Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – NFC East

Az NFC East az egyik legkiszámíthatatlanabb csoport a ligában. Tavaly sokáig úgy tűnt, hogy a Redskins lehet a befutó és egyetlen csapatot ad a rájátszásba a csoport, ezzel szemben Alex Smith sérülése, Nick Foles beállása és Amari Cooper megszerzése után a Cowboys és az Eagles bejutott a PO-ba. Most is utóbbi két csapatnak áll a zászló, de nem lenne meglepő, ha a változatosság kedvéért megint a feje tetejére állna minden.

 

 

Dallas Cowboys

 

A Cowboys tavaly 10-6-os mérleggel a csoport élén végzett, ráadásul a Seahawkst is sikerült legyőzni a Wild Card körben. A sorsolás alapján idén sem lenne lehetetlen bejutni a PO-ba, bár a tavalyi csoportgyőzelem most sokba kerülhet, az AFC East és NFC North mellett ez ugyanis egy Saints, illetve egy Rams elleni találkozót és két vereséget jelent, ráadásul messze a legtöbbet a Dallasnak kell utaznia a csoportból.

 

[quote color=”#cccccc” bgcolor=”#003594″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 14. legnehezebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 10. legkönnyebb 
  • Bye Week: 8. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 7
  • Bottom 10-es ellenfelek: 7
  • Főműsoridős meccsek száma: 6
  • Legnehezebb sorozat: Week 12-16
  • Legkönnyebb sorozat: Week 1-3
  • Utazás: 12. legtöbb (28 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 9

 

[/quote]

 

A Cowboys esetében jól látszik, miért nem szabad a tavalyi mérlegek alapján megítélni a sorsolás erősségét. Papíron a Dallasé a 14. legnehezebb sorsolás, de Vegas szerint a 10. legkönnyebb, és én is inkább utóbbi felé hajlok. Bár a csapatnak hét meccse lesz top 10-es csapattal, ugyanennyi lesz a 10 leggyengébb csapat valamelyike ellen, így pedig messze nem tűnik lehetetlennek a rájátszás elérése, főleg, hogy a bye week is nagyon kedvező időpontban, a szezon közepén éri a csapatot.

 

A Dallas sorsolása nagyon kényelmesen kezdődik: az első három fordulóban hazai pályán fogadja a Giantst és a Dolphinst, majd utazik Washingtonba. Mindhárom meccsnek kötelezőnek kell lennie, ha komolyan gondolja a szezont a csapat, és én meg is adom a 3-0-s kezdést.

 

A következő négy forduló már nehéz lesz, hisz csak a Jets elleni idegenbeli mérkőzésen lesz egyértelmű favorit a csapat, a Saints elleni idegenbeli, illetve a Packers és az Eagles elleni hazai meccsek nagyon nehezek lesznek, ráadásul előbbi és utóbbi is főműsoridős lesz. A szentek ellen sima vereség lesz a vége, de a másik két találkozót (plusz a Jets ellenit) hozzák majd Prescotték, így a bye előtt egy nagyon impresszív 6-1-es mérleggel vezetik majd a csoportot.

 

 

A pihenőhét után ismét a Giants lesz az ellenfél egy hétfő esti rangadón, a rengeteg extra pihenő pedig egy győzelemben fog manifesztálódni. Ezután ismét főműsoridőben játszik a csapat, de a sorozatban harmadik primetime-találkozón már nem lesz sok ok az örömre, a Vikings győzni fog Dallasban. Ezek után kisebb gödörbe kerül a csapat, a Lionstől is kikap idegenben, ami pont rosszkor jön a szezon legdurvább sorozata előtt.

 

A 12. és 16. hét között négy top10-es csapattal játszik a Cowboys, háromszor ráadásul idegenben. A Patriots elleni idegenbeli rangadónak sima vereség lesz a vége, és bár a Billst sikerül ezután legyőzni, a Bears, Rams, Eagles hármasból csak egyet ver meg a gárda (Bears). Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy bár a Bills ellen Hálaadáskor (csütörtökön) lép pályára a Cowboys, rá egy hétre a Bears ellen is csütörtök esti rangadót fog játszani.

