Connect with us

Beharangozó

A Ramst nem veri meg senki, nemhogy ez a Falcons

Közel 40 év telt el azóta, hogy Rams playoff-meccset rendeztek a Coliseumban, most pedig újra eljött az idő, hogy ez megtörténjen. A liga legfiatalabb főedzője fogja hadba vezetni a csapatát a tavalyi Super Bowl résztvevő ellen, és bár azt hihetjük, hogy az Atlanta Falconsnak lehet esélye ezen a mérkőzésen, borzasztó nagyot tévedünk. Ez a Rams úgy van összerakva, hogy a végsőkig meneteljen, az első áldozatuk pedig a Falcons lesz.

Az NFL 2017-es alapszakasza úgy alakult, hogy az NFC messze lenyomta az AFC-t, minőségben és erősségben is sokkal jobb csapatok jöttek ebből a konferenciából, melynek köszönhetően a Wild Card kör párosításai is a Nemzeti Főcsoportból tűnnek sokkal inkább izgalmasnak. Bár a Saints-Panthers is igen nagy csemegének ígérkezik, mégis sokkal inkább várhatunk jobb meccset a Rams-Falcons összecsapástól, méghozzá azért, mert a Los Angeles annyira jó csapat, hogy nehezen fogja őket bárki is megállítani, nemhogy a tavaly óta sokat visszaeső Atlanta. Rengeteg indokkal lehet védeni ezt az állítást, össze is szedtem nektek a legfontosabbakat:

A Ramsé az NFL legjobb támadósora

Ezzel az állítással nem lehet vitatkozni. Olyannyira nem, hogy a 478 szerzett pontjukkal messze kiemelkednek a mezőnyből, kerek húsz ponttal szereztek többet az alapszakaszban, mint a Patriots. Ez természetesen azt jelenti, hogy a meccsenként átlagosan elért 29,9 pontjuk a legjobb a ligában – szemben a Falcons 22-es átlagával. Erre az elért eredményre nyugodtan alapozhatnak nyugaton, hiszen a múlt statisztikái is azt mutatják, hogy az utóbbi 5 év legtöbb pontot szerző csapata mind bejutott a konferenciájának döntőjébe, három pedig meg sem állt a Super Bowlig. Tehát a Rams át fog gázolni a Falconson. Hogy miért? Mert sok mindenben sokkal jobbak.

A Ramsé az NFL legjobb edzői stábja

Oké, ezzel lehet vitatkozni, mert ott van a Vikings, az Eagles, a Patriots vagy akár a Chiefs, de azt a mértékű pélfordulatot, amit Sean McVayék produkáltak, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Legfőképpen azt nem, amit maga az új főedző művelt a támadósorral. 2016-ban mindenki szeretett Jeff Fisherje mérkőzésenként átlagban 14 pontot ért el, ez a legrosszabb volt az egész ligában, mindenki szenvedett az offense-ben, Goff, Gurley, az elkapók, a fal, mindenki. Jött McVay és több, mint kétszer annyi pontot értek el ugyanannyi meccsen. Ilyenre még sosem volt példa a Super Bowl-érában.

Elképesztő, amit a fiatal főedző művelt néhány hónap leforgása alatt. Tavaly drive-onként 22,4 yardot tettek meg átlagban, ez a szám 2017-re 30,9-re ugrott. A +8,5-ös növekedés pedig messze a legnagyobb volt idén a ligában – ez is McVay zsenijének köszönhető. Annak, hogy tudta, hogy kell használni a támadósor valamennyi fegyverét, olyan párharcokat alakított ki, amiket biztosan meg tudtak nyerni, olyan sémát hozott, amit Goff könnyen megszokott, mindig gyorsan meg tudta találni az üresen álló elkapóját. Olyan filozófiát hozott a futójátékba, amiben Gurley és a támadófal is tündökölt.

