Connect with us

Minden ami NFL

Most légy stratéga

116605539_crop_north

 

A folyamatos sérülések, a rendíthetetlenül fejlődő defensive hívások és az ellenfél gyengeségeinek kihasználása arra sarkallja az edzőket, hogy folyamatosan találjanak ki új, váratlan felállásokat és playeket. Természetesen már a szezon első felében láthatunk szokatlan húzásokat, de az év vége felé kezdenek el megjelenni a legkreatívabb dolgok. Tavaly a playoffban láthattuk, mennyit jelentett Belichick „csele”, amikor a támadófalat variálta a Ravens ellen, tehát egy-egy jól eltalált playnek meccseldöntő szerepe lehet. Most a teljesség igénye nélkül, párat szeretnék kiemelni az eddig megjelent edző húzások közül a szezonban.

 

Talán a legnyilvánvalóbb változás a New England felállásaiban következett be, ugyanis a teljes wide receiver állomány sérülése miatt, nem volt egyszerűn 3 egészséges elkapó, akit fel tudtak volna küldeni a pályára, ezért a Patriots „12” formációban játszotta a Denver elleni mérkőzés 42 játékát is, ami azt jelenti, hogy két tight end volt szinte folyamatosan a pályán. Brady 21-szer célba is vette őket, melyből 11 elkapás született. Persze nem volt ez a rendszer olyan életidegen a Patriots játékosaitól, mivel Belichick a szezon során, egészséges keret mellett is előszeretettel alkalmazta ezt a formációt. Sőt, sokszor kulcsszituációkban nyúlt ehhez a módszerhez, mivel az ellenfél ilyenkor nehezen osztja fel a két nagydarab, erős tight endet. A cornereknek túl nagydarabok, a linebackereknek meg vagy gyorsak vagy túl messze helyezkednek el eredeti helyüktől. Erre néha még rá is tettek egy lapáttal, hogy nem elég hogy route-ra küldte mindkét tight endet, de még a szélre is kiküldte őket, hogy totális káoszt okozzanak.

 

A Houston Texanst nem a sérülések, hanem a támadóoldal impotens játéka sarkallta arra, hogy speciális felállásokat próbálgasson. A Saints ellen például 25 játéknál 6 támadófalember volt a pályán, ami extra blokkolást jelentett a futáshoz vagy nagyobb pass protectiont az irányítónak. Hopkins tehermentesítése érdekében pedig olyan játékokhoz nyúltak, mint az egyre ritkábban használt Wildcat vagy lateral passzok. Cecil Shorts például mindkét játéknál megmutatta, hogy ha már elkapók közt nem tartozik a legjobbak közé, a trükkös játékok mennek neki. A Jets ellen passzolt TD-vel, ezúttal pedig egy Wildcat utáni futottal jelentkezett.

 

grant_e_texans11_576

 

Az Arizona Cardinals esetében még csak különösen speciális játékokról sem beszélhetünk, de Palmerrel a fedélzeten kirívóan sok hosszú passzjátékot hívnak a Pintyek, melyek nagy részét tökéletesen viszik is végbe. Palmer passzpontossága 20 yard felett a legjobb a ligában és a dropback/yard százaléka is igen magas a csapatnak. Ez különösen két dolognak köszönhető. Először is a támadófal szenzációsan feljavult előtte, másodsorban pedig olyan rakéta elkapói vannak, mint Nelson, Floyd vagy a két Brown. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy Fitzgerald rengeteget indul slot pozícióból és rengeteg slantet vagy in útvonalat fut melyekkel a védőket befelé, a pálya közepe felé tereli, hogy megnyissa az utat a többiek számára.

 

A St. Louis Rams a Texanshoz hasonlóan szintén a gyenge állomány miatt kényszerül a hagyományostól eltérő játékokat hívni. Tavon Austintól már megszoktuk hogy mindennek használják, csak elkapónak nem. Az elmúlt fordulókban például többet futott, mint a tehetséges Gurley. A snappek előtt pedig többet mozog, mint bármelyik másik offensive játékos a ligában.

 

Palmer kapcsán már kitértünk kicsit a slot receiver szerepére. Azonban az, hogy egy jó elkapó innen indul egyáltalán nem csak náluk fordul elő. A Seahawks a Steelers elleni győzelem során például Baldwint rengetegszer küldte slotba és 6 elkapásból 145 yardot össze is kapirgált az elkapó, aki ezzel már 662-ot szerzett slotból indulva, ami a legtöbb az elkapók között. Denverben Sanderst szeretik slotba állítani, persze ennek Sanders testalkata, robbanékonysága is az oka.

 

Az NFL edzők tehát folyamatosan keresik, mivel is nőhetnek a többiek felé, amit még a szabálykönyvek megengednek neki. A felállások, playhívások tárháza még mindig kiaknázatlan és minden héten látni fogunk valami újat.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!