 

Az utolsó, Redskins elleni záróforduló előtt a csapat mérlege 9-6-os lesz, így gyakorlatilag ez fog dönteni a rájátszásról. Nem nagyon látom az átütő erőt a washingtoni csapatban, az sem lepne meg, ha eddigre már ideiglenes HC vezetné a franchise-t, így én megelőlegezem a győzelmet és a 10-6-os alapszakaszmérleget a tavalyi csoportgyőztesnek.

 

New York Giants

 

A tavalyi 5-11-es szezon után a csapat belátta, hogy új irányítóra van szükség, így idén szerzett is egyet az 1/6-os cetlivel. Ennek – illetve Odell Beckham, Olivier Vernon, illetve korábban Damon Harrison elcserélésének – megfelelően túlzás lenne azt várni, hogy idén win now módban lesz a gárda, Vegasban konkrétan a harmadik leggyengébb csapatnak tartják a Giantst.

 

[quote color=”#cccccc” bgcolor=”#0b2265″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 2. legkönnyebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 6. legkönnyebb 
  • Bye Week: 11. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 5
  • Bottom 10-es ellenfelek: 6
  • Főműsoridős meccsek száma: 3
  • Legnehezebb sorozat: Week 12-14
  • Legkönnyebb sorozat: Week 2-4
  • Utazás: 2. legkevesebb (13 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 6

[/quote]

 

A Giantsnek kell a második legkevesebbet utaznia a ligában, de nagyjából ennyi szól mellette idén. Az első héten a Cowboys vendégeként kezd, 2013 óta már negyedszer, de 2012-ben is a Dallas volt a csapat ellenfele a nyitóhéten hazai pályán. 1-5 a Giants mérlege ezeken a meccseken és nem most fog javulni az arány (tavaly egyébként a második héten találkoztak).

 

Ezután jön egy könnyűnek tűnő sorozat hazai pályán a Bills és a Redkins ellen, illetve a Bucs otthonában. Az AFC East elemzésében a Bills ellen is vereséget jósoltam, de a kiforratlan Bucs meglehet, Eli-nak karrierje során 6-1-es mérlege van a Tampa ellen. Otthon a Redskins is meglehet, így viszonylag pozitívan kezd a csapat (2-2), de reménykedni ugyanakkor nem nagyon érdemes. A következő két hétben nehéz mérkőzés következik: a Vikings otthon, majd TNF – a tavalyi évhez hasonlóan most is a 6. héten – a Patriots ellen idegenben. Egyik esetben sem gondolom, hogy győzhetne a Giants.

 

 

Otthon, a Cardinals ellen lehet szépíteni a 7. héten, majd a Lions elleni idegenbeli, illetve a Cowboys elleni hazai MNF-t is elveszíti a csapat, illetve a bye week előtt még a Jetstől is kikap “idegenben”. A pihenőhét sem segít, a Packers, Bears, Eagles hármas ellen esélye sem lesz a csapatnak. Különösen az Eagles elleni meccs lesz nehéz hétfő este idegenben, hisz a Giants a legutóbbi öt philadelphiai rangadóját elveszítette.

 

Ez a negatív sorozat olyan gödörbe taszítja a csapatot, hogy még a Dolphins és a Redskins is kiszenved egy győzelmet (3-12). Az utolsó heti Eagles elleni hazai meccsen viszont sikerül győzni, így stílusosan búcsúzik Eli Manning, bár a 4-12-es szezonra nem nagyon lehet majd büszke (Fun fact: ha héttel több mérkőzést veszít, mint amennyit nyer a szezonban, akkor a karriermérlege negatív lesz, vagyis több vesztes mérkőzése lesz, mint ahány győzelme).

 

Philadelphia Eagles

 

Az Eagles tavaly megtáltosodott a kezdő QB kiesése – és néhány védőjátékos visszatérése – után, de most nem lesz ott Nick Foles. Én eléggé szkeptikus vagyok Wentz egészségével kapcsolatban, így a csoportgyőzelemtől kezdve a top10-es választásig bármit ki tudok nézni a csapatból.

