Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC North

Eljött az idő, hogy ismét útjára indítsuk ilyenkor már-már szokásosnak mondható sorozatunkat, melyben megnézzük, hogy kinek mennyire kemény sorsolása van 2017-re és hogy a csapatok előreláthatólag mit is hozhatnak ki belőle. Kezdésnek jobb csoportot nem is tudnánk választani, mint az éveken keresztül a liga legkeményebbnek számító divízióját, az AFC North-t. 

Baltimore Ravens

 

A sorsolásról általánosságban

 

Első ránézésre a Ravens sorsolása rendkívül barátságos. Ehhez jön hozzá, hogy az NFL elfogadta a kérésüket, hogy a harmadik heti Jacksonville elleni londoni meccsüket követően ne kelljen bye weekre mennie a csapatnak, így a szünet is jobb időpontban jön majd. Összesen hétszer játszanak olyan csapat ellen idén, amelyek tavaly rájátszásba jutottak. Ezek közül négyet játszanak otthon.

 

Két komolyabb sorozat jut a Ravens számára, az egyik a szezon elején a harmadik és az ötödik hét közötti időszak, amikor a két legnagyobb túrájukat teszik meg a szezon folyamán (a harmadik héten Londonba utaznak, az ötödik héten pedig Oaklandbe), a két kirándulás között pedig a Steelers elleni hazai csoportrangadó vár rájuk. A másik húzósabb sorozat a 11. és a 14. játékhét között vár rájuk, amikor is négyszer játszanak egymás után tavalyi playoff csapattal (@Packers, Texans, Lions, @Steelers).

 

Négyszer játszanak kiemelt időpontban, ezek közül hármat otthon vívhatnak meg (TNF Dolphins, MNF Texans, Saturday Night Football Colts) és a SNF alkalmával is csak Pittsburgh-be kell utazni.

 

 

Milyen mérleg várható tőlük?

 

A szezon első 4 meccse alaposan meghatározza majd a Ravens szezonját, illetve esélyeit a rájátszásba, ugyanis az első négy hét alatt le is tudhatják a csoportmérkőzéseik első felét. Az első héten rögtön a Bengalshoz utaznak, akik az első komolyabb sérüléshullámig mindenkire veszélyesek lehetnek, majd a Brownst fogadják a londoni túra előtt. A Jacksonville után pedig jön az első Steelers elleni összecsapás hazai pályán. E négy mérkőzés közül a Browns és a Jaguars elleniek a kötelező győzelem kategóriájába sorolhatóak, a Bengals-Steelers kettős közül pedig legalább az egyiket be fogják húzni (Steelers elleni hazait), így 3-1-gyel fordulhatnak a következő időszaknak.

 

A Steelers elleni mérkőzés után utaznak Oaklandbe, ahol egy szoros meccsen ugyan, de elvéreznek Flaccoék, a következő héten azonban a Bears látogat Baltimore-ba, akiknek nem sok babér terem majd. A hetedik heti Minnesota elleni idegenbeli mérkőzés a kőkemény védelmek összecsapása lesz, amiből a jobb támadósora miatt a vendégek lesznek a 60 percet követően boldogabbak, hogy aztán a Dolphins-Titans duó elleni meccsekből 1-1-es mérleggel jöjjenek ki, és összességében 6-3-as mutatóval mehessenek szünetre.

 

A szünet után északra látogatnak, ahol az addigra már focizni is elkezdő Packerstől vereséget szenvednek és a Houston kőkemény védelmébe is beletörik a Ravens bicskája, így nem a legjobb ritmusban térnek vissza a pihenőről. A szezon második legfontosabb időszaka ezt követően kezdődik Baltimore-ban, és ennek megfelelően Playoff Flaccoból is látunk már egy keveset. A Lionst hazai pályán megcsapják, hogy aztán a csoportgyőzelmet is befolyásoló Steelers elleni mérkőzésen egy szoros csatában ugyan, de elbukjanak. A maradék három hétben azonban ellentmondást nem tűrően húzza be a maradék mérkőzéseit a Ravens, így 10-6-tal zárják a 2017-es alapszakaszt.

 

Cincinnati Bengals

 

A sorsolásról általánosságban

 

A Bengals már a hatodik héten pihenőhetet kap, az előtte levő öt mérkőzés közül azonban hármat is otthon játszhatnak, ráadásul úgy, hogy a szezon első két meccsét hazai környezetben vívhatják majd. A Cincinnati 2009 óta nem játszott hazai pályán szezonnyitót, arra pedig 1983 óta nem volt példa a csapat történetében, hogy a szezon első két meccsét Cincinnatiben játssza.

