Connect with us

Szabadügynök

Top 10 szabadügynök LB

 

A legjobb szabadügynököket felsoroló sorozatunk legújabb cikkében a belső linebackerek kerülnek górcső alá. Vannak itt fiatalok, kimondottan öregek, és korábbi első körös játékosok is, emiatt igen nehéz volt különbséget tenni X és Y között. A másik érdekes kérdés, hogy ezen játékosuk közül ki fogja majd tesztelni a piacot, és ki lesz az, aki marad jelenlegi csapatánál.

 

donta_hightower

A legjobb szabadügynök linebacker (Fotó: patriots.com)

 

#1 Dont’a Hightower, New England Patriots, UFA

 

A legjobb játékos egyértelműen a friss Super Bowl győztes Hightower. Kiváló fizikai paraméterekkel rendelkezik erre a posztra, a korábbi első körös értékére abszolút rászolgált az egykori Alabama kiválóság. Futások ellen, coverage-ben és az irányító siettetésében is megállja a helyét, a legjobbak közé tartozik a posztján, és épp emiatt kell mélyen a zsebébe nyúlnia a Patriotsnak. A szezon előtt NFL-hez közeli források szerint már kínált neki a Patriots egy több mint 10 millió dolláros éves átlagú szerződést, amit elutasított, így vélhetően Kuechly és Collins fizetésével egyező, vagy még jobb szerződés lehet az, amire ráírná a nevét. A Patriots cap helyzete nem akadályozna egy ekkora szerződést, és kimondva-kimondatlanul őt “választották” a Jones-Collins-Hightower hármasból, mint akit megfizetnek, szóval papíron semmi akadálya nem lenne a hosszabbításnak, de Belichick mind tudjuk, hogy kiszámíthatatlan.

 

#2 Zach Brown, Buffalo Bills, UFA

 

Rettentő jól járt vele a Bills, egy évre bagóért az övék lehetett a korábbi Titans játékos, viszont a dolognak árnyoldala is volt. Brown élete legjobb szezonját hozta Rex Ryan kezei alatt, rengeteg szerelés fűződik a nevéhez, valamint sackek, interceptionök és kierőszakolt fumble-ok is tarkítják a statisztikáját 2016-ból. Tavaly egy 1 éves, $ 1 250 000-os szerződést kötött vele a Bills, ennél jóval több pénzre számíthat az idei piac nyitásakor. A Gillmore elengedéséről szóló pletykák alapján nagy esély van arra, hogy Brownt megtartaná a Bills (jelenleg $22M költőpénzük van), pedig nem egy csapat állna sorba a kegyeiért.

 

#3 Kiko Alonso, Miami Dolphins, RFA

 

 

Kiko Alonso eddigi NFL-es pályafutása a klasszikus hullámvasút, hiszen volt már fent és lent is. Első évében a Billsnél Az Év Védőújonca díjra is pályázott, annyira jól teljesített, majd egy sérülés következtében a teljes 2014-es esztendőt kihagyta. Ezután jött az emlékezetes Chip Kelly-féle trade, de az Eagles-ben meg sem közelítette a Billses formáját, Miamiban viszont kezd magára találni. RFA, azaz a Dolphins jó helyzetben van, és szándékoznak is tendert tenni Alonsora. A tehetsége alapján az elsők között a helye, de az utóbbi években erőteljesen romlott a megítélése, és a januárt is egy műtéttel kezdte. Talán most, hogy új védőkoordinátor lesz a Dolphinsnál, az Alonsora is jó hatással lesz.

 

#4 Perry Riley, Oakland Raiders, UFA

 

Beugróként érkezett a Raidershöz, hogy aztán a legjobb linebackere legyen a csapatának. Mindkét kezdő belső linebackerük szabadügynök lesz, de számomra nem kérdés, ki élvezne prioritást, és pár Raidersszel foglalkozó oldalt látva hasonlókat olvasni. Futás ellen és coverage-ben is bőven hozza az átlagot, de kellene mellé még egy potens ILB, hogy teljes legyen a Raiders tehetséges védelme. Jack Del Rio állítólag nagyon kedveli, valószínűleg nem lenne túlárazott, ráadásul a salary cappel is jól áll a Raiders.

