Connect with us

Minden ami NFL

Így építs csapatot! – alatriste

Ahogy azt már többen leírták, a csapatokat nem 1, hanem 5 évre kellett összeszedni. Így a már bizonyított, de még fiatal játékosok, főleg a rookie contract alatt játszók értékelődtek fel elsősorban. Az alapstratégiám nem 1-1 poszt kifejezetten korán vagy későn való feltöltése volt, hanem egy viszonyításon alapuló draftolás. Minden esetben próbáltam olyan posztra húzni, ahol úgy éreztem, hogy nagy a szakadék a még elérhető legjobb játékosok és a következő kategóriába soroltak között. Továbbá törekedtem a prémium posztok minél hamarabbi feltöltésére.

[quote]1/5 Joey Bosa[/quote]
Az első választásomra az első kör közepén került sor. Igazból két név keringett a fejemben amikor megtudtam a picket. Donald és Bosa. Szerencsémre az első 3 választás mind irányítóra ment el, így biztos volt, hogy az egyik fiatal védő elérhető lesz nálam. Mivel Donald épp előttem ment ki, a jelenlegi talán legnagyobb jövőképpel rendelkező irányítósiettetővel kezdtem el a csapat felépítését. A pass rush a védelem kulcsa. Ráadásul nem dézsával öntik a ligába a Bosához hasonló képességekkel és produktivitással játszó védőket. 22 éves de már 2 évvel a háta mögött 23 sacket jegyez a ligában. Hosszan indoklok, pedig nem kéne, Bosa a liga egyik legnagyobb sztár(palántá)ja.

[quote]2/18 Odell Beckham Junior[/quote]
Számomra kicsit talán meglepő módon el-el kezdtek fogyni már a draft ilyen korai szakaszába a top elkapók. Bár az utóbbi évek első körös elkapói majd mind csalódást keltettek, így érthető a legjobbak korai runja. Nálam 5-7 WR képvisel közel hasonló top szintet és mögöttük van egy kisebb szakadék. Így a stratégia szerint az egyik még bent lévőt gyorsan ki is húztam. Ráadásul a top kategória egyik legfiatalabb játékosa került így hozzám. Brown vagy Jones is 4 évvel idősebb nála pedig játékban nagyon közel van hozzájuk. Nagy mosollyal az arcomon húztam be a támadósor első emberét.

[quote]3/27 Travis Kelce[/quote]
Talán sokan húzzák most a szemük. “Tight Endet ilyen korán?”. Vissza kell kanyarodni az elsődleges stratégiai pontomhoz. Talán a TE poszt az egész NFL-ben, ahol a top kategória a legvékonyabb. Mindössze 2 játékost tennék a polc legmagasabb fokára. Gronk azonban már a sérülései és a visszavonulási pletykái miatt az “5 éves tervbe” nem fért be. Így úgy voltam vele, vagy Kelce vagy senki. Travis olyan TE, aki évekig no1 WR feladatokat látott el, vagy beruház az ember erre a posztra ilyen korán, vagy vár és a középszerű játékosokból válogat a legvégén.

[quote]4/40 Myles Garrett[/quote]
Bosánál említettem, hogy kevés a fiatal és minőségi pass rusher. Garrett is 22 éves. Ha nem csak 5, hanem 10 évben gondolkodunk is megvan a csapat védelmének két oszlopa. Ráadásul már 2018-ban is az egyik (ha nem a) legjobb egységet alkotják. A védelem két prémiumposztjára a két talán legjobb fiatal End került. Imádom ezt a csapatrészt!

[quote]5/49 Matthew Stafford[/quote]
A két top választás (Rodgers, Wentz) a draft legelején kiment és eddig éreztem úgy, hogy ki lehet várni az irányító húzással. De itt már elkezdtek kimenni potenciális kiszemeltek. Stafford a szememben egy nagyon alulértékelt irányító. Valahogy kicsit el van felejtve abban a munkásvárosban, miközben évek óta az egyik legnagyobb yardgyártó, rengeteg meccsvégi fordítása van, mindezt sok éven át gyenge fal mögött, gyakorlatilag 0 futójátékkal. Első perctől ő volt a célpontom az irányító posztra, így örültem, hogy sikerült megszereznem az 5. körig kivárva.