 

A Bengals sorsolása egyáltalán nem tűnik durvának, összességében a 29. legerősebb sorsolással rendelkeznek a tavalyi mérlegek alapján, azonban a november így is rendkívül izmosnak ígérkezik. A csapat zsinórban utazik a Jaguarshoz, a Titanshez és a Broncoshoz a 9. és a 11. hét között.

 

Azzal, hogy a csapat tavaly csak a harmadik lett a csoportjában, értelemszerű, hogy kevesebbszer is kerülnek primetimeba. Idén két alkalommal, a második héten a TNF keretein belül a Houston ellen és a 13. héten, a Steelers elleni MNF-en égetheti le magát ismét az egész ország előtt Andy Dalton.

 

 

 

Milyen mérleg várható tőlük?

 

Tavaly már szeptemberben, a sérülések nélkül is látszott, hogy nagy baj lehet Cincinnatiben, hiszen szeptemberben két mérkőzést is buktak, idén azonban ez nem fog megismétlődni. Habár a szezon első meccsén a csoportrivális Ravens látogat hozzájuk, a lelkesedés, amit a 2009 utáni első hazai szezonnyitó okoz, plusz a tény, hogy ekkor még nem sérül meg senki a meghatározó támadójátékosok közül elég lehet ahhoz, hogy győzelemmel kezdjék az új szezont, azonban hiába ismételhetnek hazai pályán, a Houston kőkemény pass rushával már nem fog bírni a Bengals újjáalakult támadófala, így 1-1-gyel nyitnak. Ezt követően a Packers látogat hozzájuk, akik átgyalogolnak rajtuk, de a Cleveland és a Bills elleni meccsekkel lehet kozmetikázni, így 3-2-es mérleggel zárják a szezonjuk első nagyobb szakaszát.

 

A pihenőhétről visszatérvén Pittsburghbe látogatnak, ahol egy indulatoktól hevített mérkőzésen kikapnak, és a Colts elleni hazai meccsen sem tudják majd felvenni pontgyártás terén a tempót Andrew Luckékkal. 3-4

 

Majd elkezdődik a november és a háromhetes idegenbeli túra először a Jaguars, majd a Titans végül pedig a Broncos vendégeként. A Jaguars fogható, azonban a Titans már sokkal nehezebb falat lesz, ami végül meg is akad Marvin Lewisék torkán, a Mile High-ba pedig egyébként sem győzni jár a csapat és ugyan ekkorra már jobban festhet az a támadófal, mint a Houston ellen, Von Millerék is megállíthatatlannak bizonyulnak, ennek pedig újabb vereség lesz az eredménye. 4-6.

 

A hátralévő hat meccsükből négy hazai lesz, a Browns és a Bears ezek közül hozható is, azonban a Steelers és a Lions ellen már nem tudják otthon tartani a W-t. Az utolsó három meccsükből pedig kettőt idegenben játszanak, a Vikings és a Ravens ellen, amik szintén vereséget eredményezhetnek abban az esetben, hogyha a Vikings nem esik szét darabjaira a szezon végére. A csapat sorsolása nem olyan vészes az ellenfeleket tekintve, viszont a Bengals teljes támadófala gyakorlatilag újjáépítésen esik át, amire pedig az idei év rá fog menni. 6-10.

 

Cleveland Browns

 

A sorsolásról általánosságban

 

A Browns sorsolásáról nem lehet annyi érdekességet elmondani, mint a csoport többi tagjáéról. Az talán idesorolható, hogy keretes szezon lesz számukra a 2017-es, ugyanis a Steelerst fogadják az első héten, majd ugyancsak a Steelersszel zárják az évet.

 

Nincsen hosszabb idegenbeli vagy hazai sorozatuk, kettőnél több meccset nem játszanak egymás után otthon vagy idegenben. A londoni mérkőzés miatt csak 7 meccset játszanak Clevelandben.

 

Eddig mindenkinek jutott legalább egy prime time meccs, még a legkilátástalanabb csapatnak is. Az idei változtatások miatt azonban a Brownsnak egy TNF sem jut.

 

Csak a Chargers ellen kell hosszabb utat megtenniük Londonon kívül.

 

 

Milyen mérleg várható tőlük?

