Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Andrew Thomas

Előfordul az NFL Draft előkészületei során, hogy a csapatok túlgondolkodják azt, ami sokáig egészen nyilvánvalónak tűnt. Andrew Thomas egy kimondottan megbízható választásnak tűnik, aki nem fog gondot okozni a csapatának a támadófalban. Akarhatunk-e többet egy offensive tackle-től?

Igen.

Amennyiben a csapatok a legerősebb, leggyorsabb, legatletikusabb, legnagyobb potenciállal rendelkező OT-t akarják behúzni, akkor átnéznek majd Andrew Thomas fölött. Valóban nehéz belelátni, hogy Thomas lesz majd az NFL Left Tackle mintapéldánya, viszont várhatóan gyorsabban és stabilabban fog teljesíteni a ligában a kezdetektől, mint azok a posztriválisai, akiknél nagyobb a szórás a lehetséges kimenetüket illetően.

Bármennyire is jól néz ki a 2020-as OT felhozatal, simán lehet, hogy valakiből bust lesz és nem kap második (nagy) szerződést. Thomas esetében erre kicsi az esély, és a magas padlót értékelni kell.

“A JÓ KIKÉPZÉS EREDMÉNYE”

Bármennyire is oldschool-megközelítésnek látszik, pusztán pedigré alapján Andrew Thomasnak joga van azt mondani, hogy ő a top OT 2020-ban. Egy All-American játékosról van szó, aki profi közeli rendszerből jön, zsebirányítóval a háta mögött, egy sokat nyerő csapatból – ha a komplett karrierjét nézzük. Igaz, a 2019-es Georgia offense nem volt valami szép látvány, de mégiscsak egy playoff-rutinnal bíró programról van szó az SEC-ből, amit többek között Wirfs vagy Becton csak a tévében látott.

Amikor fel kellene sorolni, hogy milyen hátteret, rutint, tapasztalatot szeretnénk egy leendő NFL OT-nek, akkor csupa olyan körülmény fog szóba jönni, ami Thomasnál adott. Egyedül abba lehet belekötni, hogy combine-on kiderült, hogy sok jobb atléta van nála, de ő sem volt rossz, csak közepes. A magas futball-intelligencia úgy is felülír sok mindent ezen a poszton.

Thomast az atlantai Pace Akadémiáról szerezte meg a Georgia. Jó tanuló, jó sportoló, 5 csillagos all-star recruit, akiért a top programok versenyeztek. A kutyáknál már true freshman szezonjában kezdő RT lehetett, ahol freshman all-americannek választották. Isaiah Wynn távozása után átkerült Jake Fromm vakoldalára, ahol további két idényt játszott szinte végig. Két meccset mulasztott bokasérülés miatt. Teljesítményét számos díjjal jutalmazták csapaton és konferencián belül is az országos figyelem mellett.

A játéka évről-évre javult, olyannyira, hogy 2019-ben a PFF a legjobb tackle-ként tartotta számon a Power-5 konferenciák játékosai közül.

Három idény után állt tehát profinak úgy, hogy január elején töltötte be a 21. életévét, szóval egyértelmű, hogy a legjobb teljesítménye még előtte áll.

Andrew Thomas karrierje minden pontján a lehető legmagasabb szinten edződött, ha valakitől el lehet várni, hogy ne legyen túl nagy ugrás neki az NFL, akkor az ő. Ráadásul a Georgia kapcsán még Belichick is elismerően nyilatkozott a felkészítést illetően.

MILYEN EGY ELIT LEFT TACKLE?

Olyan, mint Thomas, legalábbis egyetemi szinten.

A minimum, ami ahhoz kell, hogy gólyaként beállítsanak, az a fizikai erő. Thomas fizikuma már akkor adott volt, hogy felvegye a versenyt az idősebb védőfaljátékosokkal, második idényére pedig már ő volt a legerősebb ember a pályán. Ezt elsősorban a Georgia olykor egészen impozáns futójátéka során tapasztalhattuk meg.