[quote]6/62 Taylor Decker[/quote]
Vészesen kezdtek elfogyni az 5+éves LT megoldások. Decker újoncévében remekül szált be az NFL-be, azonban tavaly sokat volt sérült is és a visszatérése se sikerült a legjobbra. Azonban fiatal és már a pályán is láthattuk, hogy képes volt felvenni a liga ritmusát. Stafforddal ráadásul már az összhang is megvan.

[quote]7/71 AJ Green[/quote]
Az első picekem, ahol az 5 éves távlat talán csorbát szenved. 3 év magas szintű játék még biztos van benne, de a további kérdéses is lehet. Elvégre nem mindenki Fitzgerald. Elsősorban nem is az elkapó sorba akartam erősíteni, de az orrom előtt vitték ki a Slay – Rhodes kettőst, így menet közbe alakítottam a stratégián, és hoztam egy újabb All Pro szintű elkapót, aki bármelyik cornert elnyomja fizikálisan és immár a 3. olyan célpontot sikerült Stafford elé rakni, aki önmagában is képes elcipelni egy egész passzjátékot.

[quote]8/84 Ronald Darby
9/93 Haha Clinton-Dix[/quote]
Az előbb még elnapoltam, de itt már nem várhatott tovább a CB pick. Darby minőségben nem sokkal marad el az elsődleges kiszemeltjeimtől és beleillett az általam preferált fizikálisabb No1 cornerek közé. A secondary kiválasztásánál azonban itt se volt szerencsém, újabb két kiszemeltemet vitték ki az orrom előtt. Darby helyett Tre’ White, míg Dix helyett Jamal Adams volt a fő célpont, de azért nem szomorkodtam. Dixszel ráadásul az első “hazai” pickem is megszületett.

[quote]10/106 Ezekiel Elliott[/quote]
A végén terveztem futót húzni, de csak azért, mert nem gondoltam, hogy Zeke szintű RB itt még elérhető lesz. Túl kecsegtető volt, nem lehetett bent hagyni. Remek futó, aki képes beszállni a passzjátékba és blokkolni is tud. Nem utolsó sorban pedig nem is annyira sérülékeny. A dallasihoz hasonló támadófal nem fog összejönni, ez már körvonalazódik, de Elliott képességeivel egy kicsit gyengébb fal mögött is terrorizálni fogja az ellenfeleket.

Az elején nem volt határozott elképzelésem, hogy a skill posztokat vagy a “szürkébb” csapatrészeket akarom hamarabb feltölteni. Úgy gondoltam, hogy majd a stratégiám alkalmazkodik ahhoz, ahogy alakul a draft. Ám Green draftolása után a támadósorban már úgy voltam vele, ha elkezdtem megnyomni a skill posztokat, akkor ezt fejezzük is be. Zeke mellett K. Hunt, J. Howard és D. Cook volt még a fejemben, de egyiküket se gondolom olyan komplett futónak, mint a dallasit. Sőt kicsit csodálkoztam is, hogy Barkley és Kamara is előtte kelt el.

 [quote]11/115 Eric Kendricks[/quote]
Az Elliott pick után kiment az első számú jelöltem az OG posztra Scherff személyében, így napoltam a guard picket. Helyette a liga talán legjobb védelmének vezérére csaptam le. Eric idén írt alá 5évre évi 10M dollárért, és biztosították, hogy a Vikings defense szíve a csapatnál maradjon. Kevésbé “szexy” név mint Wagner vagy Kuechly, de a két szupersztár ILB mögött kevés jobb játékost tudnék mondani Kendricksnél (főleg ha valóban 5éves távlatban gondolkozunk). Remek cover képességei mellett a futás ellen is kiváló, és bár egyre kevesebbszer veszik elő blitzelni is jól tud. Szürkébb név, de jól mutatja az elismertségét, hogy a draft közben legalább 3-4 GM küldött el melegebb éghajlatra miután kiválasztottam.

