Connect with us

Hír

Az NFL két leghülyébb szabálya döntött a forduló fő meccsein

A tegnapi őrült estén és éjszakán előjött az NFL rákfenéje és a két leghülyébb szabály döntött két meccs kimeneteléről is. A Patriots-Steelers rangadón az elkapás szabály, a vasárnapi esti rangadón (Cowboys@Raiders) pedig a touchback-fumble szabály bizonyult sorsdöntőnek.

 

A hét szuperrangadóján Jesse James úgy tűnt, hogy elkapta a labdát, majd benyújtotta azt a célterületre, utána viszont elvesztette a kontrollt és kicsit kicsúszott a kezéből a labda, ami földet ért, így nem ítéltek a bírók elkapást. A hivatalos magyarázat egyébként nagyon viccesen úgy kezdődik, hogy “Roethlisberger completes a pass to James”, tehát Big Ben sikeres passzt ad Jamesnek, majd Al Riveron azzal folytatja, hogy a tight end nem fejezi be az elkapást, a végén kiesik a labda a kezéből, földet ér, így pedig halottá válik. Szabálykönyv szerint helyes a bírói ítélet egyébként, az már más kérdés, hogy a józan ész lehet nem ezt diktálná.

 

 

A Cowboys@Raiders vasárnap esti rangadón pedig a számomra legérthetetlenebb szabály volt a döntő. Három pontos hátrányban volt a Raiders 40 másodperccel a vége előtt. Derek Carr megiramodott a labdával, majd bevetődött a célterület felé, a levegőben azonban elvesztette a labdát, ami a célterületen gurult ki a pályáról. Szabály szerint ez egy touchback, a Cowboys megkapja a labdát és ebben az esetben vége is a meccsnek. Ha Carr a pálya bármely másik pontján ejti ki a kezéből a labdát és az nem a célterületen hagyja el a játékteret, akkor a Raiders megtartja a labdát és onnan jöhet, ahol Carr elejtette a disznóbőrt. A célterületnél viszont valamiért más szabály van érvényben, ami aránytalan hátrányhoz juttatja a hibázó csapatot.

 

 

A szabálykönyv szerint ugyan mindkét bírói ítélet helyes volt, de a józan ész talán mindkét esetben mást diktálna. Az NFL-nek el kellene gondolkodnia a szabályok megváltoztatásáról a fenti két esetben, az utóbbinál mindenképp. Az elkapás-kérdés azért nehezebb, mert nincs igazán tökéletes megoldás. Nekem alapvetően tetszik a régimódi “megvan a kontroll és két láb lent van” szabály, de ez például jóval több fumble-höz vezetne, ami meg nem biztos, hogy jót tesz a játéknak. Mondjuk még mindig ez tűnik a legegyszerűbbnek és legátláthatóbbnak.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!