Connect with us

Szabadügynök

A cél a Lombardi trófea! – FA-kitekintő

 

A Green Bay Packers 2017-ben is a Vince Lombardi trófeáért száll harcba, efelől ne legyenek kétségek. Ahogy eddig, úgy idén is vannak nevesebb szabadügynökök, akiktől nem fél megválni Ted Thompson, a Packers general managere, ha úgy gondolja, hogy adott játékosnál van jobb és/vagy olcsóbb megoldás a rosteren belül. Idén is megtörténhet, hogy meglepő nevektől int búcsút a Packers, ugyanakkor állítólag a szabadügynök piacra is vetni fognak egy-két pillantást.

 

packers_cover

 

Cap helyzet

 

A Packers az Over The Cap információja szerint $40 995 981 költőpénzzel rendelkezik, miután a csapat elbocsátotta Sam Shieldset és James Starksot is. Néhány “töltelékjátékos” elküldésén kívül csak Letroy Guion kivágásával tudnának spórolni. Nagyjából ~3 millió dollárral dobná meg a cap space-t, a személye meg könnyen pótolható lenne. Morgan Burnett (~ $5,3M), Lane Taylor ($2,4M) és Richard Rodgers (~$1,8M) rendelkezik olyan szerződéssel, amiken viszonylag nagyobbat lehetne spórolni, de nagyon meglepődnék, ha bármelyikük távozna.

 

Fontosabb szabadügynökök

 

Packers_FA

 

 

Véleményem szerint ők a legfontosabb szabadügynökei a Packersnek, de nem biztos, hogy mindegyikük marad. Julius Pepperstől valószínűleg érzékeny búcsút vesznek, az sem biztos, hogy egyáltalán akar még játszani 2017-ben az egykor kiváló pass rusher. Illetve a két támadófalember közül is valaki távozni fog, viszont nagy a találgatás, hogy végül ki lesz az. Ugyanis hiába volt T.J. Langnek elképesztő szezonja, ez nem garancia arra, hogy a csapatnál maradhat.

 

Tretter ugyanis guard poszton is használható lenne, ráadásul jóval kevesebbe kerülne mint a liga elitjébe tartozó Lang. Tavaly hasonló módon váltak meg Josh Sittontól, aki bár szintén ligaelit guard, sokat keresett, és a sérülései miatt is inkább a nem olyan jó, viszont fiatalabb Lane Taylornak szavazott bizalmat a Packers, ami jól sült el. Apropó sérülések, sajnos ezzel Tretter is hadilábon áll, többször is IR-en vagy a PUP listán végezte rövid Packersös pályafutása alatt. Izgalmas lehet tehát, hogy végül hogy dönt majd Ted Thompson a két játékos felől.

 

Nick Perry tavaly kapott egy 1 éves “Prove it!” szerződést, ami elérte a célját, és ezzel valószínűleg a hosszú távú szerződést is kiérdemelte. Jared Cook felemás teljesítményt nyújtott, ettől függetlenül a Packers azt kapta a pénzéért amit vártak, egy nagyjából hasonló összegű rövid távú szerződésbe megegyezhetnek a felek. Datone Jones egy 3-4-es DE-ből lett OLB az évek során, és a sokáig bust szagú játékos tavaly életjeleket produkált, ami egy Perryéhez hasonló, 1 éves bizonyító szerződést eredményezhet, ahogy Eddie Lacynél is ez az opció a legvalószínűbb.

 

micah_hyde

 

A legnagyobb kérdés Micah Hyde lehet. Igazi jolly joker játékosról beszélhetünk, aki nagyszerűen helytáll cornerback és safety poszton is, és ez bizonyára sok csapat érdeklődését is felkeltette. Nem tudni mik a szándékai vele Ted Thompson general managernek, de Casey Hayward után lehet óvatosabban engedi el fiatal játékosait. Főleg, hogy a Packers leggyengébb pontja a secondary, ahonnan Shields távozásával nincs rutinos CB a rosteren, erre a szerepre Hyde is megfelelő lenne. A Packers abban az esetben megtarthatja, ha egy baráti összegben sikerülne megegyezni az ügynökével, ellenkező esetben távozhat.

 

Egyéb szabadügynökök

 

A Packers szabadügynökei között sok RFA illetve ERFA játékos is található, ami megkönnyíti a Sajtfejűek dolgát. A punter Jacob Schum, a linebacker sorba egyre inkább beépülő Joe Thomas, vagy az alapszakasz végén felfedezett Geronimo Allison például ERFA státuszú szabadügynök, azaz nagyon olcsón megtarthatóak 2017-re is.

 

Hiányposztok

 

A Packersnek nem szokása dollármilliókat költve a szabadügynök piacra rontania, ez idén sem fog változni. Ne felejtsük, hogy amikor kellett, akkor hoztak a piacról nagy neveket, elég csak Charles Woodsonra vagy Julius Peppersre gondolni, ráadásul egyes pletykák szerint idén ismét körülnéznek a lehetőségek közül. Egy rutinos és egyben jó cornerback elférne a Packers kezdőjében, és szerencséjükre bővelkedik lehetőségekkel a felhozatal, kérdés, hogy saját játékosaik újraigazolása után mennyi pénz maradna erre.

 

Összegzés

 

Mindenhol az olcsóbb megoldást próbálják választani, emiatt lehet az, hogy Tretter marad Lang helyett, vagy hogy Hyde-dal nem hosszabbítanak. Guion kivágásával plusz pénzt szabadítanak fel, FA igazolás viszont nem érkezik, gondolva a 2018-as free agent játékosokra, valamint a draftról érkezőkre is. A fontosabb szabadügynökök sorsát én így tudom elképzelni (az összegek becsült értékek):

 

GBCAP

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!