 

[quote color=”#cccccc” bgcolor=”#046a38″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 7. legkönnyebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 3. legkönnyebb 
  • Bye Week: 10. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 3
  • Bottom 10-es ellenfelek: 6
  • Főműsoridős meccsek száma: 5
  • Legnehezebb sorozat: Week 9-12
  • Legkönnyebb sorozat: Week 13-17
  • Utazás: 6. legkevesebb (16,5 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 10

[/quote]

 

Az ellenfelek erőssége alapján nehéz könnyebb sorsolást összehozni az Eaglesénél, amiatt viszont panaszkodhatnak a csapatnál, hogy három bye weekről érkező ellenféllel is meg kell márkőzniük, illetve a hatodik és a nyolcadik hét között három meccsük lesz idegenben – senki másnak nincs ilyen sorsolása a ligában -, cserébe viszont a következő három találkozójuk otthon lesz – ráadásul a legnehezebb meccseik.

 

A csapat 2013 és 2017 után ismét a Redskins ellen kezd, ami jó előjel: mindkét évben PO-ba jutott az Eagles, 2017-ben a bajnokságot is megnyerte. Ráadásul 1982 óta most először hazai pályán fogadja valamelyik csoportellenfelét az első héten, ennek örömére pedig simán be is húzza a találkozót. Kell is a jó kezdés, a következő három héten ugyanis a Falcons és a Packers vendégeként lép pályára, illetve hazai pályán fogadja a Lionst. Mindkét idegenbeli meccse főműsoridős lesz (SNF és TNF), és bár a Falconstól kikapnak Wentzék, a Lionst és a Packerst sikerül megverni, így 3-1-gyel kezdik a szezont.

 

Az októbert otthon kezdi a csapat egy Jets elleni győzelemmel, majd jön a hárommeccses idegenbeli sorozat a Vikings, a Cowboys és a Bills ellen. A vikingek kisebb meglepetésre győznek, így rossz szájízzel mehet a csapat Dallasba vasárnap esti rangadót játszani (ez lesz sorozatban a 72. szezon, amikor a két csapat SNF-t játszik), és itt sem jön össze a siker. A Billst viszont sikerül megverni, így 5-3-as mérleggel készülhet a csapat a szezon legnehezebb szakaszára.

 

 

A csapat előbb a Bearst fogadja, elmegy bye weekre (a lehető legjobbkor), majd a bajnok Patriots és a Seahawks érkezik, utóbbi vasárnap esti rangadón. Mind a három csapat rájátszásba jutott tavaly, de a hazai pálya és a pihenőhét pont elég lesz ahhoz, hogy két meccset megnyerjen a háromból az Eagles (a Seahawkstól kap ki). Ezután Miamibe utazik a csapat, ahol megszületik a 8. győzelem a szezonban.

 

Ezután egy brutális csoportmaraton következik: először jön 2019 egyetlen hétfő esti rangadója a Giants ellen otthon, majd a Redskins elleni visszavágó – mindkét mérkőzés győzelemmel zárul (10-4). A következő héten hazai pályán fogadja a Cowboyst a csapat, hogy eldöntse a csoportgyőzelem sorsát. Tavaly a 14. héten találkozott a két franchise, akkor hosszabbítás után a Dallas nyerte meg a mérkőzést, majd a csoportot, így most lesz miért visszavágni: egy végtelenül szoros és kiélezett meccsen az Eagles megszerzi a 11. győzelmét is a szezonban.

 

Az utolsó heti Giants elleni rangadónak így már nem lesz különösebb tétje, a kissé enerváltan játszó Eagles pedig széppé teszi Eli Manning búcsúját. A csoportgyőzelem viszont így is meglesz a 11-5-ös mérleggel, ami azt jelenti, hogy sorozatban 15. éve lesz új bajnoka a csoportnak.

 

Washington Redskins

 

A Redskins tavaly sokáig kifejezetten kompetens csapatnak tűnt, majd Alex Smith sérülése mindent tönkretett. Most Case Keenummal és Dwayne Haskinsszel kellene varázsolni, és bár van tehetség a csapatban, nem lepne meg, ha ez lenne Grudenék utolsó szezonja a gárda élén. Hiába a könnyű sorsolás, szerintem top5-ben fog végezni a franchise (Vegas szerint egyébként a 6. leggyengébb a ligában).

