Connect with us

Beharangozó

Amikor a nagypofájú jampik szája be lesz fogva

Kit érdekel már a két csapat alapszakasz-mérkőzése, mikor már a playoffról beszélünk?! Az igazi foci itt kezdődik, a Steelers pedig tudja, mi az a január, mi az, hogy rájátszás. Ők igazi nagyfiúk, akik nem dumálnak, nem szekálják az ellenfelet, ők azzal vannak elfoglalva, hogy a trash talkkal próbálkozó kis porontyokat szépen csendre intsék, csúnyábban mondva, befogják a pofájukat. Ez lesz most is, hiába van nagyra magával a Jacksonville, ez itt a Steel City, innen nem fognak még egyszer vigyorral távozni. Hogy miért? Nézzük csak meg!

Bell jobb, mint Fournette? Természetesen.

Ha a draft 1/4-es választottja vagy, akkor óriási reményeket fűznek hozzád, amihez nem egyszerű felnőni. Fournette elé is nagy elvárásokat tűztek, amiket részben be is teljesített, szóval nem értékelnénk le az idei évét, de nem lenne fair Bellhez hasonlítani. Vegyük először a meccsenként futott yardok számát, amiben Bell 86,1-gyel, míg Fournette csupán 80 egységgel áll. A kilenc touchdown megegyezik, de nézzük meg azt, ki mennyire tudta mozgatni a láncokat a szezon során. A Steelers üdvöskéje 74 first downt ért el 321 próbálkozásból, míg a Jags újonca csupán 46-ot, igaz neki csak 268 kísérlete volt erre. A lényeg viszont, hogy Bell labdacipeléseinek 23,1%-át váltotta első kísérletre, ez a szám Fournette-nél csak 17,2%-kal egyezik meg. A futásban hozott impact tehát egyértelműen Bell oldalára billenti a mérleg nyelvét.

Ha az elkapásokat nézzük, akkor ugyan azt látjuk, hogy Bell 7,7-es elkapásonkénti yardátlaga gyengébb, mint Fournette 8,3-asa, de összességében majdnem kétszer annyi yardot (655 vs 323) tudott a Steelers futója a levegőben hozzáadni a támadósor teljesítményéhez. Ez pedig azt jelenti, hogy Bellt szívesebben szeretik – és lehet is – bevonni a passzjátékba, mint az inkább erőfutó, egyelőre az elkapásokban nem igazán jeleskedő Fournette-et. A futók passzjátékhoz hozzáadott extrája döntő lehet, ahol egyértelműen Bellnél az előny.

 

Big Ben jobb, mint Bortles? Ne nevettess már! Persze!

Az előző héten Goffnál előjött a kiemelkedő hatékonysága, amivel ligaszinten is a legjobbnak bizonyult 2017-ben. Az ANY/A (Adjusted Net Yards Per Attempt), ami az alábbi módon épül fel: ANY/A = (pass yards + 20*(pass TD) – 45*(interceptions thrown) – sack yards) / (passing attempts + sacks) mutatót megvizsgálva, Big Ben 6,95-öt értéket képvisel, míg Bortles csak 6,21-es mutatóval rendelkezik. Hatékonyságban tehát nem kérdés ki a jobb, de Roethlisberger nem csak ebben halad el a floridai riválisa mellett. Passer ratingben is jobb eredményeket produkál a kétszeres bajnok, mint zöldfülű kollégája, idén 93,4-es passer ratinget hozott össze Big Ben, Bortles pedig csak 84,7-eset. Ha a kulcsszituációkra vetítjük a ratingjeiket, akkor láthatjuk, hogy harmadik downokon Bortles mondhatni pocsék, míg Big Ben képes korrekt teljesítményt tud nyújtani.

Roethlisberger (bal oldal) és Bortles (jobb oldal) passer ratingje 3. downokon. Forrás: www.sharpfootballstats.com

Érdemes megnézni azt is, mi van akkor, ha a szoros meccseket kell megnyerni. Roethlisberger idén három darab negyedik negyedes fordítást tudott véghezvinni – nála csak Mariota volt jobb idén. Vele szemben Bortlesben mindössze egy ilyen meccs volt. Győztes drive-ból Ben 4-re volt képes 2017-ben, Blakey Boi pedig itt is szintén csak egyre, ami megegyezik a negyedik negyedes fordítással. Ezek után nem kérdés, hogy melyikőjük a clutch irányító, még akkor sem, ha a Steelers viszonylag nehezen nyerte meg olyan meccseket, ahol gyengébbnek számított az ellenfél. A lényeg, hogy nyertek, ahogy vasárnap is fognak.

Még egy dolog a két irányítóval kapcsolatban: a tapasztalat. Nem mindegy, hogy vágsz neki egy rájátszásnak, kellő tapasztalattal vagy teljes zöldfülűként. Bortlesnek az előző heti meccse volt az első a playoffban, ezzel szemben Bennek ez lesz a huszonegyedik, és azt se felejtsük el, hányszor járt Super Bowlban és hány gyűrűt szorgoskodott össze. Bradyt leszámítva Big Ben az, aki tudja az AFC-ből, mi az, hogy januári foci. Ez pedig felbecsülhetetlen érték, olyasvalami, ami messze az ellenfél irányítója fölé emeli őt.

 

És mi van az elkapókkal? Ők jobbak? Hát, hogyne!

