Connect with us

Összefoglaló

Rövid üzenetek az ókorból

Az év utolsó hétfő esti rangadói lezajlottak, és mindkét alkalommal rövid ókori üzeneteket kaptunk a csapatoktól, amik alapján rekonstruálni lehet mi is történt igazából.

“Veni, vidi, vici”

“Jöttem, láttam, győztem.” Ez volt az az üzenet, amit Julius Caesar küldött a római szenátusnak Kr. e. 47-ben, miután a kis-ázsiai Zelanál győzelmet aratott. Most ugyanezt a három szót üzeni a Pittsburgh Steelers is az NFL szenátusának a tegnapi mérkőzés után.

A Steelers azzal a tudattal érkezett Houstonba, hogy ha nyernek, akkor biztosan nem kell játszaniuk a playoff első körében. Nos, a Steelers akárcsak Caesar: jött, látott, győzött. Mind a támadók, mind a védők kiválóan játszottak. Igaz egyik csapategységnek sem kellett különösebben megerőltetnie magát, ugyanis a Texans tökéletesen asszisztált ehhez a győzelemhez. Yates az első félidőben konkrétan annyiszor adta el a labdát(1 INT, 1 Fumble), mint ahány sikeres passzt adott (2). Ráadásul a sackek miatt a hivatalos statisztikában 0 yard szerepelt a hazaiaknál passzjátékok során az első félidő végén. Gyakorlatilag már a nagyszünetre eldőlt a mérkőzés, mikor 20-0-ás előnyre tett szert a Steelers, az egyetlen kérdés a második játékrészre az maradt csupán, hogy vajon képes lesz-e a Texans pontokat szerezni. Végül képes volt, hála DeAndre Hopkinsnak, aki talán az egyetlen volt a csapatnál, aki csinált is valamit. Az ő TD elkapása biztosan be fog kerülni az év végi összefoglalókba, kár, hogy egy olyan meccsen csinált ilyet, ami már rég el volt veszve.

A Texans csapatán a totális tanácstalanság, demotiváltság, és a “legyünk már túl rajta” mentalitás volt érezhető.  Akárcsak a szurkolók, úgy már a játékosok is alig várják, hogy véget érjen a szezon, és jövőre egy egészséges Watson-Watt-Mercilus trióval (esetleg egy olyan edzővel, aki jobb playeket hív) vághassanak neki újra ennek az egésznek. A Steelers ellenben bebiztosította az első heti pihenőhetet a rájátszásban, de mivel még a 1st seed továbbra is elérhető távolságban van, így nem lazsálhatnak az utolsó héten sem. Igaz, a Browns ellen akár a C csapat is elég lenne.

Pittsburgh Steelers 34 @ 6 Houston Texans


“Ei”

A hagyomány szerint II. Philipposz makedón király, mikor Kr. e. 350 tájékán megtámadta a görög városokat, üzenetet küldött Spártába, amellyel megpróbálta megrémíteni őket. Az üzenet lényege az volt, hogy ha a serege elér a földjükre, és ha legyőzi őket, akkor kifosztja a városukat, és elpusztítja annak lakosait. A spártaiak erre visszaüzentek Philipposznak egyetlen egy szót: “Ei!”, magyarul “Ha!”

Most 2017-ben a Philadelphia Eagles azt üzente:”Ha legyőzzük a Raiderst, akkor miénk lesz az első kiemelés. Ha nyerünk, akkor végig otthon játszunk. Ha diadalmaskodunk, akkor rajtunk keresztül vezet az út Minnesotába.” Ezt a Raiders meghallván ők is üzentek az Eaglesnek egyetlen egy szót: “Ha!”

A Raiders defense hősies spártai módjára állta a sarat, és hárította az Eagles szinte összes támadását. Ám míg védekezésben tökéletesen játszottak, addig a támadásaik rendre elakadtak. Egy nagy játékot leszámítva képtelenek voltak előrehaladni. Rengetegszer adták el a labdát (2 INT, 3 Fumble), még Lynch kezéből is kiverték a játékszert, az idei évben először. A védelem mindent megtett, hogy ezeket a hibákat ellensúlyozzák, és az utolsó percig képesek voltak 10-10-en tartani az állást, de Carr újabb eladott labdája megpecsételte a sorsukat. Harcoltak, hősiesen küzdöttek, de végül elbuktak.

Ami tehát nem sikerült Philipposznak akkor, az most sikerült az Eaglesnek. Igaz erre a győzelemre nem lehetnek túl büszkék, már ami a támadókat illeti. Foles múlt héten tökéletesen játszott a Giants ellen, ezúttal azonban nagyon hullámzó volt a teljesítménye. 163 yard 1-1 TD-INT, annyira nem rossz, de ennél legközelebb lehet, hogy több fog kelleni. A futójáték sem működött igazán, Ajayi az 52 yardjával a csapat legeredményesebb futója volt.  Akik azonban dicséretet érdemelnek, azok a védelem tagjai. Ha már a támadók nem tudták áttörni az oaklandi falanxot, akkor legalább az ellenfél összes támadását elhárították, és annak hibáit a saját hasznukra fordították. Múlt héten ők voltak a fekete bárányok, ezen a héten ők lettek a hősök.

Az Eagles ezzel a győzelemmel bebiztosította magának az első kiemelést, így otthon játszhatnak végig a playoffban. De hogy melyik arcukat fogják mutatni ott, azt nehéz megjósolni. A Raiders szezonja ezzel véget ért, de jövő héten még összetörhetik a Chargers reményeit.

Oakland Raiders 10 @ 19 Philadelphia Eagles

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!