esik a tisztogatásnak, de még így is tudtak meglepetést okozni. Devonta Freeman és Ty Sambrialo kivágását prognosztizálni lehetett, de Desmond Trufant távozása már sokkal meglepőbb lépés volt.

 

A túlfizetett futó hosszabbításával egyértelműen mellélőtt a csapat és hajlandóak voltak most vállalni a dead money-t is, csak ne kelljen cipelni a szerződését. Trufant esetében annyiban érdekesebb a helyzet, hogy fontosabb poszton játszik és rajta kívül nem is igazán volt tapasztalt, bizonyított játékos a poszton, de úgy tűnik, hogy a teljes tisztogatás mellett döntött a csapat, ebbe pedig nem fért bele Trufant szerződése sem.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A kivágásokon kívül lehetett sejteni, hogy Austin Hooper sem Atlantában lesz a legjobban fizetett tight end és bármekkora lyukat is hagyott maga mögött a távozása, jó döntés született. Beasley, Campbell (bár ő lehet megért volna annyit, amennyit kapott új csapatától) és Schweitzer pedig valószínűleg csak akkor maradt volna a csapatnál, ha nagyon minimál szerződésben meg tudtak volna egyezni, de mindhárman jobb ajánlatokat kaptak a piacról.

 

A szűkös lehetőségekhez képest így a piac nyitásához érve, minimális levegőhöz jutott a csapat és számomra kisebb meglepetésre jól be is vásárolt. A legtöbb pénzt arra a posztra áldozták, amely évek óta problémás a csapatnál és sehogy sem sikerült eddig befoltozni. Most végre mélyen a zsebükbe is nyúltak, de számomra kétes megítélésű az üzletük.

 

Dante Fowler érkezett évi 16 millió dollárért, ami szép kis summa a játékos számára. Kétségtelen, hogy jó Edge rushert nem találni minden bokorban és rendesen meg kell fizetni a jobb képességű játékosokat, de valóban Fowler lenne az, aki megváltást hoz Atlantába? A Jaguarsnál egyértelműen becsődölt, majd a Ramsnél már szebb éveket hozott le, de brutálerős defensive line tagjaként szerepelt és inkább a korrekt teljesítményhez volt közel, mint a kiemelkedőhöz. Én ilyen szűkős anyagi helyzetben nem egy ilyen rizikós, keveset bizonyított játékosba fektettem volna ennyi pénzt, az biztos.

 

 

 

A defensive line erősítésének érdekében hosszabbítottak még Tyeler Davisonnal és Allen Bailey-vel is viszonylag csapatbarát összegért. Értékelem, hogy erősíteni akarták ezt a szegmenst, valamint az értékes kiegészítőieket nem akarták elengedni, de Fowler szerződésével nem vagyok túlságosan megelégedve.

 

Kicsit más vizekre evezve, Freeman kivágása után hirtelen villámcsapásként érkezett a hír, hogy a Ramstől kivágott Todd Gurley-t leigazolta a csapat, de miután kijöttek a szerződésrészletek, már valamelyest érthető volt a döntés. A korábbi elsőkörös futó egy évre érkezett 5 millió dollárért, ami vállalható kockázat, bár itt megint úgy vagyok vele, hogy nem feltétlenül egy ilyen szűkös mozgástérrel rendelkező csapatnak kell egy ilyet bepróbálni. Mindenesetre ha Gurley sérülései nem tesznek keresztbe, akkor ez egy gyümölcsöző házasság kezdete is lehet.

 

Maradva a támadósornál, egy cserét eszközöltek a tight end sorban is, a már említett Hooper helyére egy trade után Hayden Hurst érkezett Baltimore-ból. Hurst sokkal olcsóbb megoldás, de cserébe passzjátékoknál kevésbé bevonható és picket is kellett érte áldozni. Az kétségtelen, hogy nem szabadott elhanyagolni a posztot, miután tavaly végre szépen virágzott Ryan és Hooper házassága. Érkezett még célpontnak Laquon Treadwell teljesen minimális összegért, ezzel pedig a Falcons fel tud küldeni olyan kezdő támadósort, ahol mind a 11 játékos elsőkörös volt korábban. Treadwell esetében több jót nem is tudok elmondani, de az egy éves szerződés mutatja, hogy az Atlanta sem feltétlen bízik benne.

 

Ami tetszik a Falcons részéről, hogy igyekeztek tisztogatni és nem ijedtek meg bevállalni nagyobb dead moneyt is ennek érdekében, ugyanakkor ezzel újabb lyukakat ütöttek a rosteren, pénzük meg nem nagyon volt ezeket foltozni. Fowler megszerzése kettős érzelmeket vált ki belőlem, szerintem kicsit túlfizették, de az edge poszt régi probléma a csapatnál, a legnagyobb sztárokra esélyük sem volt, kisebb névre meg nem lett volna értelme költeni.

 

A piac után egyértelmű hiányposzt maradt a corneerback, ahol most nem hogy három kezdő játékosuk nincs, de egyelőre talán egy, Oliver személyében. Campbell távozásával a linebacker sor is üres Jones mellett és Fowler érkezése ellenére én a passzsiettetés mellett sem mennék el elégedetten. A támadófal elvileg megvan, de láthattuk tavaly, hogy nem feltétlenül tudják hozni az elvárt szintet, jó kérdés mi a csapat álláspontja ezzel a csapatrésszel kapcsolatban.

 

Alapvetően Fowler kivételével jó dealeket kötöttek, de kisebb vagy rizikós játékosok érkeztek, így ez talán kevésbé értékelhető. Ellenben szépen szabadítottak fel pénzt, de új lyukak bevállalásával tették mindezt. Nehéz ennyi „de” mellett jó szájízzel otthagyni ezt a piacot a Falcons részéről, és én sem tudom.

Értékelés: C+

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!