Connect with us

Szabadügynök

FA kitekintő – Szokásos semmi

Ted Thompson 2005-óta irányítja a játékospolitikát, ezalatt összesen 922 mérkőzésen szerepeltek a draftolt játékosok rookie szerződésük lejárta után a csapatban. Mondanom se kell, ez magasan a legtöbb az NFL-ben. Gyakorlatilag egy kezünkön meg tudjuk számolni azon játékosokat a rosteren, akiket nem a Packers drafolt le. A “draft and develop” filozófia ennél erősebben egyik másik franchise-ban sincs jelen, ezért ez a holtszezon is nagyon csendes lesz a Fagyott Tundrán.

 

Cap-helyzet

 

Jelenleg 22,1 millió dollár szabad helye van a csapatnak, ami önmagában nem egy egetrengetően magas összeg, de nagyon nincs is többre szükség, mert alig van olyan játékos, akire költeni kell és ők sem az agyonfizetett sztárok közül kerülnek ki. Pillanatnyilag pont egy rosternyi, azaz 53 fő rendelkezik érvényes szerződéssel 2016-ra.

 

150114-peppers-950

 

Ha nagyon akarnának, gyorsan össze tudnának kaparni még jó pár 10 milliót, de mint mondottam nagyon nincs rá szükségük. Julius Peppers kivágásával kereken 8 millió dollárt tudna a csapat felszabadítani, talán ennek a lépésnek van a legnagyobb rációja. A szezon végeztével az is felmerült a leendő Hall of Famer védő fejében, hogy talán ideje lenne szögre akasztani azt a sisakot. Bár később azt nyilatkozta ezt az egy évet még kitöltené a szerződéséből, de ez 10,5 millió dollárjába kerülne a csapatnak, így nem biztos, hogy ez csak rajta fog múlni. Már tavaly is ment a pletyka egy esetleges cutról, vagy átstrukturálásról, de erre végül nem került sor, lehet majd idén.

 

A másik játékos, akinek a neve többször felmerült, mint lehetséges cut a kinti médiában az TJ Lang. Ez viszont nettó baromság, tavaly amúgy is szenvedett a csapat a csere OL játékosok teljesítményétől, a világ hülyesége lenne elküldeni a liga egyik legjobb guardját. Egy év van még hátra a szerződéséből, kicsivel több, mint 5 millió dollárt nyerhetne a csapat ha idő előtt elküldenék. De ez nem fog megtörténni erre mérget vehet mindenki.

 

Szabadügynökök

 

Thompson idén a minimális érdeklődést is elvette a Packers szurkolóktól, tavaly legalább Cobb és Bulaga miatt aggódhattunk kicsit a piacnyitás előtt. A legnagyobb nevű szabadügynökkel azonban még az alapszakasz folyamán megegyezett, Mike Daniels 4 évre kötelezte el magát, összesen 41 millió dollárért, amiből 12 millió a garantált tartalom.

 

raji_nfl4

 

Nem sokkal a szezon vége után szerződést kötött az egyik DT is, Letroy Guion 3 évre 11,25 milliót kapott. Ám az ő szerződését nagyon okosan rakta össze Thompson, összesen fél millió a garantált tartalma, gyakorlatilag bármikor elküldhető lesz véráldozat nélkül. Ezt követően úgy nézett ki BJ Raji, a 2009-es draft elsőkörös választottja elbúcsúzhat a csapattól. De nemrég kiderült, hogy az ügynöke már javában tárgyal a csapattal és úgy néz ki mindkét fél szeretné folytatni a közös munkát, ezért egy hasonlóan alacsony garantált tartalommal rendelkező szerződés neki is kinézhet.

 

A legtöbb kérdőjel egyelőre Casey Hayward körül van. A tavaly távozó Williams helyét vette át a kezdőben és nem okozott különösebb csalódást, egész szezonban konzisztensen magas szinten teljesített. A legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hogy szüksége van-e a csapatnak a szolgálataira. Tavaly az első két körben CB-t húzott Thompson, ott van Shields, akinek elég magas szerződése van, plusz a resztli. Na most, tavaly Williams és House is 6 milliós éves átlag felett tudott aláírni, Hayward pedig mindkettőjüknél jobb játékos jelenleg. A legnagyobb név a piacon Josh Norman lesz, de őt nem valószínű, hogy elengedi a Panthers ezért nagy verseny lehet majd a használható CB-kért. Ennek pedig nagy nyertese lehet Hayward, aki egy évi 8-10 milliós szerződését is könnyen kicsikarhat magának, ennyit viszont a Packersnek nem ér meg a fiatal játékos.

