Connect with us

Szabadügynök

Rebuild is on – Chiefs FA-kitekintő

A Chiefs egy szenzációsan kezdett évet fejezett be csúfosan. Ismét. Így már a legelvakultabb szurkolóknak is be kell látniuk, hogy változtatni kell az eddigi dolgokon, mert megrekedtek egy bizonyos szinten. Az offseasonbe így újult erővel kell belevágniuk, amit nagyon úgy tűnik, tartanak is.

 

A csapat nem volt könnyű helyzetben, mert úgy kezdték az offseasont, hogy egy petákjuk sem volt. Ez nem csak költői túlzás, mert konkrétan mínuszban voltak pénzügyileg. Ez nem engedett mozgásteret nekik, de a szemléletváltással együtt, a pénzügyi gondokat is elkezdték megoldani. A csapat elsőszámú irányítójának, Alex Smithnek és a csapat elsőszámú cornerének, Marcus Petersnek az elcserélésével ugyanis, kicsit több mint 20 millió dollárt szabadítottak fel. Ezen még az sem rontott sokat, hogy David Amersont (és az egyik csere keretében Kendall Fullert) időközben megszerezték, mert a Raiders egykori játékosa szinte bagóért játszik.

 

 

Smith és Peters elengedése fájhat, mert Smith az egyik legjobb irányító volt tavaly, Peters pedig a ligába kerülése óta az egyik legbiztatóbb CB tehetség, de mindkettő trade mögött van racionális indok. Smith nagyszerű szezont futott, de valahogy hiányzik belőle az a győztes faktor, ami a rájátszásban tovább lökheti a csapatot. Mahomes személyében pedig ott egy tehetség, akit kár lenne a padon hagyni (bár szerintem egy év még ráférne). Peters kérdése már nehezebb. Az egyetlen indok a cseréje mellett, hogy a fiatal cornerback személyisége eddig is okozott némi problémát és még romolhat az állapota. Nem mellesleg így a hosszabbítására szánt összeg is zsebben marad jövőre.

 

Nem vagyok benne biztos, hogy végül jól jön ki a Chiefs rövidtávon ezekből a dolgokból, de hosszútávon Mahomes szereplésével egyenesbe kerülhet minden. Ahogy említettem, ezzel a két lépéssel is csak 20 millió dollár körül mozog majd a Chiefs büdzséje, ami finoman szólva is kevés. Ezen éppenséggel lehetne dolgozni, és a hírek szerint a Chiefs rajta van az ügyön, de nem minden áron. Derrick Johnson például már nem a csapat tagja, pedig pénzt nem szabadítottak fel az elküldésével, ellenben egy jókora lyuk éktelenkedik a védelem közepén. Követheti őt Ron Parker is, aki viszont 5 millió dollárt szolgáltathat a Chiefs kasszájába. Velük ellentétben vegyes hírek érkeznek Tamba Haliról, akit lehet mégsem szeretne kivágni a Chiefs. A veterán játékos esetében egy paycut lesz talán a megoldás. Kivágásával egyébként majdnem 9 millió landolna a kasszában.

 

 

Rajtuk kívül én még Allen Baily szerződését vizsgálnám meg közelebbről, mert egy közepes teljesítményhez képest jókora részt szakít ki a sapkából. Az egyetlen gond, hogy nem igazán van senki, aki pótolni tudná. Más játékoshoz nem igazán éri meg hozzányúlni, mert nagy összegek már nem mozgósíthatóak. Így körülbelül egy 25 milliós cap space állhat a csapat rendelkezésére a szabadügynök piac nyitása elején.

 

Ez a 25 millió dollár azonban elég lehet sok mindenre. Ugyanis kis túlzással a csapat legfontosabb szabadügynöke a punter, Dustin Colquitt. A három cornerback, Terrance Mitchell, Phillip Gaines és Darrelle Revis olyan pocsék volt, hogy még Peters elküldése után sem sietnék hosszabbítani velük, Revist ugyebár el is küldték már. Igaz, Kendall Fuller és David Amerson mellé valaki biztos kelleni fog.

 

Colquitt mellett Albert Wilson lehet még érdekes, de ő is csak azért, mert Mahomes lehet többet fogja keresni az elkapóit, mint Smith tette. Mindenesetre én lazán lemondanék róla és hoznék egy nem premier, de jobb elkapót. Watkinst 9 millióért például elfogadatónak találnám egy évre. Az más kérdés, hogy ebbe a WR aligha menne bele. Landry és Robinson pedig csak álom lehet, mert 13-14 milliót nem csengethet ki a Chiefs, mert van még hiányposzt.

 

 

Ilyen hiányposzt például a defensive line-ban van, mert Chris Jones mellé egy, de inkább két ember is kéne. Bennie Logan ugyanis szabadügynök, így vagy visszaigazolják vagy hoznak egy futásmegállításra hasonlóan alkalmas játékost. Bailey szerepéről pedig már ejtettem szót. Szerintem a Chiefs nem teheti meg, hogy Logan és Bailey közül egyiket sem tartja meg, így a jelenleg szerződés alatt álló Bailey maradására nagy sansz van.

 

Tovább sorolva a hiányosságokat három nagyon fontos posztot kell megemlíteni. Az elkapókat, az inside linebacker pozíciót és a cornerbackeket. Sajnos a csapat pénzügyi helyzetét figyelembe véve ebből a háromból csak kettő befoltozható minőségi emberrel, így választani kényszerülnek. Én a teljesen vékony (üres) linebacker szekciót és az elkapókat választanám, mert bár nem tetszik a Fuller, Amerson-akárki CB sor, még mindig jobb, mint az ILB választék, ahol konkrétan Reggie Ragland kivételével nincs ember szerződés alatt. Ramik Wilson RFA, így ezek után azt gondolom az ő megtartása kötelező, de igazolni is kell. Wilson ugyanis inkább harmadik down LB, Ragland pedig még fiatal és tapasztalatlan. Két járható út van. Hoznak egy veteránt (Zach Brown mondjuk), és draftolnak mellé magasan egy linebackert vagy hoznak egy fiatalt (Avery Williamson mondjuk) és draftolnak mellé valakit aránylag magasan. A jó LB prospectek száma idén elég magas, így harmadik kör közelében is lehet kezdő potenciálú játékos.

 

A másik választottam a wide receiverekre esne, mert a Chiefs eddigi játéka nem rájuk épült, de Mahomes bevetésével szűkség lesz potens célpontokra. A probléma, hogy Watkins és Decker kivételével nem nagyon van kinek szerződést ajánlani, mert Robinson és Landry túl drága, Moncrief nem kell Hill mellé, a többiek pedig nem jobbak Wilsonnál. Watkins drága lesz, de jelenthet megoldást, Decker olcsóbb, de vele csak rövid távon lehet számolni.

 

Összességében kevés csapat jön ki rövid távon jól az ilyen átalakításokból, de azt látni kellett, hogy szükséges ez a Chiefs számára. Kicsit fiatalítanak a csapaton, kicsit átszabják az offense-t és a defense-t is, aztán lesz ami lesz. Én nagy aktivitásra nem számítók tőlük, egy ILB vagy WR jöhet, ha nem kell magasan licitálni érte.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!