Connect with us

Draft

Dwayne Haskins

A világ továbbra sem tudott kitermelni 32 jó irányítót, aki kezdhet az NFL-ben és nem kell aggódnia a csapatának a játéka minősége iránt. Így továbbra is égető szükség lesz fiatal feltörekvő tehetségekre, akik mutatnak potenciált arra, hogy franchise irányítók legyenek. Ilyen Dwayne Haskins is, aki még ha sosem lesz egy Aaron Rodgers vagy Patrick Mahomes, egy megbízható szinten képes lehet vezetni csapatát. 

Haskins egy jó felépítésű irányító (kicsit talán átlag alatti magassággal, de egyáltalán nem zavaróan) átlag alatti atletikus képességekkel – ahogy 5.04-es 40 yardos ideje is mutatja, nem fog lefutni senkit. Mindössze egy évet volt kezdő az Ohio State-en, tehát tapasztalatlannak mondható, így viszont még impresszívebb, hogy egy év alatt cseréből top10-es pickké nőtte ki magát. Tapasztalatlanságából adódan bőven vannak még hibái és területek, amin fejleszteni lehet, de van egy nagyon jó alapja, amire lehet építeni.

Nagyon magas a padlója

Dwayne Haskins egy okos irányító, aki rövid- és középtávoli passzoknál nagyon pontos.

Talán legnagyobb erőssége, hogy rendkívül intelligens a focihoz. A snap előtti olvasásai kiválóak, a zónákat jól látja és a határokon jól találja meg a bemozgó elkapókat. Jól megy végig a readjein, tufja manipulálni a safetyket, veteránokhoz hasonlítható mentális feldolgozóképessége van, ez pedig akkor is kiemelendő lenne, ha nem egy éve lenne a kezdőben, így viszont még figyelemre méltóbb. Az alábbi játéknál amint átküldte motionbe az elkapót a túloldalra látta, hogy a védelem hogyan reagál és egyből tudta, hol kell támadni a defense-t. TD is lett belőle.

A gyors passzjátékban nyújtott játéka szinten ilyen magas szinten említhető. A felismerése és a pontossága is a legjobbak közé sorolható. Ha Haskins a dropbackje végén engedheti el a labdát, akkor jó eséllyel célt is fog találni. A pontossága 70% fölé kúszott az egyetemen, ami figyelemre méltó és magasan kiemelkedik a legtöbb irányító közül ebben a mutatóban. Ha 20 yard alatt kell passzolnia, akkor érdemes fogadni arra, hogy célba is fog találni.

A quick out, slant, curl és shallow cross útvonalak a kedvencei, ezek mind erre építenek. A gyors passzjáték az, ahol Haskins igazán kiemelkedik és ahol a fent említett esze és feldolgozóképessége igazán kamatoztatható. A mesh concept talán az első számú kedvence, az itt keresztbe mozgó útvonalak a legjobb barátai. Ráadásul nem csak egyszerűen pontos, hanem nagyon jól is vezeti elkapóit ilyen rövid játékok alkalmával, hogy minél több elkapás utáni yardot tehessenek meg.

Viszont alacsony a plafonja

A hosszú passzoknál már érdekesebb a helyzet. Karereje rendben van, de semmi extra. El tudja dobni hosszan a labdát, ha jól beleáll a dobásba, azonban sokszor mintha elfogyna a erő a passzaiban. El tudja dobni messzire a labdát, de nem olyan sebességgel, mint ideális lenne. Nem ér oda olyan gyorsan a labda a távoli célponthoz, mint kéne, így a védőknek is több idejük van akár lehalászni. Ez talán nem is feltétlen karerő kérdése, hanem lehet inkább a mozdulatnak a terméke, de mindenesetre így van. Ez a hosszú labdák mellett a túloldali oldalvonalhoz irányított passzoknál figyelhető még meg (például comeback útvonalak), főleg ha nem is tud tökéletesen beleállni a passzba. A hosszú passzoknál (20+ yard) jóval pontatlanabb is, mint a rövid-és középtvávoli játékoknál, sokszor túl- vagy épp aluldobja célpontját.

Haskins alapvetően egy biztonsági játékos, kevés kockázatot vállal. Ez egyrészt pozitív, hiszen nagyon kevés interceptiont dob, másrészt viszont negatív is. Sokszor felad hosszú játékokat és inkább megdobja helyettük a rövid checkdownt, ha túl kockázatosnak érzi az alternatívát. Nem dobja meg a tight window passzokat sem igazán, amikor nagyon közel van az elkapójához a védő, ez pedig hezitáláshoz vezet, ami a profik közt több elszenvedett sacket eredményezhet.

Ha tiszta a zseb Haskins előtt, akkor minden rendben van. És igazából a nyomást is jól érzékeli, tudja, hogy mikor kerül nyomás alá és mikor közelítenek hozzá a védők. A probléma igazából ott keresendő, hogy mintha nem tudná, mit csináljon nyomás alatt. Vagy legalábbis sokszor pánikol és szétesik a mozgása is.

Tegyük hozzá, hogy az év folyamán folyamatosan fejlődött a zsebben való jelenléte és a nyomás alatti játéka, ez nyilvánvalóan tapasztalattal jön. A szezon elején végigrohant a célpontjain, ha jött a nyomás, vagy megpróbált elmenekülni és nem tartotta a szemét a pályán, vagy túl gyorsan akarta eldobni a labdát úgy, hogy nem állt bele rendesen (így pedig nagyon pontatlan lett), és hasonló furcsaságok fordultak elő. Az év végére sokkal több pozitív dolgot láthattunk, tovább állt rendesen a zsebben, töürelmesebb, magabiztosabb volt, de azért ezen még mindig van hová fejlődni.

Jó rendszer, jó csapat kell neki

Dwayne Haskinsnek egyértelműen magasan van a padlója. A snap előtti olvasásaival, az processing skilljeivel, a pályán való látásával és a rövid-, illetve középtávoli impresszív pontosságával egy alapvetően biztos pontot nyújthat bármelyik franchise számára. Azonban véleményem szerint a plafonja alacsony, sosem lesz egy világmegváltó irányító, aki a rendszeren kívül is tud varázsolni és aki kockázatokat mer vállalni. Ilyen szempontból például Alex Smith-hez vagy Derek Carrhoz tudnám hasonlítani. Mindketten megmutatták, hogy jó rendszerben, jó csapatban sikeresek tudnak lenni, de önmagukban nem képesek a hátukon cipelni egy franchise-t. Ilyen irányító lehet Haskins is a profik közt.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!