Mindez csak akkor ér valamit, ha kellően agilis is az ember. Thomas ugyan a futójátéknál hamarabb elérte az elit szintet, de pass protectionben is kiemelt akadályt jelentett az ellenfeleknek, hogy átjussanak rajta. A 315-320 font körüli tömegét gond nélkül tudja mozgatni egyik downról a másikra, nem esik szét a mozgása akkor sem, amikor sokan már fáradnak. A tömege (és a 6’5″-ös magassága) tökéletes a pozícióhoz, és amúgy egy jól kinéző 320 fontos emberről van szó, túlsúlyosnak nem mondhatjuk NFL-szinten.

Technikája a snap pillanatában és rögtön utána is megfelel az elvárásoknak, igyekszik a kezdő mozdulattal eldönteni a párharcait, és ezt sokszor egyetlen lökéssel megoldja. Egy ekkora erejű ember simán ki tudja mozdítani egyensúlyi helyzetükből a fürgeségre építő, kisebb edge rushereket, akik utána már nehezen térnek vissza az akció folyamatába.

Hatásosabb tehát az atletikusságra bazírozni, de remek tükröző mozgása miatt az is igen ritkán vált be ellene eddig.

HOGYAN LEHET MEGZAVARNI?

Nehezen.

Esetleg úgy, hogy berakják egy új rendszerbe, olyanba, ahol a tight end nem segít neki annyit, mint eddig Georgiában. A Dawgs ugyanis hatásos blokkoló tight end munkával dolgozott, ami az egyetemen nem olyan gyakori, így kevés OT prospect esetében kell felhozni, hogy ez segítette a dolgát és esetleg belejátszott magas győzelmi százalékába.

A futásnál olykor elragadtatja magát és a jobbnál is jobb blokkot akar kiosztani, ahelyett, hogy egy kevésbé látványos, de szolid megoldást választana.

A lábmunkáján neki is javítani kell pass pro folyamán, mint a legtöbb hasonló korú OT-nak. Rövid távon nincs baja, de ha kicsit tovább kell tartani a zsebet, akkor elefelejti, hogy mit is tanítottak neki.

Arra kevés példát találni, hogy megfogja az emberét és végig kontrollálja a playben, inkább csak elhessegeti őket a labda környékéről.

Simán lehet, hogy profi szinten már kevés lesz hozzá, hogy megbízhatóan felérjen a második szintre és ott nyisson helyet a futásnak, de ez a játék egyre kevésbé értékelt szegmense.

A COMBINE-ON BEELŐZTÉK (?)

Wirfs, Wills és Becton jobb időt mentek nála 40 yardon (nem érdekes), 10 yardos részidőben és a távolugrásban is, ami ugye a robbanékonyságot hivatott mérni. A top prospectek nagyobbak vagy hasonló mérettel bírnak, hosszabb a karjuk és a rövid gatyás feladatokban jobban teljesítettek, ez tény. Az már az NFL csapatok feladata, hogy eldöntsék, hogy ennek mekkora szerepe van a pályán látottakhoz képest.

A mockdraftable.com pókhálós grafikája alapján Thomas két legfőbb hasonmása a közelmúltból a vándormadár T.J. Clemmings, illetve a Jets-ben 10+ évig kezdő D’Brickashaw Ferguson. Előélete alapján nyilván utóbbi tűnik közelebbinek a valósághoz.

AZÉRT RENDBEN VAGYUNK?

Bőven.

Andrew Thomas egy leendő NFL kezdő, aki első körös tehetséggel bír. Lehet, hogy nem ő lesz az első offensive tackle, akinek a nevét kimondják, de az se lenne meglepő. Az analitikus megközelítés szerint a támadófalnak összességében nem kell kiemelkedőnek lenni egy bajnoki címhez, a lényeg, hogy ne legyen gyenge. Ehhez egy megfelelő lépés lehet Thomas beépítése, aki jobb vagy bal oldalon is tud játszani a fal szélén. Az továbbra is fontos, hogy a tackle-ök stabilak legyenek, Thomast pedig leginkább épp ezzel a szóval lehet leírni. Egy NFL-kész OT-ért top10-es picket is megéri eljátszani, szóval bárhol is viszik majd ki az első körben, az értékbe nem fogunk belekötni. Később pedig nagy eséllyel a játékába sem.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!