Connect with us

Beharangozó

Csütörtök esti varázslat – Rams @ 49ers

Csoportrangadóval folytatódik a TNF, ezúttal az NFC West előzetesen két leggyengébbnek vélt csapata feszül egymásnak: a Los Angeles Rams a San Francisco 49ers csapatához látogat. A mérkőzés érdekessége, hogy ezen az összecsapáson két újjáépülő gárdát tekinthetünk meg, így rengeteg közös is van a két csapatban.

Például az, hogy mindkét csapat újonc vezetőedzővel, mit vezetőedzővel, VARÁZSLÓVAL vágott neki a 2017-es szezonnak és habár ők nem vállalták túl magukat előzetesen, a csapatok szurkolói mégis éles váltást és az elmúlt évekhez képest jóval eredményesebb évet várnak mind Sean McVaytől, mind Kyle Shanahantől. Elsősorban a támadóoldalon.

 

 

Rebuild

Kettejük munkája már most látszik csapataikon, azonban míg a Rams 1-1-es mérleggel áll úgy, hogy a nem sok kellett nekik ahhoz, hogy 2-0-ával álljanak a Redskins elleni mérkőzést követően, addig a 49ersnél inkább csak a védelem és Carlos Hyde játéka adhat okot a bizakodásra. És igen, a San Francisco futójátéka tényleg jobbnak tűnik, mint az elmúlt években, a védelem koncepciózus építése beérni látszik a draftról húzott első körös tehetségekkel, azonban Shanahant mégis csak a passzjáték fellendítéséért hozták a nyugati partvidékre. Ezzel egyelőre még adós.

Shanahan mágiája lehet csak illúzió?

Egyelőre messze alulteljesít a 49ers azon a területen, aminek elvileg magasan képzett szakspecialistája Kyle Shanahan vezetőedző.

Hoyer és a teljes passzjáték pocsékul működik, múlt héten a 100 passzolt yardot sem érte el, amire az sem lehet kifogás, hogy a Seattle Seahawks volt az ellenfél. Továbbá az eddigi két mérkőzés alatt egy touchdownt sem szerzett még a gárda. Az irányító rengeteg hibás döntést hoz és rossz dobást hajt végre, ráadásul elkapói dropjai sem könnyítik meg Hoyer helyzetét. A szélvészgyors Marquise Goodwin egyszer a Panthers elleni szezonnyitón, egyszer pedig a vasárnapi Seattle Seahawks ellen ejtett el mérkőzést befolyásoló labdát. Ezt látva nem meglepő, hogy a 49ers is inkább a futójátékra helyezi a hangsúlyt. Ez azonban működik. Hyde eddig 169 yardot átlagol meccsenként, emellett pedig 7.0-ás yard/carry mutatót tud felmutatni. Mondani sem kell, hogy a győzelem egyik kulcsa az ő játéka lesz.

 

McVayé viszont valós

McVay – Shanahannel szemben – egyelőre megfelel az elvárásoknak. A csapat támadójátéka sokkal kiforrottabb, mint Jeff Fisher keze alatt bármikor és ugyan Todd Gurley teljesítménye a futójátékok során még mindig hagy kívánnivalót maga után, az már most látszik, hogy az új vezetőedző a passzjátékok során is komoly szerepet szán a harmadéves futónak. Ha szétnézünk a ligában, az igazán komoly veszélyt a futni és elkapni is képes, úgynevezett dual-threat futók okozzák, így nem csoda, hogy a Rams is ebbe az irányba szeretne tolódni.

 

 

Nem csak Gurley az, akinek játékán már most fejlődés nyomait lehet felfedezni a 2016-oshoz képest, hanem a csapat irányítója, Jared Goff is jelentős fejlődésen ment keresztül a nyár folyamán. Persze neki is még bőven van hova fejlődnie, de sokkal magabiztosabb a zsebben és az elkapóival is összhangba került.

Phillipsnek tanulnia kell a hibáiból

Azt láthattuk vasárnap, hogy Wade Phillips agresszív védekezési sémája nem minden esetben kifizetődő, a Redskins pedig alaposan ki is használta ezt. Cousinsnak ugyan nem volt jó estéje, de a futójátékkal nem tudott mit kezdeni a védelem. Még Aaron Donalddal sem, aki az első héten nem játszott az Indianapolis ellen, a Redskins ellen pedig nagyon érződött rajta, hogy kihagyta a training campet. Egyszerűen lassú volt. Képtelen volt megnyerni a párharcait, aminek köszönhetően a Redskins belső futásai nagyszerűen működtek függetlenül attól, hogy épp Thompson vagy Kelley állt fel a backfieldre.

Érdekesség, hogy a Rams úgy harmadik a csoportban, hogy egyedül nekik van pozitív pontkülönbségük (66-36).

A győzelem kulcsai

A vendégek támadófala passzjáték során továbbra is szenved, minden harmadik playben engednek nyomást, a 49ers pass rusha pedig kifejezetten ígéretesnek tűnik, így itt mindenképpen zavarba hozható az előzetes vélekedés szerint esélyesebb Rams.

A 49ers győzelmi esélyeit növeli az is, hogy a liga egyik legjobb védelmének tartott Seattle-i egység ellen gyakorlatilag nulla passzjátékkal is meccsben tudtak maradni hála a produktív futójátéknak. Ahogy írtam fentebb, a Ramsnek ezzel meggyűlt a baja, persze az is hozzátartozik, hogy a mai mérkőzésen nem egy Cousins-féle, alapesetben pass heavy offense-zel kerülnek szembe, hanem egy kőkemény futásorientált támadósorral.  Így pedig a 49ers támadásainak megállítása is egyszerűbb lehet.

A Rams részéről a legfontosabb értelemszerűen megállítani Hyde futásait, hiszen láthattuk, hogy a Shanahan-magic még nem működik, Hoyer képtelen egyelőre hátára venni csapatát. A támadófal számára ez lesz az első komolyabb erőfelmérő, ilyen pass rush-sal még nem találkoztak a szezonban.

A mérkőzés kulcspárharca

A 49ers legnagyobb esélye a győzelemre a belső futások sikerességében lehet, ezért egy guard – defensive tackle párost választottam. Laken Tomlinson az előszezont ugyan még a Lionsnél töltötte, azonban 49ersnek szüksége volt egy futójátékhoz jól blokkoló játékosra, benne pedig ezt meg is találták. A páros másik tagja a Rams részéről pedig a már fentebb is említett Aaron Donald, akinél a legnagyobb kérdés, hogy fel tudta-e már venni a játék ritmusát. Ha ezúttal sem sikerül megnyernie az 1v1-eket, akkor a Redskins elleni mérkőzéshez hasonló károkat szenvedhet a védelem.

Véleményem – és szerkesztőtársaim – szerint azonban akkora károkat nem tudnak Hyde-ék okozni, hogy végül ne a vendégek zárják győztesen a találkozót. A mérkőzést élőben péntek hajnalban, 2:25-től rendezik meg, a Sport TV közvetíti. Azonban, aki úgy érzi, hogy többedmagával szeretné megtekinteni a harmadik játékhét nyitómérkőzését, azt szeretettel várják a ZICCERben.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!