Féltávnál egy rövid összegzés:

A támadósor ügyességi posztjai majd teljesen kipipálva. A Stafford, Zeke Elliott, OBJ, AJ Green, T. Kelce sor rettentően tetszett, de a támadófal még mondhatni üres.

A védelemben a legeleje óta megvan az Edge duó és most már minden csapatrészbe (Lb, Cb, S) sikerült hozni 1-1 játékost.

 [quote]12/128 Kelechi Osemele[/quote]

Eddig bírtam tétlenül nézni a támadófal elhanyagolását. Itt már nagyjából belenyugodtam, hogy bár nagyon szeretem a jó támadófalat, a krémjét a többiek lefölözték, és valószínűleg ez a csapatrész látja majd kárát egyéb egységek jobb nevekkel való megerősítésének. Azonban még itt a draft közepén sikerült egy top guardot leakasztani. Osemele neve a ’16-os és ’17-es offseasonben sokkal forróbb volt, mint idén. 2016-ban úgy ment el a Raidershez, hogy a legjobban fizetett G lett (jelenleg is még 3.) és potencionális LT utódja lehet Penn-nek. Ebből kifolyólag erőssége a passzblokkolás, de a futást is jól segíti. Bár 29 éves, ezen a poszton bőven van még 5 remek éve. Talán a Raiders gyengébb 2017-es teljesítménye miatt volt még itt elérhető.

 [quote]13/137 Linval Joseph
14/150 Dont’a Hightower
15/159 Trumaine Johnson
16/172 Sheldon Rankins
17/182 Denzel Ward [/quote]

Osemele után lényegében a védelem befejezése következett. Több körben is gondolkoztam 1-1 támadófal játékoson, de végül mindig találtam inkább egy védőt.

Joseph az egyik legjobb DT a ligában, Green után a 2. olyan játékosom, ahol az 5 éves távlat talán túlzó lehet, de nem bírtam bent hagyni. Szinte egyszemélyben képes lenullázni az ellenfél futójátékát és teret nyitni a védőtársának az irányítósiettetéshez. Ha nem duplázzák, 1v1be bármelyik guardot megveri. Társául 2 körrel később választottam Rankinst, akinek nagy érdemei voltak a Saints védelmének 2017-es feljavulásában. Erőssége 3tech pozícióból az irányító siettetése, így remekül kiegészítik egymást Joseph-fel.

A 14. körben érkezett a 2 személyes LB sor második játékosa. A szempont az volt, hogy a LB-k megállják a helyüket coverben is, hiszen a liga erősen a passz irányába tolódott el. Kendricks mellett Hightower is jó a játék ezen elemében, miközben futás ellen sem megy a szomszédba 1-1 kemény tackle-ért. Bár az utóbbi időben egyre többet használják a Patriotsban irányítósiettetésre, nálam a hagyományosabb ILB szerepközben kerülne pályára.

Végezetül a védő runom zárásaként két corner érkezett.

Először az a Trumaine, aki az elmúlt 3 év legdrágább CB-je. 2 évnyi franchise tag után idén évi 14,5M dollárért írt alá a Jetshez (amivel a 2. legjobban fizetett corner a ligában). Képességei alapján nincs a top3ban, de talán a top10 is erős (főleg az elmúlt évek remek újonc cornerei miatt), de egy kitűnő adottságú, még mindig nem idős CB, akit sok csapat szívesen fogadna első számú embernek. Itt ráadásul csak a 2. legjobb elkapókkal kellene majd felvennie a kesztyűt.

A megbeszélt séma szerint minden csapatba 2 LB volt kötelező és a védelem 11. emberére lehetett választani akár LB-t, CB-et, akár S-t.