[quote]Érdekesség, hogy ez lesz mindössze az ötödik alkalom a rájátszások történetében, amikor az egyik csapat főedzője (McVay, 31) fiatalabb, mint az ellenfél irányítója (Ryan, 32). Legutóbb a Super Bowl XLIII hozott ilyen furcsaságot, amikor Mike Tomlin vezette hadba a Steelerst Kurt Warner és a Cardinals ellen. Hogy ki nyert? A Steelers.[/quote]

Pesti szlenggel élve, McVaynek és Wade Phillipsnek a szarból kellett várat építenie, ami sosem egyszerű feladat, de hihetetlen eredményt értek el. Az offense kategóriákkal lett jobb, a hulladékból vált ligaelitté, miközben a védelem is erősödött. Tavaly 24,6 pontot nyeltek be meccsenként, idén ez a szám 20,6-ra redukálódott, tehát a korábbi Broncos DC pozitív hatást tett a védelemre, de ez még csak a folyamat eleje, ennél csak jobb fog következni. Agresszivitást, fizikalitást hozott az egységbe, a cornerek és a safetyk keményebben léptek fel – pont úgy, ahogy anno Denverben láthattuk. Egy Super Bowl-győztes védő koordinátor eszén nehéz lesz túljárni, sok sikert, Steve Sarkisian.

A Ramsé az NFL leghatékonyabb irányítója

Mi van?! Jared Goff a leghatékonyabb irányító? Képtelenség. Bizonyára sokan gondoljátok ezt. Pedig óriásit tévedtek. A legjobb statisztika arra, hogy meghatározzuk a hatékonyságot az ANY/A, pontosabban az Adjusted Net Yards Per Attempt. Ezt nehéz lenne magyarra fordítani, de gyorsan nézzük meg, miből áll és akkor érthető lesz. A formula alapul veszi a passzkísérleteket, a passzolt yardokat, a passzolt TD-ket, az interceptionöket, a sackeket és a sack yardokat. A formula pedig így néz ki: ANY/A = (pass yards + 20*(pass TD) – 45*(interceptions thrown) – sack yards) / (passing attempts + sacks). Ide mindenki beírogathatja az általa szimpatikusnak vélt irányító adatait, majd kijön egy szám, ami kisebb lesz, mint Goffé.

Ugyanis Jared Goff, a tavalyi szezon leggyengébben proukáló irányítója idén 7,72-es hatékonyságával (ANY/A) vezette a ligát, olyanokat megelőzve, mint Brees (-0,01), Smith (-0,07), Brady (-0,16) vagy éppen Ryan (-0,85). McVay azt is elérte, hogy ne csak az offense maga, hanem Goff is olyan számokat produkáljon, ami méltó egy 1/1-eshez. Olyannyira jó munkát végeztek együtt, hogy a tavaly ANY/A-je 2,82-ről ugrott 7,72-re, amire szintén nem volt még példa korábban. Goff tehát parádézik a támadósor élén, mára már magabiztosan hajt végre minden dobást, láthatóan jól érzi magát egy olyan offense-ben, ami 1000 fokon pörög. Ezt pedig iszonyatosan nehéz lesz lelassítani is, nemhogy megállítani.

A Ramsé a liga legjobb futója

Bell, Elliott, McCoy, Hunt, bárki…mind-mind gyengébb szezont futottak idén, mint a Rams fenevadja. A gyengébbre sikerülő szezonkezdet után robbantott Todd Gurley, ami azt eredményezte, hogy 2093 total yardot ért el, ez pedig 147-tel több, mint a második helyen álló Bell által elért 1946. Produktivitásának nem volt párja idén, és nem csak scrimmage yardokban, hanem all-purpose yardokban (amibe a visszahordások is beleszámítanak) is vezette a ligát, a 139,5 meccsenként elért yardátlaga egészen dominánsnak bizonyult.

