About the author

Related Articles

 • a legelső ponttal annyiban vitatkoznék, hogy csak mikro szinten teljesen véletlenszerű. Szóval ha csak egy adott playt nézünk, akkor tényleg az, de egyébként korántsem.

 • petipajti

  persze, erre írtam, hogy a fantasy a számokról és a tendenciákról szól, de bármikor előfordulhat olyan, hogy 20+ ponttal vezetek, az ellenfélnél meg játszik még randall cobb és 3 td-t szerez pont ezen a meccsen, amúgy meg egész szezonban totál homály (ez tavalyi, megtörtént eset).

 • Kovács Krisztián

  kb csak arra az egy meccsre nem raktam kezdőbe :D

 • petipajti

  kár, hogy nem veled játszottam akkor :D

 • ezen ne sajnálkozz, a fantasy véletlenszerű ;)

 • György Márk Kis

  Az első és a második ponttal azért vitába szállnék. A legeslegalacsonyabb szinten lehet, hogy véletlenszerű, de már akár egy meccset nézve is pontos tendenciákat és történéseket lehet nagy bizonyossággal megjósolni. Másrészt nincs értelme a fantasynak, hiszen bármit csinálsz, nem befolyásolhatnád az eredményeid.

  A második pontot sem tartom igaznak. Tavaly 40% OAK, 40% MIN, 20% SD csapattal kényelmes contender voltam és 4-ként végeztem egy 40 rosterhelyes half-PPR IDP ligában 16 csapattal. A sztárjátékosok eloszlása más csapatoknál relatíve egyenletesnek várható, ezt pedig ellensúlyozni lehet azzal, hogy a kedvenc csapataidnak (már amennyiben) minden rezdüléséről tudsz, gyakorlatilag szituációs snap count trendekig lebontva ismered őket, és már azelőtt tudod a kezdő játékosokat, mint hogy a HC döntött volna erről.

 • én a második ponttal alapvetően egyetértek. Bármennyire is tudom az Eagles snapszámokat és trendeket, szinte sose/alig drafoltok Phillyből támadót (pontosabban nem húzom őket előbb, mint kéne). Persze ebben közrejátszik h szar is az offense viszonylag :D De én legtöbbször sokkal hamarabb látom kimenni az Eagles-játékosokat, mint amikor én kihúznám, alapvetően nekem alacsonyabbak az elvárásaim mint másoknak. Persze nyilván ebben közrejátszik, hogy én tudom, milyen szarok vagyunk :DD

  A védelem az azért más dolog, mert ahhoz még kevesebb fantasy-játékos ért, így ott valóban több eagles játékost szoktam húzni, mint legtöbben, de őket is “áron alul” tudom beszerezni nagyrészt.

 • petipajti

  persze, le lehet szűrni tendenciákat, de ez nem biztos, hogy be is fog válni, pl. tavaly karlos williams zsinórban az első 6 meccsen szerzett td-t vagy hogy, úgyhogy a 4. héttől azért csak beraktam a kezdőbe, mccoy ide, mccoy oda, aztán végül a 7.en megszakadt a sorozat. ugyanez volt hurns-szel is, 4-5 meccsen egy huzamban szerzett td-t, aztán egyszer csak nem. de kiszámítani, hogy melyiken nem fog szerezni azt nem lehet, csak jósolgatni. pl. baldwin-t minden héten vártam a szezon vége felé, hogy nem fog szerezni td-t, aztán mégis szerzett :D szóval hiába a tendenciák, ezek véletlenszerűen dőlnek el.

  a meccseken megfigyelhető tendenciákkal meg nem tudsz mit csinálni, mert akkor már a kezdőn nem lehet állítani. maximum következő hétre tudsz leszűrni belőle tapasztalatokat, de akkor meg úgyis másik csapat ellen fognak játszani és könnyen lehet, hogy egészen más tendenciák lesznek érvényben.

