Connect with us

Minden ami NFL

A tökéletes elkapó

A két premier poszt után jöjjön talán az egyik leglátványosabb pozíció kifogástalan játékosa, a tökéletes elkapó. Az NFL.com talán tudatosan, talán nem, rutinos játékosokból és fiatal tehetségekből egyaránt válogatott, amikor összerakták a szerintük legjobb játékost erre a posztra. Nyilván lesznek szubjektív vélemények, amik szerint mást is el lehet képzelni egy ilyen játékos megalkotásánál, de kétséget kizáróan egy briliáns játékost hoztak össze.

 

CmEovV-UoAAOGg8

 

Kezdjük mindjárt az egyik legszembetűnőbb tulajdonsággal egy elkapó esetén. Ez pedig nem más, mint Odell Beckham Jr. keze. Szerintem nincs olyan NFL szurkoló, aki ne emlékezne arra a bizonyos elkapásra, ami szinte meghazudtolta a fizika törvényeit is. Persze emellett rengeteg csodálatos elkapást láthattuk Beckhamtől, pedig még csak két éve van a ligában. Lehet, hogy nem egyedülálló az egykezes elkapása, de hogy senki nem csinálja olyan természetességgel és a legkifacsartabb helyzetekből is mint ő, az biztos.

 

A tökéletes játékos sebessége DeSean Jackson adottságát örökölné. Jackson nem a fizikális, nagydarab elkapók közé tartozik, ezért sebességéből kell megélnie, és ezt nem is teszi rosszul. Mindenki tudja, hogy gyors, mindenki tudja, hogy mélységi célpont és mégsem tudják levédekezni. Még a liga leggyorsabb cornerbackjeit is képes faképnél hagyni és hatalmas játékokat csinálni bárki mellett. Ha a sérülések nem hátráltatnák biztos vagyok benne, hogy a legtöbb 20 yardnál hosszabb játék az ő nevéhez fűződne.

 

Az előző tulajdonsághoz talán hasonló, de nem összekeverendő azzal a fürgeség, reagálási képesség. Itt szakírók talán kisebb meglepetésre Jarvis Landryt választották. No nem azért meglepetés, mert szerintem Landry nem lenne alkalmas, hogy az ő fürgesége alkossa egy tökéletes elkapó tulajdonságát, csupán azért, mert rengeteg elkapó van a ligában, aki hasonlóan tudja kivitelezni ezt és nagyobb “névvel” bír. Landry főleg rövid route-oknál hihetetlen irányváltással képes a labda felé indulni, majd ha megkaparintotta, akkor azzal újabb váltást csinálni. Láb-térd koordinációja lenyűgöző és testét is gyorsan forgatja.

 

A tökéletes elkapó Brandon Marshall magasságát kapná. Marshallnál lehet, hogy mérőeszközzel találnánk magasabb elkapót (biztos), de ő az aki a legjobban ki tudja használni ezt a képességét. Jól fedezi a labdát, jól ugrik fel a játékszerért, egyszóval testi magasságát tökéletesen használja. A magasság főleg első számú elkapóknál fontos, akik 50-50-es labdákra jó eséllyel pályáznak, Marshall pedig ennek az egyik prototípusa.

 

635872637092073148-USP-NFL-Tennessee-Titans-at-New-York-Jets

 

A legtöbb nagy játékot talán Julio Jones csinálja ebben a ligában. Így az ő választása egy tökéletes játékosra nem meglepetés. Itt nem szorosan a legtöbb yardot, a legtöbb 20+-os yardot kell érteni, hanem fontos szituációkban, harmadik és hosszúnál mennyi játékot csinál meg. Mennyi labdával érdemes őt keresni és abból mennyit csinál meg, akkor amikor igazán szorít az ellenfél. Ráadásul Jones ha 2-3 yard után kapja is meg a labdát, abból nem ritkán hoz ki 8-10 yardokat is.

 

A legegyértelműbb képesség Antonio Brown nevéhez fűződik. Már írtunk róla, hogy Brown route running képessége hatalmas fegyver ebben a ligában. Egyszerűen mindegy, hogy a pálya közepe felé, a pálya széle felé, rövid vagy hosszú játék, mindent egészen kiválóan fut meg. Az utolsó pillanatig nem tudja az embere mit is fut éppen, mikor fog irányt váltani. Rengetegszer játssza tökéletesen üresre magát még a liga legjobb cornerei ellen is. Nem mellékesen labdával a kezében is jól találja meg az utat az end zone felé.

 

A blokkolási képesség sem lehetne egyértelműbb. Larry Fitzgerald elkapási képességébe se lehet belekötni, de egy tökéletes elkapó megalkotásánál a blokkolási képességét kell mindenképp megemlíteni. Rendkívül alázatosan látja el a dolgát akkor is, ha nem ő kapja a labdát, hanem mögötte kell megcsinálni egy-egy nagyobb játékot és futásoknál is nagyon bátran pályán lehet hagyni.

 

 

A tökéletes elkapó Dez Bryant erejét kapná. Bryant fizikai ereje, magasságával párosítva rendkívül félelmetes. Két védővel a nyakában is képes teljes kontrollt tartani és nehéz földre vinni. Igaz, hogy néha nem kapja el, de ha igen, akkor csak úgy pattannak le róla a védők. Nem ritka, hogy két-három (missed) tackle-t is kihord a lábán.

 

Végül pedig nem is lehetne mással zárni a sort, mint Steve Smith küzdőszellemével. A már 37 éves elkapó még mindig felveszi a versenyt a fiatalabb kollégáival szemben, fizikai hátrányát pedig hihetetlen küzdeni tudásával kompenzálja. Az 50-50 körüli labdáknál nem is kérdés, hogy ő szerzi meg a játékszert, a látszólag lehetetlen labdákért is elindul és nem sok játékos van a ligában, aki így tűri az ütést, mint ő.

 

A tökéletes elkapó tehát sok fiatal és néhány rutinos játékosból állna össze, akik testi és szellemi tulajdonságait összeadva egy valóságos szörny kelne életre. Természetesen sok kiváló játékos maradt ki, az ő nevüket és képességüket a komment szekcióban közölhetitek velünk.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!