Connect with us

Minden ami NFL

Kaepernick lesz Chip Kelly embere?

Nagyon sokat agyaltam már azon, hogy vajon miért nem kap szerepet Colin Kaepernick Chip Kellynél, mikor annyi minden adná magát. Kelly a Marcus Mariota vezette Oregonnal tette le a névjegyét az egyetemen, ami egy mobilis irányítóra épült, és amilyet eddig sosem kapott meg az NFL-ben, egészen mostanáig. Mégis, ott lett volna a lehetőség, de Kaep nem kapott eddig bizonyítási lehetőséget, most a Bills ellen viszont újra pályán lesz. Bucky Brooks, az NFL Network egyik munkatársának, korábbi játékosfigyelőnek gondolatait felhasználva született meg ez a cikk, avagy Colin Kaepernick lesz Chip Kelly embere?

 

GTY 159366527 S SPO FBN USA CA

 

Ahogy a bevezetőben is említettem, ahhoz, hogy a Chip Kelly offense működjön, ahhoz egy olyan mobilis irányító kell, aki képes jól passzolni, és ugyanakkor bármikor képes megiramodni a labdával, azaz egy kiszámíthatatlan irányító az alap. Kaepernick nem egy korszakos irányító, de véleményem szerint erre a szerepre tökéletes lehet. Passzolni jobban tud, mint Blaine Gabbert (bár ez lehet minden földi lényre igaz), és talán nem is dob annyi homályt az elkapóinak, futásoknál viszont jóval veszélyesebb nála. Kérdés, hogy a majd’ egy évnyi kihagyás mennyire hatott a mozgáskoordinációjára, fürgeségére, sebességére. Merthogy sok riport szerint eddig fizikailag nem állt készen a játékra, a testtömegét is sok kritika érte, egyes szurkolók pedig a hozzáállását is vitatják. Én annak a pártján vagyok, akik szerint Kaep játszani akar, ha nem is feltétlen azért, hogy jövőre is a 49ers irányítója legyen, de ez lehet az utolsó esélye, hogy csapatot találjon magának. Ne feledjük, a módosított szerződésének hála felmondhatja jelenlegi kontraktusát a szezon végeztével.

 

Na de térjünk vissza a játékhoz. 2012-ben és ’13-ban elképesztő fegyvernek bizonyult, kiszámíthatatlanságának hála meg tudta lepni az ellenfeleket a futásokkal, Jim Harbaugh pedig az erősségeire szabta a 49ers támadásait. A későbbiekben azonban inkább a playoffra tartogatta Kaep futási képességeit, ami óriási hiba volt. Ahogy azt tavaly Jim Tomsula rezsimje alatt láthattuk, Colin Kaepernick nem zsebirányító, és ostobaság annak használni, ennek ellenére mégis megtették, ne csodálkozzunk, ha pocsék volt a 2015-ös szezonja. Kelly viszont a tökéletes edző lehet Kaepernicknek, hiszen ő biztos hagyná futkorászni a meccs bármelyik részében, és mivel a 49ers offense nem áll túl veszélyes fegyverekből, ez a lépés aranyat érhet. (az Aranyásoknak, érted, haha)

 

colin-kaepernick-gif

 

További adalékként nézzük meg kicsit a Kelly-féle Eagles számait. A három ott töltött éve alatt a támadósor a 3. legtöbb pontot tette fel meccsenként (26,9) és a 3. legtöbb total yardra volt képes (392,8 Y/G), futások terén pedig elképesztő, 131,3 yardos átlagot hoztak meccsenként, ami a 4. legtöbb a ligában ezen időszakban. Kérdem én, ez utóbbi egy Carlos Hyde – Colin Kaepernick duóval milyen fegyvertény lehetne a ligában? Szerintem elég nagy, amit hiba volt eddig nem kihasználni. Valószínűleg már nem olyan robbanékony mint régen, viszont a passzjátéka fejlődhetett, csak jól kell használni, sok-sok read option játékkal. Elég csak a San Diego Chargers elleni preseason találkozóra gondolni, ahol Kaep jól játszott.

 

 

Ugyan ez csak egy előszezon találkozó, de érdemes megnézni, hogy többnyire mennyi jó döntést hozott, még ha a kivitelezés nem mindig jött össze. Az atletikusság még mindig jellemzi a játékát, ráadásul fejlődött a zónaolvasási képessége is, sokkal jobban látja át a védelmeket, ezáltal jobb döntéseket is hoz. A karerőssége még megvan, noha hosszú passzokat nem nagyon dobott ezen a meccsen, de ez vélhetően változni fog majd tétmeccsen. Bízik a támadófalában, nem kapkodja el a dobásait, vigyáz a labdára. E mellett a játékstílusának hála, és mert gyakran számíthatnak tőle futásokra, a futóknak is több területet nyújthat akár középső, akár oldalfutásoknál, ami Carlos Hyde idei formáját látva izgalmasan hangzik. Kérdés, hogy ezeket az elemeket sikerül-e tétmeccsen is átültetni a játékába, főleg, hogy a Bills remek formában várja a 49erst. Kellynek ilyen irányító eddig nem állt rendelkezésére NFL-es pályafutása során, most pedig megkapta.

 

Ha már Kelly, az Eaglesös bukta után sokan lenézik a szakértelmét, amit szerintem nem feltétlen érdemelt meg (katonadani tikkelő szeme vagyok). Kelly mint GM bukott hatalmasat az Eaglesnél, edzőként nem volt olyan rossz mint amennyire beállítják. Sok-sok hibát vétett HC-ként is Philadelphiában, de eddig úgy néz ki, hogy ezekből pozitív következtetéseket vont le. És ne feledjük, valamennyire QB-gurunak is tartják, nem véletlenül. Nick Folesból kihozott egy 119,2-es passer ratinggel rendelkező irányítót, igaz, csak egy szezonra, Sam Bradford az előző szezon második felében remek játékot produkált (annak ellenére, hogy előtte viszont pocsék volt az Eagles támadósora, és ez Kelly sara is volt), ezeket nem lehet és nem is szabad elvenni Kellytől. Most lehetőséget kap arra, hogy az ő szisztémájához leginkább illő irányítóval azt a támadójátékot játszathatja, amivel elhíresült az egyetemen, még ha a játékhívások sebességéből biztosan vissza fog venni. Illetve Kaepernick is lehetőséget kap arra, hogy ne csak a himnusz elleni demonstrációjával vonzza magára a figyelmet, hanem a játékával is.

 

colin-kaepernick-gif_2

 

Nagyon kíváncsi leszek mi sül ki ebből, a közönség is követelte már Kaepet a csapatba, szerintem ez egy új színt vihet a támadósorba. Én nagyon nem szeretem Gabbertöt, ezért örülök, hogy Kaepernick újra bizonyítási lehetőséget kap, mert szerintem ő Chip Kelly embere a posztra. Mint azt már írtam, valószínűleg ezen a perióduson múlik az ő jövője, így ha csapatot akar magának a későbbiekben, akkor piszkosul oda kell tennie magát, és szerintem ezzel nem lesz gond. Olyannyira nem, hogy rögtön győzelemmel fog kezdeni, ahogy azt a szerkesztőségi tippjeinknél olvashattátok.

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!