  a másodiknál pedig nem azt mondom, hogy ne húzz a kedvenc csapatodból, hanem azt, hogy ne azért húzz valakit, mert a kedvenc csapatod tagja, hanem azért, mert számszakilag (és egyéb érvekkel alátámasztva) az indokolt lehet.

  a te példádnál maradva egy peterson, l.murray (woodhead) – cooper, allen (sérülése után diggs) – rivers/carr – gates (eltiltás idejére green/rudolph) – walsh – minnesota def kezdővel azért elég jól lehet hasítani (idp: mack, m.smith, woodson szintén jól termeltek). annyiból nem szerencsés sok játékost azonos csapatból választani, mert bye week-es héten nem tudsz kiállni és túlságosan függsz egyetlen csapat eredményeitől.

 • chester

  Dani tanácsa tehát: az Eagles offense szar.

  Örömmel spóroltam meg az olvasásra szánt időt. :D

 • mattydict

  Az FK!-s fantasy draftomhoz szeretnék draft boardot/pre-draft ranking-et csinálni, de ehhez jó lenne alapnak egy megalapozott, 14 csapatos standard pontozású IDP ranking, vagy pár mock draft. Valaki tud ilyet ajánlani?

 • BenszeT

  A passzorientált játék miatt kérdezem, hogy első körben megéri WR-t húzni RB helyett?

 • petipajti

  az idp listákban mindig nagyobbak az eltérések, ezért azokat úgy szoktam készíteni, hogy 3-4-et összenézek (google kiad jó párat) és akik mindegyiken nagyjából azonos helyen vannak, azokat én is odateszem. ezt kiegészítem saját tapasztalataimmal és a korábbi évek eredményeivel, így jön össze egy hozzávetőleges lista, ami alapján lehet majd válogatni.
  nekem eddig ez jött be legjobban: http://fftoday.com/rankings/playerrank.php?o=1&PosID=50

 • petipajti

  nagyon jó a kérdés, pont erről írtam délután egy másik cikket ennek a folytatásaként, lehet majd az is kikerül.
  röviden: attól függ.
  hány futó és hány elkapó kell a kezdőbe, ppr ligáról van-e szó, kiket húztak ki előtted, stb.
  a korábbi évekhez viszonyítva szerintem idén jobban megéri elkapót választani 1. körben, mint korábban, mert biztosabb pick-ek lehetnek néhányan a futóknál (brown, beckham mindenképpen, jones és hopkins jó eséllyel, esetleg még bryant és green is szóba jöhet talán, de mondom sok mindentől függ ez, amik csak a draft közben đerülnek ki).

 • jön top50 fantasy listánk, illetve pozíciós 14-28 listáink is jönnek, azokból a kezdőt össze lehet rakni majd nagyjából :)

 • megérheti igen, stratégia kérdése

 • Daniel Grant

  Van egy olyan cseles válasz rá, hogy másnak megéri, tehát neked nem kell. :P Én annak a pártján vagyok, hogy elit RB-ből kevesebb van, így érdemes azt az elején húzni. Így külön örülök annak, hogy manapság az autodraftok meg a legtöbb draftoló előrébb sorolja a WR-eket, mert így az igazán jó futók esnek (Gurley 1/5, Adrian Peterson 1/9).
  És ha megnézzük, a negyedik körben is lehet jó WR-t behúzni (pl. Edelman, TY Hilton, Kelvin Benjamin), akik nem fognak annyival kevesebbet teljesíteni, mint az elsőkörösök, addig a negyedik körös Carlos Hyde-okban és C.J. Andersonokban nincs sok bizodalmam.
  De ahogy már mások is írták fentebb: stratégiától függ.

 • György Márk Kis

  Tavaly egészen pontosan ez volt a csapatom. Woodson helyett Amerson és H. Smith aprítottak, de lényegében egy szar, egy közepes-ígéretes és egy jó csapatból elődöntőig mentem a ligánkban.

 • György Márk Kis

  Hagyd a francba a futókat, WR-t húzz. Sok jó van belőlük, konzisztensebben játszanak, kevésbé sérülékenyek.

