Connect with us

Érdekességek

Pontosan ennyit számít a hazai pálya előnye

Scott Barnett – a PFF egyik, elsősorban fantasyvel foglalkozó elemzője – imád mindent kvantifikálni, számszerűvé alakítani. A legújabb kutatása a hazai pálya előnyét próbálja mérni, azaz hogy mennyivel jobb egy csapat hazai pályán, mint idegenben. Ehhez egy viszonylag egyszerű módszert talált ki, amit bőven lehetne még finomítani olyan faktorokkal, mint például az ellenfelek erőssége vagy az utazási távolság, de mivel 10 éves intervallumban (2007-2016) nézte az adatokat, ezek jól kiegyenlítődnek, ráadásul kiindulópontnak mindenképp tökéletes.

 

Az alábbi táblázat tehát azt mutatja, hogy az egyes csapatok

  • hány ponttal szereznek többet ellenfeleiknél OTTHON (második oszlop)
  • hány ponttal szereznek többet IDEGENBEN (harmadik oszlop)
  • illetve a két előző oszlop különbségeként hány pontnyi különbség mutatkozik hazai és idegenbeli pálya esetén (negyedik oszlop)

 

 

A táblázatból leszűrhető, hogy minden egyes franchise jobban teljesít hazai pályán, mint idegenben. Ez például számomra meglepő volt kicsit, mármint hogy minden egyes franchise jobb otthon. Nyilván a többség igen, de hogy mind a 32?

 

Néhány gyors észrevétel:

 

  • A Seahawksnak van a legnagyobb előnye hazai pályán, ami nem is meglepő.
  • Azonban például a Chiefs hátulról az ötödik csupán, ahhoz képest, hogy nekik van a leghangosabb stadionjuk az egész világon.
  • A Broncos is meglepő, hogy csak a középmezőnyben található, bőven az élmezőnybe gondoltam őket, hiszen nagyon nehéz a ritka levegőjű stadionba látogatni.
  • A Patriots elképesztően domináns mindenhol.

 

Természetesen ez egy eléggé leegyszerűsített ábrázolása a hazai pálya előnyének, lehetne finomítani még, de kiindulásnak bőven megteszi. A nyugati parti csapatoknak (SEA, SF, ARI például) idegenben például alapvetően nehezebb dolguk van, nekik többször kell átrepülniük az ország másik felére, ráadásul ha a korai (magyar idő szerint 19 órás) sávban játszanak, akkor az nekik igazából délelőtt 10 órás kezdés, ami sokszor felborítja a játékukat.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!