 

#5 Gerald Hodges, San Francisco 49ers, UFA

 

Nem könnyű a Patrick Willishez meg NaVorro Bowmanhez szokott linebackerek után megfelelni, de talán Hodges állt hozzájuk a legközelebb. Rengeteg belső linebacker lesz FA a 49ersből, közülük Hodgest lehet érdemes egyedül megtartani. Bowman sérülése, és a társai, khm, gyengébb teljesítménye miatt idén jóval több szerepet kapott, amit alaposan meghálált. Futás ellen nagyon jó, coverage-ben már kevésbé. Sok csapat látná szívesen a soraiban, sokan “under the radar” FA-nek gondolják, de a 49ers is hajlana a megtartására, érdekes március elé nézhet.

 

#6 Karlos Dansby, Cincinnati Bengals, UFA

 

Dansby a maga 35 évével és 11 évnyi tapasztalatával a két lábon járó rutin megtestesítője. Ahogy a bevezetőben is írtam, nagyon sok 30+-os éveiben járó linebacker lesz szabadügynök idén, de egyikük sem olyan jó, mint Dansby. Hiába a kor és az ezzel járó természetes fizikai romlás, még így is kenterbe veri nem hogy a korosztályát, de a jóval fiatalabbakat is. Nyilván már nem bírna 1000+ snapet a szezonban, de egy olyan csapatba ajándék lehet, ahol egy hozzá hasonló mentort keresnek szituációs LB-nek. Noha az utóbbi 10 évben jó teljesítményt nyújtott, a Bengals a hírek szerint nem tartana igényt a szolgálataira.

 

#7 Todd Davis, Denver Broncos, RFA

 

A korábbi UDFA játékosnak Danny Trevathan szerepét kellett átvennie a Broncos bivalyerős védelmében, ami sok játékosnak túl nagy kabát lenne. Davis sem tudta 100%-ig pótolni, de a maga korlátai között kiválóan teljesített, a coverage képességein viszont lenne mit javítania. Davis még csak 24 éves, az RFA státusza miatt pedig olcsón megtartható még egy évre a Broncosnak, meglepődnék, ha nem élnének ezzel az opcióval.

 

#8 Kevin Minter, Arizona Cardinals, UFA

 

Minter is azt a tábort erősíti, akinek egy kiemelkedő szezonja volt pályafutása során, és az épp a 2016-os volt. Második éve kezdő Bruce Arians csapatában, és rengeteget javult a játéka 2015-höz képest. Futás ellen nem, coverage-ben viszont kiváló párost alkotott Deone Bucanonnal, de így is becsúszott neki 3,5 sack. Minter hűségesküt fogadott, és nem kívánja elhagyni Arizonát, ugyanakkor a csapat erről lehet másképpen gondolkodik. Chandler Jones, Calais Campbell és Tony Jefferson is FA, melléjük lehet nem férne be Minter fizetése a $32 milliós cap space-be.

 

#9 Lawrence Timmons, Pittsburgh Steelers, UFA

 

 

Így múlik el a világ dicsősége. A korábbi első körös játékos 6 éven át tartó kimagasló teljesítmény ellenére öreg korára rendesen megkopott. Nagyon kilóg a Steelers dinamikus és fiatal védelméből, a lassúságába sok-sok yardveszteségbe került, ráadásul közel 10 millió dollárt vitt el a salary capből éves átlagban. Az egyedüli ok, amiért mégis a listán van, az a rutinja, ami egy olyan fiatal védelemben mint amilyen a Steelersé aranyat érhet, de nem aranyáron. Ha sikerülne egy olcsóbb szerződésben megállapodniuk, akkor nyakamat rá, hogy nem válnának meg tőle.

 

#10 D’Qwell Jackson, FA

 

A cikk megírása előtti napon vágta ki őt egykori kenyéradója, az Indianapolis Colts, ami azért sok embert nem lepett meg. Jackson sem mai gyerek, az utóbbi években csak a fantasy tulajait tölti el örömmel a játéka, a Colts szurkolókat kevésbé. Indianapolisban most egy új éra veheti kezdetét, a frissen kinevezett Chris Ballard general managernek egy komplett védelmet kell összeraknia, ami az idősebb és/vagy sok pénz elfoglaló játékosok kitakarításával kezdődik. Jackson Timmonshoz hasonlóan a rutinja miatt kapós lehet, viszont az utóbbi két évben egy letartóztatást és 4 meccses eltiltást is magáénak tudhatott.

 

Nagyobb nevek, akik kimaradtak: Rolando McClain (Cowboys), Malcolm Smith (Raiders), Daryl Smith (Buccaneers), Manti Te’o (Chargers)

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!