 • mattydict

  Köszi a tippeket! Annyiban pontosítanék, hogy pozíciós rangsorokat én is találtam (és tényleg az fftoday-é tűnik a legalaposabbnak), ám mivel még IDP-s ligában nem játszottam (pláne nem 4 csapatosban) inkább az ügyben kerestem segítséget, fogodzkódót, hogy hányadik körben érdemes elkezdeni IDP játékosokat draftolni, mennyire érdemes benchre IDP-t draftolni? Amennyire nézegettem, a top játékosokat leszámítva IDP-k között elég kiegyensúlyozott a pontszerzés, vagyis nem éri meg sem hamar, sem több játékost húzni.

 • Daniel Grant

  “Sok jó van belőlük” éppen ezért kell futót húzni, abból kevés olyan van, amiben lehet bízni (AP, Gurley), de WR-ből a második körben is kaphatók jók (Dez Bryant, AJ Green, Jordy Nelson).
  “konzisztensebben játszanak” ezzel vitatkoznék, mert egy jó futó a csapat futásainak nagy százalékát kapja meg, ezzel szemben elkapóból több is van a pályán így jobban szétoszlik az arány, nem is beszélve a touchdownokról. Aki nem hiszi, járjon utána: pl. Antonio Brown tavalyi statisztikái rettenetesen hullámzóak, pedig szemernyi kétség nincs, hogy ő a legjobb WR.
  “kevésbé sérülékenyek” ez kétségtelenül igaz, de melyik futó nem sérülékeny? Mégpedig előbb vagy utóbb abból is húzni kell egyet :P

 • petipajti

  jól látod. erre újfent azt tudom mondani, mint az eggyel fentebbi kérdéshez:
  attól függ.
  csak 4 csapatos a liga? a kezdőbe hány védő kell és milyen eloszlásban? 1-1 szerelés / labdaszerzés / stb. hány pontot ér? ez mind-mind befolyásolja, hogy mikor éri meg a védőket elkezdeni válogatni. (továbbá, hogy a többiek mikor és kiket választanak)
  ha pl. 2 lb kell a csapatba, akkor nyugodtan ráérsz a végén választani, mert lesznek még tehetségek bőven hátsó körökben is, de ha mondjuk 5 lb-t kell betenni, akkor előbb kell nekiállni a válogatásnak. ha mondjuk a sack-ek pontozása hangsúlyosra van téve (pl. 6 pont / sack), akkor érdemes a pass rusher-ek közül szemezgetni, ha viszont 10+ tackle bonus van, akkor mindenképpen ilb-kre érdemes vadászni és így tovább. nincsen tuti recept, minden az adott liga beállításaitól függ.

 • Balázs Szemenkei

  Én az alap-alapszabályokból a 4-est emelném ki a legfontosabbnak, mégpedig hosszú távon. A fantasy egy játék, élvezd! Ha így teszel, és ha a ligatársak is így tesznek, nagyon könnyen kialakulhat egy olyan közösség, akikkel évről évre együtt játszani különleges élmény lehet, ráadásnak pedig életre szóló barátságok is tudnak köttetni a fantasy által. Picit lehet, hogy túlmisztifikálom, de a tapasztalatom az, hogy a gimis, egyetemi, stb. barátságok idővel megfakulhatnak, átalakulhatnak, egész egyszerűen azért, mert szétrepül a társaság – a fantasy társaság viszont mindig ott van, ahol te is vagy, innen pedig nem nehéz egy-két ligatalálkozóval elmélyíteni a kapcsolatokat. Hogy a közös draftolásról ne is beszéljek. :)

  A többi ponttal is maximálisan egyetértek, de ezt fontosnak tartottam kiemelni. :D

 • BenszeT

  Hasonló gondolataim voltak, kösz a megerôsítést.

 • SWicK

  A szerzőt kérdezném arról, hogy hogyan működik az élvezd a játékot stratégia amikor megrakják a playoffban az addig veretlen csapatát? :)

2017 Fűzővel Kifelé! Impresszum     Infinety hirdetés   Kapcsolattartó: Veres Annamária