 

[quote color=”#ffb612″ bgcolor=”#773141″]

  • A sorsolás erőssége a tavalyi mérleg alapján: 1. legkönnyebb
  • A sorsolás erőssége Vegas szerint: 11. legkönnyebb 
  • Bye Week: 10. héten
  • Top 10-es ellenfelek: 5
  • Bottom 10-es ellenfelek: 5
  • Főműsoridős meccsek száma: 2
  • Legnehezebb sorozat: Week 1-5
  • Legkönnyebb sorozat: Week 9-13
  • Utazás: 4. legkevesebb (15 ezer km)
  • Várható győzelmek száma Vegas szerint: 6

[/quote]

 

Az utazással és a bye weekkel is jól áll a csapat (ahogy kb. az egész csoport), de a főműsoridős meccsekből látszik, hogy nem nagyon várnak sokat a Redskinstől Amerikában. Én is ebbe a táborba tartozok, az AFC East értékelőmben mind a négy csapat legyőzi a Washingtont, csoporton belül pedig 1-5-tel végeznek (ami nem ördögtől való, az elmúlt két évben 2-4-es és 1-5-ös mérleget sikerült összehozni), vagyis kilenc mérkőzés már megvan. Nézzük, hogy végeznek a többin.

 

A csapat szezonja már az első öt héten elúszik, miután négy top 12-es csapattal – Eagles (1. hét), Cowboys (2. hét), Bears (3. hét), Patriots (5. hét) – találkozik. A Bears elleni egyébként MNF lesz, a főműsoridős vereség és a 0-3-s rajt pedig pedig annyira beteszi a kaput a Redskinsnek, hogy még a Giantstől is kikap (ez lesz a két csapat 175. mérkőzése), a Patriots pedig nem kérdés.

 

A hatodik héten a tankoló Dolphinstól is sikerül kikapni, és valahol ekkortájt kerülhet a kezdőbe Dwayne Haskins (egyelőre Keenumnak áll a zászló, az erős sorsolás miatt is célszerűbb lenne őt összetöretni). Az újonc beküldése beválik, így a 49erst és a Vikingst is sikerül legyőzni – ez lesz az első alkalom, hogy Kirk Cousins volt csapata ellen lép pályára –, utóbbi ráadásul idegenben, csütörtök este.

 

 

Ekkor felcsillan a remény, hisz a szezon legkönnyebb szakasza jön, ráadásul egy bye weekkel kiegészítve. Buffalóban viszont véget ér a varázs, így 2-7-es mérleggel megy pihenni a Redskins. A Jets elleni találkozó sem sikerül jobban hazai pályán, pedig a Washingtonnak 8-3-as mérlege van a New York-iakkal szemben, ami a legjobb győzelmi arány (72,7) a franchise történetében (min. 10 meccs). A 30-14-es örökmérleg a Lions ellen sem fog segíteni, a detroiti csapat sorozatban ötödször is legyőzi a Redskins.

 

A 2-10-es mérleg után már csak az a kérdés, hogy Gruden marad-e az év végéig, vagy már szezon közben menesztik. Így vagy úgy, sok sikerélménye már nem lesz a csapatnak: a Panthers és a Packers ellen is vereség lesz az idegenbeli mérkőzés vége, majd az Eagles-Giants-Cowboys trióból csak a Giantst sikerül megverni, így 3-13-as mérleggel a csoport utolsó helyén végez a Redskins.

 

Összegzés

 

A csoport két legerősebb csapata egyértelműen a Cowboys és az Eagles, közöttük fog eldőlni az NFC East sorsa. A Redskinstől és a Giantstől nem várok sokat: előbbinél egy HC-csere, utóbbinál egy QB-csere érik nagyon, ami rányomja a bélyegét a szezonra. Egy-két plusz győzelem persze bennük lehet, de így sem gondolom, hogy a vegasi line-t túlteljesítenék.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!