 

A Browns ugyan erősödik évről évre, de egyelőre még túlságosan sokmindent ne várjunk tőlük és habár a sorsolásuk nem mondható túlságosan veretesnek, de még így is meglepő lenne, hogyha 3-nál több győzelmet tudnának elkönyvelni a szezon végén.

 

Ha a Steelers-Ravens-Colts-Bengals négyes közül ha csak egyet is sikerülne megnyerni, az már hatalmas meglepetés lenne, de a realitások talaján maradva ez egy 0-4-es kezdés.

 

Szerencséjükre azonban ezt követően látogat hozzájuk a liga legkilátástalanabb csapata, a Jets, így a hazai szurkolóknak nem kell annyit várni az első győzelemre, mint tavaly.

 

Majd jön három meccs a pihenőhétig Texans, Titans, Vikings sorrendben, három vereséggel. A pihenőhét során sem tudják magukat összekapni annyira, hogy a Lionst elkapják Detroitban, azonban a következő héten a Jaguarst megviccelik. A 12. héttől kezdve a Browns szezonja egy véget nem érő vereségsorozat, ennek megszakítására egyedül az utolsó előtti héten lehet esély a Bears ellen. Én jóindulatúan megadom nekik azt a találkozót, de egy 3-13-as szezonnál így sem lesznek jobbak előre láthatólag, bár a tavalyi évhez képest az előrelépés megkérdőjelezhetetlen Clevelandben.

 

Pittsburgh Steelers

 

A sorsolásról általánosságban

 

Pont a szezon közepére esik a bye week-jük. Az év első felében 8 meccsből 5-öt játszanak idegenben, a második felében értelemszerűen fordítva történik mindez. Az év második fele jóval nehezebbnek ígérkezik, mint az első. Amíg az első nyolc hét során csak két olyan csapattal játszanak, akik 2016-ban playoffban voltak (Chiefs, Lions), addig a második nyolc meccs alatt hárommal (Packers, Patriots, Texans), azonban a Packerst és a Patriotsot a Heinz Fielden fogadhatják.

 

Csoportgyőztesként, és a Patriots talán legnagyobb AFC-s kihívójaként gyakran kerülnek főműsoridőbe, egészen pontosan öt alkalommal (ebből négy egymás után). Érdekesség, hogy pont a Patriots elleni nem került be ebbe a sávba.

 

 

Milyen mérleg várható tőlük?

 

A szezon első nyolc mérkőzése papíron sétagaloppnak mondható és habár már a második héten összecsapnak a Vikingsszal, a negyedik héten pedig a Ravenshez látogatnak, a két meccs közül csak az ősi rivális ellen fognak alul maradni. A szezont egyébként a Brownsnál kezdik, majd a fentebb már leírt két meccs között még Chicagoba is elmennek, de ezek nem okoznak gondot Big Benék számára. Ahogyan a Jacksonville sem hazai pályán, viszont a Chiefs az Arrowheadben visszavág a tavalyi AFC elődöntőbeli vereségért, hogy aztán a Bengals és a Lions elleni mérkőzéseket követően 6-2-es mérleggel mehessenek pihenni.

 

A bye után viszont indul a nagy menet. A Colts ellen mindig pontzáporos meccseket játszik a Steelers, amelyeknek a vége megjósolhatatlan, én a hazai pálya miatt a Coltsnak adom most ezt. A Colts elleni mérkőzés után rögtön csütörtökön lépnek pályára a szintén kellemetlen ellenfélnek ígérkező Titans ellen, azt a meccset viszont hazai pályán behúzzák.  A Packers ellen elhasalnak, azonban a Patriots elleni rangadóra egy kettes győzelmi sorozattal hangolódnak a Bengals és a Ravens ellen, hogy aztán a tavalyi AFC döntő visszavágóján egy hasonlóan nagy verésbe szaladjanak bele hazai pályán. Ennek a levét a Houston issza meg a következő héten, majd a keretes szerkezet miatt a Brownst verik hazai pályán. 11-5.

 

Ezek alapján tehát a Pittsburgh viszi a csoportot, a Ravens pedig csak egy győzelemmel ugyan, de lemarad a hazai pályáról a rájátszásban, de a mérlegük mindenképpen elég lehet ahhoz, hogy valamelyik wild card helyen bejutva, januárban folytatódjon a szezon számukra. A Bengals egy közepes szezont teljesít, a Browns viszont elkerüli az 1/1-et.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!