Connect with us

Minden ami NFL

Miért rózsaszín az október?

Október folyamán minden játékos rózsaszín cipőt és kesztyűt visel. De miért is?

 

A nyolcvanas évek vége óta különböző szervezetek az októberi hónapot használják fel arra, hogy erejükön felül felhívják a figyelmet a mellrák veszélyeire, és adományokat gyűjtsenek. A kezdeményezés mára elterjedt az egész világon, így a Fehér Ház rózsaszín kivilágítása mellett számtalan ország középületeit, ikonikus helyeit világítják meg így legalább néhány napra.

 

A mellrák elleni küzdelem hónapjának köznapi jele a rózsaszín szalag, melyet a ruha hajtókáján vagy szívtájékon helyeznek el főként az emberek. Eredeti szándéka az volt, hogy viselőjét megkérdezzék a szalag okáról, aki így felvilágosítást adjon minél több embernek a mellrák veszélyeiről. Rémesen hatékony volt, a saját magukat stigmatizáló emberek egy csapásra megismertették a világot céljaikkal.

 

dc8ar8kce1

 

A mellrák a mellszövetben kialakuló rákos tumor. Elsősorban nőket támad meg – a nők 12%-nak valamilyen tumor kialakul a melleiben élete folyamán. Évente közel félmillióan halnak bele (ezzel ez a legtöbb áldozatot szedő rák a nők körében), pedig korai felismerése esetén gyógyszerekkel és onkológia kezeléssel gyógyítható, később pedig maszektómiával is megelőzhető a nagyobb károsodás.

 

Az NFL az októberi mérkőzések folyamán próbálja a figyelmet felhívni erre az invazív betegségre. Pénzügyileg is hozzájárul a megelőzéshez és kutatáshoz, mégpedig a játékosok, edzők és bírók rózsaszín felszerelésének elárverezéséből származó bevételekkel – ebbe beletartozik az NFL Shopban eladott termékek ára is. 2016-tól közvetlen támogatást is ad 32 szervezetnek, ezzel pedig 2009 óta összesen 15 millió dollár fölé növekedik az NFL részéről származó adomány. Magyarországon a steelers.hu szurkolói oldal szervez ilyen megmozdulást, ebben a cikkünkben olvashattok az adományozás lehetőségeiről.

 

DeAngelo Williams a 2014-es szezon egészét szerette volna rózsaszín kiegészítőkkel játszani édesanyja emlékére, az NFL ezt azonban nem engedte, melyért komoly kritikát is kapott. Az akkor még Panthers-színekben futó játékos ezért inkább a rasztáinak végét festette be rózsaszínre. Williams nem mellesleg számtalan mammogramot fizetett ki nők részére.

 

 

Kedves női olvasóink! Tudjuk, hogy itt vagytok, örülünk, hogy olvastok minket, és szeretnénk, ha komolyan vennétek a mellrák (és egyéb, kifejezetten női rákfajták) veszélyeit! Járjatok szűrésre, az orvos nem dísznek van. Lehet, hogy kellemetlen, lehet, hogy ijesztő, de évi 1-2 orvosi vizit és havi néhány, kettő percet igénybe vevő önellenőrzés megéri. Ha pedig egészségesek maradtok, tovább olvashatjátok nagyszerű cikkeinket és lehettek itt velünk.

 

Kedves férfi olvasóink! Nem úsztátok meg ennyivel. A mellrák a férfiakat is fenyegeti – esetünkben azonban még gyorsabb az önellenőrzés, még kevesebb a kifogás!

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!