Connect with us

Minden ami NFL

Matt Patriciával végre tényleg Patriots 2.0 lehet a Lions

Mióta a Detroit Lions elhozta a Patriotstól és kinevezte GM-nek Bob Quinnt, azóta le sem lehetne tagadni a Patriots vonalat. Ezzel egyébként nincs is probléma, a liga történetének legsikeresebb csapata mindenkinek követendő példa lehet, Quinn pedig következetesen próbálja is építeni a liga következő dinasztiáját (bár a realitás talaján maradva már egy PO-győzelem után is korona járna neki, Super Bowl győzelem után pedig szobor és róla elnevezett stadion). Ennek a folyamatnak a legfontosabb része a lehető legjobb főedző megtalálása, és azt hiszem, Quinn maradéktalanul abszolválta a feladatot: ugyanis azt a Matt Patriciát nevezte ki főedzőnek, akiben a legtöbb Patriots közeli ember és rajongó Bill Belichick méltó utódját látta. 

 

 

Patricia egy végtelenül értelmes ember és itt nem csak a futballról van szó. Repülőgép-mérnökként diplomázott, tehát elképesztően alapos és precíz, ami meg is látszik az általa edzett védelmeken. 2004 óta tagja a Patriots stábjának, volt offensive asszisztens és támadófaledző is, még mielőtt átkerült a védőoldalra. 2012-ben kapta meg Bill Belichicktől a védelem irányítását, és bár nem mindig volt tökéletes az egység, így is a második legkevesebb pontot engedte a Pats Patricia regnálása alatt. Sőt, az elmúlt hat szezon mindegyikében top10-es egysége volt a csapatnak:

 

  • 2017 – 18,5 (5.)
  • 2016 – 15,6 (1.)
  • 2015 – 19,7 (10.)
  • 2014 – 19,6 (8.)
  • 2013 – 21,1 (10.)
  • 2012 – 20,7 (9.)

 

Patricia védelmei mindig a sokoldalúságukról voltak híresek. Ezt vélhetően Bill Belichicktől leste el, aki az AFC-döntő előtt úgy jellemezte a védelem filozófiáját, hogy

 

[quote]azt csináld, ami a legjobb a csapatnak.[/quote]

 

Patricia (és ebből adódóan Bill Belichick) soha nem volt egy védelmi rendszer híve. Olyannyira nem, hogy konkrétan meccsenként képesek váltani, ha az ellenfél erősségei-gyengeségei úgy kívánják. A Titans ellen például kvázi 3-4-et játszott a csapat Malcom Brownnal nose tackle pozícióban, egy LB-t ráállítva a mobilis Mariotára, a Jaguars ellen pedig egy 4-3-as rendszert futtattak, hogy megállítsák Leonard Fournette-et. Alan Branch például, akinek a Patriots 11 év alatt a negyedik csapata azt mondta, hogy a legtöbb csapat egy dologra, egy sémára fókuszál, és arra, hogy azt minél inkább tökélyre fejlesszék. Ezzel szemben a Patriots védői sokkal többet dolgoznak, a matchupokhoz igazítják a védelmüket és úgy rotálják a játékosokat, hogy mindenki a legjobb pozícióba kerüljön ahhoz, hogy megcsinálja a játékokat.

 

Ez persze nem feltétlenül jó vagy hatásos minden helyzetben vagy minden játékos esetében. Az idei szezon elején például csúnyán beárazták a Patriots védelemét, úgy nyelték a yardokat, mintha kötelező lett volna. Vagy ott van Chandler Jones, aki a liga egyik legjobb, All Pro szintű pass rushere, aki egyszerűen kiteljesedett Arizonában, de a Patriots rendszerében mindig elfáradt a szezon végére és kvázi használhatatlanná vált. Már csak a Jones-eset miatt sem gondolom, hogy a Lions például foggal-körömmel ragaszkodna az eléggé egydimenziós Ziggy Ansah-hoz.

 

Ugyanakkor a Lions védelme tele van olyan játékosokkal, akiknek a játékstílusa és sokoldalúsága nagyon hasonlít a New Englandére. Mindkét csapatban van egy top corner (Gilmore-Slay) és egy top safety (McCourty-Quin), a linebacker sor tele van több poszton bevethető játékosokkal, a védőfalban pedig van egy nagydarab szörny (Brown-Robinson), illetve kvázi no-name, kikukázott, de remekül beilleszkedett pass rusherek (Flowers-Hyder/Zettel). Valamint fontos kiemelni, hogy a

 

[quote]Lions védelmében nincsenek nagypofájú, egomán hangadók.[/quote]

 

Véleményem szerint emiatt választotta Patricia a Lionst a Giants helyett, mert itt nem kell betörni az öltözőt, nem kell megküzdeni a játékosokkal. Hisz akik egy Jim Caldwell alatt képesek voltak alázatosan és fegyelmezetten játszani, azok egy háromszoros (vagy ki tudja, talán addigra már négyszeres) SB-győztes edzőnek is maradéktalanul engedelmeskedni fognak. Az eredmények pedig valószínűleg rögtön láthatóak lesznek, hisz a Lions védelme az utolsó hat évben kapott pontok terén nem valami combos:

 

  • 2017 – 23,5 (21.)
  • 2016 – 22,4 (13.)
  • 2015 – 25 (23.)
  • 2014 – 17,6 (2.)
  • 2013 – 23,5 (15.)
  • 2012 – 27,3 (27.)

 

Érdemes összevetni a Patriots védelmével, nem csoda, hogy a Lions egy top irányítóval sem tudott komoly tényező lenni konzisztensen a ligában (Saints 2.0 volt a csapat). Illetve, ha már a támadóknál tartunk: vélhetően Patricia nem nagyon fog hozzájuk nyúlni. Belichick se nagyon foglalkozott soha Bradyékkel, ez a feladat megmarad Jim Bob Cooternek, aki bár képes nagyon csúnyán felsülni, de összességében évről-évre jobb vele az offense és Matt Stafford is. Ha ezt az ütemet tudják folytatni, akkor jövőre komoly kihívója lehet a Lions a Packers-Vikings duónak.

 

 

Személy szerint tökéletesen meg vagyok elégedve Patricia kinevezésével. Egy okos, értelmes, tapasztalt edző, aki nem fog belekontárkodni mások munkájába, rendbe teszi a védelmet, illetve az intellektusával és a tekintélyével egy olyan magabiztos légkört teremt, amivel hosszú távon nagyon sikeres lehet a csapat. Végre lesz egy második gerince, egy második tartóoszlopa a Lionsnek arra az esetre, ha Staffordnak esetleg nem megy, aki nemcsak átlátni, de koordinálni is képes (lehet) egy egész franchise-t. Nagyon régóta nem volt ilyen nagy potenciállal rendelkező, minden téren kiemelkedő edzője a csapatnak. Értékelés: A+.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!