Connect with us

Hír

Shanahan megmagyarázza miért tűntek el a Kaepernick féle futó irányítók

4-5 évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy új időszak köszöntött be az NFL körforgásában. Robert Griffin, Colin Kaepernick, Russell Wilson vagy Cam Newton sakkban tartotta a védelmeket és a dual-threat fenyegetésre nem volt válasza a defensive koordinátoroknak. Most pár évvel később, mégis ott tartunk, hogy ez az eleme a játéknak eltűnőben van.

 

Kyle Shanahant, a 49ers főedzőjét arról kérdezték, hogy ez a változás azért következett-e be, mert kiismerték a védelmek a támadósorokat vagy teljesen más az oka ennek a változásnak. Shanahan – aki első kézből ismerte ezt a metódust, mivel Robert Griffin III támadókoordinátora volt abban az évben, amikor az irányító a csúcsévét futotta – nem osztja azok véleményét, akik szerint kiismerték ezeket a játékokat.

 

 

Sokkal nagyobb szerepet tulajdonít annak, hogy az edzők elkezdték óvni franchise QB-jük épségét, ez a támadófelfogás ugyanis ártott az irányítók épségének. Talán Griffin edzőjeként ez nem is véletlen, ugyanis a tehetséges irányító sérülést szenvedett a szezon során, edzői túlerőltették és azóta sem sikerült visszatérnie. Wilson és Newton ugyan egészséges maradt, de futójátékaik száma drasztikusan csökkent az utóbbi években. Newton két évvel ezelőtt 20%-kal többször iramodott meg, mint tavalyelőtt és a direkt rá hívott játékok száma is csökkent. Tavaly ugyan újra többször futott, de ezek nagy része nem megtervezett játék volt. Wilson pedig feltűnően pocket QB szerepkörbe kényszerült és csak scramble játékok erejéig csodálhatjuk meg futásait. Kaepernick storyját pedig mindenki ismeri, de már a térdelős story előtt is feltűnően szenvedett a zsebirányító szerepében.

 

Shanahan szerint a zone read tehát nem azért tűnt el, mert a védelmeknek lett volna erre válasza, hanem azért, mert senki nem tudja úgy alkalmazni ezt a játékot, ha nem maradnak egészségesek a játékosai. Szerinte a védelmek olyan sokáig tanulták a 11 vs. 10 elleni játékot, hogy ilyen gyorsan nem lehet meg a komplett válasz a 11 vs. 11 ellen, így ha valaki megkockáztatná, hogy újragondolja a zone read fogalmát, akkor nagy versenyelőnybe kerülhetne. Az emberanyag mindenesetre meg van a ligában, ugyanis a fiatal irányítók között, olyan szupertehetséges játékosok vannak lábon, mint Mahomes, Watson vagy az idén draftolt Lamar Jackson.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!