Komolyan el kell gondolkodni, ha meg akarjuk találni az NFL legjobb elkapói szekcióját, de egy biztos, a Steelers receivereit nem szabad kihagyni a felsorolásból. Abban megegyezhetünk, hogy Brown minimum top3-as WR, de még inkább, hogy ő a legjobb, mellé jön JuJu és a szezonban sok snapet vesztő Bryant is. Mindegyikőjük halálos fegyver, ezt bizonygatták elégszer, és akkor még Bellt nem is vettük be az egyenletbe. A liga legjobb duóját alkotó Brown és Smith-Schuster egészen parádés szezont futott, nagyon megbízható célpontok voltak, előbbire 100,8-as, míg utóbbira 134,8-as ratinggel szórta fel a labdákat Roethlisberger. Ezek parádés számok, melléjük párosul Bryant viszonylag szerény 84,2-es mutatója. Brown ugye nem teljesen egészséges, de még összedrótozva is halálos fegyver lehet, mázlija van Bortleséknek, hogy nincs olyan formában, mint az alapszakasz-meccsükön, amikor ropogósra pirította a cornereket.

De mit produkál az ellenfél? Nos, a nemrégiben felépült Lee 82,8-as ratinget produkál, míg a csapatot elkapott yardokban vezető Keenan Cole is csak 90,5-ös eredményre volt jó idén, ami mondjuk egy rookie-tól nem rossz, de nézzük meg JuJut. Kettejük mellett Hurns 88,8-as számot hozott össze, Westbrook pedig 75,1-eset. Ettől kellene összeszarnia magát a Steelers védelmének? Aligha hiszem, de a Ramsey-Bouye-Colvin triónak fel kell kötnie a gatyát, hiába engednek ligaszinten is kiemelkedően alacsony passer ratinget az ellenfél irányítóinak, egy hiba végzetes lehet. És mi bosszulja meg jobban magát? Egy elejtett labda vagy egy elrontott coverage? Ezen a meccsen pedig nem a Bills középszerű elkapóit kell majd kordában tartani.

 

Na, melyik csapat az igazi sackgyár? Azt hitted, hogy a Jags?!

Furán hangozhat, hogy a Steelers védőfala erősebb, mint a Jaguarsé, de védhető az állítás, ha azt mondjuk, hogy igen. Mindenki azt hiszi, hogy a Jacksonville aka Sacksonville az igaz sackgyáros csapat az NFL-ben, pedig ez tévedés, hiszen ha csak eggyel is, de a Steelers több sacket jegyzett idén, mint soron következő ellenfele. Míg a Pittsburgh 56-szor vitte földre az ellenfél irányítóit, addig a Campbellék “csak” 55-ször, de a sackeknek köszönhető yardveszteségek közötti különbség szembetűnőbb, itt 393-356 a Steelers javára. Ha pedig azt nézzük, hogy milyen hatékonysággal érnek el sacket, akkor láthatjuk, hogy megint csak a Kohászosok a jobbak, ők a passzkísérletek 10,1%-ánál érnek oda, míg a Jaguároknak ez a hányadosuk “csupán” 9,8. Ha tehát passzra kerül a sor, akkor aggódhat Bortles, mert nem lesz biztonságban, főleg nem elnézve az őrző falat, ami emberanyagban messze nem haladja meg a Big Bent védőét. A Steelersnek pedig nem kell annyira aggódnia, hogy agyon fogják verni Roethlisbergert, az előző meccsen is 2 sacket tudtak rajta jegyezni, egyet Fowler, felet-felet Campbell és Jones. Ha tehát marad ideje Bennek, akkor nem fog még egyszer olyan buta hibákat véteni, mint az ötödik játékhéten, mert ezer százalék, hogy felkészült a Jacksonville védelméből a sokat látott irányító.

Lesz esélye a Jagsnek idegenben, a hidegben? Haha, persze…

Ennek a Trashsonville Trashuarsnak nem fog menni a parádézás a januári hidegben a Heinz Fielden. Jó, hogy Floridában múlt héten nem volt valami barátságos idő, de elképzelhető, hogy vasárnap este -7, de akár -13 fok is lehet Pittsburghben, ami nem csak azért lehet fura, mert fázni fognak, de a gameplant is ehhez kell majd igazítani. Érdekesség, hogy a Divisional Round párharcai során 1970 óta mindössze öt csapat nyert úgy idegenben, nyitott stadionban, hogy a hőmérséklet nem haladta meg a mínusz 7 Celsius fokot. Erre legutóbb 2012-ben a Baltimore volt képes, akik a Dernvert győzték le. Ha a kört leszűkítjük a korai meccsekre (itteni idő szerint 7 órási sáv), akkor pedig egészen 1987-ig kell visszamenni, amikor a Washingtonnak sikerül Chicagóban, a farkasordító hidegben meghúznia az upsetet. A Trashuars tehát nem vág neki túlzottan jó esélyekkel, az időjárás semmiképpen sem az ő pártjukon fog állni.

Forrás: NFL Research

 

Lehet jönni tehát, hogy a Jags így, a Jags úgy, mennyire lenyomták a Steelerst az előző találkozójukon, de sokan elfelejtik, hogy a playoff teljesen más kávéház. Itt már a legjobbak vannak, akik tudják, mi a teendő, mikor nő a tét. A Jaguars és Bortles tudja? Aligha. A Steelers tudja? Természetesen. Aki pedig azzal akar takarózni, hogy hát “defense wins championship”, annak igaza van, de kezeljük fenntartásokkal a dolgokat. Tapasztalat nélkül nem fog menni, hiába jöhet a párhuzam a Denverrel, ott azért bőven volt tehetség és kurázsi az offense-ben is. Jacksonville-ben ennek érezni a hiányát és pont emiatt lehetnek bajban, emiatt lehet kevés az, amit eddig felmutattak. (Hozzáteszem, hogy a tippem szembemegy a beharangozóval, de ettől még a Steelers az esélyesebb, őket tartom jobb, komplettebb csapatnak.)

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszásmeccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az direkt van.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!