Connect with us

Draft

Mennyiség helyett minőség – Saints draftértékelő

Sok szempontból “csak a szokásos” draftot láthattuk a Saints részéről, hiszen egyáltalán nem mentek rá a mennyiségre, mindössze 3 (+1) játékost húzott a csapat, és az is megfelelt a trendeknek, hogy jövőbeli pickeket áldozott be a franchise idei húzásokért. A csapatépítési elvvel lehet vitatkozni, a kiválasztott játékosokkal már nehezebb. 

1/24 Cesar Ruiz, iOL, Michigan

Mindenkit meglepett a Saints az első választásával, hiszen a legtöbben leginkább linebackert vártak, néhányan elkapót, mégis egy olyan posztra érkezett erősítés, ahol rövid távon mindenképp megvolt a csapat. A támadófal úgy nézett ki, hogy így is simán a liga legjobbjai közt lehet 2020-ban is, azonban a Saints gondolt arra, hogy mi lesz 2021-ben. Larry Warford szerződése ugyanis év végén lejár, ráadásul ha most kivágnák, akkor fel lehetne szabadítani 7,75 millió dollárt (csere esetén 8,5 milliót). Ez az összeg pedig jól jöhet még, például ebből érkezhet veterán erősítés – vagy idén még megtartják és jövőre engedik el.

Ruiz itt a kör végén értékben simán rendben volt, a boardomon a 27. helyet foglalta el, és igazából az egyetlen top belső támadófalember volt ebben a classban. A Michigan korábbi centere atletikusságra és méretre is megüti az NFL mércéjét. Igazi erőssége a passzblokkolás, kiválóan horgonyoz le és még ha nem is az a Quenton Nelson féle domináns játékos, nagyon ritkán verik meg, mindig teszi a dolgát, sallangmentesen. Nem hibamentes persze, a technikája kicsit inkonzisztens, az egyensúlya is lehetne jobb, lehetne türelmesebb és a stuntokat sem veszi felé elég jól, de összességében bőven kezdő szintű játékos már első naptól kezdve.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A támadófalat mindig fontos erősíteni, főleg egy zsebirányító előtt, így elkél Ruiz segítsége, aki alapvetően center, de minden bizonnyal inkább őt mozgatják guardba, mintsem a tavaly draftolt McCoyt. Ruiz egyébként nagyon jól illik a Saints rendszerébe, draft előtt is úgy képzeltem el, hogy neki egy sok outside zone-t futtató csapatba kellene mennie, és így is lett.

Meglepő, de jó választás volt ez a Saintstől szerintem. Minimális negatívum, hogy talán egy nagyobb impacttel rendelkező játékost is lehetett volna hozni az első körben, de összességében bőven rendben van a pick.

3/74 Zack Baun, LB, Wisconsin

Az már nem lepett meg senkit, hogy a Saints felcserélt a drafton, a 88. helyről egy jövő évi 3. körös pickért cserébe ugrott fel a Browns helyére, hogy kiválassza Zack Baunt, a Winsconsin korábbi edge rusherét, aki a profik közt inkább linebacker lehet majd. Baun egyébként az egyetemen Joe Schobert egykori helyén játszott, aki szintén linebackerré avanzsált az NFL-ben, neki eléggé bejött a váltás, a Saintsnél azt remélik, ez Baunnál is legalább ilyen jól megy majd.

Baun szerintem már a második kör elején-közepén is jó választás lehetett volna, itt pedig egyenesen stealnek gondolom. Azt persze hozzá kell tenni, hogy a Saints időtlen idők óta nem tud linebackert draftolni, pedig próbálkozott bőszen az 1-2. napon, szóval ez kicsit pesszimistává is teheti Baun fanjait.

Érdekes az ő története egyébként, hiszen középiskolában még dual-threat irányító volt, aztán a Badgersnél pass rusher, most pedig linebacker lehet, már a Senior Bowlon is annak kérte magát és ott végezte a gyakorlatokat. Az biztos, hogy nagyon atletikus, gyors játékos, emiatt pedig coverage-ben jó lehet, azonban egyelőre nincsenek még meg az ösztönei a poszthoz, ami sok hibához vezet. Első évében jó eséllyel sokat blitzelhet majd és megpróbálhatják szituációsan, kreatívan játszatni, amíg megtanulja a poszt sajátosságait.

3/105 Adam Trautman, TE, Dayton

Jé, egy újabb felcsere a Saintstől. Mickey Loomisék megunták a draftot és a maradék négy picküket odaadták a Vikingsnak ezért az egyért, Adam Trautman draftolásának jogáért. Egyesek szerint a legjobb tight end volt a drafton, többek szerint top75 játékos, szóval ő is tekinthető stealnek a harmadik kör legvégén.

Trautman 19 éves koráig irányító volt, 2016 szeptemberében volt az első elkapása, aztán a legtöbb elkapással zárt a sulija történetében. Jó méretei vannak, atletikus is, kosaras múltja is van, ami meglátszik azon, ahogy felmegy a labdákért. Az útvonalfutásán javítani kell, blokkolásban sem technikás, habár Payton szerint abban is jó és in-line tight endként fogja használni.

Viszonylag needre jött, hiszen Jared Cook már 33 éves, Josh Hill meg azért sok mindenre nem használható. Ettől függetlenül nem biztos, hogy jó ötlet négy picket beáldozni egyetlen egyre.

7/240 Tommy Stevens, QB, Dayton

Nem bírt magával Sean Payton és ugyan a csapatnak nem volt pickje a harmadik napra, azért csak húzott egy játékost, beáldozva egy jövő évi 6. körös picket. Igazából semmi értelmét nem látom ennek, hiszen Stevens egy ilyen Taysom Hill-klón, abból meg már van egy a keretben, ráadásul még hosszabbítottak is vele. Atletikus játékos, játszott dual-threat irányítót és volt slot elkapó is, ha valaki be szeretne építeni a csapatába egy Taysom Hillt, akkor jó próbálkozás lehet, csak a Saintsnél nem értem ezt, hiszen itt ennek a szerepkörnek csak a cseréje lehet, ez pedig fixen nem ér egy helyet a keretben.

Értékelés

A Saintsnek kvázi nem volt hiányposztja a draft előtt – persze itt-ott lehetett mélyíteni, főleg LB és iDL poszton -, ezzel a luxussal könnyű nekivágni a játékosbörzének. Alapvetően a legtöbb csapatnál nehéz lenne jóra értékelni egy igazából csak három játékosból álló draft classt, de ha van csapat, amelyik megteheti ezt a sok felcserélést, az a Saints. A roster nagyon tele van, a hátsó körös játékosoknak nem lenne egyszerű beférni a keretbe, vagy miattuk ki kellene vágni valakiket. Így New Orleansban érthetőbb ez a felfogás, de ehhez kellene az is, hogy mindhárom játékosukkal telibe találjanak, ami közel sem biztos – a kockázatok csökkentésében segíthetne pár darts nyíl a draft végére.

Ettől függetlenül a kiválasztott játékosok rendben vannak, a pickekbe nehéz belekötni, inkább a filozófiát lehet kritizálni kicsit, főleg hosszú távon.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!