 

james-starks

 

James Starks élete legjobb szezonját futotta, miután Eddie Lacy nagyon visszafogott évet produkált. Kora miatt talán ez az utolsó esélye, hogy valahol kezdőpozíciót tudjon kiharcolni, egy ilyen jó szezon után talán van is rá esélye. Azt nyilatkozta, hogy természetesen ez minden vágya, hát majd meglátjuk. A fumble problémái vélhetően nem segítenek neki ebben, de egy olyan ligában, ahol a sorozatosan megbukó Trent Richardson is folyton kap egy utolsó utáni esélyt, Starksnak is kijárna valahol. Vagy akár maradhat is, hisz minimális pénzbe kerülne csak.

 

Nem lennék az idei offseasonben James Jones. WR-ből Dunát lehet rekeszteni a csapatnál, ember legyen a talpán, aki ebből kiválasztja azt az 5-6 játékost, akivel jövőre nekivágunk a szezonnak. Nelson, Cobb, Adams, Montgomery, Janis, Abbrederis, Jones, mindenkinek nem jut majd hely. Az áldozat pedig sanszosan Jones lesz, akkor is, ha sokan a szezon messiásaként tekintenek rá. Hálátlan dolog ez, de a fiataloké a jövő, nem egy – az Oaklandtől is elküldött – veteráné. Nem a pénzről szól ez a dolog, hiszen ez a minimum, amit kap, nem egy olyan összeg, amit ne lehetne kifizetni. Egyszerűen az 53 fő az 53 fő és ha megfeszülünk se lesz több, ebbe pedig 7 WR nem fér bele. Igen tudom, de hát a sérülések, meg különben is ha ő nincs akkor… Sajnos ez nem így működik, nem lehet azért 7 elkapót vinni az alapszakaszba, hogy mi lesz, ha valaki megsérül. Szép volt, köszönjük, de én nem látom milyen úton-módon tudnánk bepasszírozni a végső rosterre. Ráadásul egy erős WR3 kaliberű játékos, aki sose lesz ennél több.

 

kuhn

 

John Kuhn helyzete sem egyszerűbb Jonesénál, évek óta egy-egy évre kap csak szerződést, egyre kevesebb összegért, gyakorlatilag már a veterán-minimumot kapja. A Tábornok igazi hős a Lambeau Fielden, de egyszer minden korszak véget ér, és ehhez évről-évre közelebb vagyunk. A kétszeres Super Bowl győztes, négyszeres Pro Bowler kiválóság idén lesz 34 éves, ott van a nyakán az utánpótlás Ripkowski személyében, ráadásul idén nem is teljesített valami jól. Két fullbacket tartani a csapatban a luxus netovábbja, Ripkowskinak volt egy éve elsajátítani a poszt fortélyait, nagy blama lenne, ha már idén nem tudná kitúrni Kuhnt a kezdőből.

 

Mike Neal és Nick Perry közül is sanszosan az egyik távozni fog, a másik egy rövidtávú ösztönzőkkel megpakolt szerződésben reménykedhet. Perry mellett szól, hogy fiatalabb és benne talán még van upside, míg Neal megrekedt egy szinten és pár villanáson kívül mást nem tud felmutatni, egészen biztosan nem szolgálta meg az évi 4 milliót amit kapott.

 

Mason Crosby megtartása szinte kötelező, folyamatosan magas szinten teljesít, az egész szezonban 4 mezőnygólt hagyott csak ki, mindet 40+ yardról, az extrapontokat 100%-os hatékonysággal rugdosta.

 

Hiányposztok

 

Matthews vélhetően teljes állásban visszakerül majd a szélre, így egy jó ILB még mindig hibádzik a rosteren. OL játékosból sose elég, ezt tavaly egy életre megtanulta a csapat, ráadásul a jövőre is gondolni kell, jövőre 3 kezdő OL szerződése is lejár. OLB és DL is bőven elférne a csapatnál, meg egy backup RB.

 

A Packers évek óta konstans playoff csapat, idén se lesz ez másképp vélhetően. Erős a csapat rostere, Thompson tudatosan építkezik évről-évre, csak azokat a fránya sérüléseket kéne valahogy elkerülni.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!