Ezt a sokrétű fegyverzettel bíró szörnyeteget kellene megfognia Deion Joneséknak úgy, hogy a Falcons védelme engedte idén a legtöbb elkapást a futóknak, egészen pontosan 110-zel. Ez önmagában nem lenne érdekes, de ha azt vesszük, hogy Gurley a maga 788 elkapott yardjával idén második legsikeresbb volt a futók közül, akkor nagy bajban lesz a Falcons, ha a backfieldről kimozgó Gurley-t meg akarja állítani. Főleg úgy, hogy a felé szálló labdák 50,7%-át TD-re vagy 1st downra váltotta – ezzel szemben a ligaátlag 35,6% (minimum 400 snapnél).

Ha az egyenlethez hozzávesszük, milyen hatékony a legnagyobb OPOY-kandidáns, akkor azt látjuk, hogy az 5 yardon belülről 18-szor próbálkozott futással, kilencszer pedig TD-t ért el. Ez is elképesztő hatékony, de nem szabad meglepődnünk, tíz yardon belülről ugyanis a Ramsé az ötödik legjobb yardátlaggal dolgozó futóegység. Good luck, Falcons D!

A Ramsé a liga legjobb védője

Nagy valószínűség szerint a Rams idén besöpör egy OPOY és egy Év Edzője díjat is, de  nem lepődnénk meg akkor sem, ha övék lenne az Év Védője elismerés is. Ő pedig nem más, mint Aaron Donald. Kár lenne vitatkozni, aki nem hiszi el, nézzen Rams meccset. Nincs az a guard vagy center, aki egy meccsen át fel tudná tartóztatni, olyannyira nincs, hogy idén – mindössze 14 meccsen – 91-szer sikerült nyomás alá helyeznie az ellenfél irányítóit, ezzel a legjobb volt a ligában, az összes pozíciót figyelembe véve. Ez nem kis teljesítmény egy olyan védőtől, aki a fal belsejében dolgozik.

Nos, Donald a Falcons ellen az IR-re keülő guard, Adam Levitre beugrójával, Ben Garlanddal fog farkasszemet nézni. Garland idén mindössze 322 snapet töltött el bal guard pozícióban, ennek döntő részét az utolsó öt héten. Kulcspárharc lehet ez, hiszen a liga legjobb védője úgy fog egy csere oldalán felállni, hogy Alex Mack sincs teljesen egészséges állapotban, ami mind a passzjátékra, mind pedig a futásokra ki fog hatni – a Falcons szempontjából negatívan.

A Ramsé a liga egyik legjobb visszahordója

Aki nem más, mint Pharoh Cooper. A leginkább a speciális csapategységben tevékenykedő Cooper idén a legsikeresebb visszahordó lett ligaszinten. Kirúgásokból 932 yardot, míg puntok után 399 yardot szorgoskodott össze, ami egybevéve 1331-gyel egyenlő, ezzel pedig élen áll a visszahordott yardok tekintetében. Ha ez nem lenne elég, akkor hozzáteszem azt is, hogy a Falcons pedig elég gyatrán áll a rúgások után engedett yardokban, főleg ami a kickoffokat illeti. 33 visszahordási kísérletből 863 yardot engedélyeztek, ami átlagban 26,2, ezzel szemben Cooper pedig 27,4 yardos átlaggal (932/34) hord vissza kirúgások után, ami semmiképp sem megnyugtató az Atlanta számára, főleg nem úgy, hogy Cooper egyszer elszabadult már 103 yardért és egy TD-ért. Fel kell kötnie a nadrágot a vendégeknek a special teamsben is, mert itt sem nekik áll a zászló – ahogy szinte semmiben.

A Rams örülhet a a bíróknak

Egyáltalán nem akarok arra utalni, hogy a bíráskodás fogja eldönteni a párharcot, de a Los Angeles biztos nem volt boldogtalan a bírók kihirdetése után, hiszen mmindenki kedvenc Ed Hochulije fogja vezetni a mérkőzést. Hogy ennek miért örülhet a Rams? Azért, mert legutóbb, mikor Hochuli volt a főbíró, a Seattle Seahawksszal mosták fel a gyepet a 42-7-re megnyert csoportrangadón. Ez pedig mindenképp jó előjel az ismét hazai pályán játszó Ramsnek.

 

Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen. Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz. 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!