Én ide az idei draft 4. választottját Denzel Ward-ot állítottam. Ward akár kint, akár nickelben is játszhat, de én a vonalak mellé nem szívesen állítok 6’0″ alatti CB-t (bár Darby is 5’11”), Denzel végül is a pálya közepére érkezne. Remekül tapad az elkapókra és megvan a kellő agresszivitása is ahhoz, hogy eredményes legyen a pálya közepi tumultusban. Az Ohio State cornereket nem képzik túl a labdák elkapására, így korai évében inkább a leütött passzokból lesz több, de idővel ezekből egyre nagyobb százalékban lehet interception.

[quote]18/194 Corey Linsley
19/203 David Andrews
[/quote]

A védelem közel kész, itt volt az idő a támadófalra is némi figyelmet fordítani. Bár mind a ketten centerben játszanak, nálam Andrews RG-ben szerepel majd. Egyikük se a liga sztárja, de két jó iparos, akik minőségi egységek meghatározó játékosai. Linsley kiválasztásakor kicsit haza is húzott a szívem, kifejezetten szeretem a Packers centerét.

Szerettem volna, ha az egyik pickkel be tudom húzni egyik személyes kedvencemet, Graham Glasgow-t, de pár pickel Linsley ellőtt Gabokocka beelőzött.

[quote]20/216 Alshon Jeffery[/quote]

Kissé kifogytak az általam is sokra tartott elkapók. A kimaradó skill posztra sokáig gondolkoztam egy 2. futón, hiszen Howard még elérhető lett volna. Azonban ritkán van a pályán valóban 2 futó az NFL-ben is, így mindenképpen elkapót akartam. Mivel a legtöbb kiszemeltem kiment, végül Jefferyn és Agholoron dilemmáztam, de míg utóbbinak egy igazán jó éve volt eddig, Jeffery egy sokkal biztosabb elkapó. A szememben ő is egy sokkal jobb játékos, mint amit az átlag szurkoló gondol róla. Még mindig nem idős és Wentzcel újra olyan kapcsolat kezd kialakulni, mint Cutlerrel karrierje elején. A rájátszásban pedig bebizonyította, hogy amikor fontos, akkor tudja hozni a legjobbját.

[quote]21/225 Tony Jefferson[/quote]

Mindenképp SS kellett Clinton-Dix mellé. Dix képes single high safetyként a pálya hátsó területét bejátszani, Jefferson pedig közel a boxhoz olyan hatékony a futás ellen, akár egy linebacker.

[quote]22/238 Halapoulivaati Vaitai[/quote]

Egy hely volt kiadó, arra pedig a megmaradt OT állomány legmenőbb nevű játékosát választottam ki. Vaitai bizonyította, hogy akár LT-ként is megállja a helyét. Peters kiesése után egészen a bajnoki cím megszerzéséig tartotta az ellenfél legjobb pass rushereit. Fiatal és ha nem két All Pro kaliber OT lenne a csapatában, bőven kezdő lenne. A liga csapatainak több, mint felében kezdenek nála rosszabb képességű tackle-ök. Ha 2018ban nem is biztosan, 1-2 év múlva kezdőként a liga egyik legjobbja is lehet, a potenciálja megvan hozzá és bár láttuk a pályán is bizonyítani.

Összegzésként:

Sikerült sok esetben tartanom magam az elvhez és lefölöznöm egyes posztokon a még elérhető jobb játékosokból egyet. A stratégia sikere leginkább a támadósor skill posztjain látszik, ami kifejezetten erősre sikerült. A védelemmel összességében szintén elégedett vagyok, nagyon egy csapatrész sem lóg ki negatívan, miközben az edge duóm óriási erőt képvisel. Egyedül a támadófal lett gyengébb, mint elsőre gondoltam, nem lett rossz egység, de valamit fel kellett áldozni, hogy a csapat többi része úgy nézzen ki, ahogy. A csapat az 5 éves tervben is jól szerepelhetne, a jövőben az elkapósort kellene fiatalítani és Joseph utódját megtalálni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!